Slobodna volja, sveznanje, ljubav i postovanje

Sta je slobodna volja ? Cime je sve ona uslovljena ? Kada se moze smatrati da neko se ne ponasa po slobodnoj volji mada je ima ? Kada se moze smatrati da je slobodna volja u tolikoj meri ogranicena da je nema ?

Bog i njegova slobodna volja. Sta moze ograniciti Boziju slobodnu volju ? Bozija slobodna volja i covekova slobodna volja.

Da li je Bog odredio da sve zna ili je davajuci slobodnu volju coveku i ne samo coveku, se opredelio za drugaciji vid saznanja, dakle ne za sveznanje ?

Mnogi kazu Bog je ljubav.

Ljubav i postovanje, barem kod ljudi, vrlo retko idu zajedno.

Da li je davanjem slobodne volje Bog dozvolio mogucnost da se divi nekim ljudskim postupcima i da te ljude postuje ?

Voleti nekog znaci cesto nekriticki prelaziti preko njegovih postupaka koji bi morali imati posledicu da ne postoji ljubav.

Ljubav je i mnogo vise od onog sto je receno u prethodnom pasusu.

Ko zeli nek kaze svoju definiciju ljubavi, i ne samo ljubavi nego i postovanja, apsolutnog sveznanja i slobodne volje.

U kakvoj su vezi slobodna volja, sveznanje, ljubav i postovanje ?

Ako pričaš o slobodnoj volji u okvirima religije, pričaš o strahu... inače, svaka slobodna volja je nečim uslovljena.
Svi je imamo, ali je ne koristimo svi... Vernici imaju slobodu da čine po volji Njegovo, ateisti, po savesti sopstvenoj...

Bog je odredio da on bude taj koji će biti štaka za ludaka. A ludaci se povinovali. Pa ti sad vidi dal ti treba, ili jok.

Ybt, ala si se ti rasplinuo... svaki od ovih pojmova je priča za sebe... Ljubav i poštovanje recimo ne idu zajedno... često da, ali jedno ne uslovljava drugo. I kakve to veze ima sa božom? Što se njega tiče, polaže autorska prava na sve epitete... odakle onda ovoliko zla i mržnje? Od ljudi? Pa i ljubav je onda od ljudi, koji crni bog, taj je iznišljen da bi stvorrio zbrku... Neki šizofrenik u vreme nepoznavanja istorija psiho bolesti čuo glasove u glavi, a njegova bolest opšte prihvaćena... Mora da je bio poseban, mada ako je patio od šizofrenije, nije ni čudo... što se istakao među običnim, čitaj zdravim, narodom.

Voleti nekoga znači upravo to što si rekao... ali ne nekritički, ne mora da bude, zavisno od boje naočara koje preferiraš. Sve ima svoje granice.

Ne mogu da ti dam definiciju, jer postoji mnogo vrsta ljubavi... a ljubav i strah ne idu zajedno.

Ali postoji izreka: Sve sto ima pocetak ima i kraj.

Da li je roditeljska ljubav i kad toliko volis dete da ga vezes za sebe u toj meri da mu ne dozvoljavas da ima sopstveni zivot kao odrastao covek ?

има, али мисли се на материју

па не знам одговор на то питање, вероватно јесте, наравно не из зле намере већ из себичне љубави.
и себичлук је у људској природи.

Y:
Ako pričaš o slobodnoj volji u okvirima religije, pričaš o strahu... inače, svaka slobodna volja je nečim uslovljena.
Svi je imamo, ali je ne koristimo svi... Vernici imaju slobodu da čine po volji Njegovo, ateisti, po savesti sopstvenoj...

а увод у сваки твој пост на било којој теми би био овакав, па да пишемо и о штрикању и хеклању.
да ли ти то себе убеђујеш у нешто?

а увод у сваки твој пост на било којој теми би био овакав, па да пишемо и о штрикању и хеклању.
да ли ти то себе убеђујеш у нешто?

Kakav, ne razumem?
Pokušavam da se ubedim da nije sve tako loše kao što izgleda... ali mi teško ide.

има, али мисли се на материју

па не знам одговор на то питање, вероватно јесте, наравно не из зле намере већ из себичне љубави.
и себичлук је у људској природи.

Dobro za mene u ovim diskusijama nov pojam, sebicna ljubav.

Ako je ljubav nesto za sta svi tvrde da je dobro kakva je to sebicna ljubav ?

Da li i Bog moze imati sebicnu ljubav ?

Nisam izmislio nego iz zivota naveo primer koji sam u nekoliko slucajeva zapazio.

Dobro za mene u ovim diskusijama nov pojam, sebicna ljubav.

Ako je ljubav nesto za sta svi tvrde da je dobro kakva je to sebicna ljubav ?

Da li i Bog moze imati sebicnu ljubav ?

Nisam izmislio nego iz zivota naveo primer koji sam u nekoliko slucajeva zapazio.

човек може да има себичну љубав, а Бог је доказао да нема, да нас воли све подјенако да је опростио својим мучитељима, који и даља опрашта истим.
и данас га разапињу нон-стоп.

одговоре сам дописао ћирилицом. надам се да сад можеш да схватиш ко је шта написао и да размислиш о смислу.

sigma man:
Mora biti da si mnogo mladji nego sto sam mislio.

Pogledaj ljude oko sebe.

Sta mislis zasto se ljudi razvode, ako je ljubav vecna ?

goranbeograd:
заљубљеност?
...

sigma man:
Svet ume da bude lep ali i vrlo ruzan.

goranbeograd:
...где год се окренеш себе видиш...
sigma man:
Svak ko trazi lepotu u zivotu je mnogo zadovoljniji i srecniji od onog ko jednako gleda i lepotu i ruznocu (zlo).

goranbeograd:
срећном ниш не треба...
sigma man:
Mnogo jace emocije prate dogadjaj kad te neko povredi nego kad se divis nekom cvetu ... Potrebna je jaka volja i zelja da bi bilo obrnuto.

goranbeograd:
sigma man:
Najlakse te povrede, cesto nenamerno, osobe koje volis. Zato se treba secati ne takvih dogadjaja vec onih u lojima si uzivao...

goranbeograd:
очекивања?"

sigma man:
Pa valjda znam sta sam napisao. no treba i drugima da bude jasno, valjda je sad u redu.

Nije ni ovako napisano bas kako treba ali je nesto bolje. Pozdrav.

Poslednja izmena:
човек може да има себичну љубав, а Бог је доказао да нема, да нас воли све подјенако да је опростио својим мучитељима, који и даља опрашта истим.
и данас га разапињу нон-стоп.

Zato Bog ima izabrani narod. To uopste nije sebicno vec kristalno jasan izbor.

Ja vise ne zelim da prastam, ako nekom Bog moze da oprosti neka oprosti.

Da prastam da bi mi se prastalo, hvala ne.

Pokusati jednom, drugi put da oprostis nekom i vise nikad. Neki ljudi su takvi da im prastanje nista ne znaci oni nastavljaju svoje ponasanje kao da se nista nije desilo pa cak budu i gori...

Stavi prst u utikač, pa proveri da li u utikaču ima hemije. :dash:

U utikacu ako je ispravan i suv, dakle bez hemijskih primesa nema hemijskih procesa, ali u tvom prstu i dalje kroz tvoje telo do sledeceg provodnika u nizu, ima mnogo hemije.

Moja preporuka sa najboljom namerom, nije sedam casa vode na dan to ostavljam drugima da kazu nego ne igraj se sa strujom, cak i ako si strucno osposoblje za rad sa njom.

Back