Slovenske reči u nemačkom jeziku

Обојица.
Наравно да нема више смисла за тебе, кад је свима сада јасно да лупеташ , надобудан као шупља тиква.
Све што написах може се наћи у литератури о индоевропеистичкој и славистичкој литератури, што се не може рећи за ваше тврдње.

Poslednja izmena:
Израз "људи" заиста постоји на немачком - Leute, а према викиречнику изгледа и у осталим германским језицима:

https://en.wiktionary.org/wiki/Leute

Чуди ме да нису навели како словенско "људи" потиче из пра-германског, овако кад их сатераш у ћошак одмах су то некакви "когнати" из "пра-индоевропског".

Иначе то готско þiudai, има међузубно Т (грчу тхету Θ), односно међузубно Д (сасвим свеједно).
И канда има везу са речима Deut(sch), Teutoni, Tedeschi, Тевтонци.
Е сад, не знам како би се ово "Теут" могло тумачити.

Teut isto srpska rijec. Div su grci nam uzeli, rec za Boga (divan, bozanstven) i nazvali ga Deus, Teus odnosno Teut. Pa i Zevsa nazivaju Zeus, Zus. To je sve od naseg Diva.
Samim tim Deutsch je poreklom srpska rijec. Pa ovim nemcima smo i ime dali.

Mislim da je reč "ljudi " nije iskonska, nego se pojavila tek kad su se zmešale crna i bela rasa, pa su nastali semiti..

lud, lu'-dim, lood'-im (ludh, ludhim, ludhiyum, "Ludites"; Loud, Loudieim; Targum Onk: ludha'e)
U Bibliji se "Lud" pojavljuje kao četvrta podvrsta semita (četvrti Semov sin), poznati po dobrim strelcima ....Genesis 10:22; 1 Chronicles 1:17
i više je vezana, u Starom zavetu, za crnu rasu nego za belu

One of the Hamitic tribes descended from Mizraim (Genesis 10:13), a people of Africa (Ezek. 27:10; 30:5), on the west of Egypt. The people called Lud were noted archers (Isaiah 66:19; Comp. Jeremiah 46:9)...the mythical ancestor of the Lydians, according to Herodotus (i.7), was Lydos, and their first king, Agros, was descended from Ninos and Belos, i.e. Assyria and Babylonia.

Ludim, Lubim, Ludians, Ludu, Lydians, Chubs, other related groups in Asia Minor and North Africa......

Što bi značilo da reč treba potražiti među rečnikom BelihSira, ili Hetita, i kad bi moglo, kod Kolda ("Haldejaca").
Za sada, znam da je zmija (opisivana u srpskim narodnim pesmama i kao sinonim za Turke i ostala crna zla, slično zmaju i alama, svim donjozemcima= sa južne hemisfere ) nešto kao Ilju.. iluyanka
https://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:Hittite_Swadesh_list
(usput, Taru je drvo, a T-T je nosonja))

Srebrena da ti pomognem, odavno je odbacena teza o rasnoj podeli prema bibliji, Sem, Ham i Jafet, sada govore da svaki od njih predstavlja po jedan kontinent i da je u pitanju geografija. Dokaz je da nalaze iste narode pod razlicitim "rasama", a ustvari kontinentima, sto je logicno. Znaci u pitanju je cista geografija.

- - - - - - - - - -

Inace se nasladih citajuci Mrkalja, Vucka i Srebrene svaka cast. Odavno je meni smrdelo da imamo bezbroj slicnih reci koje u nasem jeziku imaju objasnjenje a u njihovom ne znace nista. Ajde jos pisite :)

Ali ti si rekao da potiču od punih samoglasnika, a Đorđić da potiču od kratkih samoglasnika. To nije svejedno. Ko laže, a ko istinu zbori?
Đorđić napisa kratkih, a ne punih, pa te pitam - ko je u pravu?
Đorđić jeste u pravu a ti nisi u pravu.
И Ђорићева и моја тврдња су тачне.

„Kategorija praslovenskih polukratkih vokala ь i ъ, kao što smo vidjeli, vodi porijeklo u osnovi od indoevropskih p u n i h kratkih vokala ǐ i ŭ.”

Arn6RBk.png

Jovan Vuković - Istorija srpskohrvatskog jezika: I dio - uvod i fonetika, Naučna knjiga, Beograd 1974, 22.

