Slovenija

Alya, meni se ipak čini, da ti malo previše generalizuješ, odnosno, tražiš alibi za takvo ponašanje, kako su za to krivi Slovenci...itd.Ne znam, kako su Slovenci krivi, što neki Srbi, Hrvati, Bosanci, koji već 20 godina žive u Sloveniji, ne pričaju slovenački.

Meni je to stvarno interesantno.Ako se Srbin seli u Nemačku, odmah nauči nemački.A u Sloveniji, naročito neki stari, ex-JNAjevci još uvek pričaju samo "srpsko-hrvatski"..

Da su neki Slovenci ksenofobi i nacionalisti, to se slažem.A tako je u svakoj državi.A da su baš svi Slovenci nacionalisti, ili večina, to nije istina.To je isto generalizovanje, kao da neko kaže, kako su svi Srbi primitivci.

Da je Slovenija tako nacionalistička država, kao što ti kažeš, ne bi toliko Srba, Bošnjaka, Bosanaca...živelo u njoj.Nisu valjda ljudi mazohisti, da žive tamo, gde im je loše? Bar ja nisam, da mi u Sloveniji nije dobro, ja bi se već davno otselio.

Poslednja izmena:
:eek: Ne slazem se uopste...Slovenci jako dobro razumeju srpski jezik a bome ga i mnogi jako dobro govore ....Osim generacija od 1985 dalje....e te generacije ne znaju dobro srpski jezik tj. uopste ih isti ne interesuje...sto je skroz logicno s obzirom na razna politicka desavanja itd...
A inace se je srpsko - hrvatski jezik ucio u skolama jos 90-te, mislim, cak da i koju godinu kasnije..

Mozda Slovenci na Fuzinama...

Alya, meni se cini, da ti sve vidis onako kako sama hoces, a ne onako kako jeste.

...pametan narod nece sve Srbe svrstavati u isti kos...samo je cest problem da vecina ljudi upravo to radi..zato ti je reakcija takva...jer da je za vecinu Slovenaca to samo jedna obicna budala a ne srbska budala, stvar bi verovatno bila drugacija....i ti ne bi razmisljao o tome koje je narodnosti osoba koja takve budalastine cini, vec bi zamahnuo rukom u stilu "vide ga kretena"...

i tacno to ti radis sa Slovencima: svrstavas sve u isti kos.

Naravno tebe niko direktno i otvoreno ne tera na to ali u svakodnevnim kontaktima postoji bezbroj podsticaja da ne kazem "sofisticiranog primoravanja" da postanes ono sto oni zele da budes ( Slovenac )....ako se prilagodis nije im sasvim ok, ako se ne prilagodis nije takodje...

Zasto im dozvoliti da postignu zeljeni cilj ( da ne volis svoj narod i da se ga stidis )? Zasto da budes podeljen, ni tamo ni vamo?
Zasto je bitno ko si i sta si i kakav ti je Ć..tvrdi il meki? Priznajem da sam se duze vremena potpisivala sa Č a ne Ć, pogotovu kad su testovi bili u pitanju....:roll: imala sam bas takav odnos kao i ti prema srbima koji navodno prave izgrede itd....dok mi jednog dana nije prekipelo, kada me je po milijonti put na salteru pitala kakav mi je Ć , a jasno je navedeno u kompijuteru a bome i na kartici....:dash:
Dok me po xy puta pitaju sta sam..a svi uvijaju niko direktno da pita...pa reko covek sam...:lol: insistiraju pa vidim ja to, nego sta si...pa zena sam, devojka, navedem ime...:lol: .. pa mislim sta su ti roditelji....pa ljudi bre....:lol: i sve tako, dok me direktno ne pitaju.:lol:..neki odustanu a vecina davi i ispituje iako vrlo dobro zna sta sam, bome i vidi se po izgledu, ako nista 2...:mrgreen:

Nego da ne duzim.....jako je primitivno kad se navodno inteligentna osoba ponasa na nacin na koji opisah.....i primitivno je svako generalizovanje i uporedjivanje odredjenih aktivnosti pojedinaca sa aktivnostima citavog naroda....

Zbog "cefura" ja da se stidim sto sam srpkinja..pa bem li ga nisu ni svi "cefuri" srbi..niti se sama rec odnosi iskljucivo na Srbe.....ima i Slo "cefura"..itd...

Pa ti si bas malo paranoicna.
Sta su ti to Slovenci uradili, da jih toliko mrzis? Izgledas kao da imas bas jake traume.

Ja zaista nemam problema tvog tipa. Ni ja, ni muz, ni mama, ni tasta, ni muzev brat, pa cak ni muzeva snaja, koja ne samo da nije Slovenka, nego je dosla u Sloveniju tek kad se udala i zivi u Ljubljani u naselju kuca, gde zive ama bas samo Slovenci.

