Слободан Антонић : Тотални капитализам

Smorisha

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.174

Слободан Антонић​

Тотални капитализам​

https://iskra.co/kolumne/totalni-kapitalizam/

Za moderatore - Nadam se da neće biti problem sa izvorom medija jer autor je redovni profesor na Filozofskom fakultetu te su njegovi tekstovi sami po sebi prihvatljiv izvor sve i da su ispisani na toalet papiru.
20.04.2023.

72630710_491236211722826_603364242761973760_n-750x422.jpg


Од кад знам за себе слушам о „позном капитализму“ – завршном стадијуму капитализма, препуном декаденције и противречности, који води ка револуцији.

Сам појам потиче од Зомбарта (Spätkapitalismus), још с почетка 20. века, а затим га је популаризовао Мандел, седамдесетих (Late Capitalism; прев. овде). Крајем 20. века афирмисао га је и Џејмсон, који је, као израз позног капитализма, препознавао постмодернизам (овде и овде; прев. овде).

Данас многи аутори говоре о позном капитализму као нечему подразумевајућем, што не тражи чак ни референцу (рецимо, овде), или пак тиме означавају свакодневне апсурдности модерне економије (овде).

Али, у прве две деценије 21. века капитализам изгледа живљи него икада пре. Никаква декаденција, никакве револуционарне противуречности. Јер, све раније бремзе су нестале.

У 19. веку капитализам су још ограничавале војно-аристократске и црквене структуре, као и остаци традиционалног морала. Није све могло бити роба и није се свако могао купити (унајмити) да ради било шта.

Такође, у 20. веку капитализам су снажно зауздавали и синдикати, социјалистичке и радничке партије, јаке националне државе, кејнсијанизам, држава благостања и, наравно – блок социјалистичких земаља.

А онда су, са сломом социјализма 1989, готово сва ограничења нестала. Капитализам је, на политичкој и идеолошкој сцени, остао сам – као једини господар. Како то објашњава Штрек (овде), срушене су све регулаторне институције које су спутавале ширење капитализма и комодификацију свега и свакога: ствари, људи и природе.

Капитализам је показао своје најружније лице, уништавајући све што смета неограниченом профиту и нарастајућој империјалној ренти: сваку друштвеност, сваку традицију, сваку заједницу, сваку установу, сваку сувереност, сваку личност…

Финансијски капитал не само да је постао доминантан, већ и највећим делом шпекулативан – највеће зараде су ван реалне економије (уместо Н–Р–Н´, сада имамо само Н–Н´).

Дерегулација тржишта рада и уништење синдиката су од радника и службеника направили прекаријат – потплаћену радну снагу за привремене и повремене послове.

С друге пак стране, најбогатији капиталисти сасвим су се одвојили од свог друштва – јер, њихови профити све више долазе из транснационалних ресурса. Међународна плутократија изградила је и транснационални идентитет.

Настала је суперкласа (Superclass), како их назива Роткопф (овде). Неких шест хиљада људи налази се на друштвеном врху света (31). Захваљујући ванредно унапређеним средствима саобраћаја и општења, они су у великој мери кохерентна, планетарно умрежена група (25-31). Сам Роткопф не мисли да је реч о некаквој самосталној, завереничкој организацији. Ради се о неформалној, социјално и статусно повезаној групи, која настоји да сачува своју привилиговану позицију у светском систему (18-19).

Фурсов, међутим, сматра да је, од самог почетка, капитализам одликовало настојање да се образује самостална и од националних држава независна плутократска структура (овде и овде). Он тврди да је природа капитализма као система, још од средине 18. века, „пројектно-конструисана, усмеравајућа и номогенетска“ (номогенетический характер). Већ тада се јавља амбиција, код најсамосвеснијих капиталиста, да се овлада не само националним друштвом, већ и главним економским процесима на планети.

Та амбиција је постала реална с тријумфом капиталистичког глобализма 1989. и с револуционарним унапређењем средстава општења и контроле (интернет, биг дата, вештачка интелигенција). Тако је, по Фурсову, настала мрежа међусобно повезаних и затворених наднационалних групација супербогаташа – 300‒400 породица (кланова) које су у својим рукама концентрисале богатство, моћ и медије.

