Slobodna volja, sveznanje, ljubav i postovanje

sigma man

Domaćin
Poruka
4.005
Sta je slobodna volja ? Cime je sve ona uslovljena ? Kada se moze smatrati da neko se ne ponasa po slobodnoj volji mada je ima ? Kada se moze smatrati da je slobodna volja u tolikoj meri ogranicena da je nema ?

Bog i njegova slobodna volja. Sta moze ograniciti Boziju slobodnu volju ? Bozija slobodna volja i covekova slobodna volja.

Da li je Bog odredio da sve zna ili je davajuci slobodnu volju coveku i ne samo coveku, se opredelio za drugaciji vid saznanja, dakle ne za sveznanje ?

Mnogi kazu Bog je ljubav.

Ljubav i postovanje, barem kod ljudi, vrlo retko idu zajedno.

Da li je davanjem slobodne volje Bog dozvolio mogucnost da se divi nekim ljudskim postupcima i da te ljude postuje ?

Voleti nekog znaci cesto nekriticki prelaziti preko njegovih postupaka koji bi morali imati posledicu da ne postoji ljubav.

Ljubav je i mnogo vise od onog sto je receno u prethodnom pasusu.

Ko zeli nek kaze svoju definiciju ljubavi, i ne samo ljubavi nego i postovanja, apsolutnog sveznanja i slobodne volje.

U kakvoj su vezi slobodna volja, sveznanje, ljubav i postovanje ?

slobodna volja nemozhe da postoji ako bog sve shta cjemo uraditi, to je chista logika.

http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_free_will

Mislim da si slucajni izostavio unapred zna.

Slazem se takvim stavom uz ovu malu dopunu koju sam rekao (unapred zna).

Ima i onih koji se sa tim ne slazu.

Kad neko napravi lutkicu on je moze voleti, nije obavezno mozda mu se i ne svidi, igrati se sa njom ali je ne moze postovati, jer nema slobodnu volju, nema nikakvu volju sa ljudskog stanovista.

U igri sa lutkicom mogu se na nju projektovati i ljubav i mrznja ... Ali ona nema svojstva kojima bi izazivala svojim ponasanjem stav prema njoj ...

Meni se cini da neki ovde coveka stavljaju u polozaj lutkice.

Znaci nastavljamo ovdje...

Evo kopiracu svoju poslednju poruku:

U potpunosti razumijem sta zelis da kazes... Ali, nisi razumio sta sam ti htio reci sa "odredjenosti".

Evo kopiracu ti text koji sam nasao na netu:

"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego sto je damo, zapisana u Knjizi, - to je Allahu, uistinu, lahko." ( El-Hadid, 22. ) Pera su se osusila, Knjiga je sklopljena, stvari su odredjene i sudbine zapisane. "Reci: 'Dogodit ce nam se samo ono sto nam Allah odredi, On je Gospodar nas." ( Et-Tevba, 51. ) Ono sto te je snaslo nije te moglo mimoici, a ono sto te je mimoislo nije te moglo snaci.

Ako se ovo uvjerenje ugnijezdi u tvojoj dusi i osjecajima, kusnju ces dozivljavati kao dar, patnju kao blagodat i sve dogadjanje kao znakove Allahove ljubavi jer koga Allah, dzelle sanuhu, voli, On ga iskusava. U ovom slucaju nece te obuzimati nemir zbog bolesti, skore smrti, novcanih nedaca ili gubitaka doma. Tako je Stvoritelj odredio, takva je sudbina propisana. To je Allahov izbor kojim si stekao nagradu i kojim su ti grijesi izbrisani. Neka su radosni oni koje snalaze nedace, pa se oni strpe i zadovoljni su odredbom Onoga Koji daje i uzima. "On nece biti pitan za ono sto radi, a oni ce biti pitani." ( El-Enbija, 23. )

Sve dok ne povjerujes u Bozije odredjenje, kada i kader, tvoji se zivci nece smiriti, tvoja dusa uspokojiti niti slutnje napustiti tvoje grudi. Pera su vec napisala ono sto ce te snaci, zato neka ti se dusa ne zalosti. Ne misli kako si bas ti mogao uciniti da se zid ne srusi, da se voda prospe, vjetar da ne zapuse i staklo da ne pukne. Ma koliko mi to htjeli, to nije tacno. Ono sto je odredjeno desit ce se i zapisano ce se ostvariti. " Pa ko hoce - neka vjeruje, a ko hoce - neka ne vjeruje!" ( El-Kehf, 29. )

