Слободан Антонић : Тотални капитализам

Капитализам трули и пропада, а заједно са њим труле и пропадају друштва која су прожета капитализмом.За неких 15-20-так година, наступиће потпуни демографски колапс европске компоненте западњачких друштава, изумреће комплетни европски народи.Деца ће се још мање рађати него данас, а и оно мало деце што се роди биће у опасности да буду кастрирана и подвргнута разним оперативним захватима промене пола у врло раном узрасту.
 
Ovo!
Kapitalizam je jedini sistem koji je omogućio ljudima da se obogate služeći druge!
Šta su Amazon, Aliekspres i uopšte Maxi i Lidl i sve ostalo ako ne usluge nama lično?
Koje nam pritom vrlo mnogo ulepšavaju i olakšavaju život!
Ej, naše bake i prabake su kopale motikama po ceo dan po vrelom suncu za mizerni džak krompira ili pšenice!
Nema tu eksploatacije u kapitalizmu, samo usluga i to vrlo dobra i kvalitetna!
Све те глупости имају своју цену-изумирање у 1-2 генерације.
 

Слободан Антонић​

Тотални капитализам​

https://iskra.co/kolumne/totalni-kapitalizam/

Za moderatore - Nadam se da neće biti problem sa izvorom medija jer autor je redovni profesor na Filozofskom fakultetu te su njegovi tekstovi sami po sebi prihvatljiv izvor sve i da su ispisani na toalet papiru.
20.04.2023.

72630710_491236211722826_603364242761973760_n-750x422.jpg


Од кад знам за себе слушам о „позном капитализму“ – завршном стадијуму капитализма, препуном декаденције и противречности, који води ка револуцији.

Сам појам потиче од Зомбарта (Spätkapitalismus), још с почетка 20. века, а затим га је популаризовао Мандел, седамдесетих (Late Capitalism; прев. овде). Крајем 20. века афирмисао га је и Џејмсон, који је, као израз позног капитализма, препознавао постмодернизам (овде и овде; прев. овде).

Данас многи аутори говоре о позном капитализму као нечему подразумевајућем, што не тражи чак ни референцу (рецимо, овде), или пак тиме означавају свакодневне апсурдности модерне економије (овде).

Али, у прве две деценије 21. века капитализам изгледа живљи него икада пре. Никаква декаденција, никакве револуционарне противуречности. Јер, све раније бремзе су нестале.

У 19. веку капитализам су још ограничавале војно-аристократске и црквене структуре, као и остаци традиционалног морала. Није све могло бити роба и није се свако могао купити (унајмити) да ради било шта.

Такође, у 20. веку капитализам су снажно зауздавали и синдикати, социјалистичке и радничке партије, јаке националне државе, кејнсијанизам, држава благостања и, наравно – блок социјалистичких земаља.

А онда су, са сломом социјализма 1989, готово сва ограничења нестала. Капитализам је, на политичкој и идеолошкој сцени, остао сам – као једини господар. Како то објашњава Штрек (овде), срушене су све регулаторне институције које су спутавале ширење капитализма и комодификацију свега и свакога: ствари, људи и природе.

Капитализам је показао своје најружније лице, уништавајући све што смета неограниченом профиту и нарастајућој империјалној ренти: сваку друштвеност, сваку традицију, сваку заједницу, сваку установу, сваку сувереност, сваку личност…

Финансијски капитал не само да је постао доминантан, већ и највећим делом шпекулативан – највеће зараде су ван реалне економије (уместо Н–Р–Н´, сада имамо само Н–Н´).

Дерегулација тржишта рада и уништење синдиката су од радника и службеника направили прекаријат – потплаћену радну снагу за привремене и повремене послове.

С друге пак стране, најбогатији капиталисти сасвим су се одвојили од свог друштва – јер, њихови профити све више долазе из транснационалних ресурса. Међународна плутократија изградила је и транснационални идентитет.

Настала је суперкласа (Superclass), како их назива Роткопф (овде). Неких шест хиљада људи налази се на друштвеном врху света (31). Захваљујући ванредно унапређеним средствима саобраћаја и општења, они су у великој мери кохерентна, планетарно умрежена група (25-31). Сам Роткопф не мисли да је реч о некаквој самосталној, завереничкој организацији. Ради се о неформалној, социјално и статусно повезаној групи, која настоји да сачува своју привилиговану позицију у светском систему (18-19).