Фурсов тврди да су „конспиративне структуре, заправо, трећа димензија капитализма, која довршава капиталистички систем и даје му целовитост“ (овде). Капиталистичка елита од самог почетка (тј. од 18. века) делује офанзивно – она има амбицију да овлада системом – политиком, медијима, културом, а на крају и светском историјом. Она то мора да ради – не зато што жели, већ стога што једино уз такво деловање капиталистички систем уопште и може успешно да функционише.

У основи, капитализам, по својој природи, жели да разори све што смета претварању ствари и бића у робу, односно свих односа у чисто новчане. Појединац мора да остане сам, наспрам система, што мање заштићен било каквим солидаристичким или духовним структурама. Зато капитализам немилосрдно разара нацију, религију („смрт Бога“), уметност, породицу, на крају и самог човека („трансхуманизам“)…

Управо о томе пише Фузаро у књизи Нови еротски поредак (2018). Он каже да савремени „турбокапитализам“ (turbocapitalismo) промовише оне идеје, теорије и понашања које појединце чине све слабијим и неповезанијим, а самим тим и све изложенијим манипулацији и експлоатацији. Саставни део ове идеологије је тзв. сексуално ослобађање – уклањање свих табуа и забрана (што је пандан дерегулацији тржишта), уз промоцију модела лаке промене партнера – баш као што се и од радника очекује да прихвати краткотрајне послове на одређено и њихову убрзану сукцесију.

И док брачна и породична љубав стварају јаке везе алтруизма и солидарности које појединца подржавају и оснажују, „апсолутни капитализам“ (capitalismo assoluto) настоји да се изврши „деетизација света живота“ (deeticizzazione del mondo della vita; стр. 22). Циљ је да испред моћног, глобалног Господара остане тек слаби, атомизовани, недруштвени и изоловани „прекарни Слуга“ (precarizzato Servo) који другог пре подне види као супарника у такмичењу ко ће да ради јефтиније и ефикасније, а поподне као објекта сексуалног задовољства (20-23).

Отуда толика системска подршка „џендер идеологији“ (ideologia genderista) која, одвајајући сексуалност од биолошког пола и рађања, појединца чини суштински несигурним, отуђеним, дезоријентисаним, усредсређеним на сопствену сексуалност и последичне сукобе с окружењем – од породице до друштва-нације.

Идеални постидентитетски радник-потрошач, објашњава Фузаро, практично мора да изгуби сваки идентитет (попут класног или националног) осим сексуалног (22). А и он треба да буде флуидан и неодређен, како би појединац, сведен на пансексуалну монаду, био лишен свих капацитета да уочи злоћудност система и пружи му отпор (223-224; 311-312; 353).

И пошто је разорио или раслабио све друге структуре, капитализам је, у нашем времену, дошао и до саме природе човека („трансхуманизам“). Али, тоталне амбиције – које као да више ништа не може да ограничи – на крају доживљавају и рађање одсудног отпора.

Штрек верује да „већ сада капитализам умире као резултат уништења својих противника – он скапава, такорећи, од превелике дозе самог себе“ (from an overdose of itself; овде). Концентрација светског богатства у мало руку, доминација шпекулативног капитала и империјална пренапрегнутост, угрожавају саме основе система.

С друге пак стране, најава замене све јефтинијег људског рада аутоматима, рађа страх да ће капиталистичка суперкласа на крају пожелети да елиминише велики део „непотребног“ човечанства – излишног као радна снага, а одвећ сиромашног да би доприносио „тржишној тражњи“.

Ударивши на све, тотални капитализам као да је коначно изазвао појаву обједињеног отпора. Актуелну антисистемску побуну две од последњих неколико преосталих националних држава – Русије и Кине, од којих ова друга још има снажне елементе социјализма, а прва елементе традиционалног солидаризма и комунитаризма („православни социјализам“) – подржао је готово цео Трећи свет. Африка, Латинска Америка и Азија схватају да је ствар отишла предалеко, те да ће их хибрис тоталног капитализма у тишини придавити, ако сад нешто не предузму.

