Slovenija

Napisala sam ultraaaaa dogacak post.....i sve se obrisalo, jer imamo prenovljen forum, pa se automatski log off nakon 15 min.....:lol:
Uostalom ko bi sve to i cito.....:lol:

Valjda nisam postovala na neku drugu temu..:think:..:lol::lol: posto radim xy stvari odjednom, sasvim je moguce....:lol::lol:

Ljubaznost zavisi od karaktera, vaspitanja itd.....da ljudi biraju na osnovu ljubaznosti gde ce da zive ne bi Srbi bezali u Slo i druge drzave, niti bi Slovenci odlazili da rade u Austriju ( a poznato je da slovence tamo ne vole )...mnogi ljudi nisu zadovoljni tamo gde zive i gde rade....ali iz nekih njima poznatih razloga ostaju na tom mestu....

Ne znam kako si uopste dosla do zakljucka da meni nije dobro gde zivim....na osonovu par ironicnih i zafrkancijskih postova ? :confused:

S obzirom kako pises pretpostavljam da nemas vise od 18 god....i ako ti zivis u Sloveniji jako lose poznajes sam narod i stvari vezane za Slo...

P.s. sad citam neke teme....ti 30+....uopste mi ne deluje da se tvoje godine uklapaju sa nacinom pisanja ovde....jer ja ti ne bi dala ni 18...stela sam manje da napisem..:rumenko:..

Jako jako dobro poznajem naciju medju kojom zivim. I ako pricamo o Slovencima, tesko da mozemo da se sporazumemo, jer ti navodno ne zivis u Sloveniji, pa prema tome i ne mozes da poznajes Slovence kao sto jih znam ja, sto zivim ovde vec 30+ godina.

Drago mi je, sto mislis da nisam ni punoletna :) Volim kad ljudi u meni vide duh adlescenata :)

A sto se tice biranja stalne adrese, ljudi smo razliciti, pa su nam i razlozi, zasto zivimo gde zivimo razliciti.
Meni je ovde sasvim dobro i cesto se zahvalim mami, sto me je rodila u Sloveniji. Ali to ne znaci, da moraju svi da dele moje misljenje, ko ne voli, ne mora da izvoli (ili kako se vec kaze).

Jako jako dobro poznajem naciju medju kojom zivim. I ako pricamo o Slovencima, tesko da mozemo da se sporazumemo, jer ti navodno ne zivis u Sloveniji, pa prema tome i ne mozes da poznajes Slovence kao sto jih znam ja, sto zivim ovde vec 30+ godina.

Drago mi je, sto mislis da nisam ni punoletna :) Volim kad ljudi u meni vide duh adlescenata :)

Nisam se izjasnjavala gde zivim...ne volim da se izjasnjavam povodu bilo cega licnog na forumu....
Ali posto sam se vec zapetljala sa temom....i ja zivim u Sloveniji i tu sam i rodjena....i jos uvek smatram da jako lose poznajes Slovence...

Bas mi je drago sto te obradovah komplimentom....:mrgreen:

A sto se tice biranja stalne adrese, ljudi smo razliciti, pa su nam i razlozi, zasto zivimo gde zivimo razliciti.
Meni je ovde sasvim dobro i cesto se zahvalim mami, sto me je rodila u Sloveniji. Ali to ne znaci, da moraju svi da dele moje misljenje, ko ne voli, ne mora da izvoli (ili kako se vec kaze).

Naravno zahvalna si i Slovencima jer da ti oni nisu ponudili sve sto jesu ti sad ne bi bila to sto jesi....Tako da moras prvenstveno da se zahvalis njima sto su te uopste primili kako jesu.... :P :lol:

Naravno zahvalna si i Slovencima jer da ti oni nisu ponudili sve sto jesu ti sad ne bi bila to sto jesi....Tako da moras prvenstveno da se zahvalis njima sto su te uopste primili kako jesu.... :P :lol:

Da su tvoji i moji roditelji mogli da ostvare zivot u Srbiji (ili bilo gde vec), ne bi dosli u Sloveniju. Slovenija i Slovenci su jim dali posao i vir prihoda za zivot, a meni i tebi omogucili skolovanje i opet posao i vir prihoda za zivot.
Zasto se nisi vratila u Srbiju (ili Bosnu ili gde god vec) ako ti je ovde lose? Ili zasto nisi otisla negde na Zapad? Ocito Slovenija i nije tako los izbor kad sve saberes, jel da?