Prepusti se sudbini prije nego sto te pregazi vojska bijesa, kuknjave i pogrde. Priznaj kada i kader prije nego sto te preplavi bujica pokajanja. Zato, budi spreman kada sve poduzmes i ucinis, a desi se ono od cega si strepio, jer se to trebalo desiti. I nikad ne reci: "Da sam uradio ovako, bilo bi tako." I kazi: Ono sto je Allah odredio bilo je."

Mislim da kada bi shvatio da je Bog savrsen da bi ti bilo lako shvatiti ovo...

Bog je stvorio sve sto postoji. Zna sve. Zna kako ti funkcionises. Zna ono sto se nalazi na dnu tvoje duse. Svaki pokret koji napravimo je napravljen sa razlogom, a tajne se kriju u nasem razmisljanju i u nasim osjecanjima. Bog zna sve te stoga zna sta cemo i napraviti. I tako sa svako osobom na svijetu. E sada... Sve sto se dogadja, dogodja se kao slucaj okolnosti i sve kako je bilo na svom mjestu da je bilo bar malo drugacije mozda bi i drugacije bilo zavrseno. Dakle, Bog zna da ces ti odabrati nesto ali vaznije je da znas da si ti taj koji je to odabrao. Imas potpunu slobodu izbora. Da nemas slobodu izbora, bio bi predani rob Gospodaru svjetova... Ali nije tako, tvoja najveca blagodat je i tvoja najveca odgovornost a to je sloboda izbora zbog koje ce mnogi biti u Paklu i zbog koje ce mnogi biti u Raju. Vazno je znati da smo mi ti koji pravimo takva djela a sve je to zapisano bilo na Lehvi Mahfuzu. Zbog cega je to dobro znati... Pa da znas da sve sto se dogodilo da se nije moglo drugacije dogoditi.
Hocu reci, iako je sve poznato ne mora znaci da nemamo slobodu izbora vec naprotiv: poznato je koji ce nam biti izbor. Ovaj zivot nije slucajan... Mnogi se ponasaju kao da ce vjecno zivjeti... Planiraju sta ce raditi za 5, 10, 15 godina... A ne shvataju da ce mozda za 5, 10, 15 minuta isteci njihovo vrijeme za borbu da sebi obezbijede Raj kada budu prozivljeni. Ostaju samo nasa djela... A sledeci svijet je mnogo veca realnost nego li ovaj (u ovom vremenu).

Znaci sve sto nas je zadesilo nije nas moglo mimoici i sve sto nas je mimoislo nije nas moglo snaci. Jer je Bog odredio sta ce biti jer on poznaje nas. Zna sve.
A sve sto smo odabrali bio je nas izbor NASA SLOBODNA VOLJA! Ali to je vec bilo poznato...

Ali to ne znaci da sada mozes sjedeti zatvoren u nekoj prostoriji vjecno jer ne mozes promijeniti sudbinu. Uostalom to sto si se zatvorio je bio tvoj izbor i to je tvoja greska. A ona je bila tako i zapisana na Ploci. Malo komplikovano. Na prvi pogled kontradiktorno, ali stvarno nije...
Sigurno je da sve sto biva biva Bozijom voljom i odredjenjem. A slobodnu volju koju sigurno imas mozes definisati kako zelis... To je manje bitno. Vazno je da se trudis da pronadjes istinu... Ako je ne pronadjes, bices sam kriv za to.

Jesam li dobro procitao ili si rekao "da se Bog divi ljudskim postupcima"??

Pazi...

I ja cesto citam ovdje Bog je Ljubav i voli sve...

Da li Bog volji njega:
0_0_255_288.jpg

Cemu onda Pakao, ako voli sve.

Zbog cega onda pravila??? Iskusenja??? Zasto onda uopste zivimo ovaj zivot?

