Slovenske reči u nemačkom jeziku

Ne bi se složio sa tobom. Ja ipak mislim da je pridev mlako, služio kao osnova za imenice poput mleko, mlaka (srp. lokva)...možda sam pogrešio :D

To sto ti pokusavas da objasnis zaista nema veze s mozgom.
Bilo bi isto kada bi posao od reci beba da bi dosao do reci mama, mame.
Mleko je na svim indoevropskim jezicima samo mleko ( u raznim varijantama, ali jako slicnim), kao sto su to recimo i reci brat, sestra,
mama, tata, vuk, vatra, sunce itd.

Možda sta u pravu :D

Sada sam malo pogledao po rečniku slovenačkih reči i našao neke reči koje počinju na ML, kao što su:
- mlad i reči koje počinju sa -mlad a imaju značenje nešto što je tek počelo da raste
- mlaj, ne znam kako se to kaže na srpskom, ali to jeste mesec kada se ga ne vidi, pre nego što počne da "raste", suprotno od punog meseca

Ovo ti je sad odlično, bolji trag do korena nego moje
Ako se sećate kad smo tražili etimologije za REČ i REKU, uz brojna saglasja (dorečje, narečje itd..), ispade da je sanskritski koren potpuno nevezan za tečnost (reku) već je vezan za izbacivanje sadržaja van, kao što reka izlazi iz Zemljine utrobe , tako i reč izlazi iz ljudi.
Mislim da će i za Ml - mlaz, mleko, mlečike i matični mleč - biti slično, da se i ne radi (u korenu reči) o samoj tečnosti nego o postupku davanja od-sebe i iz-sebe .

Mlaj mesec je kod nas mladjak, i kod riba kad se "izlegnu" ikre, ti mladunci su takođe "mladj".. uopšte svako mladunče .. što bi značilo da su se minimumom ML gradile reči koje imaju veze sa novorođenima (i mleko i mladunac) koji počinju rast, kao neka odrednica uzrastanja i odrastanja, pod kontrolom majke .
Prelistah Rečnik srodnih srpskih i sanskritskih reči B.Božinović, očekujući da nadjem "mlad" i "mleko", i slično je ovo :

mil, milati (glagol)-sresti se, sjediniti se, sakupljati se, slagati se, steći se, povezati se
milanam (imenica)-susret, sastanak, veza, dodir, zajedništvo, zajednica, sjedinjavanje...odatle melah (skup, sjedinjavanje, polni odnos)..melakah (okupljanje ljudi, konjunkcija planeta)..mela (veliki skup ljudi, društvo, bilo koji veliki broj)
milita (pridev) - sjedinjen, spojen, združen, povezan, vezan

(i Branine asocijacije:"miluju se" u srpskom umesto "vole se" ; od miline sklopiti oči (mil ilati u sanskritu))

..i to bi moglo da objasni osnovni fenomen prilikom lučenja mleka (zbog rođenog mladunca), svrhe mleka (ishrana mladeži)... gde se zadržava jedinstvo majke i mladunca u dva tela (nastavak jedinstva iz prenatalnog perioda u jednom telu). otud zajednica, konjunkcija, sjedinjenje- i dalje su isto, samo sada u dva tela....

Kod nas u pesmama, vrlo je bitna osoba koja podoji bebu (napr vila)- dovoljno je samo jedanput, pa da stekne status trajno bliske osobe, maltene majke /pomajke.
Znači da je ML u mleko i mleči i kod mladih pokazatelj nevidiljive , duhovne veze izmedju donosioca na svet (majke ili dojilje ) i donetog (mladunca).veze koja mora da traje dok mladunac ne postane mladić, odnosno sposoban da bude samostalan, što je, kažu, osnovna svrha roditeljstva.

Poslednja izmena:
Ова ваша наклапања везе немају с језикословљем, уништисте и овај потфорум. Занима ме, одакле вам појам минимума?

Словљење о језику нема везе са језикословљем?:cool:
Можда нема везе са антинародним "лингвистима" , али и не треба да има.