Slovenci su takvi kakvi jesu i meni je sa njima dobro. Ako ti imas probleme sa Slovencima, mozda bi trebalo da se pitas, da nije sa tobom nesto kako ne treba. Imati probleme sa jednim pripadnikom neke nacije je normalno, nismo svi ljudi kompatibilni, ali imati probleme sa celom nacijom, sluti na to, da si verovatno ti neprilagodjena.

Nisam se izjasnjavala gde zivim...ne volim da se izjasnjavam povodu bilo cega licnog na forumu....
Ali posto sam se vec zapetljala sa temom....i ja zivim u Sloveniji i tu sam i rodjena....i jos uvek smatram da jako lose poznajes Slovence...

Bas mi je drago sto te obradovah komplimentom....:mrgreen:

Jako dobro poznajem Slovence. A ti misli, sta god hoces.

Da su tvoji i moji roditelji mogli da ostvare zivot u Srbiji (ili bilo gde vec), ne bi dosli u Sloveniju. Slovenija i Slovenci su jim dali posao i vir prihoda za zivot, a meni i tebi omogucili skolovanje i opet posao i vir prihoda za zivot.
Zasto se nisi vratila u Srbiju (ili Bosnu ili gde god vec) ako ti je ovde lose? Ili zasto nisi otisla negde na Zapad? Ocito Slovenija i nije tako los izbor kad sve saberes, jel da?

Slovenci su takvi kakvi jesu i meni je sa njima dobro. Ako ti imas probleme sa Slovencima, mozda bi trebalo da se pitas, da nije sa tobom nesto kako ne treba. Imati probleme sa jednim pripadnikom neke nacije je normalno, nismo svi ljudi kompatibilni, ali imati probleme sa celom nacijom, sluti na to, da si verovatno ti neprilagodjena.

Zaista preterujes i zalazis suvise duboko u diskusiju i pritome stalno pises o mom licnom zivotu koji ovde uopste nije tema....:roll:
Devojka sa prosle strane je spomenula da su Slovenci jako ljubazni a ja se sa time nisam slozila....zaista ne vidim u cemu je problem....
Velika ljubaznost nije karakteristika vecine Slovenaca, dok su to sigurno dvolicnost, zavist ...itd ima i pozitivnih da ne ispadne da pljujem i generalizujem....Mnogo zavisi i od toga u kojoj si regiji ( na Koroskoj npr. zivi najvise nacionalisti ) dok je skroz druga situacija u Lj...zavisi sa kakvim ljudimas se druzis...da li su to "cefurji", mesan narod ( pola slo pola srb ili nesto trece ) ili su to "cisti" Slovenci koji verovala ili ne za xy rodovnika unazad znaju da su 100% Slovenci..:dash: Da bi zaista poznavao neki narod moras da imas kontakt sa ljudima raznih slojeva, godista, mesta boravka..itd