Фурсов, међутим, сматра да је, од самог почетка, капитализам одликовало настојање да се образује самостална и од националних држава независна плутократска структура (овде и овде). Он тврди да је природа капитализма као система, још од средине 18. века, „пројектно-конструисана, усмеравајућа и номогенетска“ (номогенетический характер). Већ тада се јавља амбиција, код најсамосвеснијих капиталиста, да се овлада не само националним друштвом, већ и главним економским процесима на планети.

Та амбиција је постала реална с тријумфом капиталистичког глобализма 1989. и с револуционарним унапређењем средстава општења и контроле (интернет, биг дата, вештачка интелигенција). Тако је, по Фурсову, настала мрежа међусобно повезаних и затворених наднационалних групација супербогаташа – 300‒400 породица (кланова) које су у својим рукама концентрисале богатство, моћ и медије.

Фурсов тврди да су „конспиративне структуре, заправо, трећа димензија капитализма, која довршава капиталистички систем и даје му целовитост“ (овде). Капиталистичка елита од самог почетка (тј. од 18. века) делује офанзивно – она има амбицију да овлада системом – политиком, медијима, културом, а на крају и светском историјом. Она то мора да ради – не зато што жели, већ стога што једино уз такво деловање капиталистички систем уопште и може успешно да функционише.

У основи, капитализам, по својој природи, жели да разори све што смета претварању ствари и бића у робу, односно свих односа у чисто новчане. Појединац мора да остане сам, наспрам система, што мање заштићен било каквим солидаристичким или духовним структурама. Зато капитализам немилосрдно разара нацију, религију („смрт Бога“), уметност, породицу, на крају и самог човека („трансхуманизам“)…

Управо о томе пише Фузаро у књизи Нови еротски поредак (2018). Он каже да савремени „турбокапитализам“ (turbocapitalismo) промовише оне идеје, теорије и понашања које појединце чине све слабијим и неповезанијим, а самим тим и све изложенијим манипулацији и експлоатацији. Саставни део ове идеологије је тзв. сексуално ослобађање – уклањање свих табуа и забрана (што је пандан дерегулацији тржишта), уз промоцију модела лаке промене партнера – баш као што се и од радника очекује да прихвати краткотрајне послове на одређено и њихову убрзану сукцесију.

И док брачна и породична љубав стварају јаке везе алтруизма и солидарности које појединца подржавају и оснажују, „апсолутни капитализам“ (capitalismo assoluto) настоји да се изврши „деетизација света живота“ (deeticizzazione del mondo della vita; стр. 22). Циљ је да испред моћног, глобалног Господара остане тек слаби, атомизовани, недруштвени и изоловани „прекарни Слуга“ (precarizzato Servo) који другог пре подне види као супарника у такмичењу ко ће да ради јефтиније и ефикасније, а поподне као објекта сексуалног задовољства (20-23).

Отуда толика системска подршка „џендер идеологији“ (ideologia genderista) која, одвајајући сексуалност од биолошког пола и рађања, појединца чини суштински несигурним, отуђеним, дезоријентисаним, усредсређеним на сопствену сексуалност и последичне сукобе с окружењем – од породице до друштва-нације.

Идеални постидентитетски радник-потрошач, објашњава Фузаро, практично мора да изгуби сваки идентитет (попут класног или националног) осим сексуалног (22). А и он треба да буде флуидан и неодређен, како би појединац, сведен на пансексуалну монаду, био лишен свих капацитета да уочи злоћудност система и пружи му отпор (223-224; 311-312; 353).

И пошто је разорио или раслабио све друге структуре, капитализам је, у нашем времену, дошао и до саме природе човека („трансхуманизам“). Али, тоталне амбиције – које као да више ништа не може да ограничи – на крају доживљавају и рађање одсудног отпора.

Штрек верује да „већ сада капитализам умире као резултат уништења својих противника – он скапава, такорећи, од превелике дозе самог себе“ (from an overdose of itself; овде). Концентрација светског богатства у мало руку, доминација шпекулативног капитала и империјална пренапрегнутост, угрожавају саме основе система.