Потврда оног што сам преписала од Бране Божиновић у Sanskrit Vocabulary: Arranged According to Word Families With Meanings in ...Аутор: Bernfried Schlerath
стр 139 и 140
https://books.google.rs/books?id=3D...v=onepage&q=sanskrit mil- vocabulary&f=false

Не видим какве везе има што је неко рекао "минимум" за РС или МЛ, можемо да зовемо то како хоћемо, напр.ДВОСЛОВ или ДВОГЛАС , па опет ће да има исту функцију и значај у формирању речи језика простога пука .

Ова ваша наклапања везе немају с језикословљем, уништисте и овај потфорум. Занима ме, одакле вам појам минимум?

Због таквих стручњака и имамо проблем што спикери са РТС померају акценте, издавачке куће као "Лагуна" забрањују аорист, имперфект и партиципе, школске граматике немају појма о конјунктиву и оптативу а ћирилица је у дневној штампи мисаона именица. Зато се ћути на чињеницу да нам енглески упада у лексику (тинејџер!) и морфологију (имати секс!).
Пуне су новине ових глупости.

Иначе, не знам за Мркаља али ја лично радо употребљавам израз "минимум" који за мене означава костур из којег се формира реч.
Дакле кад се реч очисти од свих граматичких додатака, изведеница, наставака, проклитика, енклитика оно што остаје је корен или костур.
Као у семитским језицима где 2 или 3 консонанта носе значење - КиТаБ, аКТаБа, маКТуБ итд. Основа је К-Т-Б, смисао = писање.
Српски СТоЛ, мађарски аСТаЛ, основа С-Т-Л = нешто што стоји.

сМРт, МРак, МоРе, МРков, поМоР, МРаз, оМоРика, сМРека. Основа, минимум је МР = тамна боја, опасност, хладноћа и сл. Логика творбе.

Poslednja izmena od moderatora:
Јасно ми беше како си, неуко и криво, упоредио индоевропске корене са семитским сугласничким коренима, али таквога нечега нема у индоевропским језицима. Упитах како би јасно изнео да је тобожњи минимум твоја измишљотина. Хвала, мир с тобом.

Poslednja izmena:
Иначе, не знам за Мркаља али ја лично радо употребљавам израз "минимум" који за мене означава костур из којег се формира реч.
Дакле кад се реч очисти од свих граматичких додатака, изведеница, наставака, проклитика, енклитика оно што остаје је корен или костур.
Као у семитским језицима где 2 или 3 консонанта носе значење - КиТаБ, аКТаБа, маКТуБ итд. Основа је К-Т-Б, смисао = писање.
Српски СТоЛ, мађарски аСТаЛ, основа С-Т-Л = нешто што стоји..

Ту је негде и СТЛП (стуб) и моја ТаЛПа.

Јасно ми беше како си, неуко и криво, упоредио индоевропске корене са семитским сугласничким коренима, али таквога нечега нема у индоевропским језицима.

Значи, сад по учењацима није нам језик ни индоевропски, шта ли је онда ?:dash:
Пошто нема самогласника у костуру (минимуму, основи, корену), то је онда семитски?:sad2:

Прасловенско *pъlkъ

Па нека неко каже да нисам у праву кад написах да су лингвисти антинародни.

Трослов МСЦ или костур или кичма или основа или-шта-већ- бл-трл-фу-ка-гу-јесте костур , од кога се , уметањем самогласника прави иста реч са различитим звуком, па припада дијалектима или , као у случају енормнолјудних Словена- језицима.
То је као у музици, један запис носи латентну хармонију, и по тој хармонији може да се ниже мелодијска линија која ће звучати, у рукама маштовитог ствараоца, као различита мелодија одн. варијације, где је мелодија симбол за самогласнике, а хармонија симбол за сугласнике.
Исто и у сликарству, имаш основне боје од којих сам (као и у случају језика) правиш све остале нијансем у којима је јасно од које су боје потекле.