Ali kad vec toliko spominjes moj licni zivot.....ja se ovde odlicno osecam....gde god da odem bice mi lepo, jer cu se ja za to da pobrinem...meni niko nista nije dao, ja sam sve sto radim i sve sto imam sama zaradila i sama sam se izborila za posao, skolovanje za svoje mesto...tu naravno imaju i zaslugu moji roditelji...i smesni su mi komentari tipa: "Drzava ti je dala." Drzava ne daje nista besplatno...a jos su mi smesniji komentari tipa: "Drzava mi nista ne nudi pa zato i nisam uspesan."
Ovde sam rodjena, odlično govorim i pisem slovenacki, bolje nego mnogi slovenci...ruku na srce ni Srbi koji se skolju na fakultetima ( nema ih mnogo ), ne znaju dobro slovenacki pa brkaju reci...
Ne druzim se sa "cefurima"...jer ne znaju ili ne zele da pricaju slovenacki, "teraju" druge da slusaju kukumakanje, nose krstove oko vrata i nose majice sa raznim natpisima kako bi svi znali da su oni Srbi, Bosanci ili sta vec...na ulici su najglasniji, kako bi ih drugi primetili...
Isto tako ne volim Slovence koji kazu da Srbi moraju da budu zahvalni na tome sto su ih Slovenci uopste pogledali a kamoli primili...ne volim kad cujem kako pricaju za Srbe koji su im doneli neki uspeh ( sport...) da su Slovenci, dok svi ostali su samo juznjaci koji "kradu" radno mesto Slovencima...
Doktori koji dodju iz Srbije u Slo su grozni IĆEVCI, koji ne znaju da pricaju i najbolje je da se vrate odakle su dosli i da na to mesto zaposle Slovenca...ne znam da li ti pratis dnevnik bilo je vise puta da su doktori otisli na drugi kraj Slovenije ili iz Slovenije zbog neprijatnosti...uostalom razne prozivke mozes da cujes dok cekas par minuta u ambulanti..
Mogu da ti navedem xy tudjih ( ljudi koji su jako obrazovani i koji su mnogo postigli ) primera "ponizavanja" zato sto nisu takvi kakvi bi po njihvom ( slovenackom ) misljenju trebali da budu

Uostalom zasto da se neko skroz asimilira...cak mi se i ne svidja ta rec, jer podrazumeva da neko skroz preuzme tudje navike, nacin zivota itd...
Zar je nemoguce nauciti i preuzeti nesto dobro i od Srba?

Ja nisam iz mesanog braka...moji roditelji su Srbi i ja sam...ne zelim to da menjam...ne zelim da se prilagodim u celosti i postanem Slovenka...ne tretiraju se svi isto...postoje "dupla" merila....

Zanimljivo je koliko ima uspesnih Slovenaca ( koji uopste nisu plavi :lol: ) sa slovenackim imenom i prezimenom...i onda ti na uvce sapne kako je promenio ime i prezime..:lol:..

Uostalom bezveze je uopste da polemisemo...ne treba na sve gledati samo iz svog ugla i iz svog iskustva...ne znam, bar ja nisam takav covek...

Ponavljam da tema nisam ja i moj licni zivot....i zaista se pitam kakva je osoba koja ne kritikuje drzavu u kojoj zivi...i koja ne zeli da se stvari promene na bolje...:roll:

Svaki narod ima svoje karakteristike i zaista ne vidim povezanost izmedju polemisanja o tim poz. i neg. stranama nekog naroda sa problemima sa citavim narodom...:dash:

Nisam od onih koji ce da pljuju na sve sto je srpsko kad dodju u Srbiju i hvale sve sto je Slovenacko...niti pljujem drzavu u kojoj sam....:roll:

Poslednja izmena:
Slučajno i posle dugog vremena sam svratio na Krstu i baš na ovu temu. Do sada nisam ni imao potrebu da napišem neki post... ali me ova tema baš zainteresovala i poželeo sam da iznesem i svoje mišljenje. I sam živim od rođenja u Sloveniji i mogu samo da potvrdim sve ovo što je Alya napisala... u jednom trenutku sam se zapitao dal je moguće da neko ovako misli, baš kao ja :eek:...slažem se sa tobom u potpunosti, i koliko sam mogao da shvatim iz tvog posta, život ovde nam ima puno sličnosti. Šta drugo da dodam...veliki pozdrav za tebe i za sve ostale koji žive u Slo...i kako bi Slovenci rekli "Živi in pusti živeti":)