Mene kad neko pita sta sam, nemam problem da odgovorim. Ako neko ima problem sa tim, sto sam Srpkinja, njegov problem. Ali za cudo, nikad niko nije imao problema sa mojim nacionalnim poreklom. Uvek i svugde sam primljena jako dobro. Ali valjda je to ono pravilo: kako dajes, tako ti se vraca.
Pa sa obzirom na to, kako ti dajes, verujem da ti se i tako, kako je, vraca.

Alya, meni se ipak čini, da ti malo previše generalizuješ, odnosno, tražiš alibi za takvo ponašanje, kako su za to krivi Slovenci...itd.Ne znam, kako su Slovenci krivi, što neki Srbi, Hrvati, Bosanci, koji već 20 godina žive u Sloveniji, ne pričaju slovenački.

Meni je to stvarno interesantno.Ako se Srbin seli u Nemačku, odmah nauči nemački.A u Sloveniji, naročito neki stari, ex-JNAjevci još uvek pričaju samo "srpsko-hrvatski"..

Da su neki Slovenci ksenofobi i nacionalisti, to se slažem.A tako je u svakoj državi.A da su baš svi Slovenci nacionalisti, ili večina, to nije istina.To je isto generalizovanje, kao da neko kaže, kako su svi Srbi primitivci.

Da je Slovenija tako nacionalistička država, kao što ti kažeš, ne bi toliko Srba, Bošnjaka, Bosanaca...živelo u njoj.Nisu valjda ljudi mazohisti, da žive tamo, gde im je loše? Bar ja nisam, da mi u Sloveniji nije dobro, ja bi se već davno otselio.

Mislim da nisi shvatio sustinu moga posta, koji se nije odnosio na slovenacki nacionalizam i na neznanje slovenackog jezika, niti bilo sta slicno....vec na cest stid od toga sto si Srbin i na slovenacki odnos ( pazi odnos ) prema "juznjacima"....:thumbdown: niti sam u nekom postu napisala da su Slovenci nacionaliste...:eek:
To sto neki ne zele..itd da pricaju slovenacki ili nisu u stanju da se prilagode to je druga i duga prica, za koju nisu krivi samo ti ljudi koji su se doselili ovde....zaista je naivno verovati da su samo ti ljudi za sve krivi...i da Slovenci nemaju ama bas nikakvog udela u tome...od mnogo toga zavisi kako ce se neko uklopiti u drustvo i ni u kom slucaju ne mozemo ocekivati da ce se svako na isti nacin prilagodjavati...
Naravno da postoje i osobe koje namerno ne zele da se uklope u okolinu, da nauce jezik itd...ali iskreno takve osobe me ni najmanje ne interesuju, niti se druzim sa takvim osobama...:thumbdown: a i takvih ima svuda, ne samo u Sloveniji...
Zalostno je kad se neko stidi onoga sto jeste, zbog odredjenih ljudi koji ne zele da se prilagode nacinu zivota u drzavi u kojoj zive...sta to onda govori o tebi? To te sve navodi na to da postajes besan na svoj narod, skuplja se gnev prema istom, gadjenje itd....Da ne generalizujes mozda?

Hmm...sto se tice Srba u Nemackoj...i to je duga tema..svasta bi moglo na tu temu da se napise...nauce jezik da ali ostalo ( ponasanje..itd ) je cak i gore nego ovde...

Uostalom treba praviti razliku izmedju Srba iz Bosne, ili iz Srbije...doseljenih ljudi ( od kojih je 70% mozda jedva zavrsilo osnovnu - vecina nije - i doselilo se u Slo vec kad su bili formirane licnosti ) od onih koji su recimo bili obrazovaniji i koji nisu dosli sa sela ( takvih je mozda 5% bilo za vreme Juge )...i tu je uradjena prva greska....jer su sve te ljude trpali u isti kos..i ocekivali da ce se asimilirati bez ikakve pomoci itd...jer se to prosto podrazumeva....
A sve polazi iz doma....vaspitanje, osnovna kultura, ucenje jezika...i tim ljudima je bila potrebna pomoc...ne toliko u vidu love i sl.. jer time su od njih samo stvorili grebatore...falila je posvecenost slovenaca tim ljudima ( pricam o samom pocetku ), ljubaznost, prihvatanje, strpljivost i svakodnevni trud i rad sa tim ljudima...a ne prozivanja "Bosanc, spizdi v Bosno"..bas tu su Slovenci pokazali svoj strah od drugacijih ljudi...nije dovoljno da ti samo primis nekoga u svoju kucu, jer takav ce kad tad poceti da vrsi po svom i mozda da te cak izbaci iz vlastite kuce...treba se baviti ljudima...