Allahova%20ljubav1.png

Vjerovjesnik, sallallāhu ’alejhi we sellem, kaže:
„Allah voli bogobojaznog, neovisnog i skromnog roba."
Imām el-Qurtubī i imām en-Newewī spominju da se pod neovisnošću ovdje misli na bogatstvo duše. Ovo je ispravno značenje, jer Allāhov Poslanik, sallallāhu ’alejhi we sellem, kaže: „Nije bogatstvo u mnoštvu imetka, nego je bogatstvo – bogatstvo duše."

Jesam li dobro procitao ili si rekao "da se Bog divi ljudskim postupcima"??

Pazi...

I ja cesto citam ovdje Bog je Ljubav i voli sve...

Da li Bog volji njega:
0_0_255_288.jpg

Cemu onda Pakao, ako voli sve.

Zbog cega onda pravila??? Iskusenja??? Zasto onda uopste zivimo ovaj zivot?

Allahova%20ljubav1.png

Vjerovjesnik, sallallāhu ’alejhi we sellem, kaže:
„Allah voli bogobojaznog, neovisnog i skromnog roba."
Imām el-Qurtubī i imām en-Newewī spominju da se pod neovisnošću ovdje misli na bogatstvo duše. Ovo je ispravno značenje, jer Allāhov Poslanik, sallallāhu ’alejhi we sellem, kaže: „Nije bogatstvo u mnoštvu imetka, nego je bogatstvo – bogatstvo duše."

Mada je covek Bozja tvorevina on moze zasluziti Bozje postovanje. Covek sa svojim ogranicenim sposobnostima moze resavati i prilicno slozene situacije... Neko ko uspeva naci prava ili najbolja za taj moment resenja zasluzuje postovanje. Ko ume da bude korektan i cije ponasanje u duzem vremenu je vrlo prihvatljivo zasluzuje postovanje...

Mada je covek Bozja tvorevina on moze zasluziti Bozje postovanje. Covek sa svojim ogranicenim sposobnostima moze resavati i prilicno slozene situacije... Neko ko uspeva naci prava ili najbolja za taj moment resenja zasluzuje postovanje. Ko ume da bude korektan i cije ponasanje u duzem vremenu je vrlo prihvatljivo zasluzuje postovanje...

Da, znam sta zelis da kazes. U Islamu postoje nivoi jacine vjere. Muslimi, mu'mini i muhsini.

hadis:
Kada Allah dz.s, zavoli nekoga Svoga roba, pozove Dzibrila a.s i kaze mu: “Ja volim tog i tog , te ga i ti voli”. Pa ga Dzibril a.s zavoli. Potom Dzibril a.s oglasi na nebesima govoreci: “ Uzviseni Allah voli tog i tog , te ga i vi volite”. Pa ga stanovnici nebesa zavole. Nakon toga, njega prihvate i stanovnici Zemlje. (Buharija)

ajet:
Zaista će one koji vjeruju i čine dobra djela Milostivi voljenim učiniti. (Merjem : 96)

hadis:
“ A kada ga zavolim onda Ja budem njegov sluh kojim slusa, njegov vid kojim gleda, njegove ruke kojima radi, njegove noge kojima putuje ( u svemu tome pazi da se ne ogrijesi o Allahov dz.s zakon). Sta zatrazu to mu dadnem , a ako zatrazi Moju zastitu –Ja ga odmah zastitim.” (Buharija)

ajet:
Allah ce sigurno, umjesto njih dovesti ljude koje On voli i koji Njega vole. (El-Ma’ide, 54)

Poslednja izmena:
Da, znam sta zelis da kazes. U Islamu postoje nivoi jacine vjere. Muslimi, mu'mini i muhsini.

hadis:
Kada Allah dz.s, zavoli nekoga Svoga roba, pozove Dzibrila a.s i kaze mu: “Ja volim tog i tog , te ga i ti voli”. Pa ga Dzibril a.s zavoli. Potom Dzibril a.s oglasi na nebesima govoreci: “ Uzviseni Allah voli tog i tog , te ga i vi volite”. Pa ga stanovnici nebesa zavole. Nakon toga, njega prihvate i stanovnici Zemlje. (Buharija)

Ako zaista zelis da te razumem onda skracenice kao sto su dz.s makar jednom, a nije lose i nekad kasnije ih ponovo napisati u punoj formi u zagradi.

ajet:
Zaista će one koji vjeruju i čine dobra djela Milostivi voljenim učiniti. (Merjem : 96)

hadis:
“ A kada ga zavolim onda Ja budem njegov sluh kojim slusa, njegov vid kojim gleda, njegove ruke kojima radi, njegove noge kojima putuje ( u svemu tome pazi da se ne ogrijesi o Allahov dz.s zakon). Sta zatrazu to mu dadnem , a ako zatrazi Moju zastitu –Ja ga odmah zastitim.” (Buharija)
[/B]

Nesto slicno ali i drugacije sam pisao u nekom ranijem postu.

