gost 43599
Veoma poznat
- Poruka
- 10.211
Istina je da mnogi mladi u Sloveniji odlaze da zive u Austriju, Spaniju, Englesku, Portugal, Poljsku itd....Glavni razlozi za odlazak su bolje plate i napredovanje u poslu..
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Istina je da mnogi mladi u Sloveniji odlaze da zive u Austriju, Spaniju, Englesku, Portugal, Poljsku itd....Glavni razlozi za odlazak su bolje plate i napredovanje u poslu..
Ako je verovati statistici ti koji se vracaju nisu vecina....
Interesantno, da nikad nisam video tu tvoju statistiku, a u Sloveniji sam ceo zivot.Kako si dugo ti u Sloveniji, ako uopste?
Jos bi tvoj post izgledao legitimno, da nisi ubacila-Poljsku...
A da, skontao sam, ti si ex alya,nervira te sve u vezi Slovenije, pa zato prosipas takve lazi ...ne trebas da odgovaras.
Pozdrav iz Srbije zanima nas kako doci do posla u Sloveniji kakvi su uslovi zivota cene stanova za iznajmljivanje .
Imam nekoliko pitanja za diskutante koji oblaze u Sloveniju, tamo zive i rade, a nezele da nauce ili nauce, a ne zele govoriti slovenacki. Prvo mi nije jasno logika tog i takvog stava, nije mi nikako jasno zasto bi neko ucio strani jezik (govorim za Slovence) da bi mogao da prica za nekim ko dolazi u njegovu zemlju. Ta logika ako se primeni na Srbiju onda bi ljudi u Beogradu trebali da uce slovenacki zato sto im dolaze masovno turisti iz Slovenije. Jos manje razumem nekoga ko zivi duze vreme u Sloveniji ili bilo gde, a ne zeli sluzbeni jezik drzave u kojoj zivi, ako je i dobio/dobila drzavljanstvo, tek to nikako ne mogu da razumem.
Nije mi jasna ni potreba da se iritiraju domaci(domicilno stanovnistvo) manifestiranjem nekih primitivnih osobina koje su i za ove prilike primitivne i seljacke.
Nisam bio u Sloveniji dugo vremena, pa nemam neko svoje misljenje o toj drzavi i narodu tamo, pa bih hteo da bitam diskutante nesto sto nikako nisam mogao da shvatim iz vasih komentara.
Ako pretpostavimo da ja ne znam slovenacki, a istovremeno Slovenci nemaju potrebe da znaju srpski, da li bi bilo problema da se sporazumemo na engleskom ili italijanskom. Kako stoje Slovenci po pitanju znanja stranih jezika?
Hteo bih da zamolim da mi objasnite malo komentare o "pokvarenosti" i hladnoci Slovenaca. Sta me tacno interesuje, ako pretpostavimo da sam ja neko ko je dosao u Sloveniju i radim neki posao ili pruzam neku uslugu, da li to znaci da ce lokalno stanovnistvo bojkotovati moje usluge iako su kvalitetne i sa prihvatljivom cenom i kupovace iskljucivo od "pravih" Slovenaca ili jednostavno gledaju svoj interes i nije im mnogo stalo ko je odakle dosao ako je roba/usluga dobra i po prihvatljivoj ceni.
Po pitanju hladnoce Slovenaca interesuje me sto se pod time smatra? Da li to znaci da ih iskljucivo interesuje njihov vlastiti interes i imaju racionalan i pragmatican pristup prema stvarima ili to znaci da im jedino bitno da je to nesto slovenacko i da je neko Slovenac, pa makar to bilo i na njihovu stetu? Ne mogu da razumem pojam hladnoce.
Imam i nekoliko pitanja za sve diskutante u vezi Slovenije.
Kakva je drzavna administracija? Kakva je situacija ako neko ima pare da kupi nekretnine, a nema slovenacko drzavljanstvo, da li je dozvoljeno kupovanje nekretnina strancima ( imam EU drzavljanstvo, ali ne slovenacko)?
