Smail Aga Cengić

Svi dobro znamo ko je osvajao i palio ove nase prostore. Turci su bili osvajaci i cinili su velika zla, mislim na hriscane. Muslimanima je svaki Turcin dobar, i to nek zadrze samo za sebe. Njegos je jedan od najvecih pjesnika i vladara iz CG. A neki pojedinci su toliko bahati pa ga uporedjuju sa onim turskim olosom, sto je terorisao narod po Hercegovini i CG. Jel Njegos terorisao muslimanski narod u CG ? U GV. Njegos je rekao ono sto je bilo realno i tacno.Naravno da nece nista lijepo reci o turskim dusmanima koji su zla cinili po ovim krajevima. Znaci, sad ce se javiti neki Musliman.tj.Bosnjak pa ce reci da je i car Murat bio dobar, pa ce ga uprediti sa knezom Lazarom. Murat je napadao na tudju zemlju a Lazar je branio svoje ! Braco Bosnjaci ne mijesajte zajedno babe i zabe.

evo, ovo je iznad primjer o kom pricam. :D

ne mozete posmatrati tadasnje licnosti iz danasnje perspektive. Narocito NE njihove motive, pobude, nadanja, postupke.
Iako je to sve bilo prije 100-200 godina, sa ove distance i vremena u kojem mi zivimo, i vreena u kojem su ONI zivjeli - to je slobodno moao biti i mracni srednji vijek.

ne mozete posmatrati tadasnje licnosti iz danasnje perspektive. Narocito NE njihove motive, pobude, nadanja, postupke.
Iako je to sve bilo prije 100-200 godina, sa ove distance i vremena u kojem mi zivimo, i vreena u kojem su ONI zivjeli - to je slobodno moao biti i mracni srednji vijek.

Greška velika u shvatanju.
Imaju neke stvari, koje se nikad i ničim nemogu promijeniti bez obzira na vremensku distancu.

Treba strogo razlikovati napadača i napadnutog.

Turci su došli na te prostore u tuđu zemlju-NASILNO i bez poziva ili dozvole a Crnogorci su branili svoj dom i ognjište.

To nema nikakve veze sa junaštvom.
A šta je junaštvo najbolje je rekao M.Miljanov:

Junaštvo je vrlina kojom sebe branimo od zla drugih
a čojstvom čovek brani druge od zla u sebi.

Nije problem biti "junak" i iživljavati se nad golorukim narodom a iza sebe imati veliku i naoružanu vojsku.
Šta je to, presudite sami?

Nikako se nemože smatrati junaštvom ono iživljavanje i bahato ponašanje Smail-age, koji je iza sebe imao jaku tursku carevinu, vojsku i oružje a junaštvo je definitivno to, što su napravili ti goloruki seljaci i narod, koji su se sami organizovali bez ičije podrške i pomoći i ubili tako silnog i velikog svoga zulumćara i osvajača, iako su zato kasnije skupo platili.

Mene jedino iznenađuju ovi današnji muslimani, koji sve turske uspjehe smatraju za svoje i dio svoje istorije.
Dakle- oni se sa tim identifikuju sa osvajačima-Turcima.
A poznato je, da su svi Turci posle balkanskih ratova i kapitulacije Turske, protjerani sa Balkana i ostali su samo naši ljudi svih vjera.
Dakle- muslimani se samo zbog vjere identifikuju sa okupatorom Turskom.

Zato je i Njegoš sa pravom rekao;

Bog vas kleo pogani izrodi
Što će turska vjera među vama?
Kuda ćete s kletvom prađedovskom?

Poslednja izmena:
Greška velika u shvatanju.
Imaju neke stvari, koje se nikad i ničim nemogu promijeniti bez obzira na vremensku distancu.

Treba strogo razlikovati napadača i napadnutog.

Turci su došli na te prostore u tuđu zemlju-NASILNO i bez poziva ili dozvole a Crnogorci su branili svoj dom i ognjište.

To nema nikakve veze sa junaštvom.
A šta je junaštvo najbolje je rekao M.Miljanov:

Junaštvo je vrlina kojom sebe branimo od zla drugih
a čojstvom čovek brani druge od zla u sebi.