МС у санскриту , МСЦ у словенским језицима

Месец- српски
Mésec- словеначки
Месец -македонски
Месецът- блгарски
Месяц - белоруски
Měsíc - чешки
Mjasec- доњолужичкосрбски
Měsac- горњолужичкосрбски
Miesiąc- пољски
Місяць- русински
Мíсяць- украјински

значи, само и само М-С-Ц
Ме́сяц -руски

Poslednja izmena:
Ту је негде и СТЛП (стуб) и моја ТаЛПа.
Значи, сад по учењацима није нам језик ни индоевропски, шта ли је онда ?:dash:
Пошто нема самогласника у костуру (минимуму, основи, корену), то је онда семитски?:sad2:
Прасловенско *pъlkъ

Па нека неко каже да нисам у праву кад написах да су лингвисти антонародни.
Запањујуће је како ни једну једину ствар не умеш схватити нити ишта тачно написати.
У индоевропским језицима нема овакве појаве: https://en.wikipedia.org/wiki/Semitic_root

Узгред, ъ је самогласник. Кипи знање из тебе.

Poslednja izmena:
Запањујуће како ни једну једину ствар не умеш схватити нити нешто тачно написати. :)
У индоевропским језицима нема овакве појаве: https://en.wikipedia.org/wiki/Semitic_root

Е, јес, нема ??!! Па шта је онда МСЦ у месецима што горе исписах?
Наћи ћу ти примере, из твојих цитата где нема ни муклог гласа., ово је био први уназад кад сам прелистала тему. Хтела сам твој цитат, могла сам из главе да набројим МРК (трослов или корен или основу ), КРТ, ДРТ, ЖЛТ (за садашње жуто)
Ниси у праву, Игоре, покушаваш да језик угураш у своје шаблоне, уместо да уживаш у богатству и ширини језика који имамо.
За озбиљне њуде, који имајуамбиције да се баве науком, врло је битно да имају моћ уочавања и праћења, послушност је добра карактеристика за друге професије- војне струке или политичке "прегаоце", инквизиторске чете и слично.

Поводом СТоЛова и ТаЛПЕ (где је -па свакако додатак основи), наћи ће се, биће слично као у цитату твог учитеља санскрита, нека му је Бог у помоћи

кривотуљ= грбавац

туљ је потиљак, залеђе, вероватно и тул- нађох у раду А.Ломе о топонимима код нас

krivotulj.png

Одатле сви они изрази- потуљен ("погнутог" понашања), утуљен (кад се светло утули, или се човек од неког једа утили, не хода усправног чела ), замотуљак (обично се носи на грбини, и јесте, замотан је)..
а мучи ме и сличност придева "туљав" са изразима "ћулав" (тјулав)- за човека који има дефект на ушима или му недостаје ушна шкољка, и старинском капом "ћулав" (тјулав) која се замеће, изгледа на потиљак-- који се, ресавском методологијом, тумаче обично као туђице из турско-персијског језика ((перс. kulah, тур. külah)..Сматра се најстаријом капом Срба, плитка је и правила се од белог сукна https://books.google.rs/books?id=Zh...IVy34aCh2TTgA6#v=onepage&q=капа ћулав&f=false

Узгред, ко даде семитима искључиво право власништва над сугласницима?
Кад пресловљаваш БГРД као Богородицу или слично, јел то семитски запис?

Ево ти пример за ГЛВ

глава -српски, блгарски , македонски, словеначки
галава- белоруски
голова- руски , украјински
Hlava - чешки
Głowa -пољски
Galva- л/л https://lv.wikipedia.org/wiki/Galva https://lt.wikipedia.org/wiki/Galva

Poslednja izmena:
Индоевропски корени не функционишу тако. https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_root
Санскрит је управо сјајан пример, отвори који речник и погледај натукнице.
Опет ниси ништа схватила о семитским коренима. https://en.wikipedia.org/wiki/Semitic_root
Ниси разумела оно што написах и оповргаваш нешто што нема везе с мојим порукама.

