Slobodni dani

Mileta iz Talesa

Domaćin
Poruka
4.501
Kada je uvedena mogućnost " slobodnih dana" na poslu .
Mislim , pojedini ljudi ne rade mesec dva dana u javnom sektoru mimo odmora , elem primaju putne troskove i prekovremene sate a nisu tu .
Ranije je postojala "preraspodela rada ".
Po kom propisu je moguće da radnici rade 7 dana u nedelji ( da je težak posao ne bi radili ni tri ) i da im se to plaća a ima nezaposlenih osoba .

Ja sam jednom bio rekorder po broju radnih sati u firmi , ali istina je drugacija, ja sam bio zakljucan 10 dana u objektu , bez mogucnosti izlaza , bio je onaj skup novogodisnjih praznika, pa su em ustedeli na obezbedjenju em sam im ja namestao mrezu , racunarski sistem, menjao dva ili tri osobe iz obezbedjenja..
Ako racunas 10 15 dana koliko sam bio 24h, plus sto sam radio umesto 3 osobe,plus sto sam radio nesto sto se placa mnogo vise nego satnica nocnog portira...

Na kraju , ne znam kako , to nije bio moj posao , ali ja sam imao preko 400h za naplatu , tj oko 500h...a ja mislim da je tako pisalo i u listicu za plate, znam da je moj kolega koji jeste nocni cuvar , taj mesec nabio 300h, a on bas gomila...a ja sam imao najvise radnih sati u celoj firmi...

Medjutim to ocigledno nije sve po propisu ali ocigledno moze..
A ima kad ja trazim kes za ono sto radim, nema veze , moze bilo koja firma. cak i skola...znaci kad dodju i kazu hocemo da odradis nadoknade za 6 meseci u sledecih mesec dana ako moze, onda ja cepnem cenu ,zato sto jaznam o cemu se radi , a ne kao ostali profani , ko zna sta misle, ne ulazim u to.

Naravno da se pre mene zovu ljudi koji hoce da otaljaju , ja ne otaljavam, znaci ja odradim sve te casove i naucim decu, ubrzano...ili ovo za nocnog, ja odradim sve te sate i zavrsim i postavljanje mreze i kao majmunce u kavezu , bude zanimljivo nije da nije, vide ljudi koji se vracaju sa doceka, nekog u prodavnici i kao hajde da proslave malo , pustim im na velikom displeju koncert i preusmerim muziku , malo im napravim stimung...komsije..brate i meni staju nepoznati kad se vracam pesaka sa doceka...ne moram ni prst da dignem...

Ili kad fond pekovremenih predje odredjeni broj sati po zakonu nastaje potreba za prijem novog radnika .
( mada je tesko uloviti kad se 170 sati , pojedinaca za mesec dana , prebaci na radnike koji nemaju sate pa iskupljaju za one kojima je "pisano ")
.......
Slično i kod privatnika , isplate zakonski minimalac pa radnici vraćaju "veću " platu nekim poslodavcima .
Rerkost ali ima slučajeva .Kafane su čudo .

Kod mene je moguće ili jedno ili drugo, znači, ili slobodan dan ili naknada.
Sad, ne znam da li je tako svuda ili ne, ali taj moj "zaradjeni" slobodan dan mi se, prilikom obračuna plate, smatra odmorom i imam umanjenje na kraju meseca. I, državna firma je u pitanju.

Mislim , pojedini ljudi ne rade mesec dva dana u javnom sektoru mimo odmora , elem primaju putne troskove i prekovremene sate a nisu tu .
Po kom propisu je moguće da radnici rade 7 dana u nedelji ( da je težak posao ne bi radili ni tri ) i da im se to plaća a ima nezaposlenih osoba .
У јавном сектору и државним фирмама је све могуће.
Од првог радног дана радим код приватника тако да ми је све то шта се и како се ради у јавном сектору прилично непознато.

То је у неким ћаци предузећима и измишњеним агенцијама и то не важи за раднике, већ за државне службенике на положају, мада у тим предузећима можеш и да будеш запослени дух, да уопште и не радиш, а да ти уплаћују стаж и да добијаш пуну плату.

У државним фирмама и институцијама, имаш од 25-32 радна дана годишњег одмора, они који тек почињу да раде имају 25, а ови који имају доста стажа и малолетне деце до 14 година имају и на њих по један дан.
Имаш право од 7 радних дана, за негу родитеља и један да за хаварију у стану. Такође ако си давалац крви имаш право на 2 до 3 дана и то можеш користити, два до три пута годишње.
Такође, већи део запослених није примљен за стално, већ на одређено, а постоји и мањи број који ради на ПП уговору ... причам о обичној гологузији, а не о функционерима.