A sto se tice zivljenja u Slo..i to bi se moglo na dugo analizirati..bas je iritantno to slovenacko hvaljenje kako je ovde bajno i sjajno i da svi imaju prosek plate od 800€..u Sloveniji skroz pljuju Srbiju, po dnevniku pricaju najgore stvari ( sem Guce i to :roll: ), dok u Srbiji cujes sve najlepse o Sloveniji...obicno ispiranje mozga....
Da ne budem opet pogresno shvacena.:roll:...ne pricam o svom licnom zivotu, niti se zalim na isti...

Stvari i situacije treba sagledati objektivno...i bas ne volim osobe ( u slo ima bezbroj takvih Srba )koji pljuju po svemu sto je srpsko, pa cak i po stvarima koje su ok i valjaju...verovao ili ne postoje mnoge stvari koje su u srbiji bolje organizovane nego u Slo....isto vazi i za obrnuti slucaj, nijedno ne gotivim...

P.s. mozda ces steti replicirati na to da ne znaju ni osobe koje su se ovde rodile da pricaju jezik dobro...ali ta deca imaju roditelje...a njihovi roditelji su onakvi kakve ih opisa iznad..a sve polazi iz kuce prvenstveno...

Nego ja se povlacim sa teme...smorno je da pisem ovolike tekstove..:thumbdown:

Mozda Slovenci na Fuzinama...

Alya, meni se cini, da ti sve vidis onako kako sama hoces, a ne onako kako jeste.

Jos da odgovorim na tvoje postove pa da palim...

Izvini molim te..ne znam sa kakvim se ti to slovencimna druzis da mislis da oni ne razumu srpski jezik...:eek: zaista sam u soku...ako ga bar ne pricaju ono osnovno i dobro, razumeju ga definitvno...

Sta su ti to Slovenci uradili, da jih toliko mrzis? Izgledas kao da imas bas jake traume.

Ja zaista nemam problema tvog tipa. Ni ja, ni muz, ni mama, ni tasta, ni muzev brat, pa cak ni muzeva snaja, koja ne samo da nije Slovenka, nego je dosla u Sloveniju tek kad se udala i zivi u Ljubljani u naselju kuca, gde zive ama bas samo Slovenci.

Mene kad neko pita sta sam, nemam problem da odgovorim. Ako neko ima problem sa tim, sto sam Srpkinja, njegov problem. Ali za cudo, nikad niko nije imao problema sa mojim nacionalnim poreklom. Uvek i svugde sam primljena jako dobro. Ali valjda je to ono pravilo: kako dajes, tako ti se vraca.

Kao prvo nisam paranoicna nit mrzim slovence, nit sam to bilo gde napisala..:roll:..ti citas izgleda kako tebi odgovara...:dash: a jos manje imam neke travme....:lol:
I uopste ne moras da brines kako ja dajem a jos manje kako mi se vraca...:roll:

Jedno je sigurno, ako mislis da te negde mrze i da nisi dobrodosao, onda je stvarno glupo sto sebe mucis i izigravas mazohistu... Ali, koliko jedna za sve krivi Slovence, toliko ih druga brani... Nadjite bar neke tacke oko kojih se slazete pa nastavite ovaj dijalog...

Ja sam u Sloveniji vec vise od dva meseca i ne mogu da se zalim da mi je lose, ali mi naravno nije ni sve super, jer pre svega ne znam jezik... Ali, to je moj problem, jer sam ja dosao kod njih, a ne oni kod mene... Nisam imao nikakvih problema sa bilo kojim Slovencem... Mada, desilo se da sam jednog starijeg pitao za poresku upravu a on se pravio da me ne razume, mada svi znamo da je hteo ili ne morao da uci tada srpsko-hrvatski jezik... A jos jednom kada sam pitao za neku ulicu, cim su culi srpski nisu hteli ni da me pogledaju...Ali, ipak, radi se o pojedincima...

Zanimljiv mi je ovaj tvoj komentar o davanju i vracanju... Ja ne znam sta im ti dajes, ali tih prvih dana ja im nisam "dao" niti sta dobro niti sta lose, a ipak dvoje ljudi nije htelo ni da me pogleda kada su culi srpski jezik... Zato i kazem, nije sve ni crno ni belo...

zdravo,
ja sam zavrsila osnovne studije na fon-u smer informacioni sistemi (2006. g, znaci pre Bolonje), kasnije sam upisala i zavrsila i master studije (2009. po Bolonji) isto smer za is. Interesuje me da li mi je u Sloveniji priznata diploma mastera, da li je potrebna nostrifikacija samo ili moram nesto dodatno da polazem. Inace, sam u Beogradu radim vec vise od dve i po godine i ucim slovenacki i italijanski ( mozda ce mi trebati posto bih zelela da nadjem posao u Sloveniji ) . Ako neko moze da mi da bilo kakve informacije, podeli iskustva bila bih veoma zahvalna

pozdrav!