Poslednja izmena:
Индоевропски корени не функционишу тако. https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_root

И времеплов не функционише, јер не постоји, исто као и ИЕ корени- они су само плод маште тројице Немаца (можда и четворице), нису реалност.
Политичка теорија, а не реална лингвистичка.
Постоји "Васојевићева говор", али не фукционише. Звучи отприлике овако "Фу-фи-фифи- фо-фо фо -фи?"
Искенираћу вам то једног дана, занимљиво је, а слично је овим ИЕ-коренима који не функционишу и уместо да разјасне ствари, замагљују их .

Poslednja izmena:
Ах, опет завера. Једноставно, ни у једном индоевропском језику, од најранијих писаних споменика до данас, нема ничега сличнога семитским коренима.

Poslednja izmena:
Јасно ми беше како си, неуко и криво, упоредио индоевропске корене са семитским сугласничким коренима, али таквога нечега нема у индоевропским језицима. Упитах како би јасно изнео да је тобожњи минимум твоја измишљотина. Хвала, мир с тобом.

Озбиљно? Ево ти још једна арапска реч мард = болест, са тврдим Д на крају ض-.

Вокалима се могу изразити само јауци, изненађење, бол, радост, викање и љутња. Значи базична осећања, које имају и животиње.
За софистициранију комуникацију потребни су дакле консонанти, они су носиоци, кичма речи. Животиње не произносе консонанте, у томе се разликујемо.

Наравно да све то не функционише 100% исто као у семитским језицима јер је код њих то просто извођење из корена, код нас је творба комплекснија.
Али је логика слична, зато и постоји такозвана "Ностратска теорија" https://en.wikipedia.org/wiki/Nostratic_languages

МС у санскриту , МСЦ у словенским језицима

Месец- српски
Mésec- словеначки
Месец -македонски
Месецът- блгарски
Месяц - белоруски
Měsíc - чешки
Mjasec- доњолужичкосрбски
Měsac- горњолужичкосрбски
Miesiąc- пољски
Місяць- русински
Мíсяць- украјински

значи, само и само М-С-Ц
Ме́сяц -руски

Заправо основа је М-С-Н, или М-Н-С, упореди старословенско МеСеНц и латинско MeNSis. Ц је граматички додатак.

Ево још примера словенски ГРаД, ГРаДина, германски GaRD, GaRTen, латински HoRTus, семитски КаРТ (Q-R-Θ Картагина - Нови град).

Санскрит је управо сјајан пример, отвори који речник и погледај натукнице.
Опет ниси ништа схватила о семтиским коренима. https://en.wikipedia.org/wiki/Semitic_root
Ниси разумела оно што написах и оповргаваш нешто што нема везе с мојим порукама.

Пријатељу не лупетај глупости, у самом линку који си дао стоји следеће:

In its base form, a PIE root consists of a single vowel, preceded and followed by consonants. Except for a very few cases, the root is fully characterized by its consonants, while the vowel may alternate in accordance with inflection or word derivation.

Осим тога, српски језик доказује да вокал понекад није ни потребан и да се речи могу градити и са сонантима м, н, њ, р, л, љ, в, ј.
Одатле вокално Р, вокално Л итд.

Poslednja izmena:
Молим имена и радове индоевропеиста који тврде како такав начин творбе постоји у индоевропским језицима.
У њима нећете наћи овакву творбу: хебрејско KTB; KoTeB “писати” miKTaB “писмо,” KTaB “рукопис,” KaTaB “писар,” KtuBa “(писани) брачни уговор,” KiTeB “урезати,” KaTaBah “новински чланак,” hitKaTeB “одговарати,” KToBet “адреса,” hiKTeB “диктирати,” итд.