Наравно за дигитализацију, блокчејн и АИ се нема пара, а то би драстично смањило број запослених, а увело би и ред за поступак јавних набавки.

Ja sam jednom bio rekorder po broju radnih sati u firmi , ali istina je drugacija, ja sam bio zakljucan 10 dana u objektu , bez mogucnosti izlaza , bio je onaj skup novogodisnjih praznika, pa su em ustedeli na obezbedjenju em sam im ja namestao mrezu , racunarski sistem, menjao dva ili tri osobe iz obezbedjenja..
Ako racunas 10 15 dana koliko sam bio 24h, plus sto sam radio umesto 3 osobe,plus sto sam radio nesto sto se placa mnogo vise nego satnica nocnog portira...

Na kraju , ne znam kako , to nije bio moj posao , ali ja sam imao preko 400h za naplatu , tj oko 500h...a ja mislim da je tako pisalo i u listicu za plate, znam da je moj kolega koji jeste nocni cuvar , taj mesec nabio 300h, a on bas gomila...a ja sam imao najvise radnih sati u celoj firmi...

Medjutim to ocigledno nije sve po propisu ali ocigledno moze..
A ima kad ja trazim kes za ono sto radim, nema veze , moze bilo koja firma. cak i skola...znaci kad dodju i kazu hocemo da odradis nadoknade za 6 meseci u sledecih mesec dana ako moze, onda ja cepnem cenu ,zato sto jaznam o cemu se radi , a ne kao ostali profani , ko zna sta misle, ne ulazim u to.

Naravno da se pre mene zovu ljudi koji hoce da otaljaju , ja ne otaljavam, znaci ja odradim sve te casove i naucim decu, ubrzano...ili ovo za nocnog, ja odradim sve te sate i zavrsim i postavljanje mreze i kao majmunce u kavezu , bude zanimljivo nije da nije, vide ljudi koji se vracaju sa doceka, nekog u prodavnici i kao hajde da proslave malo , pustim im na velikom displeju koncert i preusmerim muziku , malo im napravim stimung...komsije..brate i meni staju nepoznati kad se vracam pesaka sa doceka...ne moram ni prst da dignem...
Па ако ти се рачуна и рад док спаваш, значи ајде да кажемо да си био робот, онда за 400 сати ти је требало више од 16 дана да радиш без престанка, а за 500 сати преко 20 дана рада без престанка.

Nema ovo relativno toliko veze sa strankama , nego sa stranačkim inspekcijama .
Oštećuje se budžet .
Sto puta su dolazili u inspekciju i vraćali se , tj progledali kroz prste .
Naravno da je tu najviše članova iz vlasti , ali oni idu uz svaku vlast , uvek onu koja je na vlasti
Шта раде страначке инспекције?
Шта проверавају?

Шта раде страначке инспекције?
Шта проверавају?
Nista , popiju kafu i kažu im da tako mora .
Nije bukvalno stranačka inspekcija , nego inspekcija koja ne sme mimo misljenja stranke .
A većina je glupa .
Oni odu , a uštedeli bi najmane po zakonu 10 do 20 posto budžeta .
Kad budu prvi pravnici retroaktivno , samo retroaktivno , u javnim firmama platili milionske kazne , i to kao lice a ne firma , tek onda će stati .
Firma plati i nikom ništa .
Ovako se guli država preko dvaes
, " figurativno " , godina .

Nista , popiju kafu i kažu im da tako mora .
Nije bukvalno stranačka inspekcija , nego inspekcija koja ne sme mimo misljenja stranke .
A većina je glupa .
Oni odu , a uštedeli bi najmane po zakonu 10 do 20 posto budžeta .
Kad budu prvi pravnici retroaktivno , samo retroaktivno , u javnim firmama platili milionske kazne , i to kao lice a ne firma , tek onda će stati .
Firma plati i nikom ništa .
Ovako se guli država preko dvaes
, " figurativno " , godina .
Ја контакт са службеницима имам само када је технички пријем објеката и евентуално када дођу у инспекцију у току радова.
Ово друго почели су да раде раније али су често правили проблеме на градилишту, најчешће несвесно јер се уопште нису разумели у свој посао, па су одустали.
Технички пријем је један велики смехотрес. Пријем машинских инсталација и опреме личи на комедију.
Пре 3 месеца била је једна инспекција и мене су позвали да их сачекам и будем ту и разговарам са њима. У питању је државни објекат, држава га финансира, и радиле су фирме блиске власти. Толико су "ус..р..але" машинске инсталације (клима коморе, врф-ове, рекуператоре, фенкојлове, пумпе, хидроциле, вентилаторе, пп и пд клапне као осталу инсталацију) да ништа није функционисало. Те режимске фирме наплатиле свој накарадно и лоше одрађене послове и отишле а објекат није у функцији. Нису хтели да се појаве чак и испред државне комисије.
Зграда је требала да буде пуштена у рад 2021 а још није. Ја сам почео пре годину дана да оспособљавам системе у згради, један по један да ради и надам се да предајем зграду за 10-15 дана. Свој рад, наравно, дебело наплатим.