Poslednja izmena:
Teut isto srpska rijec. Div su grci nam uzeli, rec za Boga (divan, bozanstven) i nazvali ga Deus, Teus odnosno Teut. Pa i Zevsa nazivaju Zeus, Zus. To je sve od naseg Diva.
Samim tim Deutsch je poreklom srpska rijec. Pa ovim nemcima smo i ime dali.
Ja ne razumem sta je cilj i svrha ovih baljezgarija, a ako vec na netu ( pa i na guglu) sve lepo postoji i lepo objasnjeno ko je
ko i sta je sta.
Divina je "bozanstveno, bozje", rec se pominje jos kod starih Rimljana u starolatinskom, od kud sada da je diva, divina srpaska rec?
Sta je deus? Preuzeo Vatikan iz srpskog?:hahaha:

Teutonicus

pominju jos istoricari iz vremena pre Hrista, a odnosi se na neka pregermanska plemena .
Lepo je i pohvalno da ovde na ovom topiku troje, cetvoro specjalaca pokusavaju sami sebi da dokazu da je
kao u Deretica svet nastao od Srba srBske kulture i nauke, da su Srbi starijui od ameba nego to nikoga ne zanima.
Takvih pohvala ludosti ima svuda, a najvise medju "nedopravljenim" i iskompleksirenim narodima i narodnostima.

- - - - - - - - - -

θεός

theós
Bog na grckom. Verovatno su i Platon, Sokrat, Homer maznuli rec od Srbadije.

„Kategorija praslovenskih polukratkih vokala ь i ъ, kao što smo vidjeli, vodi porijeklo u osnovi od indoevropskih p u n i h kratkih vokala ǐ i ŭ.”

Arn6RBk.png

Jovan Vuković - Istorija srpskohrvatskog jezika: I dio - uvod i fonetika, Beograd 1974, 22.

"Restore auto-saved content" od sinoć u 23h:
Све што написах може се наћи у литератури о ендоевропеистичкој и славистичкој литератури, што се не може рећи за ваше тврдње.

Igore, ti ne znaš da misliš. Odgovor nećeš naći u literaturi. Đorđić je u pravu jer zna da se radi o hipotezama, a ti to još uvek nisi skontao i tretiraš istorijsku i komparativnu lingvistiku kao matematiku. Eto, zato ti nisi u pravu. Ako želiš da se praviš važan, moraćeš da se baviš činjenicama, pa uzmi neku egzaktnu nauku gde nema beskonačnih hipoteza i prostora za relativizacije.

Hvala, opet su svi izbacili N i zadržali naizgled nevažno C.

Нису сви, зато и постоји немачко Monat, Mond и енглеско Month, Moon ;)

Кратки и дебели јер (Ъ Ь) нису имали само гласовну функцију, већ и граматичку, правописну.
Негде су рецимо означавали палатализацију, односно немогућност палатализације. У црквенословенском и руском још и јотовање.
Случај вокалног Р и Л:

980fa19750a9.jpg

feb95c6d1a46.jpg

Светозар Николић - Старословенски језик

Нико у суштини ни не зна поуздано како су се изговарали а сами преписивачи нису увек схватали њихову функцију.
Због тога је и дошло, још у најранијим споменицима, до међусобног мешања јерова.

Jel ovde vlada neka segregacija, rasizam?
Cisto da znam na cemu sam i da ne gubim vreme pokusavajuci nesto da kazem, objasnim.
Vec se treci, cetvrti dan desava da nesto napisem, ali kao da ne postojim, a to sto pisem obicno ima veze
sa prethodnim postom, ali se to sve strucno preskace, na tapetu je samo Igor i kako mu treba yebati sve po spisku
jer je izrod ili vec sta, ali mene licno to sve ne zanima.
Tema je deus, theo, teodiskus, ali opet ni to nikoga ne zanima, samo je Igor nekakav uljez u prasinu i aj da mu se nayebemo majke.
Svako cudo traje tri dana pa ce tako i ovaj PDF imati buducnost od nedelju dana, a mozda
i 17 godina ako se vas troje ovde nadjete i jedan drugome
predajete stafete i tapkate se po ramanu kako ste najlepsi, najgenijalniji i najpametniji.