Poslednja izmena:
Vučko
Sada sam malo pogledao po rečniku slovenačkih reči i našao neke reči koje počinju na ML, kao što su:
- mlad i reči koje počinju sa -mlad a imaju značenje nešto što je tek počelo da raste
- mlaj, ne znam kako se to kaže na srpskom, ali to jeste mesec kada se ga ne vidi, pre nego što počne da "raste", suprotno od punog meseca
- mlaskati, sa naglim odmicanjem jezika od neba praviti glasove (to je ono recimo kada dete posle dojenja to radi, mlacka)
Zaboravih da pomenem naslov pesme B.Radičevića "Kad mlidijah umreti", primer kako se koristi isti MLD kostur za stvari koje narastaju namerom, makar i negativne u ovom slučaju prestanak života..

Karlos Šakal
Заправо основа је М-С-Н, или М-Н-С, упореди старословенско МеСеНц и латинско MeNSis. Ц је граматички додатак.
Hvala, opet su svi izbacili N i zadržali naizgled nevažno C.

Noćas sam ja izvukla i za KLN, koleno , u slovenskim jezicima, ali mnogo je zanimljivije i raznovrsnije za LKT, lakat, pa ću taj pregled da vam pokažem:

lakat- srpski
Лакът- blgarski
Лакот - makedonski
Loket-češki
Локт- ruski
Lakť- slovački
łokciowy , łączącym . poljski (LK ostaje, T se menja )
Alkūnė-Elkon- litvanski/letonski (samo LK je ostalo).
cot, cotul -rumunski (tu je kostur ali inverzan, tipično za vlaško/keltske premete)
Cotu (nedostaje L)- vlaški
Komolec??- slovenački

Igor
Vidim da se ne razumemo oko toga šta je koren a šta kostur, možda ima i nešto drugo. A ti, ako želiš da te razumem, piši smislenije i opširnije,sa obrazloženjima, niko nije dužan da čita tuđe misli kad već postoji govor kao sredstvo sporazumevanja.

Ах, опет завера. Једноставно, ни у једном индоевропском језику, од најранијих писаних споменика до данас, нема ничега сличнога семитским коренима.
Ako se zavera odnosi na "indogermanske/evropske" korene, lako je saznati ko ih je osmislio i zašto.Kratak pregled imena i opusa:
https://de.wikipedia.org/wiki/Indogermanische_Ursprache

Najpravilnije bi bilo da je u pitanju polusamoglasnik, odn, poluglasnik (izmedju čovečjeg i nemuštog jezika), a teško je shvatiti da su menjali na način kako se opisuje u udzbenicima. da je današnje "velik" pisano kao velii (preptpostavljeni praslovenski), pa je vokalizacijom poluvokala postalo "velen", a u novocrkvenom "velij"..A ako se to prihvati zdravo za gotovo (sad malo akrobacija) da je velji- velii postao veliki, onda slično treba da se primeni i na (turcizam) deli- delji- delij...ili boju belli- belij- belik..zato ne može sve bukvalno po uputama, nego individualno, jer svaka reč ima u sebi deo života i ponaša se isto kao taj život- pre svega nepredvidivo .
Još, povodom "velik" suprotnost postoji u makedonskom toponimu kao "malik" (najmanji, peti prst)- ime najmanjem od 5 jezera na istom potezu.

I usput, da ne ostaneš nezadovoljan bez revanša, iz tebe kipi samo i isključivo jed, žutozeleni jed.
Ne verujem da ima IE koren..

Povodom semitskih jezika , iako zaista ne razumem šta Igor o njemu i u vezi sa njim hoće da kaže, istorijski je najpopularniji semitski (starohebrejski) jezik nastajao na tlu Hetitskog carstva (po njihovoj Bibliji- kad je Avram kupio pećinu kao da sahrani Saru, a zatim su se, kao i Turci u Belgiji i Šiptari u Engleskoj, naseljavali bliži, pa dalji srodnici, pa poznanici i tako redom dok nisu postali većina). Starozavetrni Hebreji su krenuli pod vođstvom egipatskog sveštenika iz crne zemlje Egipta u zemlju Heta (gde je bilo i crnih i belih plemena) ..pa njihov jezik nije mogao da izbegne uticaj "IE" hetitskog (našili) jezika , a to što su loše prepisali 22 suglasnika a zadržali nazive samoglasnika (napr Alef je suglasnik, prvo slovo ) , i što im govorni aparat nije bio dovoljno otvoren da spoznaju relaksirajuću moć vokala, to je njihov problem.
NAjgore je što ni sami nisu znali koje vokale da umeću i kada i gde, pa su , u poznijim knjigama dodavali uputstva na margini kako se šta čita, da ne bi "ketiv" = pisano, postao nešto drugo. Pisani jezik im je jedno, a govorni im je bio , više srodan nemuštom- tzv. "melodijskim jezicima" gde je naglasak ili intonacija poijedinog sloga određivala značenje , napr baNu znači "oni su gradili", a Banu znači "u nama".. Nidje ni korova od tvorbe i logike.