Nije problem biti "junak" i iživljavati se nad golorukim narodom a iza sebe imati veliku i naoružanu vojsku.
Šta je to, presudite sami?

Nikako se nemože smatrati junaštvom ono iživljavanje i bahato ponašanje Smail-age, koji je iza sebe imao jaku tursku carevinu, vojsku i oružje a junaštvo je definitivno to, što su napravili ti goloruki seljaci i narod, koji su se sami organizovali bez ičije podrške i pomoći i ubili tako silnog i velikog svoga zulumćara i osvajača, iako su zato kasnije skupo platili.

Mene jedino iznenađuju ovi današnji muslimani, koji sve turske uspjehe smatraju za svoje i dio svoje istorije.
Dakle- oni se sa tim identifikuju sa osvajačima-Turcima.
A poznato je, da su svi Turci posle balkanskih ratova i kapitulacije Turske, protjerani sa Balkana i ostali su samo naši ljudi svih vjera.
Dakle- muslimani se samo zbog vjere identifikuju sa okupatorom Turskom.

Zato je i Njegoš sa pravom rekao;

Bog vas kleo pogani izrodi
Što će turska vjera među vama?
Kuda ćete s kletvom prađedovskom?

Kako ko i kako koji Moracanine.... znam ih svakakvih. ne mos' generalizovat.

Malo manje drame nebi bilo lose.
Zvimo u XiX vijeku, imamo posa, imamo zivot... a nas zivot nije u poluzimisljenim pjesmicama spjevanim uz gusle.

I ja sam nekad razmislja ka ti.... vrlo slicno..... al pretpostavljam da sam stariji od tebe.

Kako ko i kako koji Moracanine.... znam ih svakakvih. ne mos' generalizovat.

Malo manje drame nebi bilo lose.
Zvimo u XiX vijeku, imamo posa, imamo zivot... a nas zivot nije u poluzimisljenim pjesmicama spjevanim uz gusle.

I ja sam nekad razmislja ka ti.... vrlo slicno..... al pretpostavljam da sam stariji od tebe.

A što si dao sebi ime Podgoričkimali, pa ja mislio da si pionir !
A i ja nijesam baš rosno mlad.

Ipak ništa ne skrivam, već govorim otvoreno i iskreno, bez obzira što je to 21 vijek.

Govorim zato, da bi i naši potomci živjeli svoj život i bili slobodni i imali posao a ne da nešto ćutiš i trpiš pa ti se onda popenju na glavu sa raznim svojim zahtjevima, kojih nikad nije dosta.

Svi moraju da znadu, da je ovo država na prvom mjestu Crnogoraca pa tek onda i ostalih manjina koji tu žive.

Dakle, za sve ista prava a nikako da je većina ugrožena od manjine. To nemože bit nikad.

Poslednja izmena:
A što si dao sebi ime Podgoričkimali, pa ja mislio da si pionir !
A i ja nijesam baš rosno mlad.

Ipak ništa ne skrivam, već govorim otvoreno i iskreno, bez obzira što je to 21 vijek.

Govorim zato, da bi i naši potomci živjeli život i imali posao a ne da nešto ćutiš i trpiš pa ti se onda popenju na glavu sa raznim svojim zahtjevima, kojih nikad nije dosta.

Svi moraju da znadu, da je ovo država na prvom mjestu Crnogoraca pa tek onda i ostalih manjina koji tu žive.

Dakle, za sve ista prava a nikako da je većina ugrožena od manjine. To nemože bit nikad.

Crna Gora je CRNOGORSKA.

To svi znaju.... cak i ovi sto placu i kukaju......
to se NIKAD nece promijenit.
Mi nismo Bosna pa dad amo svakom da nas hebe kako mu je volja. Kod nas se zna- Crna Gora - Crnogorci.
Nema posebnih prava nizakoga.

Колико % Црногораца, по теби, има у ЦГ, и ко су мањине?

Neđe od 70-80% su Crnogorci a ostali su manjine - Srbi, Hrvati, Bošnjaci(muslimani), Albanci... itd...