živim u sloveniji, imam devojku iz srbije,a i u sloveniji imam puno prijatelja iz srbije
sa svima se razumem super,ali bi dodao da ima dobrih i loših na svakoj strani,tako da se ne gura kompletna nacija u isti "koš"

pozdrav prijatelji srbi

p.s. u srbiji imam samo lepa iskustva

Pozdrav!

Ja sam iz Slovenije in mi je vaša diskusija vrlo interesantna.
Sam iz one generacije under 30 zato oprostite na jeziku. Sve šta sam naučijo je iz tv-ja i interneta. Neznam razliku između srpskog in hrvatskog jezika tako da ne bude tko ljut na mene, čujem da vama to nije svejedno.

Mene ta tema oko imigranta v Slovenijo zanima, zato čitam vaš forum. Zanimljivo, kako neki opisuju situaciju v Sloveniji oko toga. Ja osebmo i verujem, da tako i večija poštuje tiste, koji poštuju nas. Onda gdej je problem.
Samo u velikom gradovima, konkretno Ljubljana, Jesenice, Velenje, (Celje tamo su uglavnom albanci, koji su svoja kategorija ). I problem niso tisti koji su došli, problem je uglavnom prva generacija, tisti kod nas rođeni. Ja to smatram kao neki upor na nacionalnoj bazi. Mladež između 15 i 25 formira grupe po 5, 6 ljudi i radi sranje po gradu. Normalno da to svim smeta. Tako tada ljudi kažu, prokleti čefurji, samo sranje. Opaženi su negativci jer tiste koji so ok, rade, pričajo slovensko kada su kod nas duže vreme nikomu ne smetaju. Dobro su neki ekstremisti kojim smeta sve ali to je manjina.

Htijo bih odgovoriti Alyi koja je pisala je o tome da je problem i u Mariboru. Tamo tih problema nije jer je mentaliteta sasvim druga. Največji problem je v Ljubljani jer ljudi neznaju rešavat te probleme. Ali to je interno, koji ne živite v Sloveniji ne razumjete toga.

Htijo bi samo još jedan copy/paste sam nekok drugog foruma. Avtor je jedan vaš čovjek koji radi kod nas i sa njim se ja skoro potpuno slažem:

Slovenija kao odabir države život je (po meni) odličan kompromis.
Ne možete nikad da gledate sve samo kroz novac koji jeste veći u nekim EU zemljama ali nije sve u tome.
Slovenija ima izvanredan geografski položaj i za bilo kog čoveka koji bar malo voli prirodu, bavljenje sportom Slovenija je idealna država. Mala po površini ali neverovatno raznolika. Od Ljubljane vam je bukvalno sve skoro na dohvat ruke ("na sat vremena kolima").
Hocete na more jer u Ljubljani pada kiša? Sednete u auto i za sat i nekh 10 minuta ste u Portorožu/Piranu recimo. Hocete na skijanje zimi iz Ljubljane? Za sat ste na Pohorju, Krvavcu, Kranjskoj Gori. Hocete u neku dobru banju? Imate za manje od sata kod Kamnika, a ako hocete super provod onda u Moravske Toplice (2 sata i 30 minuta, kada bude auto-put do Madjarske bice za manje od 2 sata). Imate naravno i blizih banja ali poseban je ugodjaj kupanje u necemu nalik na naftu u Moravcima :-) Hocete negde na izlet? Pa toga ima na pretek i na brdima oko Ljubljane, a i malo dalje. O predivnim mediteranskim selima na Krasu i da ne govorim. Zatim za ljubitelje biciklizma - idealna drzava - koliko samo ima dobrih tura.
Da li vam je ostalo u sećanju najlepše more na svetu? Naravno, Jadransko more i pre svega hrvatska ostrva i njihova obala. Do Krka iz Ljubljane vam treba nesto malo vise od 2 sata i jos oko sat po Krku ako idete skroz na drugi kraj. Ni druga ostrva nisu predaleko. Mozete i vozom do Rijeke kao pešaci sa sve ruksazima i utovarite se na trajekt pa birate gde ćete. Alpi su posebna lepota i pravi dragulj.
Austrija je blizu. Salcburg je na nekih 3,5 sata, Minhen na 4,5 sata. Italija blizu, Venecija na 2 sata, Dolomiti... Mogućnosti je napretek i što je najbitnije ne deluje nemoguće finansijski za priuštiti. Naravno sa dve ok plate ljudi sa fakultetskom diplomom (vi i žena).
Super je klopa, slična našoj, u gomili restorana možeš da dobijš glavno jelo za 5 do 6 EUR-a, odlična su slovenačka vina (preferiram bela). Odlazak u restoran nije luksuz. Mentalitet je ipak koliko-toliko sličan našem i mnogo znači kada možete i da ispričate foru/vic na svom jeziku pa da vas i oni razumeju. Razumeju i oni naš mentalitet i to, pored određenih animoziteta, teško da ćete naći u nekoj drugoj zapadnoj EU zemlji.
A i naravno rodtelji su vam veoma blizu. Kada Slovenija završi ova dva mala dela auto puta koji joj fale do Hrvatske (doduše to planira tek 2012-e) imaćete autoput do kuće u Beogradu, jer su Hrvati završili ceo auto-put do Srbije. Znači za 5 sati ćete biti u Beogradu, a to mnogo više znači nego da planirate u godišnjem budžetu avionske karte za obilazak rodbine iz Kanade.
I na kraju, sami Slovenci su ipak zadovoljni svojom državom i veoma malo migriraju, iako su često kritički nastrojeni prema njoj. Često kukaju, a onda samo pročitaš u novinama da je privredna rast za pravo čudo viša od predviđene, da su neke firme ostvarile znatno veću dobit od planirane i slično... U principu kukaju i rade, a ne pohvale nikad iznenađujuće dobre rezultate :-) Taj sistem se i meni sviđa jer veoma lako se uspavaš na sopstvenim lovorikama i ako sam sebe hvališ. Ovako radiš svoj posao odgovorno i napreduje cela država, a i svi sa njom zajedno. Takav pristup bi i Srbiji doneo dobro.
Što se tiče nekih ličnih diskriminacija, koje bi na sopstvenoj koži doživeo, moram reći da nemam loših iskustava. Na poslu me poštuju jer umem da rešim sve probleme relativno brzo i radim ok. Mislim da nemam ni nekih prepreka što se tiče napredovanja, moguće da je drugačije u državnim firmama.
U ljudskoj je prirodi da za sopstvenu nesposobnost krivi druge, a ne počne od sebe. Ja se dobro sećam kada je onih 200.000 Srba izbeglo iz Krajine i došlo u Srbiju - NS, BG.... I sećam se kako su ljudi ipak generalno bili besni na njih (pored prvobitnog saosećanja) jer su se bojali da im ne uzmu poslove, da će im se deca teže zaposliti i slično. Takođe, mnogi se nisu slagali sa kulturom koju su ti ljudi doneli sa sobom. Sećam se primera kada je jedan "starosedelac" iznerviran što je u gužvi u autobusu ispred njega bio jedan veoma oznojen "došljak" koji se poprilično "osećao" rekao: "Mogao bi se češće kupati". Ovaj se okrenuo i prebio ga. Zatim drugi primer kada je kontrola ušla i tražila od dvojice izbeglica da plate karte jer moraju kao i svi ostali da plate. Pretukli su kontrolora. E to vam je veoma slična situacija koja se desila kada je velik broj fizičkih radnika iz Bosne došao 70-tih u Sloveniju. Oni nisu hteli da se prilagode i dan danas neće. Nerviraju Ljubljančane tako što otvore sve prozore na kolima i odvrnu na maximum neke najgore narodnjake iz nekog ličnog protesta jer za to nema još uvek kazne. Mnogi od njih žive ovde 40 godina i neće da nauče slovenački. A ti su upravo najveći kritičari i govore o diskriminaciji. I onaj problem izbrisanih... Pa sami su iz sroskog ponosa odbili da uzmu ponuđena državljanstva i išli su da se kao prave patriote bore u Bosni za srpsku stvar a kada je sve puklo hteli su nazad i da uzmu to državljanstvo. E, pa ne može. Zato, svake priče o diskriminaciji ovde moraju da prestanu. Ja sam naučio jezik, poštujem njihove običaje, oni moje, ponašamo se civilizacijski i naravno družiš se pre svega sa ljudima koji te zanimaju, imaju slična interesovanja, a ne biraš po nacionalnosti prijatelje.
A kako čitam vesti i iz Srbije vidim da je i dalje najveći problem svih ljudi to što ne mogu da se zapitaju zaista ko je kriv za to što žive tako loše u odnosu na 1989-u godinu? I stalno traže uzrok u drugima a političari to veoma vešto koriste. Stalno vam zaokupljaju pažnju sa nekim političkim problemima i zaverama i ne bavite se suštinskim stvarima - ekonomijom. Ponovo vam provlače tih 200.000 ljudi koje je Hrvatska isterala da se malo zanimate dok ne dođe sada od ponedeljka opet Kosovo. A ti Srbi su mogli da imaju autonomiju koja im je nuđena ali su je odbili - usijane glave. A te izbeglice Srbija je zavlačila godinama. Ništa nije učinila za njih. Državljanstva nije htela da im da. Na silu ih slala na ratišta. A sada su joj puna usta tih izbeglica. Licemerno. Većina tih ljudi je sada napolju, a ono što veoma čudi je da većina njih glasa za Radikale :-) Ali to je ona priča o autonomiji Krajine i busanju u grudi.

