Pozdrav!
Ja sam iz Slovenije in mi je vaša diskusija vrlo interesantna.
Sam iz one generacije under 30 zato oprostite na jeziku. Sve šta sam naučijo je iz tv-ja i interneta. Neznam razliku između srpskog in hrvatskog jezika tako da ne bude tko ljut na mene, čujem da vama to nije svejedno.
Mene ta tema oko imigranta v Slovenijo zanima, zato čitam vaš forum. Zanimljivo, kako neki opisuju situaciju v Sloveniji oko toga. Ja osebmo i verujem, da tako i večija poštuje tiste, koji poštuju nas. Onda gdej je problem.
Samo u velikom gradovima, konkretno Ljubljana, Jesenice, Velenje, (Celje tamo su uglavnom albanci, koji su svoja kategorija ). I problem niso tisti koji su došli, problem je uglavnom prva generacija, tisti kod nas rođeni. Ja to smatram kao neki upor na nacionalnoj bazi. Mladež između 15 i 25 formira grupe po 5, 6 ljudi i radi sranje po gradu. Normalno da to svim smeta. Tako tada ljudi kažu, prokleti čefurji, samo sranje. Opaženi su negativci jer tiste koji so ok, rade, pričajo slovensko kada su kod nas duže vreme nikomu ne smetaju. Dobro su neki ekstremisti kojim smeta sve ali to je manjina.
Htijo bih odgovoriti Alyi koja je pisala je o tome da je problem i u Mariboru. Tamo tih problema nije jer je mentaliteta sasvim druga. Največji problem je v Ljubljani jer ljudi neznaju rešavat te probleme. Ali to je interno, koji ne živite v Sloveniji ne razumjete toga.
Htijo bi samo još jedan copy/paste sam nekok drugog foruma. Avtor je jedan vaš čovjek koji radi kod nas i sa njim se ja skoro potpuno slažem:
Slovenija kao odabir države život je (po meni) odličan kompromis.
Ne možete nikad da gledate sve samo kroz novac koji jeste veći u nekim EU zemljama ali nije sve u tome.
Slovenija ima izvanredan geografski položaj i za bilo kog čoveka koji bar malo voli prirodu, bavljenje sportom Slovenija je idealna država. Mala po površini ali neverovatno raznolika. Od Ljubljane vam je bukvalno sve skoro na dohvat ruke ("na sat vremena kolima").
Hocete na more jer u Ljubljani pada kiša? Sednete u auto i za sat i nekh 10 minuta ste u Portorožu/Piranu recimo. Hocete na skijanje zimi iz Ljubljane? Za sat ste na Pohorju, Krvavcu, Kranjskoj Gori. Hocete u neku dobru banju? Imate za manje od sata kod Kamnika, a ako hocete super provod onda u Moravske Toplice (2 sata i 30 minuta, kada bude auto-put do Madjarske bice za manje od 2 sata). Imate naravno i blizih banja ali poseban je ugodjaj kupanje u necemu nalik na naftu u Moravcima :-) Hocete negde na izlet? Pa toga ima na pretek i na brdima oko Ljubljane, a i malo dalje. O predivnim mediteranskim selima na Krasu i da ne govorim. Zatim za ljubitelje biciklizma - idealna drzava - koliko samo ima dobrih tura.
Da li vam je ostalo u sećanju najlepše more na svetu? Naravno, Jadransko more i pre svega hrvatska ostrva i njihova obala. Do Krka iz Ljubljane vam treba nesto malo vise od 2 sata i jos oko sat po Krku ako idete skroz na drugi kraj. Ni druga ostrva nisu predaleko. Mozete i vozom do Rijeke kao pešaci sa sve ruksazima i utovarite se na trajekt pa birate gde ćete. Alpi su posebna lepota i pravi dragulj.
Austrija je blizu. Salcburg je na nekih 3,5 sata, Minhen na 4,5 sata. Italija blizu, Venecija na 2 sata, Dolomiti... Mogućnosti je napretek i što je najbitnije ne deluje nemoguće finansijski za priuštiti. Naravno sa dve ok plate ljudi sa fakultetskom diplomom (vi i žena).
Super je klopa, slična našoj, u gomili restorana možeš da dobijš glavno jelo za 5 do 6 EUR-a, odlična su slovenačka vina (preferiram bela). Odlazak u restoran nije luksuz. Mentalitet je ipak koliko-toliko sličan našem i mnogo znači kada možete i da ispričate foru/vic na svom jeziku pa da vas i oni razumeju. Razumeju i oni naš mentalitet i to, pored određenih animoziteta, teško da ćete naći u nekoj drugoj zapadnoj EU zemlji.
A i naravno rodtelji su vam veoma blizu. Kada Slovenija završi ova dva mala dela auto puta koji joj fale do Hrvatske (doduše to planira tek 2012-e) imaćete autoput do kuće u Beogradu, jer su Hrvati završili ceo auto-put do Srbije. Znači za 5 sati ćete biti u Beogradu, a to mnogo više znači nego da planirate u godišnjem budžetu avionske karte za obilazak rodbine iz Kanade.