Ako misliš na naše Srbe, ja ih dijelim na starosjedioce koji su ustvari Crnogorci a izjašnjavaju se kao Srbi ili Srbi-Crnogorci i one što su došli ili još dolaze iz Srbije i izjašnjavaju se kao Srbi. Ti drugi trebaju da budu Srbi i da imaju sva prava kao manjina.
Ovi naši nikako nemogu biti manjina, jer su tu vjekovima i dio naše istorije i tradicije. Njima je svakome CG u srcu i svaki će za nju život dati, bez obzira što kaže da je Srbin. On nikad neće u duši biti ništa drugo nego Crnogorac, pa vi pričajte šta hoćete i prvo će braniti CG pa tek onda Srbiju.
U to sam siguran.
A one razne druge priče, koje prosipaju naši Crnogorci, koji žive po Srbiji su neiskrene i lažne.

I zato im ja kažem;
Ako živiš u Srbiji, treba da budu lojalni građani svoje nove domovine Srbije i tamo neka budu šta hoće po nacionalnosti.

Neđe od 70-80% su Crnogorci a ostali su manjine - Srbi, Hrvati, Bošnjaci(muslimani), Albanci... itd...

Ako misliš na naše Srbe, ja ih dijelim na starosjedioce koji su ustvari Crnogorci a izjašnjavaju se kao Srbi ili Srbi-Crnogorci i one što su došli ili još dolaze iz Srbije i izjašnjavaju se kao Srbi. Ti drugi trebaju da budu Srbi i da imaju sva prava kao manjina.
Ovi naši nikako nemogu biti manjina, jer su tu vjekovima i dio naše istorije i tradicije. Njima je svakome CG u srcu i svaki će za nju život dati, bez obzira što kaže da je Srbin. On nikad neće u duši biti ništa drugo nego Crnogorac, pa vi pričajte šta hoćete i prvo će braniti CG pa tek onda Srbiju.
U to sam siguran.
A one razne druge priče, koje prosipaju naši Crnogorci, koji žive po Srbiji su neiskrene i lažne.

I zato im ja kažem;
Ako živiš u Srbiji, treba da budu lojalni građani svoje nove domovine Srbije i tamo neka budu šta hoće po nacionalnosti.
1, Зар муслимани нису Црногорци, већина је ту колико и остали? Што њих не убрајаш у Црногорце?
2. Колико је тих што су дошли из Србије? 1%? Људи који су дошли да проведу пензију у викендици код обале?
3. Срби не могу бити мањина у ЦГ како год их ти делио, јер их по последњем попису има 32% (видећемо ове године како ће та цифра изаћи). Иначе оних који се у ЦГ изјашњавају као Црногорци, има приближно исто као и оних који су рођени у ЦГ, а живе у Србији (око 275 наспрам 265 хиљада).
4. Црногорци су заправо људи којима је тај регионални, боље рећи државни, идентидет примаран, док су се њихови преци сматрали Србима, уз јак осећај припадности својој држави. Нико теби не може да одреди како ћеш се осећати и називати, али своја осећања не можеш да приписујеш својим прецима, који су мислили другчије, а што је јасно документовано у небројеном броју извора, почевши од закона монархистичке ЦГ, до уџбеника, пописа, песама итд. Они који су створили Црну Гору која претходи овој из 20. и 21. века, себе су сматрали Србима.
5. Имај на уму да се већина тих које ти називаш староседеоцима населила у време турске најезде на просторе данашње Црне Горе, из других крајева некадашње немањићке државе. Тек тада настају братства и племена у тим крајевима.
6. И ја ћу пре пре бранити Београд но Смедерево - та ствар се зове локал-патриотизам.

Ima li još onoga spomenika Smail-Agi u Lipniku kod Gacka?
Kad su došli Crnogorci da pomognu oslobađanje Hercegovine, Crnogorci navalili da ruše spomenik Smail-age a stari Novica Cerović-Noko, pritrča i ustavi vojsku:
Ne rušite to i neka se zna, kako prolaze oni koji napadaju Crnogorce.
Odlazeći je rekao:
Lezi tu Smail-aga i izvini što ti odrezah glavu.