Poslednja izmena:
Пишем кратко и јасно, ономе ко има знања из језикословља све би схватио, вама није разумљиво зато што не знате ни основе основа. И овим скромним доприносом само бацам бисере пред вас. Опет грешиш, полугласи су самогласници и потичу од некадашњих пуних самогласника. Старословенско вєлии је посведочено и у то време нема полугласа (прасл. *velьjь), никаквом вокализацијом није могло постати некакво **велен, нити је постало вєликъ. Дакле, твоји даљи примери и закључци су криви, а ни хронологија ти не иде најбоље (делија, јелте). Опет си се расписала, а ништа тачно ниси рекла. Запањујућ таленат.

Poslednja izmena:
Пишем кратко и јасно, ономе ко има знања из језикослвља све би било јасно, вама ништа не може бити јесно јер не знате ни основе основа. И овим скромним доприносом сам бацам бисере пред вас. Опет грешиш, вєлии није постало вєликъ, тако да су ти криви даљи примери и закључци, а ни хронологија ти не иде најбоље (делија, јелте). Полугласи су самогласници и потичу од некадашњих пуних самогласника. Опет си се расписала, а ништа тачно ниси рекла. Запањујућ таленат.

Kad je čovek socijalizovan, on zna kom auditorijumu šta baca.Pišeš kratko i nerazumljivo. Dar emotivne inteligencije omogućio bi ti da proceniš kako se kojoj ciljnoj grupi obraćati, ako želiš da budeš razumljiv.Moja je greška, doduše, da sam precenila tvoju upućenost u literaturu i osnove osnova.

igor_djordjic_velik.jpg

Petar Djordjić, Staroslovenski jezik, Matica Srpska,, 1975, str 51

Доказала си да не разликујеш ћирилична слова и и н. Свака част. :)
Samo to , Igore?

Полугласи су самогласници и потичу од некадашњих пуних самогласника. Опет си се расписала, а ништа тачно ниси рекла.
Jel da ?

Opet Djordjić, opet obavezna literatura za svaki književni smer , str 45-48..nisu samoglasnici i ne potiču od punih samoglasnika, osnova osnove

djor_45.jpg

djor_46.jpg

djor_47.jpg

djor_48.jpg

Poslednja izmena:
Кратки самогласници су самогласници. Овај разговор нема више смисла. Ах да, набави си буквар и научи читати.

Наравно да нема више смисла за тебе, кад је свима сада јасно да лупеташ , надобудан као шупља тиква.
Једини ти је одговор сада да мени треба буквар после Ђорђића- штиво које ти треба да знаш у прсте, а не знаш га, иако си лингвиста, што је, семантички и онтолошки и свакако, у твом случају, само надкомпензација за хендикеп, а не избор на основу слободне воље или недохватне ти категорије- Личности.

Poslednja izmena:
Написах пуних, не дугих. Колико пута управо теби писах да потичу од ие. кратких *ǐ и *ŭ и постављах цитате из литературе?
Đorđić napisa kratkih, a ne punih, pa te pitam - ko je u pravu?

Ja to što ti prepisuješ otkojekude i ne čitam. Čitam samo ono što dolazi iz tvoje glave. A toga ima jako malo, a voleo bih da ima više.

Back