I na kraju, sami Slovenci su ipak zadovoljni svojom državom i veoma malo migriraju, iako su često kritički nastrojeni prema njoj. Često kukaju, a onda samo pročitaš u novinama da je privredna rast za pravo čudo viša od predviđene, da su neke firme ostvarile znatno veću dobit od planirane i slično... U principu kukaju i rade, a ne pohvale nikad iznenađujuće dobre rezultate :-) Taj sistem se i meni sviđa jer veoma lako se uspavaš na sopstvenim lovorikama i ako sam sebe hvališ. Ovako radiš svoj posao odgovorno i napreduje cela država, a i svi sa njom zajedno. Takav pristup bi i Srbiji doneo dobro.
Što se tiče nekih ličnih diskriminacija, koje bi na sopstvenoj koži doživeo, moram reći da nemam loših iskustava. Na poslu me poštuju jer umem da rešim sve probleme relativno brzo i radim ok. Mislim da nemam ni nekih prepreka što se tiče napredovanja, moguće da je drugačije u državnim firmama.
U ljudskoj je prirodi da za sopstvenu nesposobnost krivi druge, a ne počne od sebe. Ja se dobro sećam kada je onih 200.000 Srba izbeglo iz Krajine i došlo u Srbiju - NS, BG.... I sećam se kako su ljudi ipak generalno bili besni na njih (pored prvobitnog saosećanja) jer su se bojali da im ne uzmu poslove, da će im se deca teže zaposliti i slično. Takođe, mnogi se nisu slagali sa kulturom koju su ti ljudi doneli sa sobom. Sećam se primera kada je jedan "starosedelac" iznerviran što je u gužvi u autobusu ispred njega bio jedan veoma oznojen "došljak" koji se poprilično "osećao" rekao: "Mogao bi se češće kupati". Ovaj se okrenuo i prebio ga. Zatim drugi primer kada je kontrola ušla i tražila od dvojice izbeglica da plate karte jer moraju kao i svi ostali da plate. Pretukli su kontrolora. E to vam je veoma slična situacija koja se desila kada je velik broj fizičkih radnika iz Bosne došao 70-tih u Sloveniju. Oni nisu hteli da se prilagode i dan danas neće. Nerviraju Ljubljančane tako što otvore sve prozore na kolima i odvrnu na maximum neke najgore narodnjake iz nekog ličnog protesta jer za to nema još uvek kazne. Mnogi od njih žive ovde 40 godina i neće da nauče slovenački. A ti su upravo najveći kritičari i govore o diskriminaciji. I onaj problem izbrisanih... Pa sami su iz sroskog ponosa odbili da uzmu ponuđena državljanstva i išli su da se kao prave patriote bore u Bosni za srpsku stvar a kada je sve puklo hteli su nazad i da uzmu to državljanstvo. E, pa ne može. Zato, svake priče o diskriminaciji ovde moraju da prestanu. Ja sam naučio jezik, poštujem njihove običaje, oni moje, ponašamo se civilizacijski i naravno družiš se pre svega sa ljudima koji te zanimaju, imaju slična interesovanja, a ne biraš po nacionalnosti prijatelje.
A kako čitam vesti i iz Srbije vidim da je i dalje najveći problem svih ljudi to što ne mogu da se zapitaju zaista ko je kriv za to što žive tako loše u odnosu na 1989-u godinu? I stalno traže uzrok u drugima a političari to veoma vešto koriste. Stalno vam zaokupljaju pažnju sa nekim političkim problemima i zaverama i ne bavite se suštinskim stvarima - ekonomijom. Ponovo vam provlače tih 200.000 ljudi koje je Hrvatska isterala da se malo zanimate dok ne dođe sada od ponedeljka opet Kosovo. A ti Srbi su mogli da imaju autonomiju koja im je nuđena ali su je odbili - usijane glave. A te izbeglice Srbija je zavlačila godinama. Ništa nije učinila za njih. Državljanstva nije htela da im da. Na silu ih slala na ratišta. A sada su joj puna usta tih izbeglica. Licemerno. Većina tih ljudi je sada napolju, a ono što veoma čudi je da većina njih glasa za Radikale :-) Ali to je ona priča o autonomiji Krajine i busanju u grudi.
Meni je žao zbog dužine i gramatičkih greška ali htio sam zbog onih koji žive ili čeju v bodučnosti kod nas reći, da mi nismo neki nacionalisti, da poštujemo ljude koji su fer prema nama i da želimo da oni koji dođe kod nas poštuju nas i našu državu. Čini mi se da neki imaju napačnu sliku o nama. Inače vaš countrymen iznad kazao je sve.
I am looking forward to your response
Bye