С друге пак стране, најава замене све јефтинијег људског рада аутоматима, рађа страх да ће капиталистичка суперкласа на крају пожелети да елиминише велики део „непотребног“ човечанства – излишног као радна снага, а одвећ сиромашног да би доприносио „тржишној тражњи“.

Ударивши на све, тотални капитализам као да је коначно изазвао појаву обједињеног отпора. Актуелну антисистемску побуну две од последњих неколико преосталих националних држава – Русије и Кине, од којих ова друга још има снажне елементе социјализма, а прва елементе традиционалног солидаризма и комунитаризма („православни социјализам“) – подржао је готово цео Трећи свет. Африка, Латинска Америка и Азија схватају да је ствар отишла предалеко, те да ће их хибрис тоталног капитализма у тишини придавити, ако сад нешто не предузму.

И тако, као да живимо у одсудним временима у којима се бију многе битке, али које се могу посматрати и као једна – од Бахмута, до отпора „џендер идеологији“. Ово је можда последња прилика да се хиперкапитализам заузда. Јер, ако сада не буде заустављен, његову победу већина човечанства, па и сам човек, можда више неће успети да преживи…
Izvini, brate, al' šta ovo sada tu pišeš? Jel' ti misliš da si neki intelektualac, a pišeš o nekim "gender ideologijama" kao da su ti sveti gral?

Jeb* ti mater, ne razumem ni slovo, a kamoli ove tvoje fensi reči. Ajde malo da prevedeš na normalan jezik, da razumemo o čemu brbljaš!

A i šta ti je ovo, da "čini pojedinca suštinski nesigurnim", pa šta ti je, pa nisi valjda neki psiholog sada? Jel' ovo neki tvoj izlazak iz mentalnog geta ili šta?

Pa ko te uopšte pita za te tvoje dubokoumne filozofske zavrzlame?

Ajde, beži odavde, idi traži neku normalnu temu, ovde si kao vanzemaljac sa ovim svojim piskaranjem!
 
Suština kapitalizma je da stvari postanu jeftine i lako dostupne. U socijalizmu niko ne bi imao kompjuter. Tek poneko.
Суштина капитализма је у богаћењу и експлоатацији.
Ма видим, само западњаци имају компјутер, нико сем њих нема. :roll:
To je realnost sviđalo ti se ne sviđalo.
Мислиш да је довољно да ти кажеш ,,то је реалност" и да сви аминују. Е па није тако, Смориша. ;)
Pa okej je da ima prostitutki, ali da to nije masovna pojava i da nije za 300 dinara ko Ruskinje i Ukrajinke kad su dolazile u Srbiju.
Масовна је појава у ЕУ. Поготово важи за Румунке.
Истинито. :)
 
Kapitalizam je jedino prirodno stanje ljudskog duha, njegovih stremljenja i potreba. Jedini sistem koji vode ljudski rod u progres jer ima ličnu dobrobit kao primarni motiv iz čega sekundarno ali neminovno dolazi progres i za širu zajednicu. Svaki pokušaj suprotstavljanja ljudskoj prirodi je osuđen na propast što je već toliko puta dokazano u praksi. Čak i kineski vid socijalizma je postao uspešan tek kada je usvojio kapitalistički narativ i motivaciju, tj ostavio komunizam za dnevnike a u praksi postao najcrnji vid kapitalizma kojim je Kinu iz nacije u gladovanju izdigao do globalne sile.

Drugim rečima Antonić sere.
Капитализам ће довести до моралне,културне и демографске деградације и пропасти западне цивилизације. То се сада већ дешава, све мање је Европљана а све више странаца. Али то је капитализам, доводили су јефтини радну снагу да ради за џабе паре по великим индустријским фабрикама и фирмама. Сад су се они намножили и прете да превладају домаће становништво које је огрезло у декаденцију тоталну.

Све је то последица капитализма и капиталистичке логике да новац не смрди.
 
Капитализам ће довести до моралне,културне и демографске деградације и пропасти западне цивилизације. То се сада већ дешава, све мање је Европљана а све више странаца. Али то је капитализам, доводили су јефтини радну снагу да ради за џабе паре по великим индустријским фабрикама и фирмама. Сад су се они намножили и прете да превладају домаће становништво које је огрезло у декаденцију тоталну.