Slučajno i posle dugog vremena sam svratio na Krstu i baš na ovu temu. Do sada nisam ni imao potrebu da napišem neki post... ali me ova tema baš zainteresovala i poželeo sam da iznesem i svoje mišljenje. I sam živim od rođenja u Sloveniji i mogu samo da potvrdim sve ovo što je Alya napisala... u jednom trenutku sam se zapitao dal je moguće da neko ovako misli, baš kao ja :eek:...slažem se sa tobom u potpunosti, i koliko sam mogao da shvatim iz tvog posta, život ovde nam ima puno sličnosti. Šta drugo da dodam...veliki pozdrav za tebe i za sve ostale koji žive u Slo...i kako bi Slovenci rekli "Živi in pusti živeti":)

Slazem se..:ok:...pozdrav tebi i ostalima takodje...;)

Svaki vikend prolazim kroz sloveniju imam i neke prijatelje u novom mestu i cesto svracam kod njega tako da mogu reci da su veoma prgav narod cas izuzecima i da su recimo u skoli svi imali predmet

GRAMATIKA SRPSKOG JEZIKA i da svi znaju srpski osim mozda ove mladje generacije a kad pocnes na srpskom da pricas jednpostavno nece da ti se obrati na srpskom jeziku a zna ga.
To je samo jedan primer koliko su dobri.
pozz

Ja se potpuno slažem sa tobom.:ok:

Meni je neshvatljivo, kako neko, ko živi u Sloveniji 20 godina pa i više, ne priča slovenački.Toga je u Sloveniji previše..To je kao "srpski ponos"...

Pa onda ono kukanje, te Slovenci nacionalisti, te ono, vo...Najviše kukaju oni, koji su sami nacionalisti, pa mrze Slovence, a onda se žale, kako ih Slovenci ne prihvate.

GRAMATIKA SRPSKOG JEZIKA i da svi znaju srpski osim mozda ove mladje generacije a kad pocnes na srpskom da pricas jednpostavno nece da ti se obrati na srpskom jeziku a zna ga.
To je samo jedan primer koliko su dobri.
pozz

Popravak:

U skoli smo imali predmet "srbsko-hrvatski jezik" godinu dana, tocnije u 5. razredu osnovne skole. Ucili smo cirilicu, citali pesmice, i pored srbskog i hrvatskog jezika ucili i makedonski. Godinu dana.
Za uporedbu sa recimo engleskim ili nemackim (kod vas ruskim), koji smo ucili u osnovnoj 4 godine i recimo jos 4 u srednjoj, je to jako malo. I kad onda pogledas prosecne gradjane, koliko (ne)vladaju jezikom, koji su ucili bar 4 godine ako ne 8 i koliko vladaju jezikom, kako onda da ocekujes, da ne savladjuju jezik, koji su ucili samo godinu dana?

Moja generacija (30+) jos i razume nesto, stariji su malo bolji, dok mladja generacija ne razume nista. Mozda oni, koji cesto letuju na Hrvatskom primorju jos i nauce nesto, dok svi ostali ne.
Ja naprimer ne razumem makedonski. Nemam kontakt sa jezikom, nemam interes da razumem i ne razumem. Tako je i sa Slovencima i srpskim.

Isto tako bi ja mogla da ocekujem od nekog, ko je odrastao u bivsoj Jugi i u skoli ucio slovenacke pesmice, da razume slovenacki. A kad uz to jos cesto putuje kroz Sloveniju, mogao bi da nauci bar par reci za osnovnu komunikaciju.

Btw, kako bi se snasao u Italiji? Tek tamo ne znaju srpski...

Ja se potpuno slažem sa tobom.:ok:

Meni je neshvatljivo, kako neko, ko živi u Sloveniji 20 godina pa i više, ne priča slovenački.Toga je u Sloveniji previše..To je kao "srpski ponos"...

Pa onda ono kukanje, te Slovenci nacionalisti, te ono, vo...Najviše kukaju oni, koji su sami nacionalisti, pa mrze Slovence, a onda se žale, kako ih Slovenci ne prihvate.

Meni je najneshvatljivije, da klinci u skoli pricaju srpski, hrvatski, bosanski... sa uciteljima!!!!!

Meni je najneshvatljivije, da klinci u skoli pricaju srpski, hrvatski, bosanski... sa uciteljima!!!!!