Ako neko zna da mi kaze kakve su cene usluga servisiranja elektro opreme i uredjaja, kao i cene uredjaja za grejanje, hladjenje i ventilaciju i gde bih mogao da pogledam ponudu ove vrste opreme i koje bi mi firme preporucili za izvodjenje ovih radova.
Hvala unapred.
Imam nekoliko pitanja za diskutante koji oblaze u Sloveniju, tamo zive i rade, a nezele da nauce ili nauce, a ne zele govoriti slovenacki. Prvo mi nije jasno logika tog i takvog stava, nije mi nikako jasno zasto bi neko ucio strani jezik (govorim za Slovence) da bi mogao da prica za nekim ko dolazi u njegovu zemlju. Ta logika ako se primeni na Srbiju onda bi ljudi u Beogradu trebali da uce slovenacki zato sto im dolaze masovno turisti iz Slovenije. Jos manje razumem nekoga ko zivi duze vreme u Sloveniji ili bilo gde, a ne zeli sluzbeni jezik drzave u kojoj zivi, ako je i dobio/dobila drzavljanstvo, tek to nikako ne mogu da razumem.
Nije mi jasna ni potreba da se iritiraju domaci(domicilno stanovnistvo) manifestiranjem nekih primitivnih osobina koje su i za ove prilike primitivne i seljacke.
Nisam bio u Sloveniji dugo vremena, pa nemam neko svoje misljenje o toj drzavi i narodu tamo, pa bih hteo da bitam diskutante nesto sto nikako nisam mogao da shvatim iz vasih komentara.
Ako pretpostavimo da ja ne znam slovenacki, a istovremeno Slovenci nemaju potrebe da znaju srpski, da li bi bilo problema da se sporazumemo na engleskom ili italijanskom. Kako stoje Slovenci po pitanju znanja stranih jezika?
Hteo bih da zamolim da mi objasnite malo komentare o "pokvarenosti" i hladnoci Slovenaca. Sta me tacno interesuje, ako pretpostavimo da sam ja neko ko je dosao u Sloveniju i radim neki posao ili pruzam neku uslugu, da li to znaci da ce lokalno stanovnistvo bojkotovati moje usluge iako su kvalitetne i sa prihvatljivom cenom i kupovace iskljucivo od "pravih" Slovenaca ili jednostavno gledaju svoj interes i nije im mnogo stalo ko je odakle dosao ako je roba/usluga dobra i po prihvatljivoj ceni.
Po pitanju hladnoce Slovenaca interesuje me sto se pod time smatra? Da li to znaci da ih iskljucivo interesuje njihov vlastiti interes i imaju racionalan i pragmatican pristup prema stvarima ili to znaci da im jedino bitno da je to nesto slovenacko i da je neko Slovenac, pa makar to bilo i na njihovu stetu? Ne mogu da razumem pojam hladnoce.
Imam i nekoliko pitanja za sve diskutante u vezi Slovenije.
Kakva je drzavna administracija? Kakva je situacija ako neko ima pare da kupi nekretnine, a nema slovenacko drzavljanstvo, da li je dozvoljeno kupovanje nekretnina strancima ( imam EU drzavljanstvo, ali ne slovenacko)?
Ako neko zna da mi kaze kakve su cene usluga servisiranja elektro opreme i uredjaja, kao i cene uredjaja za grejanje, hladjenje i ventilaciju i gde bih mogao da pogledam ponudu ove vrste opreme i koje bi mi firme preporucili za izvodjenje ovih radova.
Hvala unapred.