Evo nađoh spomenik njegovog sina Dedage a đe je Smail.agin spomenik Bog zna.
26824_1306375553877_1665188858_713242_5712889_n.jpg

in Drljevic Kad pogibe Cengic na Mljeticaku,
svu je Tursku zemlju zaplakao,
zaplakao u crno zavijo.
Bolji bjese Cengic Smail-aga,
No, trideset u Bosni gradova...

Poslednja izmena:

Tačno tako. No, upravo i to bi ti i sam trebalo da pažljivo razmotriš, što si napisao gore; jer se to odnosi i na anahronizam prisutan kod tebe.

Tačno tako. No, upravo i to bi ti i sam trebalo da pažljivo razmotriš, što si napisao gore; jer se to odnosi i na anahronizam prisutan kod tebe.

kako kod mene?
Ja sam uvijek prvi bio za to da se istorijske licnosti moraju posmatrati sa odredjene distance i nikako se dovoditi u kontekst dnevnopolitickih zbivanja. sto je u Jugoslaviji tako notorno..... (kad kazem Jugoslavija mislim na 6 bivsih republika)

U to sam siguran.

I zato im ja kažem;

Ovo je klasicna laz.
Ko prvo mislim da je cinicno i bezobrazno sto se na ovakav nacin Bosnjaci (Muslimani) stavljaju u ''manjine'' i to iza Hrvata kad statistike pokazuju da Bosnjaci + Muslimani cine oko 15% ukupne populacije Crne Gore a taj broj je i veci ako se racunaju i oni neopredeljeni, Jugosloveni i Crnogorci Muslimani, ispada da muslimana juznoslavenskog govora ima oko 20% u CG i nikako se ne mogu tretirati kao ''manjina'', posebno Moracanine ne mogu iza Hrvata koji jedva prelaze 1%.

Poslednja izmena:
Ko prvo mislim da je cinicno i bezobrazno sto se na ovakav nacin Bosnjaci (Muslimani) stavljaju u ''manjine'' i to iza Hrvata kad statistike pokazuju da Bosnjaci + Muslimani cine oko 15% ukupne populacije Crne Gore a taj broj je i veci ako se racunaju i oni neopredeljeni, Jugosloveni i Crnogorci Muslimani, ispada da muslimana juznoslavenskog govora ima oko 20% u CG i nikako se ne mogu tretirati kao ''manjina'', posebno Moracanine ne mogu iza Hrvata koji jedva prelaze 1%.

Ja se slažem sa tobom da Bošnjaci i Muslimani u Crnoj Gori nijesu nacionalna manjina! U Crnoj Gori po njenom Ustavu i nema nacionalnih manjina - svi su građani, i na tom konceptu funkcioniše država! Sa tim što Ustav prepoznaje i 6 naroda i 5 jezika! Uostalom svi su manjine - niko nije većina! A nacionalnom manjinom se jedino smatraju Albanci - zbog specifičnog jezika i kulture u odnosu na ostale slovenske narode u Crnoj Gori!

Pa tih ni nema u CG...
Ima i njih, ali ne mnogo! Ipak nešto više je onih iz Bosne i Hrvatske! Međutim, po meni ni oni nijesu nacionalna manjina - oni su građani, po nacionalnosti Srbi - a Ustav spominje Srbe kao narod (naravno ne "konstituitivni narod" - svi su "konstitutivni")! Naravno ukoliko su u pitanju crnogorski državljani - a uglavnom su svi dobili državljanstvo tokom devedesetih godina!

KUGO LJUDSKA DA TE BOG UBIJE
MALO TI JE BILO PO SVIJETA
ŠTO SI SVOJOM ZLOŠĆU OTROVALA
NO SI OTROV ADSKE SVOJE DUŠE
I NA OVAJ KAMEN IZBLJUVALA.
P.P.NJ.