Ono bozansko u nama moze imati dobru komunikaciju sa nama ali ako nase ponasanje nije u skladu sa osnovnim normama ta komunikacija slabi do nivoa kad je uopste nema. Nisam to rekao bas tim recima ali svakako u tom smislu.

Osnovna razlika je sto ja kazem ono u nama, a u tekstu koji ti navodis je sve van nas.

Ako zaista zelis da te razumem onda skracenice kao sto su dz.s makar jednom, a nije lose i nekad kasnije ih ponovo napisati u punoj formi u zagradi.

Svaki musliman poslije imenu Uzvisenog kaze:
Allah s.w.t.
swt = Subhanehu we te'ala (arapski: سبحانه و تعالى) je islamski termin u arapskom jeziku koji znači "slavan i uzvišen je On (Allah)".

Allah dz.s.
dz.s. = Jalla Shanuhu znaci "Uzvisen je on (Allah)"

ili poslije imena Poslanika Muhammeda s.a.w.s.
Muhammed s.a.w.s.
s.a.w.s. = Sallallahu alayhi wa sallam (صلى الله عليه و سلم)
"Neka je Allahov selevat (blagoslov) i selam (mir) na njega"

ili Isus/Isaa a.s. (naravno i svakog drugog Poslanika (i meleka))
a.s. = alaihi sallam
"Neka je mir na njega".

npr. Aisha r.a.
r.a. - radiAllahu anha
"Neka je Allah zadovoljan njome/njime"

itd.

Poslednja izmena:
Nesto slicno ali i drugacije sam pisao u nekom ranijem postu.

Ono bozansko u nama moze imati dobru komunikaciju sa nama ali ako nase ponasanje nije u skladu sa osnovnim normama ta komunikacija slabi do nivoa kad je uopste nema. Nisam to rekao bas tim recima ali svakako u tom smislu.

Osnovna razlika je sto ja kazem ono u nama, a u tekstu koji ti navodis je sve van nas.

Da, razumio sam te. Ljudi nisu svjesni svojih potencijala. Postali su robovi svojih zelja i strasti a odrekli su se Bozijih zakona. Ne shvataju zbog cega uopste zivimo? Vecina, mada mnogi i ne priznaju, imaju zivotni moto "Jednom se zivi". Zaboravili smo nasu stvarnost...

Plemeniti ashab Ebu Hurejre, Allah bio zadovoljan s njim, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista Allah ne gleda u vaša tijela niti u vaše likove, On gleda u vaša srca." (Muslim) u drugoj predaji stoji dodatak: ''... On gleda u vaša srca i djela."

Da, razumio sam te. Ljudi nisu svjesni svojih potencijala. Postali su robovi svojih zelja i strasti a odrekli su se Bozijih zakona. Ne shvataju zbog cega uopste zivimo? Vecina, mada mnogi i ne priznaju, imaju zivotni moto "Jednom se zivi". Zaboravili smo nasu stvarnost...

Plemeniti ashab Ebu Hurejre, Allah bio zadovoljan s njim, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista Allah ne gleda u vaša tijela niti u vaše likove, On gleda u vaša srca." (Muslim) u drugoj predaji stoji dodatak: ''... On gleda u vaša srca i djela."

Lepih misli ima i u Bibliji i u Kuranu.

Pored lepih misli postoje i druge o kojima takodje vredi razmisljati, pa i ovde diskutovati.

Slobodna volja i božije sveznanje ne mogu istovremeno da deluji.

Jer ako bog unapred zna sve što će se dogoditi to znači da su svi naši pokreti predodređeni .
A tu nema slobodne volje, ako su svi tvoji koraci već određeni.