И тако, као да живимо у одсудним временима у којима се бију многе битке, али које се могу посматрати и као једна – од Бахмута, до отпора „џендер идеологији“. Ово је можда последња прилика да се хиперкапитализам заузда. Јер, ако сада не буде заустављен, његову победу већина човечанства, па и сам човек, можда више неће успети да преживи…
 
Капитализам је мамонизам. Неспојив са православним учењем, вером и културом.
Naravno ja se skoro ni u čemu ne slažem sa Antonićem, ali mi je zanimljivo da čitam njegove tekstove.
Njegova lupetanja da će kapitalizam uništiti čovečanstvo i sam smisao čoveka i porodicu su meni teška glupost. Jer znamo kako se teško živelo u istočnom bloku i ponajviše Rumuniji i Poljskoj. Čime su se masovno bavile Ukrajinke i Ruskinje tokom tranzicije 90-tih?! Prostitucije je bilo ihahahaj mnogo...
I to su te porodične vrednosti pravoslavnog socijalizma.:roll:
 
Da, majkumu, tamo gde je kapitalizam, ne idu kamere, holliwood je samo za bogate....ali ne znam šta će im obezbedjenje na svakom ćošku i kvartovi gde ne može da se udje....a otkud ljudi žive ko pacovi po tunelima Londona i Njujorka? Za koga je kapital pravio koronu?
Antonić je bio pristojan pa nije rekao divlji kapitalizam, gde se podrazumeva divljaštvo i necivilizacija....
 
Naravno ja se skoro ni u čemu ne slažem sa Antonićem, ali mi je zanimljivo da čitam njegove tekstove.
Njegova lupetanja da će kapitalizam uništiti čovečanstvo i sam smisao čoveka i porodicu su meni teška glupost. Jer znamo kako se teško živelo u istočnom bloku i ponajviše Rumuniji i Poljskoj. Čime su se masovno bavile Ukrajinke i Ruskinje tokom tranzicije 90-tih?! Prostitucije je bilo ihahahaj mnogo...
I to su te porodične vrednosti pravoslavnog socijalizma.:roll:
Ili bela rus koja ima nizi BDP po stanovniku i plate cak i od devastirane Srbije.
 
Nekad je bio dobar politikolog.
Medjutim, odavno je postao samo olinjali proSNS bot (izgledom podseca na lokalnog pijanca iz kafane), koji nista pametnije ne zna, nego da preko kolumni stalno podbada iste marginalce sa javne scene i time im daje na znacaju. Da napise nesto o aktuelnoj politici kao sto je radio 2000ih, e to je kanda volsebno zaboravio da radi.
 
Odlican clanak jer je realan, iako nije absolutno ispravan. On kritikuje nas srpski polozaj u zapadnom kapitalizmu, to je ono sto je realno.

Medjutim u absolutnom smislu je netacan. Kapitalizam kod nas je srpska carevina koja stampa carske perpere, ima slavinu novca i stalno tece i gomila se. I ljudi rade kapitalno i gomilaju i imaju svoje i eksperti su u svom radu. Sto nije slucaj u ovom kolonijalnom majmunskom kapitalizmu gdje nema slavine, i prosis eure, a onda porezom isusujes kapital.
I u srpskom carskom kapitalizmu stalno se namicu i teku perperi, i presipaju se u penzione berzanske fondove koji stalno rastu, ko u Americi, a vazda ima vise i vise, sto u ovom kolonijalnom teroristickom franacko papskom NATO kapitalizmu nije slucaj. Ovdje jedva da ima za kafe i bomboljere.

A sto se tice pe dera, to je cisto duhovna stvar.
 
Njegova lupetanja da će kapitalizam uništiti čovečanstvo i sam smisao čoveka i porodicu su meni teška glupost.
Како је кренуло не само да то нису ,,лупетања", већ чињеница. Капитализам разара све духовне, националне и културне основе, јер је капитализму то све небитно, једини идол му је новац и профит. И све се продаје за новац.

Сећаш ли се оне сцене из филма Индијана Џоунс Трећи део, кад га онај пријатељ издаје и продаје Русима/Совјетима. И Индијана га гледа збуњено, а овај му одговара ,,Немој ништа да се чудиш, ја сам капиталиста, а ови добро плаћају".
Ту је у кратким речима описана суштина капитализма.
Jer znamo kako se teško živelo u istočnom bloku i ponajviše Rumuniji i Poljskoj.
Одакле знаш? Из ББЦ пропаганде и документараца са хисторија, типа ,,Совјетска прича" и слично?