Ja ne razumem sta je cilj i svrha ovih baljezgarija, a ako vec na netu ( pa i na guglu) sve lepo postoji i lepo objasnjeno ko je
ko i sta je sta.
Divina je "bozanstveno, bozje", rec se pominje jos kod starih Rimljana u starolatinskom, od kud sada da je diva, divina srpaska rec?
Sta je deus? Preuzeo Vatikan iz srpskog?:hahaha:

Teutonicus

pominju jos istoricari iz vremena pre Hrista, a odnosi se na neka pregermanska plemena .
Lepo je i pohvalno da ovde na ovom topiku troje, cetvoro specjalaca pokusavaju sami sebi da dokazu da je
kao u Deretica svet nastao od Srba srBske kulture i nauke, da su Srbi starijui od ameba nego to nikoga ne zanima.
Takvih pohvala ludosti ima svuda, a najvise medju "nedopravljenim" i iskompleksirenim narodima i narodnostima.

- - - - - - - - - -

θεός

theós
Bog na grckom. Verovatno su i Platon, Sokrat, Homer maznuli rec od Srbadije.

Pre nego sto odgovoris mogla si prvo da saznas da su rimljani od grka uzeli Deus i pretvorili ga u Divus. A od koga su grci uzeli? Po tebi su onda srpske rijeci tipa, diviti se, zadivljen, divokoza grcke rijeci?

Evo da postavim jednu svapsku mapu nadam se da je korisna. Znaci na ovoj mapi obe germanije nalaze se ZAPADNO od Rajne a ne istocno. Istocno od Rajne su sve sami Sloveni. Znaci vidi se na mapi, i Germania Inferior i Germania Superior (Donja i Gornja Germanija) se nalaze ZAPADNO od Rajne. Znaci sve ovo istocno od Rajne su ponemceni Sloveni, sa morem toponima, a vec o jeziku da ne pricamo.
rg50664a.jpg

ko i sta je sta. Divina je "bozanstveno, bozje", rec se pominje jos kod starih Rimljana u starolatinskom, od kud sada da je diva, divina srpaska rec?
Sta je deus? Preuzeo Vatikan iz srpskog?
У праву си, Рајела.

Староиранско dīa, старовелшко duiu-tit, латинско deus, старонордијско Tȳr, (мн.) tīvar, староенглеско Tīr, старовисоконемачко Zīo, старопруско deiw(a)s, литванско dievas, летонско dievs, старословенско дивъ, хетитско ᴅsius, авестанско daēva-, староиндијско deva- наслеђени су из индоевропскога језика.

Pug7iDY.png

J. P. Mallory, ‎Douglas Q. Adams - Encyclopedia of Indo-European Culture, 1997

Svako cudo traje tri dana pa ce tako i ovaj PDF imati buducnost od nedelju dana, a mozda
predajete stafete i tapkate se po ramanu kako ste najlepsi, najgenijalniji i najpametniji.
:ok:

Poslednja izmena:
Pa ja to tebe pitam, i takve kao ti sto ko nojevi zabijate glavu u sljunak i ne vidite dalje od onoga sto vam vasi profesorcici kazu, a prepisuju jedni od drugih i samo ponavljaju kao papagaji. Katedra za srbistiku ne postoji, sramota.
Pa ja sam bila na katedri za Germanistiku, zato se i javljam ovde:D
Moji su profesori vec svi pokojni, niko nije prepisivao, njihovi su udzbenici i danas aktuelni.
Postoji (valjda) katedra za Slavistiku, a tu je i srpski.

- - - - - - - - - -

Usput, tamo gde nojevi zive nema sljunka, samo pesak:D

Староиранско dīa, старовелшко duiu-tit, латинско deus, старонордијско Tȳr, (мн.) tīvar, староенглеско Tīr, старовисоконемачко Zīo, старопруско deiw(a)s, литванско dievas, летонско dievs, старословенско дивъ, хетитско ᴅsius, авестанско daēva-, староиндијско deva- наслеђени су из индоевропскога језика.

Који не постоји, да будемо прецизни.
Ако постоји "индоевропски језик" из кога су преузели речи староиранци, старонордијсци, староенглези, старивисоки немци, старопруси. старословени, (стари?) хетити, староиндијци, старовлашани и неки тамо подмладак- летонци, литванци, латинци, авестанци.. онда ће бити и нека књига и запис, урез у стени од тог "индоевропског" језика - мајке свих језика? Крајпуташ? Саркофаг владара? Жврљање по футеру?
Можда има нека заједница у Алпима или избегличка колонија на Суматри која још увек говори "индоевропски језик"?