Ako mi imamo slobodnu volju, svaki naš sadašnji pokret će imati uticaj na buduće događaje.
Tako da bog ne može unapred znati šta će se dogoditi jer budućnost ne postoji dok se ne dogodi i sama ne postane sadašnjost.

Poslednja izmena:
Slobodna volja i božije sveznanje ne mogu istovremeno da deluji.

Jer ako bog unapred zna sve što će se dogoditi to znači da su svi naši pokreti predodređeni .
A tu nema slobodne volje, ako su svi tvoji koraci već određeni.

Ako mi imamo slobodnu volju, svaki naš sadašnji pokret će imati uticaj na buduće događaje.
Tako da bog ne može unapred znati šta će se dogoditi jer budućnost ne postoji dok se ne dogodi i sama ne postane sadašnjost.

Jasno izrazena misao.

Ne razumem potrebu da se Bogu dodeljuju svojstva koja vode do kontradikcije.

Zar to sto je Bog nije dovoljno, pa sad treba uvecavati i ulepsavati dok se ne stigne do besmisla.

Ne shvatate Bozije savrsenstvo koji zna sta je i na dnu nase duse...
Jedno je sigurno. Bog je sve zapisao na Ploci sta ce biti do Sudnjeg dana.. Sta mislite onda? Kako moze biti da ljudi grijese kada im je Bog zapisao da ce tako uraditi?
Mi grijesimo i mi cinimo dobra djela. (sa Bozijom dozvolom)
Bog nije kriv za grijehe ljudi jer ih ljudi cine. Oni su tako odabrali. To sto je to zapisano na Lehvi Mahfuzu i s toga nije moglo biti drugacije je stvar koju mnogi nece razumjeti. Vazno je da znas:
- Bog sve zna. Bog je Savrsen.
- Imamo slobodu izbora.
- Nije kontradiktorno. Pokusacu da vam nadjem neki tekst koji ce bolje objasniti ovo od mene jer meni ocigledno ne ide od ruke...

Jedno je sigurno. Bog je sve zapisao na Ploci sta ce biti do Sudnjeg dana.. Sta mislite onda? Kako moze biti da ljudi grijese kada im je Bog zapisao da ce tako uraditi?
Bog nije kriv za grijehe ljudi jer ih ljudi cine. Oni su tako odabrali. To sto je to zapisano na Lehvi Mahfuzu i s toga nije moglo biti drugacije je stvar koju mnogi nece razumjeti. Vazno je da znas:
- Imamo slobodu izbora.
- Nije kontradiktorno. Pokusacu da vam nadjem neki tekst koji ce bolje objasniti ovo od mene jer meni ocigledno ne ide od ruke...

I Petar Pan sve zna.
I jedno je sigurno da je Petar Pan sve zapisao što će biti pa mu nije dosadno radi toga jer gleda ono što zna,iživa u svojoj
prognozerskoj osognosti.
I tu priča završava.

Čemu uopće diskusija ???
Ćemu onda sav ovaj cirkus kad sve se može na takav način objasniti???

Kontradikcija nema .

U kakvoj su vezi slobodna volja, sveznanje, ljubav i postovanje ?
Суштину Божију ми нисмо способни да спознамо тако да је тема о Божијем свезнању иван домена нашег размишљања
Свака дефиниција би била погрешна
Слободну вољу препознајем у томе што могу да изаберем како ћу поступати
Ако говоримо о божанској љубави онда је она уједно и највиши степен поштовања

- Imamo slobodu izbora.

Avo je školski primer kontradiktornost :D
Ti kažeš da je sve već zapisano, zatim da ljudi mogu da čine dobro ili greh, a onda da bog nije kriv ako oni učine greh ?

Pa kako nije kriv ako je on već zapisao da će greh biti učinjen ?

Sem ako bog ne piše neku multiverse knjigu, sa nebrojano mnogo mogućnosti, a onda mi slobodnom voljom odabiramo jedan od mogućih puteva :eek:

To je jedino logično što mi pada na pamet.

Avo je školski primer kontradiktornost :D
Ti kažeš da je sve već zapisano, zatim da ljudi mogu da čine dobro ili greh, a onda da bog nije kriv ako oni učine greh ?