Čime su se masovno bavile Ukrajinke i Ruskinje tokom tranzicije 90-tih?! Prostitucije je bilo ihahahaj mnogo...
Сам си рекао у периоду ,,транзиције" тј увођења/наметања капитализма и демокрације тим државама и народима.
Док је у СССР-у проституција била најстроже забрањена и кажњавана. Ипак, нико не можеш то да искорени, не зову га џабе ,,најстарији занат", али социјалистички системи су га смањили на минимум.

Узгред, и данас Румунке предњаче по проституцији широм ЕУ, у истом том капитачизму, па шта нам то говори о том систему?

I to su te porodične vrednosti pravoslavnog socijalizma.:roll:
То су последице ,,транзиције", ,,демократија" и капитализма, где је све на продају, па и тело.
У социјализму, породица,брак и морал јесу величане (Чаушеску је забранио абортус), и држава је сузбијала све неморалне појаве.
Па чак у и Титовом која кола социјализму, је ипак било моралније друштво него данас.
 
Odlican clanak jer je realan, iako nije absolutno ispravan. On kritikuje nas srpski polozaj u zapadnom kapitalizmu, to je ono sto je realno.

Medjutim u absolutnom smislu je netacan. Kapitalizam kod nas je srpska carevina koja stampa carske perpere, ima slavinu novca i stalno tece i gomila se. I ljudi rade kapitalno i gomilaju i imaju svoje i eksperti su u svom radu. Sto nije slucaj u ovom kolonijalnom majmunskom kapitalizmu gdje nema slavine, i prosis eure, a onda porezom isusujes kapital.
I u srpskom carskom kapitalizmu stalno se namicu i teku perperi, i presipaju se u penzione berzanske fondove koji stalno rastu, ko u Americi, a vazda ima vise i vise, sto u ovom kolonijalnom teroristickom franacko papskom NATO kapitalizmu nije slucaj. Ovdje jedva da ima za kafe i bomboljere.

A sto se tice pe dera, to je cisto duhovna stvar.
Капитализам никако не може бити у служби државе јер је трамсцационалан. Капитализам је суштина глобализма, њега национална свест и сувереност народа и држава не интересују, напротив, желе да их сузбију.
 
Nekad je bio dobar politikolog.
Medjutim, odavno je postao samo olinjali proSNS bot (izgledom podseca na lokalnog pijanca iz kafane), koji nista pametnije ne zna, nego da preko kolumni stalno podbada iste marginalce sa javne scene i time im daje na znacaju. Da napise nesto o aktuelnoj politici kao sto je radio 2000ih, e to je kanda volsebno zaboravio da radi.
''Marginalcima'' moze samo da brije goli. ;)
 
Сећаш ли се оне сцене из филма Индијана Џоунс Трећи део, кад га онај пријатељ издаје и продаје Русима/Совјетима. И Индијана га гледа збуњено, а овај му одговара ,,Немој ништа да се чудиш, ја сам капиталиста, а ови добро плаћају".
Ту је у кратким речима описана суштина капитализма
Suština kapitalizma je da stvari postanu jeftine i lako dostupne. U socijalizmu niko ne bi imao kompjuter. Tek poneko.

Одакле знаш? Из ББЦ пропаганде и документараца са хисторија, типа ,,Совјетска прича" и слично?
To je realnost sviđalo ti se ne sviđalo.
Узгред, и данас Румунке предњаче по проституцији широм ЕУ, у истом том капитачизму, па шта нам то говори о том систему?
Pa okej je da ima prostitutki, ali da to nije masovna pojava i da nije za 300 dinara ko Ruskinje i Ukrajinke kad su dolazile u Srbiju.
То су последице ,,транзиције", ,,демократија" и капитализма, где је све на продају, па и тело.
У социјализму, породица,брак и морал јесу величане (Чаушеску је забранио абортус), и држава је сузбијала све неморалне појаве.
Па чак у и Титовом која кола социјализму, је ипак било моралније друштво него данас.
Nerealno...
 
Kapitalizam je jedino prirodno stanje ljudskog duha, njegovih stremljenja i potreba. Jedini sistem koji vode ljudski rod u progres jer ima ličnu dobrobit kao primarni motiv iz čega sekundarno ali neminovno dolazi progres i za širu zajednicu. Svaki pokušaj suprotstavljanja ljudskoj prirodi je osuđen na propast što je već toliko puta dokazano u praksi. Čak i kineski vid socijalizma je postao uspešan tek kada je usvojio kapitalistički narativ i motivaciju, tj ostavio komunizam za dnevnike a u praksi postao najcrnji vid kapitalizma kojim je Kinu iz nacije u gladovanju izdigao do globalne sile.