E pa vidis, zbog ovakvih stihova iz Gorskog ko ona; odza rice, zaudara zemlja Muhamedom i slicno koje su dovele do Sahovica 1924 god. nikad se mi i vi necemo slozit po pitanju historije i proslosti, ali pazi, NIKAD i dok god se ovakvi stihovi raspaljuju uz gusle bice onih koji klicu u rat sa blagoslovom iz ovakvih i slicnih stihova i do iskrenog pomirenja mozda je nemoguce doci jer je sansa za to zakovana zadnjim ekserom u Srebrenici. Jedino ako ne budemo imali interese jedni od drugih koji su kao i svi drugi interesi jednovremeni a nikad vjecni.

Poslednja izmena:
Ovo je klasicna laz.

To da sam napisao Bošnjaci (Muslimani) iza Hrvata je slučajno i nisam gledao na brojnost.
Ako ste tu rođeni i živite budite onda Crnogorci a vjera je nevažna, jer je to privatna stvar svakoga pojedinca i na to niko u CG ne gleda ako to nije nešto ekstremno kao kod onih vehabija, pa onda to drugima, čak i Muslimanima smeta.
Ako se izjašnjavate kao Bošnjaci, onda se to tretira kao da ste državljani BIH i da ste u CG kao nacionalna manjina. Zato sam gore rekao, ne svrstavajte sebe u manjinu a CG je vaša jedina domovina u kojoj ste rođeni i živite i druge domovine nemate osim CG.
Za mene je nekako najrealnije i najprirodnije, da ste Crnogorci i da ste islamske vjere. Tako bi vas svi najbolje prihvatili.

Ovoj priči hvali i Mažuranićeva.
Evo je.
http://dzs.ffzg.hr/html/Mazur2.htm

A za Mrdaywalkera ova. Sigurno mu se sviđa.

A uz to malo zamezi.
http://img61.imageshack.us/img61/2728/prsutazw4.jpg i nazdravi agi http://img112.imageshack.us/img112/4676/niksickopivoin0.jpg
Kad ih vidje silan aga,
On namaknu gojne vole
I dželate ljute rise,
Ter ih turskijem darivao darom:
Svakom momku ostar kolac daje,
Kome kolac, kome li konopac,
Kome britku palu namjenjuje.

"Ajte, krsti, dijeliti dare,
Štono sam vi Turčin pripravio,
Vam i vašijem Brdam kamenijem;
Vi bo kako, sva će Brda tako."

Turčin reče, al mrijeti
Za Hristovu vjeru svetu
Teško nije, tko se za nju bije.

Krcnu kolac nekoliko puta,
Zviznu pala nekoliko puta,
Zadrhtaše ta vješala tanka,
Al ne pisnu Crnogorčad mlada,
Niti pisnu, niti zubi škrinu.
Proz poljanu mrka krvca teknu,
Poljana se napuni tjelesa,
Već tko zovnu Boga velikoga,
Tko lijepo ime Isusovo,
Ter se lasno rastadoše s suncem
Zatočnici mrijet naviknuti

A sad malo zagudi

Poslednja izmena:
Врло је интересантно уживо посматрати настајање и експоатацију једног националног мита. И добро је искуство за будућност.

Ако је теби Његош, који стихове пише у одређеном историјском контексту, препрека неком помирењу, онда схвати прст на чело и запитај се како Србима данас и сада изгледа махање турским заставама, слављење победе турских кошаркаша и томе слично.

A tek koliko književnosti ima kod Albanaca, koje i otvoreno pozivaju na kolac nabiti Srbe...

Pobogu, sve to treba gledati iz istorijskog konteksta. Ako nekome smeta Gorski vijenac, a ne budale koje se okupljaju i citiraju selektivno dijelove radi pravdanja svojih budalaština...onda je problem kod te osobe, a ne u Gorskom vijencu...

Ćitao sam skoro, neku teoriju, po kojoj je "Smrt Smail-age Čengića" zapravo napisao Njegoš, mada se književni kritičari ne slažu sa tim i smatraju da je verovatno napisano pod uticajem Njegoša.

Sve poruke koje su mogle da se smatraju kao spam, su premeštene na temu na kojoj možete nastaviti diskusiju - Nacije na Balkanu.

Back