To je teranje nekakvog "inata" ili šta već..Žele da budu "žešći".

Mene je stvarno ponekad sramota, što sam Srbin.Recimo na Badnje veče, kad se skupe "momčine" ispred pravoslavne crkve u Ljubljani.I onda tamo jedan lik mrtav ladan izvadi pištolj, pa puca u zrak.A oko njega puno ljudi, deca, žene..

Takvo seljačenje odnosno primitivizam...to je meni strašno.

Poslednja izmena:
Ako si cesto u Sloveniji, onda si sa vinjetom ustedeo.

Pa do jula nisam placala nista jer nisam izlazila na auto-put a sad lijepih 35 eura,posto se placa i obicni put,pa ti sad vidi koliko sam ustedila!

Stjim pri mom misljenju da nisu to dobro napravili...
prvo odkud da se placa obicni put...
drugo zasto nema vinjeta na 7 dana kao sto je slucaj u austriji?

Pa do jula nisam placala nista jer nisam izlazila na auto-put a sad lijepih 35 eura,posto se placa i obicni put,pa ti sad vidi koliko sam ustedila!

Obican put se ne placa. Placaju se obvoznice. Ne znam, gde se vozis ali ako ne koristis autoput i obvoznicu, ne treba ti vinjeta.

Idem preko Kopera na hrvatsko primorje i predjem veoma malo nekog puta koji mi ne lici na zaobilaznicu,drugi put cu obratiti paznju kako je definisan taj dio puta!!
Al eto i to mi je rekao slovenac na granici,da se samo poneki seoski putevi ne placaju e sad ili je neupucen ili je u pitanju "ljubaznost"!!!

Slazem se da nisu dobro uradili...fino su pokupili pare turistima, da ne kazem da su ih odrali....nisu ih sve cak ni obavestili ( slucaj u Austriji ) kako treba pa da se ljudi spreme kad vec putuju preko Slo...da i bezveze je sto nema sedmicne vinjete....:roll:

Inace su vinjete kul...ali bome DARs ga se*re sa tim cenama a ceste nikakve..:dash:

Evo ti mapa za odseke gde je potrebna vinjeta...treba ti u svakom slucaju...ako hoces samo u soping centar ( u Mb..itd.) za tih par metara sto ces preci, potrebna ti je vinjeta....:roll:

Popravak:

U skoli smo imali predmet "srbsko-hrvatski jezik" godinu dana, tocnije u 5. razredu osnovne skole. Ucili smo cirilicu, citali pesmice, i pored srbskog i hrvatskog jezika ucili i makedonski. Godinu dana.
Za uporedbu sa recimo engleskim ili nemackim (kod vas ruskim), koji smo ucili u osnovnoj 4 godine i recimo jos 4 u srednjoj, je to jako malo. I kad onda pogledas prosecne gradjane, koliko (ne)vladaju jezikom, koji su ucili bar 4 godine ako ne 8 i koliko vladaju jezikom, kako onda da ocekujes, da ne savladjuju jezik, koji su ucili samo godinu dana?

Moja generacija (30+) jos i razume nesto, stariji su malo bolji, dok mladja generacija ne razume nista. Mozda oni, koji cesto letuju na Hrvatskom primorju jos i nauce nesto, dok svi ostali ne.
Ja naprimer ne razumem makedonski. Nemam kontakt sa jezikom, nemam interes da razumem i ne razumem. Tako je i sa Slovencima i srpskim.

Isto tako bi ja mogla da ocekujem od nekog, ko je odrastao u bivsoj Jugi i u skoli ucio slovenacke pesmice, da razume slovenacki. A kad uz to jos cesto putuje kroz Sloveniju, mogao bi da nauci bar par reci za osnovnu komunikaciju.

Btw, kako bi se snasao u Italiji? Tek tamo ne znaju srpski...