Kad procitam vase odgovore, a procitao sam ih vise puta, ostaje mi nejasno sta je to lose u Sloveniji i kako Slovenci pricaju medju sobom ako ima toliko dijalekata, tacnije koji jezik uce u skoli. Nisam primetio da se zalite na cistocu gradova (ili sela), nisam primetio da se zalite na rad drzavne administracije. Nisam primetio da se zalite kako ne primate platu mesecima. Nisam primetio da se zalite kako je zdravstvena zastita losa. Nisam primetio da se zalite kako neko bojkotuje vase usluge iako su istog kvaliteta ili iste cene sa drugima koji su Slovenci. Oboje se slazete da je Slovencima primarno da je njihov zivot sredjen i ne zamaraju se mnogo tudjim problemima. Iz toga ne mogu da vidim nista lose. Niste dali nikave podatke o standardu, platama i slicno, pa mozda bi tu mogao da vidim nesto lose. Kazete da su cene nekretnina visoke, to je pojava tipicna za celo podrucje Balkana. Ako pogledamo Beograd ili Zagreb i tamo su cene nektretnina jako visoke.Mogu sam da se slozim sa odgovorom koji si dobio od Lingua Latina. Prijateljski savet ti je da odustanes od emigriranja u Slovenija ako si to planirao i ides dalje ka zapadu, ovde je situacija veoma
losa.
Kad procitam vase odgovore, a procitao sam ih vise puta, ostaje mi nejasno sta je to lose u Sloveniji i kako Slovenci pricaju medju sobom ako ima toliko dijalekata, tacnije koji jezik uce u skoli. Nisam primetio da se zalite na cistocu gradova (ili sela), nisam primetio da se zalite na rad drzavne administracije. Nisam primetio da se zalite kako ne primate platu mesecima. Nisam primetio da se zalite kako je zdravstvena zastita losa. Nisam primetio da se zalite kako neko bojkotuje vase usluge iako su istog kvaliteta ili iste cene sa drugima koji su Slovenci. Oboje se slazete da je Slovencima primarno da je njihov zivot sredjen i ne zamaraju se mnogo tudjim problemima. Iz toga ne mogu da vidim nista lose. Niste dali nikave podatke o standardu, platama i slicno, pa mozda bi tu mogao da vidim nesto lose. Kazete da su cene nekretnina visoke, to je pojava tipicna za celo podrucje Balkana. Ako pogledamo Beograd ili Zagreb i tamo su cene nektretnina jako visoke.
Vraticu se na pitanje jezika. Nisam razumeo kako se ljudi sporazumevaju tamo ako niko ne zna Slovenacki, tacnije kako se sporazumeju neko iz Kopra i neko iz Maribora ili Ljubljane. Dijalekata ima svuda, medjutim ipak postoji nekakav zajednicki jezik koji se uci i nauci i onda se koristi, tek kasnije se poprima odredjeni dijalekt.
Niste mi odgovorili kolko je realno da se dogodi da me lokalno stanovnistvo bojkotuje samo zato sto sam dosao iz neke od Ex-Yu republika iako pruzam dobar kvalitet usluga po pristojnoj ceni. Kako sam napisao ja prodajem, servisiram i montiram opremu (za hladjene i grejanje i elektricne instalacije) reprezentativnih prozvodjaca, LG, Toshiba, AAB Electrical i drugih, imam sve njihove sertifikate i licence za rad.
Mene zanima vase iskustvo, koliko je realno da dodje Slovenac ili neko ko zivi tamo i da kaze " tvoj je proizvod dobar, cena ti je prihvatljiva, ali ja necu kupiti od tebe zato sto nisi Slovenac", ako se to cesto desava onda ne valja, ako toga nema, onda je Slovenija dobra. Da li cu ja uspeti da se nametnem cenama i kvalitetom to je moj problem.
Nisam mogao iz vasih odgovora da razumem sta je loso ako neko zivi svoj zivot na selu ili u gradu i bas ga briga ko je ko, i ne zeli da kontaktira sa nikim ako nema neke prece potrebe ili koristi od toga.
U svakom slucaju hvala za odgovore koje ste dali, vidim da imate velike frustracije sto se tice zivota u Sloveniji, mada ja iz vasih odgovora ne mogu tacno da razumem sta vaskonkretno muci i sta je to situaciju u Sloveniji cini jako losom.
Hvala