Da su tvoji i moji roditelji mogli da ostvare zivot u Srbiji (ili bilo gde vec), ne bi dosli u Sloveniju. Slovenija i Slovenci su jim dali posao i vir prihoda za zivot, a meni i tebi omogucili skolovanje i opet posao i vir prihoda za zivot.
Zasto se nisi vratila u Srbiju (ili Bosnu ili gde god vec) ako ti je ovde lose? Ili zasto nisi otisla negde na Zapad? Ocito Slovenija i nije tako los izbor kad sve saberes, jel da?
Slovenci su takvi kakvi jesu i meni je sa njima dobro. Ako ti imas probleme sa Slovencima, mozda bi trebalo da se pitas, da nije sa tobom nesto kako ne treba. Imati probleme sa jednim pripadnikom neke nacije je normalno, nismo svi ljudi kompatibilni, ali imati probleme sa celom nacijom, sluti na to, da si verovatno ti neprilagodjena.
Zaista preterujes i zalazis suvise duboko u diskusiju i pritome stalno pises o mom licnom zivotu koji ovde uopste nije tema....

Devojka sa prosle strane je spomenula da su Slovenci jako ljubazni a ja se sa time nisam slozila....zaista ne vidim u cemu je problem....
Velika ljubaznost nije karakteristika vecine Slovenaca, dok su to sigurno dvolicnost, zavist ...itd ima i pozitivnih da ne ispadne da pljujem i generalizujem....Mnogo zavisi i od toga u kojoj si regiji ( na Koroskoj npr. zivi najvise nacionalisti ) dok je skroz druga situacija u Lj...zavisi sa kakvim ljudimas se druzis...da li su to "cefurji", mesan narod ( pola slo pola srb ili nesto trece ) ili su to "cisti" Slovenci koji verovala ili ne za xy rodovnika unazad znaju da su 100% Slovenci..

Da bi zaista poznavao neki narod moras da imas kontakt sa ljudima raznih slojeva, godista, mesta boravka..itd
Ali kad vec toliko spominjes moj licni zivot.....ja se ovde odlicno osecam....gde god da odem bice mi lepo, jer cu se ja za to da pobrinem...meni niko nista nije dao, ja sam sve sto radim i sve sto imam sama zaradila i sama sam se izborila za posao, skolovanje za svoje mesto...tu naravno imaju i zaslugu moji roditelji...i smesni su mi komentari tipa: "Drzava ti je dala." Drzava ne daje nista besplatno...a jos su mi smesniji komentari tipa: "Drzava mi nista ne nudi pa zato i nisam uspesan."
Ovde sam rodjena, odlično govorim i pisem slovenacki, bolje nego mnogi slovenci...ruku na srce ni Srbi koji se skolju na fakultetima ( nema ih mnogo ), ne znaju dobro slovenacki pa brkaju reci...
Ne druzim se sa "cefurima"...jer ne znaju ili ne zele da pricaju slovenacki, "teraju" druge da slusaju kukumakanje, nose krstove oko vrata i nose majice sa raznim natpisima kako bi svi znali da su oni Srbi, Bosanci ili sta vec...na ulici su najglasniji, kako bi ih drugi primetili...
Isto tako ne volim Slovence koji kazu da Srbi moraju da budu zahvalni na tome sto su ih Slovenci uopste pogledali a kamoli primili...ne volim kad cujem kako pricaju za Srbe koji su im doneli neki uspeh ( sport...) da su Slovenci, dok svi ostali su samo juznjaci koji "kradu" radno mesto Slovencima...
Doktori koji dodju iz Srbije u Slo su grozni IĆEVCI, koji ne znaju da pricaju i najbolje je da se vrate odakle su dosli i da na to mesto zaposle Slovenca...ne znam da li ti pratis dnevnik bilo je vise puta da su doktori otisli na drugi kraj Slovenije ili iz Slovenije zbog neprijatnosti...uostalom razne prozivke mozes da cujes dok cekas par minuta u ambulanti..
Mogu da ti navedem xy tudjih ( ljudi koji su jako obrazovani i koji su mnogo postigli ) primera "ponizavanja" zato sto nisu takvi kakvi bi po njihvom ( slovenackom ) misljenju trebali da budu
Uostalom zasto da se neko skroz asimilira...cak mi se i ne svidja ta rec, jer podrazumeva da neko skroz preuzme tudje navike, nacin zivota itd...
Zar je nemoguce nauciti i preuzeti nesto dobro i od Srba?
Ja nisam iz mesanog braka...moji roditelji su Srbi i ja sam...ne zelim to da menjam...ne zelim da se prilagodim u celosti i postanem Slovenka...ne tretiraju se svi isto...postoje "dupla" merila....
Zanimljivo je koliko ima uspesnih Slovenaca ( koji uopste nisu plavi

) sa slovenackim imenom i prezimenom...i onda ti na uvce sapne kako je promenio ime i prezime..

..
Uostalom bezveze je uopste da polemisemo...ne treba na sve gledati samo iz svog ugla i iz svog iskustva...ne znam, bar ja nisam takav covek...
Ponavljam da tema nisam ja i moj licni zivot....i zaista se pitam kakva je osoba koja ne kritikuje drzavu u kojoj zivi...i koja ne zeli da se stvari promene na bolje...
Svaki narod ima svoje karakteristike i zaista ne vidim povezanost izmedju polemisanja o tim poz. i neg. stranama nekog naroda sa problemima sa citavim narodom...
Nisam od onih koji ce da pljuju na sve sto je srpsko kad dodju u Srbiju i hvale sve sto je Slovenacko...niti pljujem drzavu u kojoj sam....