Успут, од целог овог списак упадљиво, као несродни, искачу термини високихнемаца и старонордијаца, као и старовлашана, зато што није реч стигла преко иранског платоа у облицима са Д_В, него је стигла преко влашког (келтског=галског) језика, од бројних Келта који су католицизирани и претворени у "Германе". ЗИО из старовисоконемачког је ЗУС или З''С на влашком, може се тражити међу трачким и фригијским речима (видела сам је), одакле су (опет старо-)грци извукли име за громовника, а користе је и (старо)арабанаси данас.

У неком твом цитату о "народној етимологији" где је Вилин дар=хиландар , помену се пролетер ..ево примера истог (пролетер пролеће брзо у пролеће) - громовник кад пролеће (као полуидентификовани крилати Бог) чујеш само "зссссс", бржи је и од муве и од мушице, а гласнији од комарца.
(ово је била шала, немој да ми ређаш цитате))

Нико у суштини ни не зна поуздано како су се изговарали а сами преписивачи нису увек схватали њихову функцију.

Ђорђић каже да нема разлике у изговору.

Poslednja izmena:
Jel ovde vlada neka segregacija, rasizam?
Cisto da znam na cemu sam i da ne gubim vreme pokusavajuci nesto da kazem, objasnim.
Vec se treci, cetvrti dan desava da nesto napisem, ali kao da ne postojim, a to sto pisem obicno ima veze
sa prethodnim postom, ali se to sve strucno preskace, na tapetu je samo Igor i kako mu treba yebati sve po spisku
jer je izrod ili vec sta, ali mene licno to sve ne zanima.
Tema je deus, theo, teodiskus, ali opet ni to nikoga ne zanima, samo je Igor nekakav uljez u prasinu i aj da mu se nayebemo majke.

Не знам шта би могло боље да те орасположи од дивних стихова па ево, само за тебе, један Дивопој ;)

KYbU62T.jpg

XEjILtW.jpg

Div - rec za Boga (divan, bozanstven)

један Дивопој ;)

Ustvari, Div je kod nas isto što i Grmalj, Ljudeskara- ogromno biće (kao oni kosturi abnormalno velike što ih nalaze svuda po svetu pa ne mogu da zvaničnom naukom objasne)- odnosi se na fizičku pojavu "Boga"
https://www.google.rs/search?q=gian...&biw=1280&bih=871#tbm=isch&q=giants+skeletons

...kod Desanke Maksimović "Divovi su hrašće", jedan od sinonima za sveta velika drva- zapise kod nas (dok kod Iraca takvo sveto drvo sa runskim zapisom čuvabaš div, ljudeskara Serban)..a GRMALJ je od grm-što je opet bio sinonim za ogromno drvo (napr Karadjordje u Takovu drži sabor pred hrastom- zapisom, to je taj čuveni Takovski Grm)..I Grmalj i Div su džinovi (arapsko poreklo džin ali povezano sa gigama/gigantima)- što bi mi rekli "godža čovek" ili jednostavnije "Gedža"...možda i Giga Moravac

I za razliku od vlaško-keltsko- germanskog Zio-Zs... DIV iz pendžabsko- iranskog itd prostora ... se kao GRMALJ pojavljuje u kavkaskim jezicima u obliku Grmat = Bog.

grmalj_div_bog_kavkaz.png

str 234
https://books.google.rs/books?id=LC...Hittite Etymological Dictionary: wine&f=false

U srpskom tradiciji pamćenje Divova (ogromnih grmolikih i ljudolikih "Bogova") zadržalo se u verovanjima da Sunce dolazi kao "Božić" i bata (čuju mu se koraci kao čekići, on stupa gromoglasno ), u svim onim nazivima mesta "Markova stopa" (ogromno stopalo divovskog Kraljevića- opet surogat ime za Sunce) ili Savina stopa (Sv.Save- surogat za nekog Savu- oca, verovatno S-a-varoga), čak, ko ima uši da čuje, i u dečjim brojalicima tipa "savaraka...bije baja buf ! (gde je Baja sinonim Diva, Badže, Gige, Grmalja)..i svi ti grmalji/divovi biju nekim topuzinama i buzdovanima da sve prašti i puca uokolo...pa sve one priče o Divovima u srba (kad udje u kuću pa odmah namiriše ljudsko meso) , ili ova kratka koju je napisao 10 godišnji dečak, koji ne zna termine evolucije- devolucije i sl. :

"Једном живљаше див који је био ванредно снажан, због чега је прича о њему дугачка. Али је див имао сина,. исто дива, који није био снажав као његов отац, па је и прича о њему краћа. Син див имао је сина-дива, који није имао никакве снаге више па због тога ни приче о њему нема"

Poslednja izmena:
Због тога је и дошло, још у најранијим споменицима, до међусобног мешања јерова.