Meni je žao zbog dužine i gramatičkih greška ali htio sam zbog onih koji žive ili čeju v bodučnosti kod nas reći, da mi nismo neki nacionalisti, da poštujemo ljude koji su fer prema nama i da želimo da oni koji dođe kod nas poštuju nas i našu državu. Čini mi se da neki imaju napačnu sliku o nama. Inače vaš countrymen iznad kazao je sve.

I am looking forward to your response

Bye

To sto neki ne zele..itd da pricaju slovenacki ili nisu u stanju da se prilagode to je druga i duga prica, za koju nisu krivi samo ti ljudi koji su se doselili ovde....zaista je naivno verovati da su samo ti ljudi za sve krivi...i da Slovenci nemaju ama bas nikakvog udela u tome...

možda bi trebali slovenci prvo da odu u srbiju,pitaju ljude,raja,ko oče u sloveniju,toga čemo sad naučiti naš jezik :dash:

Pozdrav svim srbima i slovencima a naročito ljudima :)

Pozdrav!

Ja sam iz Slovenije in mi je vaša diskusija vrlo interesantna.
Sam iz one generacije under 30 zato oprostite na jeziku. Sve šta sam naučijo je iz tv-ja i interneta. Neznam razliku između srpskog in hrvatskog jezika tako da ne bude tko ljut na mene, čujem da vama to nije svejedno.

Mene ta tema oko imigranta v Slovenijo zanima, zato čitam vaš forum. Zanimljivo, kako neki opisuju situaciju v Sloveniji oko toga. Ja osebmo i verujem, da tako i večija poštuje tiste, koji poštuju nas. Onda gdej je problem.
Samo u velikom gradovima, konkretno Ljubljana, Jesenice, Velenje, (Celje tamo su uglavnom albanci, koji su svoja kategorija ). I problem niso tisti koji su došli, problem je uglavnom prva generacija, tisti kod nas rođeni. Ja to smatram kao neki upor na nacionalnoj bazi. Mladež između 15 i 25 formira grupe po 5, 6 ljudi i radi sranje po gradu. Normalno da to svim smeta. Tako tada ljudi kažu, prokleti čefurji, samo sranje. Opaženi su negativci jer tiste koji so ok, rade, pričajo slovensko kada su kod nas duže vreme nikomu ne smetaju. Dobro su neki ekstremisti kojim smeta sve ali to je manjina.

Htijo bih odgovoriti Alyi koja je pisala je o tome da je problem i u Mariboru. Tamo tih problema nije jer je mentaliteta sasvim druga. Največji problem je v Ljubljani jer ljudi neznaju rešavat te probleme. Ali to je interno, koji ne živite v Sloveniji ne razumjete toga.

Htijo bi samo još jedan copy/paste sam nekok drugog foruma. Avtor je jedan vaš čovjek koji radi kod nas i sa njim se ja skoro potpuno slažem:

Slovenija kao odabir države život je (po meni) odličan kompromis.
Ne možete nikad da gledate sve samo kroz novac koji jeste veći u nekim EU zemljama ali nije sve u tome.
Slovenija ima izvanredan geografski položaj i za bilo kog čoveka koji bar malo voli prirodu, bavljenje sportom Slovenija je idealna država. Mala po površini ali neverovatno raznolika. Od Ljubljane vam je bukvalno sve skoro na dohvat ruke ("na sat vremena kolima").
Hocete na more jer u Ljubljani pada kiša? Sednete u auto i za sat i nekh 10 minuta ste u Portorožu/Piranu recimo. Hocete na skijanje zimi iz Ljubljane? Za sat ste na Pohorju, Krvavcu, Kranjskoj Gori. Hocete u neku dobru banju? Imate za manje od sata kod Kamnika, a ako hocete super provod onda u Moravske Toplice (2 sata i 30 minuta, kada bude auto-put do Madjarske bice za manje od 2 sata). Imate naravno i blizih banja ali poseban je ugodjaj kupanje u necemu nalik na naftu u Moravcima :-) Hocete negde na izlet? Pa toga ima na pretek i na brdima oko Ljubljane, a i malo dalje. O predivnim mediteranskim selima na Krasu i da ne govorim. Zatim za ljubitelje biciklizma - idealna drzava - koliko samo ima dobrih tura.
Da li vam je ostalo u sećanju najlepše more na svetu? Naravno, Jadransko more i pre svega hrvatska ostrva i njihova obala. Do Krka iz Ljubljane vam treba nesto malo vise od 2 sata i jos oko sat po Krku ako idete skroz na drugi kraj. Ni druga ostrva nisu predaleko. Mozete i vozom do Rijeke kao pešaci sa sve ruksazima i utovarite se na trajekt pa birate gde ćete. Alpi su posebna lepota i pravi dragulj.
Austrija je blizu. Salcburg je na nekih 3,5 sata, Minhen na 4,5 sata. Italija blizu, Venecija na 2 sata, Dolomiti... Mogućnosti je napretek i što je najbitnije ne deluje nemoguće finansijski za priuštiti. Naravno sa dve ok plate ljudi sa fakultetskom diplomom (vi i žena).
Super je klopa, slična našoj, u gomili restorana možeš da dobijš glavno jelo za 5 do 6 EUR-a, odlična su slovenačka vina (preferiram bela). Odlazak u restoran nije luksuz. Mentalitet je ipak koliko-toliko sličan našem i mnogo znači kada možete i da ispričate foru/vic na svom jeziku pa da vas i oni razumeju. Razumeju i oni naš mentalitet i to, pored određenih animoziteta, teško da ćete naći u nekoj drugoj zapadnoj EU zemlji.
A i naravno rodtelji su vam veoma blizu. Kada Slovenija završi ova dva mala dela auto puta koji joj fale do Hrvatske (doduše to planira tek 2012-e) imaćete autoput do kuće u Beogradu, jer su Hrvati završili ceo auto-put do Srbije. Znači za 5 sati ćete biti u Beogradu, a to mnogo više znači nego da planirate u godišnjem budžetu avionske karte za obilazak rodbine iz Kanade.
I na kraju, sami Slovenci su ipak zadovoljni svojom državom i veoma malo migriraju, iako su često kritički nastrojeni prema njoj. Često kukaju, a onda samo pročitaš u novinama da je privredna rast za pravo čudo viša od predviđene, da su neke firme ostvarile znatno veću dobit od planirane i slično... U principu kukaju i rade, a ne pohvale nikad iznenađujuće dobre rezultate :-) Taj sistem se i meni sviđa jer veoma lako se uspavaš na sopstvenim lovorikama i ako sam sebe hvališ. Ovako radiš svoj posao odgovorno i napreduje cela država, a i svi sa njom zajedno. Takav pristup bi i Srbiji doneo dobro.
Što se tiče nekih ličnih diskriminacija, koje bi na sopstvenoj koži doživeo, moram reći da nemam loših iskustava. Na poslu me poštuju jer umem da rešim sve probleme relativno brzo i radim ok. Mislim da nemam ni nekih prepreka što se tiče napredovanja, moguće da je drugačije u državnim firmama.
U ljudskoj je prirodi da za sopstvenu nesposobnost krivi druge, a ne počne od sebe. Ja se dobro sećam kada je onih 200.000 Srba izbeglo iz Krajine i došlo u Srbiju - NS, BG.... I sećam se kako su ljudi ipak generalno bili besni na njih (pored prvobitnog saosećanja) jer su se bojali da im ne uzmu poslove, da će im se deca teže zaposliti i slično. Takođe, mnogi se nisu slagali sa kulturom koju su ti ljudi doneli sa sobom. Sećam se primera kada je jedan "starosedelac" iznerviran što je u gužvi u autobusu ispred njega bio jedan veoma oznojen "došljak" koji se poprilično "osećao" rekao: "Mogao bi se češće kupati". Ovaj se okrenuo i prebio ga. Zatim drugi primer kada je kontrola ušla i tražila od dvojice izbeglica da plate karte jer moraju kao i svi ostali da plate. Pretukli su kontrolora. E to vam je veoma slična situacija koja se desila kada je velik broj fizičkih radnika iz Bosne došao 70-tih u Sloveniju. Oni nisu hteli da se prilagode i dan danas neće. Nerviraju Ljubljančane tako što otvore sve prozore na kolima i odvrnu na maximum neke najgore narodnjake iz nekog ličnog protesta jer za to nema još uvek kazne. Mnogi od njih žive ovde 40 godina i neće da nauče slovenački. A ti su upravo najveći kritičari i govore o diskriminaciji. I onaj problem izbrisanih... Pa sami su iz sroskog ponosa odbili da uzmu ponuđena državljanstva i išli su da se kao prave patriote bore u Bosni za srpsku stvar a kada je sve puklo hteli su nazad i da uzmu to državljanstvo. E, pa ne može. Zato, svake priče o diskriminaciji ovde moraju da prestanu. Ja sam naučio jezik, poštujem njihove običaje, oni moje, ponašamo se civilizacijski i naravno družiš se pre svega sa ljudima koji te zanimaju, imaju slična interesovanja, a ne biraš po nacionalnosti prijatelje.
A kako čitam vesti i iz Srbije vidim da je i dalje najveći problem svih ljudi to što ne mogu da se zapitaju zaista ko je kriv za to što žive tako loše u odnosu na 1989-u godinu? I stalno traže uzrok u drugima a političari to veoma vešto koriste. Stalno vam zaokupljaju pažnju sa nekim političkim problemima i zaverama i ne bavite se suštinskim stvarima - ekonomijom. Ponovo vam provlače tih 200.000 ljudi koje je Hrvatska isterala da se malo zanimate dok ne dođe sada od ponedeljka opet Kosovo. A ti Srbi su mogli da imaju autonomiju koja im je nuđena ali su je odbili - usijane glave. A te izbeglice Srbija je zavlačila godinama. Ništa nije učinila za njih. Državljanstva nije htela da im da. Na silu ih slala na ratišta. A sada su joj puna usta tih izbeglica. Licemerno. Većina tih ljudi je sada napolju, a ono što veoma čudi je da većina njih glasa za Radikale :-) Ali to je ona priča o autonomiji Krajine i busanju u grudi.

