Dobro Slavene, hoćeš li nam, molim te, objasniti šta te inspirisalo da pokreneš kampanju protiv lika i dela Miloša S. Milojevića ovde na potforumu Istorija? Počeo si to krajem 2019. veoma sistematski, negativnim osvrtom na njegove zbirke prikupljenih srpskih narodnih pesama.
Osoba koja čita vrlo selektivno, bez razumevanja i prepuna predrasuda o nekome ko piše, zaključila bi tako nešto. Neko drugi, pak, primetio bi da sam
potpuno neselektivno postavljao sav sadržaj koji postoji na temu Miloša Milojevića, od dnevnih vesti, razvoja situacije, apela koji je pokrenuo Dejan Ristić, kao i svih odgovora koje su drugi upućivali. Postavljao sam odgovore, nekada kačene i na prilično nepoznate portale, isključivo zbog toga što se tiču
jedne aktuelne teme. Okačio sam saopštenja za javnost
Jovana I. Deretića,
Slobodana Jarčevića,
Dušana Ilića, Gorana Šarića, Radomira D. Đorđevića i brojna druga. Kada bi neko drugi izdvojio i tako istrgao iz konteksta pojedine moje objave, mogao bi me napast
zašto vršim žestoko milojevićevsku propagandu na forumu?!?
Onaj ko pažljivo čita, sa razumevanjem i ko nije zlonameran, takođe, može videti da sam okačio na forum najviše od bilo kog učesnika biografske podatke o Milošu S. Milojeviću, sakupljajući maltene sve što je o njemu bilo objavljeno. Nisam pravio apsolutno nikakvu selekciju građe koju sam postavljao na forum, što se može videti
na primeru postavljanja Šuicine odrednice o Milojeviću iz Enciklopedije srpskog naroda, koja je vrlo kritična, kao i
njenog afirmativnog pandana iz Jagodićevog pera iz Srpskog biografskog rečnika. Okačio sam sve biografske crtice o Milojeviću koje su posle njegovog života nastale, od
njegove čitulje u Brankovom kolu Paje Markovića Adamova i
prilično dugačkog nekrologa koji je o njemu sastavio Zarija Popović za Brastvo, preko
Radojčićeve odrednice iz Narodne enciklopedije SHS,
odavanja počasti Milojeviću u Godišnjaku SANU od strane predsednika Milićevića i sekretara Žujovića,
Milićevićevom dodatku Pomeniku preminulih,
do spomenice Jovana Hadži Vasiljevića o radu Društva Svetog Save. Ogromna većina sadržaja koji sam postavio na ovu (i jednu srodnu temu) panegiričke je priloge, (izuzetno neobjektivno) glorifikujući Miloša S. Milojevića i njegove zaslude (posebno dugački hvalospevi od Popovića).
U toku diskusije, kritički sam se oglasio o sadržaju saopštenja koji je potpisalo 142 „apelaša”. Posebno sam se obrušio na onaj deo u kojem se poziva na to
da se prestane sa štampanjem knjiga (sic!). U toku trajanja aktuelnosti diskusije o liku i delu Miloša S. Milojevića, izrazio sam stanovište da je između dve novije predstave u srpskim leksikografskim izdanjima 21. veka, stanovište koje je zauzeo Mlloš Jagodić bliže realnosti od onog koje je predstavio njegov kolega Marko Šuica. Tražio sam i predstavljao sve poteze rehabilitacije i afirmacije Milojevića, i u tom smislu možda sam sve do današnjeg dana jedini učesnik ove teme koji je to učinio — koristeći, naravno, potvrdive činjenice, bez ikakvih tragova teorija zavere, koje na veliku žalost svih dominiraju u objavama koje se tiču odbrane Milojevića od njegovih kritičara — uključujući i, recimo,
prenošenje stanovišta našeg velikog lingviste Aleksandra Mladenovića, koji je priznao Milošu S. Milojeviću zasluge za otkriće da je slovo J u srpski pisani jezik dospelo još u XVII stoleću, a
postavio sam na forum i detalje iz nedavno odbranjene doktorske disertacije Uroša Šešuma o Staroj Srbiji, u kojoj je Milojević temeljno korišćen prilikom istraživanja, a mladi istoričar i radio na dokazivanju autentičnosti zapisa iz 1775. godine koji je preneo Milojević, a koji je u dotadašnjoj nauci bio zapostavljan.
Naravno, sve je ovo (i još i-ha-ha) kristalno jasno svakome koga je (ali iskreno, naravno) zanimalo i ko je čitao i pratio. A onome koga ništa od ovog ne interesuje (niti, dopustiću sebi da tvrdim, uopšte ni ličnost i nasleđe samog Miloša S. Milojevića — već samo kako zloupotreba Milojevića u propagandne svrhe radi konstruisanja i održavanja u životu nekih teorija zavere) ili koga interesuje kako sledeće provocirati ili pokušati napasti Slavena...niko ni ne očekuje da bi bilo.
Mi sad svi mislimo da si član te organizacije kojoj pripada onaj mason Dejan KotrljajućeR-istić, koji je napisao čak dve knjige koje se trude da ruše srpske nacionalne mitove.
Ne znam ko se sve krije iza toga „mi”, niti je uopšte bitno da li zaista govoriš korektno u nečije tuđe ime (ili spekulišeš il' uopšte blefiraš u potpunosti) tj. ko su sve te neimenovane ličnosti jerbo...„vaš” problem što to mislite, jednostavno.