E, vidiš, IgarJ-e, to se zove znanje.

Šakale, imam mišljenje na ovu temu. U privatnoj poruci. ;)

Srebrena ajde jos pricaj plz, sve citam.

I htio bi da pitam sta ti mislis o Srdjo, Serdjo, je li nase ime ili ne.

Interesantno:

Trae origine dal gentilizio latino Sergius, dall'etimologia incerta[SUP][3][/SUP]; tale nome potrebbe significare "servo" o "guardiano" (dal latino servare, "custodire")[SUP][2][/SUP][SUP][4][/SUP][SUP][5][/SUP][SUP][8][/SUP], ma più probabilmente è di origini etrusche ormai indecifrabili[SUP][2][/SUP][SUP][4][/SUP][SUP][6][/SUP][SUP][7][/SUP].

Era il nome portato dai membri della Gens Sergia, alla quale appartenne Lucio Sergio Catilina, che secondo la leggenda discendeva dal troiano Sergesto[SUP][4][/SUP][SUP][8][/SUP], e appare anche brevemente negli Atti degli apostoli (13:6-12), dove è citato il proconsole Sergio Paolo.
Divenuto in epoca imperiale romana nome personale, si diffuse ampiamente nell'impero bizantino nella forma greca Σεργιος (Sergios)[SUP][6][/SUP]; il culto di vari santi così chiamati (come il martire romano san Sergio, da cui prende il nome la città di Sergiopoli, e san Sergio di Radonez, considerato il padre del monachesimo russo), e poi la fama dei quattro Papi e dei vari duchi di Amalfi e di Napoli così chiamati ha sostenuto l'uso del nome nel corso dei secoli[SUP][3][/SUP][SUP][4][/SUP], ma la popolarità vera e propria è recente, iniziata a partire dall'Ottocento grazie alla tradizione letteraria russa, dove è molto ricorrente nella forma Сергей (Sergej)[SUP][3][/SUP][SUP][4][/SUP]. Ad oggi è diffuso in tutta Italia, soprattutto nel Nord e nel Centro[SUP][3][/SUP][SUP][4][/SUP][SUP][9][/SUP].

:think:

Poslednja izmena od moderatora:
Не знам шта би могло боље да те орасположи од дивних стихова па ево, само за тебе, један Дивопој ;)

]
Ma sve je ok i jako lepo, na srpskom je rec divan, divno jedna ( za moj skroman sluh i ukus ) od najlepsih reci,
ali recimo na ruskom ( a za mene je ruski em najlepsi, em najmerodavniji) taj izraz, pojam, epitet, pridev ( ili sta vec)
glasi velelepan. Znaci prevod za divan je na ruskom velelepan.

Divan je i neka otomanska skalamerija, ali svi fi sve to znate, uzivate ovde da nama objasnjavate kako se prave deca.
I Gete je znao za divan. Citava dva toma poezije posvetio je istocno-zapadnom divanu, jes da ne vredi pet para,
ali ga pominjem samo zbog otomana/divana.

Ma sve je ok i jako lepo, na srpskom je rec divan, divno jedna ( za moj skroman sluh i ukus ) od najlepsih reci,
ali recimo na ruskom ( a za mene je ruski em najlepsi, em najmerodavniji) taj izraz, pojam, epitet, pridev ( ili sta vec)
glasi velelepan. Znaci prevod za divan je na ruskom velelepan.

Divan je i neka otomanska skalamerija, ali svi fi sve to znate, uzivate ovde da nama objasnjavate kako se prave deca.
I Gete je znao za divan. Citava dva toma poezije posvetio je istocno-zapadnom divanu, jes da ne vredi pet para,
ali ga pominjem samo zbog otomana/divana.

velelepan isto srpska rijec i to siroko rasprostranjena. I to po meni vise srpska nego ruska zbog ekavskog "lep". A druga stvar divan je tudjica u turskom jeziku. I persijanci imaju divan.

Prvo kao jedan lingvista treba da znas da je velelepan isto srpska rijec i to siroko rasprostranjena. I to po meni vise srpska nego ruska zbog ekavskog "lep". A druga stvar divan je tudjica u turskom jeziku. I persijanci imaju divan.

Postoje samo Persijci, nikakvi Persijanci, devan jeste persijski izum, a i rec, da li je velelepan vise srpska, a manje ruska rec
stvar je za diskusiju.

Back