Meni je žao zbog dužine i gramatičkih greška ali htio sam zbog onih koji žive ili čeju v bodučnosti kod nas reći, da mi nismo neki nacionalisti, da poštujemo ljude koji su fer prema nama i da želimo da oni koji dođe kod nas poštuju nas i našu državu. Čini mi se da neki imaju napačnu sliku o nama. Inače vaš countrymen iznad kazao je sve.

I am looking forward to your response

Bye

ja sam inace hrvatica, ali cijeli svoj zivot zivim u sloveniji. osobno nisam imala nikad negativna iskustva sa slovencima zbog svoje nacionalnosti. kod slovenaca mi se najvise svidja, odnosno jako mi je simpaticno sto se vecina njih trudi pricati hrvatski kad vide da sam hrvatica... a u hrvatskoj neces dozivjeti da se hrvat trudi pricati slovenski sa slovencem

Trazim posao vozaca kamiona u Sloveniji.Ali kad god se javio na neki oglas prvo pitanje im je dal imam vazecu radnu dozvolu od tri godine.A ovde se kaze da ti to firma sredjuje koji te zaposli. Tako se vrtim u krug.
Kako doci do posla.Ili do radne dozvole.
Mozda se ja javio na neke neozbiljne oglase,firme.A oglase sam gledao na >moje delo.
I to su uglavnom agencije koji rade za firme.
Ako neko moze pomoci bio bi zahvalan.Imam sengen na godinu dana.

To sum up. Slovenci nas ne mrze ali nas ne vole. Oni bi nas htjeli tamo ali da nas ima malo i da javno ne pokazujemo da smo došli iz SFRJ. Nisu svi isti, neki nas iz dna duše mrze a ima ljudi koji nas obožavaju. Ako je interes u pitanju onda se kod Slovenaca ne gleda nacionalnost. Slovenija se po mentalitetu dijeli na dva dijela. Zapadnu Sloveniju i Istočnu Sloveniju. Zapadni Slovenci su stoka dok su Istočnjaci dosta otvoreniji i tolerantniji.

To sum up. Slovenci nas ne mrze ali nas ne vole. Oni bi nas htjeli tamo ali da nas ima malo i da javno ne pokazujemo da smo došli iz SFRJ. Nisu svi isti, neki nas iz dna duše mrze a ima ljudi koji nas obožavaju. Ako je interes u pitanju onda se kod Slovenaca ne gleda nacionalnost. Slovenija se po mentalitetu dijeli na dva dijela. Zapadnu Sloveniju i Istočnu Sloveniju. Zapadni Slovenci su stoka dok su Istočnjaci dosta otvoreniji i tolerantniji.

To je glupost.

Velik deo jednog naroda nazivaš stokom i onda se još čudiš, što te ne vole?

Zašto bi nešto uljepšavao da mi neko ne zamjeri kada mogu reći otvoreno kako je. Ako si se našao uvređenim ja ti se ne izvinjavam. Ali tako je.

Ja sam Srbin, a živim u Sloveniji.Nisam tražio izvinjenje od tebe.

Ja samo komentarišem to, što si napisao, o nekoj "Zapadnoj i Istočnoj Sloveniji". U Sloveniji su ljudi različiti, neki više gravitiraju zapadu, neki manje. Kao u svim državama. I nisu zbog toga oni, koji više vole zapad, nego istok, stoka.

Jesu. Od Ljubljane pa do zapadne Slovenije ljudi su sličniji Švabama tj. hladniji su i nekulturniji/bezobrazniji dok su ljudi od Celja pa do Lendave sličniji Balkancima tj. gostoprimljiviji su, prijatniji, srdačniji...

Naravno da ima svugdje ima izuzetaka ali uglavnom tako je kako sam napisao. I ja živim u Sloveniji, već 25 godina i ne pričam bezveze.

Back