Sloveni osim Srba i Hrvata na Balkanu

Удаљили сте се од теме...било би лепо да чујемо друга мишљења мало бољих историчара од Гуслара о племенима Мораваца, Тимочана, Браничеваца...а за Црну Гору све стоји ствар је само угла гледања...

Не, то су први дођоши.
76919966_2595086103938519_8982933638706364416_n.jpg
Prva masovna migracija Srba u Vojvodinu desila se krajem 15. veka.

Ta pokrajina Austrougarske koja je zivjela svega 21 g. i dje su guvernaduri bili Austrogermani, to je tebi osnov moderne Srbije? :roll:

Osmanlije su stvarali prvu autonomnu oblast sumadijske Srbije (Srbistan) sa srpskim liderima 1814. godine.
To je Kneževina Srbija, rezultat Drugog srpskog ustanka.

Ocekujes da svi Srbi isto misle? Da je Sumadija najstarija i najprva srpska zemlja? Ili da je Vojvodina pijedmont Srpstva? Ja imam samo rijeci pohvale za junake kao sto su Karadjordje, Hajduk Veljko, Zmaj od Avale i ostali srpski vitezovi Sumadije i Negotinske Krajine, ali ti ocekujes tvoje pljuvanje stare Crne Gore ide neprimjeceno a da nam doturas kako je Hercegovina ili Sumadija nesto zasluzenije?

Kontinuitet srpski od srednjeg vijeka do modernog doba imala je samo stara CG, o tome su svi Srbi svih krajeva znali, pisali i pjevali.
Šumadija je zapravo jedna od teritorija koju se Srbi kasnije kolonizovali sa dinarskih prostora. Crna Gora i Hercegovina su mnogo bitnije istorijski, bar što se tiče dalje istorije.

To je Kneževina Srbija, rezultat Drugog srpskog ustanka.

Šumadija je zapravo jedna od teritorija koju se Srbi kasnije kolonizovali sa dinarskih prostora. Crna Gora i Hercegovina su mnogo bitnije istorijski, bar što se tiče dalje istorije.
Не сећам се где сам прочитао (да ли Цвијић или Ћоровић) да у Шумадији има 80% досељених породица међутим да су тада породице старинаца веће (зато што су старије) тако да их има значајно више од 20%. Ко су били ти старинци? Има ли међу њима остатака српских племена Морављана или Тимочана? Ја мислим да има...

Излазио је некада фељтон под називом "Ко су Шумадинци". Мислим да је то у ствари књига која је у неким новинама објављивана у деловима. Видећу да потражим по нету, давно је то било. Сећам се да има података о породицама и насељавању које је било у неколико таласа. Два-три пута је расељавања. Можда се ту може наћи и нешто о породицама које нису досељавање већ вуку корене пре Сеоба.

Не сећам се где сам прочитао (да ли Цвијић или Ћоровић) да у Шумадији има 80% досељених породица међутим да су тада породице старинаца веће (зато што су старије) тако да их има значајно више од 20%. Ко су били ти старинци? Има ли међу њима остатака српских племена Морављана или Тимочана? Ја мислим да има...

Teško je, da ne kažemo možda i skoro nemoguće, pretpostavljati čiji su tačno potomci jerbo prosto nemamo toliko podataka.

Ne znači da je isključeno, ali o predmodernoj istoriji se mora uvek govoriti sa značajnom dozom rezerve.

Грешиш.
23-861611f699.jpg

24-d3483b1fe7.jpg

25-c174e6faff.jpg

Павле Ивић - Српски народ и његов језик, Београд 1986, 44-48
https://www.scribd.com/document/137035224/Српски-народ-и-његов-језик
Хајде сада да будемо фер, и ако ставимо Павла Ивлича, треба да ставимо и Бења Цонева или барем Стефана Младенова да чујемо другу страну.
Па, и не видим никаквог помена о ерозији флексије у овој групи, што је несумњиво чињеница. Ствари нису тако црно-беле.

Poslednja izmena:
content

Cosmographie in four Books. Containing the chorographie and historie of the whole world, and all the principal kingdoms, provinces, seas, and isles thereof ... With an ... index, etc. (The 5th edition, corrected&inlarged by the author.) [With maps.] MS. notes, Том 2​

Peter HEYLYN
Anne Seile; sold, 1668

Не знам да ли мислиш на ово:

"Ову земљу, заједно са Рашком и Склавонијом, покрстили су у веру између 860. и 890. године Ћирило и Методије. Верује се да је Ћирил створио српско писмо, које се не користи само овде (иако потиче одавде) већ и у земљама као што су Рашка, Бугарска, Молдавија, Босна и већи део Русије."

шта је поента?

Kao filologu bilo mi je interesantno pročitati skrinšot iz knjige Ivića i teoriju o nastanku torlačkih govora, tačnije prizrensko-timočkog.
Međutim tu je jako nelogično da ako su to zaista izvorno štokavski govori zašto bi se udaljili od svog izvornog štokavskog i to u doba kada su ti krajevi po prvi put priključeni Srbiji (13. vek), valjda bi tad bilo logično da njihov razvoj teče uporedno sa srpskim.
Šta ako je bilo obrnuto, da su to zapravo bili istočnojužnoslovenski dijalekti koji su pod uticajem srpskog poprimili neke karakteristike štokavskog.
Uostalom ta njihova klasifikacija u štokavske je jako problematična, kako mogu da budu Štokavci oni koji umesto ŠTA kažu KAKVO, 'KVO ili KOE?

Kao filologu bilo mi je interesantno pročitati skrinšot iz knjige Ivića i teoriju o nastanku torlačkih govora, tačnije prizrensko-timočkog.
Međutim tu je jako nelogično da ako su to zaista izvorno štokavski govori zašto bi se udaljili od svog izvornog štokavskog i to u doba kada su ti krajevi po prvi put priključeni Srbiji (13. vek), valjda bi tad bilo logično da njihov razvoj teče uporedno sa srpskim.
Šta ako je bilo obrnuto, da su to zapravo bili istočnojužnoslovenski dijalekti koji su pod uticajem srpskog poprimili neke karakteristike štokavskog.
Uostalom ta njihova klasifikacija u štokavske je jako problematična, kako mogu da budu Štokavci oni koji umesto ŠTA kažu KAKVO, 'KVO ili KOE?
Па овде на овом форуму многи не желе да схвате – торлачки говори се у бугарској дијалектологији квалификују као прелазни говори (у-говори). Ови дијалекти имају велике морфолошке и фонетске сличности са осталим бугарским дијалектима. Није логично сврставати ове дијалекте у српске (штокавске) када су у 13. веку већи део данашње Србије, Бугарске и Македоније били заједничка изоглоса са врло малим разликама које је и данас тешко идентификовати.
У лингвистици, а још више у лингвистичкој географији, категоризације језичких елемената и њихове припадности једном или другом језику не врше се ретроградно, већ прогресивно – то јест, анализа узима у обзир прво познато стање и границе дијалекта/језика, и то је увек полазна тачка сваке научне студије.

Back