Све је то последица капитализма и капиталистичке логике да новац не смрди.
Капитализам и потрошачко друштво шире паразитизам у целом друштву, а последица вишедеценијског паразитизма је свеприсутна декаденција на сваком пољу.Просечан западњак више није способан ни да се размножава нити да оформи и одржи нормалну породицу.Наравно, он ће постати лак плен придошлица из Азије и Африке који нису толико начети капиталистичком декаденцијом.
 
Да ли у Кини људи имају компјутере и паметне телефоне или тек понеко?
I čisto da znaš uopšte Azijati i naročito Kinezi, Japanci i Koreanci su vrlo rigorozni što se tiče radne discipline.
Isto i u komunističkim državama.
Kad su otvorili fabriku Jura naši radnici su popadali i nisu to mogli da podnesu jer ono što je njima normalan rad za nas je robovski rad.
Zaposli se u Kini pa da vidiš šta je eksploatacija.:per:
 
I čisto da znaš uopšte Azijati i naročito Kinezi, Japanci i Koreanci su vrlo rigorozni što se tiče radne discipline.
Isto i u komunističkim državama.
Kad su otvorili fabriku Jura naši radnici su popadali i nisu to mogli da podnesu jer ono što je njima normalan rad za nas je robovski rad.
Zaposli se u Kini pa da vidiš šta je eksploatacija.:per:
Ја сам радио за Кинезе својевремено, а и сад им покажем приватно,и не жалим се. Нису сви Кинези Јура. ;)
 
Ја сам радио за Кинезе својевремено, а и сад им покажем приватно,и не жалим се. Нису сви Кинези Јура. ;)
Mašiš poentu. Kina je kapitalizam sa jednopartijskim sistemom. Kineski "komunisti" su zapravo privatno po zanimanju milijarderi.
Nema tu socijalizma. Možda imaju univerzalno zdravstvo i tako neke socijalističke stvari, ali tu socijalizma nema.
Niti smradničkog samoupravljanja, niti realsocijalizma, Marx-Lenjinizma. Ostala samo neka diktatura, ali ne proletarijata već milijardera "prinčeva", potomaka Maovih saboraca.
Više su nekakva monarhija negoli Marx-Lenjinizam.
 
Mašiš poentu. Kina je kapitalizam sa jednopartijskim sistemom. Kineski "komunisti" su zapravo privatno po zanimanju milijarderi.
Nema tu socijalizma. Možda imaju univerzalno zdravstvo i tako neke socijalističke stvari, ali tu socijalizma nema.
Niti smradničkog samoupravljanja, niti realsocijalizma, Marx-Lenjinizma. Ostala samo neka diktatura, ali ne proletarijata već milijardera "prinčeva", potomaka Maovih saboraca.
Više su nekakva monarhija negoli Marx-Lenjinizam.
Комунистичка Монархија. :D

Шалу на страну, кинески систем није чист марксизам-лењимизам,али није ни капитализам. То је мешавина социјалистичке социјалне политике, комфучијанске етике и капиталистичке привреде.
Нико не каже да треба сад враћати совјетски систем, али ни овај глобални капитализам није решење и уперен је против интереса човека. Експлоатација само таква. Потрошачко друштво, које је резултат капитализма као, не само економског система, већ и друштвено политичког система и идеолошког погледа на свет, створило је од човека паразита, декакадента, створило је распад породице, морала, културе. Пад духовности и културе доводе неминовно и до пада наталитета, рушења породице. Погледај шта се се све на Западу ради

О томе пише Антонић, не стриктно о економији, мада је и она битна, већ и духовно-друптвеном разарању које је донео капитализам. Систем у коме је новац постао идол, ,,божанство" лишен је могућности духовног и моралног опстанка.
 
О томе пише Антонић, не стриктно о економији, мада је и она битна, већ и духовно-друптвеном разарању које је донео капитализам. Систем у коме је новац постао идол, ,,божанство" лишен је могућности духовног и моралног опстанка.
Mislim da je sva ova Woke kultura više neka šarena laža na Zapadu i da će propasti ko ništa...
Daleko su gori ti totalitarni režimi koji još uvek postoje...
 
Mislim da je sva ova Woke kultura više neka šarena laža na Zapadu i da će propasti ko ništa...
Неће пропасти, већ ће се додатно развијати и захватати нове области живота.Woke покрет је део капиталистичког матрикса, и циљ је трансформисати човека у ново биће, погодније за искоришћавање у циљу стицања профита.Данас си мушко а сутра женско, зависно од потреба капитала.
 