Ја контакт са службеницима имам само када је технички пријем објеката и евентуално када дођу у инспекцију у току радова.
Ово друго почели су да раде раније али су често правили проблеме на градилишту, најчешће несвесно јер се уопште нису разумели у свој посао, па су одустали.
Технички пријем је један велики смехотрес. Пријем машинских инсталација и опреме личи на комедију.
Пре 3 месеца била је једна инспекција и мене су позвали да их сачекам и будем ту и разговарам са њима. У питању је државни објекат, држава га финансира, и радиле су фирме блиске власти. Толико су "ус..р..але" машинске инсталације (клима коморе, врф-ове, рекуператоре, фенкојлове, пумпе, хидроциле, вентилаторе, пп и пд клапне као осталу инсталацију) да ништа није функционисало. Те режимске фирме наплатиле свој накарадно и лоше одрађене послове и отишле а објекат није у функцији. Нису хтели да се појаве чак и испред државне комисије.
Зграда је требала да буде пуштена у рад 2021 а још није. Ја сам почео пре годину дана да оспособљавам системе у згради, један по један да ради и надам се да предајем зграду за 10-15 дана. Свој рад, наравно, дебело наплатим.
Zato sto su to firme koje od svog alata imaju samo mobilni telefon .
Tako će biti dok ne ograniči država da može biti samo jedan izvodjač i najvise jedan podizvodjač .

Ne kukam ja na sadasnju vlast , isto je to u zadnjih 25 godina .
Samo oseća se da novca vise nema .
Sad država mora biti špiclov.
Jedne sedmice da joj sva preduzeća pošalju izvestaje ko je sve u zadnjih 5 godina bio na bolovanju i slobodnim danima ( iako teoretski ne postoje ali trik pitanje , da se prevare ) , pa sledeće sedmice upitnik da predaju spiskove svih radnika na preraspodeli rada u zadnjih 5 godina i broj prekovremenih sati po mesecima u zadnjih 5 godina , pa opet naredne sedmice da posalju broj dnevnica po mesecima u zadnjih 5 god i poreske izvestaje na kraju godine ( jer to je jedino merodavno ) , i onda da posalju agente kobejagi "zaštita na radu " da 3 dana obilaze kao šatro firmu i na kraju traže fotokopije karneta svih zaposlenih od njihovih rukovodilaca .To kad kompijuter i algoritam vestacke inteligencije obradi , nema šanse da ne nadje nesklad i nelogičnisti .
Radnici koji uopste po prirodi posla ne treba da imaju prekovremene u toj meri imaju jer su tudji sati .

Ne kukam ja na sadasnju vlast , isto je to u zadnjih 25 godina .
Samo oseća se da novca vise nema .
Sad država mora biti špiclov.
Jedne sedmice da joj sva preduzeća pošalju izvestaje ko je sve u zadnjih 5 godina bio na bolovanju i slobodnim danima ( iako teoretski ne postoje ali trik pitanje , da se prevare , pa sledeće sedmice upitnik da predaju spiskove svih radnika na preraspodeli rada u zadnjih 5 godina i broj prekovremenih sati po mesecima u zadnjih 5 godina , pa opet naredne sedmice da posalju broj dnevnica po mesecima u zadnjih 5 god i poreske izvestaje na kraju godine ( jer to je jedino merodavno ) , i onda da posalju agente kobejagi "zaštita na radu " da 3 dana obilaze kao šatro firmu i na kraju traže fotokopije karneta svih zaposlenih od njihovih rukovodilaca .To kad kompijuter i algoritam vestacke inteligencije obradi , nema šanse da ne nadje nesklad i nelogičnisti .
Radnici koji uopste po prirodi posla ne treba da imaju prekovremene u toj meri imaju jer su tudji sati .

Back