Drugim rečima Antonić sere.
 
Kapitalizam je jedino prirodno stanje ljudskog duha, njegovih stremljenja i potreba. Jedini sistem koji vode ljudski rod u progres jer ima ličnu dobrobit kao primarni motiv iz čega sekundarno ali neminovno dolazi progres i za širu zajednicu. Svaki pokušaj suprotstavljanja ljudskoj prirodi je osuđen na propast što je već toliko puta dokazano u praksi. Čak i kineski vid socijalizma je postao uspešan tek kada je usvojio kapitalistički narativ i motivaciju, tj ostavio komunizam za dnevnike a u praksi postao najcrnji vid kapitalizma kojim je Kinu iz nacije u gladovanju izdigao do globalne sile.

Drugim rečima Antonić sere.

Istina je da mi nismo smislili bolji sistem od neke vrste kapitalizma.

Smisljali smo i smisljali, nije da nismo, ali covek je po prirodi sebican, gramziv i samoziv. Oplemenjena drustva ispoliraju tu animalnu stranu pa su kapitalisti ljubazni i darezljivi ali istina je da nikada nisu daleko od racuna i licne koristi.

Kao sto je atinska demokratija jedna trun u ratovima izmedju polisa. Otprilike je to taj odnos. Na sto krvavih borbi naidje jedna pinakoteka na Akropolju.

Ljudima je borba u krvi, volja da pobede, kako je govorio Kras...valjda Kras, ne drzi me za rec ali mislim da je on...elem, govorio je da "niko nije dovoljno bogat dok nema para da kupi licnu vojsku".
Po cemu je to drugacije nego danas?
Ako Mekdonalds napravi glupost nece biti krivca jer - uradila je kompanija, zali se kompaniji.
Ako udjes u prodavnicu, daces novac jer smo nauceni da novac vredi kilo mesa i veknu hleba. Da li vredi...ko bi ga znao, verovatno ne vredi ali mi verujemo da vredi i zato vadimo neki novac i placamo.

Sa tim na umu, meni je sasvim jasno da je kapitalizam najsrodniji sistem nesavrsenom ljudskom bicu.
Jedino bih zadrzala onu ususkanost i ljubaznost uredjenog sveta pa bih tom kapitalizmu dala dasak humanosti.
 
Sve istina, ako ne računamo imperijalizam kao najviši poznati vid kapitalizma i upumpavanje enormnih količina novca u svaki drugi sistem, štampanog novca za koji je bilo potrebno izmisliti ekonomsku podlogu iza koje stoji atomska bomba, a isključiti zlatnu podlogu...
Ni jedan sistem ne može divljacima da bude dobar, a izvinjavam se onima koji misle da humanost nije deo sistema, divljaštvo nije deo ljudskog sistema i opire se snagom svog oružja....i svesti da može da ga upotrebi....a to ne opravdava ekonomski sistem, naprotiv....
 
Oplemenjena drustva ispoliraju tu animalnu stranu pa su kapitalisti ljubazni i darezljivi ali istina je da nikada nisu daleko od racuna i licne koristi.
Ovo!
Kapitalizam je jedini sistem koji je omogućio ljudima da se obogate služeći druge!
Šta su Amazon, Aliekspres i uopšte Maxi i Lidl i sve ostalo ako ne usluge nama lično?
Koje nam pritom vrlo mnogo ulepšavaju i olakšavaju život!
Ej, naše bake i prabake su kopale motikama po ceo dan po vrelom suncu za mizerni džak krompira ili pšenice!
Nema tu eksploatacije u kapitalizmu, samo usluga i to vrlo dobra i kvalitetna!
 
Ili bela rus koja ima nizi BDP po stanovniku i plate cak i od devastirane Srbije.
Ми сада имамо 5 пута већи БДП по глави становника него 1990 године, само просечан становник Србије сада једе 60% мање меса и млека него пре 30-так година, и много чешће иде трбухом за крухом у иностранство него генерације његових родитеља/деда/баба.
 

Back
Top