:eek: Ne slazem se uopste...Slovenci jako dobro razumeju srpski jezik a bome ga i mnogi jako dobro govore ....Osim generacija od 1985 dalje....e te generacije ne znaju dobro srpski jezik tj. uopste ih isti ne interesuje...sto je skroz logicno s obzirom na razna politicka desavanja itd...
A inace se je srpsko - hrvatski jezik ucio u skolama jos 90-te, mislim, cak da i koju godinu kasnije..

To je teranje nekakvog "inata" ili šta već..Žele da budu "žešći".

Mene je stvarno ponekdaj sramota, što sam Srbin.Recimo na Badnje veče, kad se skupe "momčine" ispred pravoslavne crkve u Ljubljani.I onda tamo jedan lik mrtav ladan izvadi pištolj, pa puca u zrak.A oko njega puno ljudi, deca, žene..

Takvo seljačenje odnosno primitivizam...to je meni strašno.

Ja "cefurji" sta ces....:lol: koji nisu tek tako nastali sami od sebe, drustvo ih je stvorilo....90-ih je svako bio Bosanac i onaj koji to nije bio...i svi su trebali da odu odakle su i dosli..da ne spominjemo kako su neki tukli decu prosto zato sto nisu Slovenci...ali nije to sad tema...

Inace takve radnje nisu normalne...:roll: Ali me zbog takvih ljudi nije sram...to je njihov problem i njihova kultura...pametan narod nece sve Srbe svrstavati u isti kos...samo je cest problem da vecina ljudi upravo to radi..zato ti je reakcija takva...jer da je za vecinu Slovenaca to samo jedna obicna budala a ne srbska budala, stvar bi verovatno bila drugacija....i ti ne bi razmisljao o tome koje je narodnosti osoba koja takve budalastine cini, vec bi zamahnuo rukom u stilu "vide ga kretena"...

Kakav god problem da se pojavi uvek se dovodi narodnost u pitanje..neko nekog udari, ubije mora da je "juznjak" jer Slovenac toga nije sposoban i sl. price...:dash:
Zasto se asimilirati u potpunosti i postati ono sto ustvari nisi? Zasto odbaciti svoju, kulturu, obicaje, verovanje da bih se "stopijo" sa okolinom?
Naravno tebe niko direktno i otvoreno ne tera na to ali u svakodnevnim kontaktima postoji bezbroj podsticaja da ne kazem "sofisticiranog primoravanja" da postanes ono sto oni zele da budes ( Slovenac )....ako se prilagodis nije im sasvim ok, ako se ne prilagodis nije takodje...

Zasto im dozvoliti da postignu zeljeni cilj ( da ne volis svoj narod i da se ga stidis )? Zasto da budes podeljen, ni tamo ni vamo?
Zasto je bitno ko si i sta si i kakav ti je Ć..tvrdi il meki? Priznajem da sam se duze vremena potpisivala sa Č a ne Ć, pogotovu kad su testovi bili u pitanju....:roll: imala sam bas takav odnos kao i ti prema srbima koji navodno prave izgrede itd....dok mi jednog dana nije prekipelo, kada me je po milijonti put na salteru pitala kakav mi je Ć , a jasno je navedeno u kompijuteru a bome i na kartici....:dash:
Dok me po xy puta pitaju sta sam..a svi uvijaju niko direktno da pita...pa reko covek sam...:lol: insistiraju pa vidim ja to, nego sta si...pa zena sam, devojka, navedem ime...:lol: .. pa mislim sta su ti roditelji....pa ljudi bre....:lol: i sve tako, dok me direktno ne pitaju.:lol:..neki odustanu a vecina davi i ispituje iako vrlo dobro zna sta sam, bome i vidi se po izgledu, ako nista 2...:mrgreen:

Nego da ne duzim.....jako je primitivno kad se navodno inteligentna osoba ponasa na nacin na koji opisah.....i primitivno je svako generalizovanje i uporedjivanje odredjenih aktivnosti pojedinaca sa aktivnostima citavog naroda....

Zbog "cefura" ja da se stidim sto sam srpkinja..pa bem li ga nisu ni svi "cefuri" srbi..niti se sama rec odnosi iskljucivo na Srbe.....ima i Slo "cefura"..itd...

Back