Mašiš poentu. Kina je kapitalizam sa jednopartijskim sistemom. Kineski "komunisti" su zapravo privatno po zanimanju milijarderi.
Nema tu socijalizma. Možda imaju univerzalno zdravstvo i tako neke socijalističke stvari, ali tu socijalizma nema.
Niti smradničkog samoupravljanja, niti realsocijalizma, Marx-Lenjinizma. Ostala samo neka diktatura, ali ne proletarijata već milijardera "prinčeva", potomaka Maovih saboraca.
Više su nekakva monarhija negoli Marx-Lenjinizam.
НР Кина је увођењем капиталистичког начина пословања осудила себе на понављање судбине западњачког света.Развијаће се до одређене границе, а онда ће почети да болује од свих облика буржоаске декаденције и то ће бити бржи процес него у Европи/САД.Већ сада Кина бележи негативну стопу прираштаја, први пут од Другог светског рата.За време друга Мао-а, број Кинеза се удвостручио, а сада је број Кинеза почео да се смањује.То када једном крене низбрдо, не може се лако зауставити.
 
Неће пропасти, већ ће се додатно развијати и захватати нове области живота.Woke покрет је део капиталистичког матрикса, и циљ је трансформисати човека у ново биће, погодније за искоришћавање у циљу стицања профита.Данас си мушко а сутра женско, зависно од потреба капитала.
:Možda tebe uspeju da preobrate u LGBT Seka Persu i ostale samoupravljače, jer vi ste po difoltu od krhkog i tananog materijala čim vas sažvakaše Slovenački vatrogasci, ali realnost je da je čovečanstvo i srž čoveka daleko jačaod vas Titinih pionirčića.:plez:
 
За време друга Мао-а, број Кинеза се удвостручио, а сада је број Кинеза почео да се смањује.То када једном крене низбрдо, не може се лако зауставити.
Veliki skok unapred i tamanjenje buržoaskih vrabaca. 💪
 
О томе пише Антонић, не стриктно о економији, мада је и она битна, већ и духовно-друптвеном разарању које је донео капитализам. Систем у коме је новац постао идол, ,,божанство" лишен је могућности духовног и моралног опстанка.
Друштвена основа су капиталистички производни односи и из таквих односа се увек рађају капиталистички морал, право,религија и начин живота.
 
Veliki skok unapred i tamanjenje buržoaskih vrabaca. 💪
Из твог угла гледања, руководство Кине које је одлучило да уведе капитализам је исправно поступило јер је то довело до извесног степена материјалног благостања просечног Кинеза.

Но, питање је да ли ће неки Кинез за 30 или 40 година, сматрати то исправним потезом када се Кина буде суочила са свим облицима капиталистичке декаденције.Можда ће он сматрати да је Мао поступао исправно, а да су његови наследници увалили Кину у велике проблеме, који ће их коштати опстанка.

Невоља је што постоје караткорочни, средњорочни и дугорочни ефекти сваке битне одлуке.
 
Из твог угла гледања, руководство Кине које је одлучило да уведе капитализам је исправно поступило јер је то довело до извесног степена материјалног благостања просечног Кинеза.

Но, питање је да ли ће неки Кинез за 30 или 40 година, сматрати то исправним потезом када се Кина буде суочила са свим облицима капиталистичке декаденције.Можда ће он сматрати да је Мао поступао исправно, а да су његови наследници увалили Кину у велике проблеме, који ће их коштати опстанка.

Невоља је што постоје караткорочни, средњорочни и дугорочни ефекти сваке битне одлуке.
Ma daj, ko još brine za 30 ili 40 godina?

To ti je kao kad se neko pita hoće li otići na trening ili sjediti kod kuće i žderati čips - ko ga briga za posljedice, bitno da je sad dobar provod!

A ti sa svojim filozofiranjem kao da si ispao iz neke knjige filozofije. E, kad bi ovi na vlasti malo manje filozofirali i više radili, možda bismo bili bolje situirani.

Ali, znajući njih, sve će to ostati na istom, a mi ćemo se pitati šta nas je snašlo za 30 ili 40 godina!
 

Back
Top