Pa kako nije kriv ako je on već zapisao da će greh biti učinjen ?

Sem ako bog ne piše neku multiverse knjigu, sa nebrojano mnogo mogućnosti, a onda mi slobodnom voljom odabiramo jedan od mogućih puteva :eek:

To je jedino logično što mi pada na pamet.

Ne samo to.
Nego je degradirao nekoga tko je vječan da živi u velikoj dosadi jer zna unaprijed sve što će se zbiti.
A ostaje mu samo uživanje u taštini kako sve pogađa.

Tipična ljudska projekcija i želja da sve zna što će se zbiti jer se boje smrti i budučnosti.

Znaci nastavljamo ovdje...

Evo kopiracu svoju poslednju poruku:

Znaci sve sto nas je zadesilo nije nas moglo mimoici i sve sto nas je mimoislo nije nas moglo snaci. Jer je Bog odredio sta ce biti jer on poznaje nas. Zna sve.
A sve sto smo odabrali bio je nas izbor NASA SLOBODNA VOLJA! Ali to je vec bilo poznato...
Ali to ne znaci da sada mozes sjedeti zatvoren u nekoj prostoriji vjecno jer ne mozes promijeniti sudbinu. Uostalom to sto si se zatvorio je bio tvoj izbor i to je tvoja greska. A ona je bila tako i zapisana na Ploci. Malo komplikovano. Na prvi pogled kontradiktorno, ali stvarno nije...
Sigurno je da sve sto biva biva Bozijom voljom i odredjenjem. A slobodnu volju koju sigurno imas mozes definisati kako zelis... To je manje bitno. Vazno je da se trudis da pronadjes istinu... Ako je ne pronadjes, bices sam kriv za to.

Mislim da bi bilo dobro da konstatujemo prvo da postoje neki zajednicki stavovi, pa cemo zatim lakse moci da razmatramo razlike.

1. Bog postoji.
2. Bog je stvorio svet.
3. Bog ima slobodnu volju.
4. Covek ima slobodnu volju.
5. Pored dobra postoji i zlo.

Da malo razmotrimo covekovu slobodnu volju. Ako je vec zapisano kako ce biti do najsitnijeg detalja do toga kako se krecu kvantne cestice, do toga kako ce neko misliti u datom trenutku onda se zivot ne razlikuje od filma. Kad bolje razmotrimo cak je film interesantniji jer vremenom se neke promene ipak na mikro nivou desavaju pa ako ga gledas par hiljada puta ipak to nece biti apsolutno isto. Kad Bog gleda tako postavljenu vasionu, kad je sve zapisano, onda se apsolutno nista ne moze desiti drugacije nego sto je zapisano. Znaci nista ne bi zavisilo od nas pa nema slobodne volje. Nista ne bi zavisilo ni od Boga jer je Bog sve vec zapisao. I najmanje ostupanje od zapisa znacilo bi da zapis ne valja.
Cak i ako prihvatimo da zapis postoji on ne moze da se odnosi na apsolut, u smislu pojedinaca... nego moze samo da ukaze da se nesto kao smer kretanja treba u nekom vremenu realizovati. Koje osobe ce na sebe preuzeti taj zadatak i kako ce ga ispuniti se ne moze odrediti ako postoji slobodna volja coveka. Ako se ne ispuni delovanjem jednog coveka onda se u smislu smera nastavlja sa delovanjem dok se ne postigne zeljeno, neko drugi ce dopuniti propusteno.

O ometajucim i drugim uticajima kasnije ...

Mislim da ne bi smo trebali pokusavati da shvatimo Boga jer ipak mi znamo samo onoliko koliko nam je On dozvolio. I nadam se da se tu slazemo...

A mislim da postoji razlika izmedju: (i mislim da i ne shvatamo da oko ovoga i diskutujemo)
- Desice se kako je zapisano i
- Zapisano je kako ce se desiti

Necu reci sta mislim da je tacno od ovog (ne zelim da se grijesim jer ne znam sigurno), ali ima razlike... Allah najbolje zna.
Ali ako je tacno prvo, onda slobodne volje nema. Ako je tacno drugo, onda imamo slobodnu volju.

pozdrav

Back