Sloboda...

Sloboda znachi mogucnost delanja. Sloboda da neshto uradish. To je jedno od bitnijih pitanja, ako ne i najbitnije. Od shvatanja shta je ona zavisi chovekov odnos prema zivotu, prema drugim ljudima. Uporedjujuci ranija drushtva sa nashim, npr, indijsko kastinsko, moze se doci do zakljuchka da je sloboda u nashem drushtvu veca. To bi znachilo da je sloboda kategorija koja se moze uporedjivati, kao u ostalom i sve ostale kategorije, shto opet navodi na zakljuchak da je chovek bice chija je bitna aktivnost uporedjivanje raznih kategorija sa kojima dolazi u dodir. Bez uporedjivanja zivot ne bi ni bio moguc. Samim tim shto se uporedjuje za nju ne moze vaziti neki apsolut. Koji su uzroci tog povecanja slobode? Osnovna razlika izmedju ranijh drushtava i sadashnjih je u tehnichkom razvoju. U uspeshnijoj materijalnoj proizvodnji, vecem stepenu iskorishcenja prirode. Ovakvo gledishte dovodi do zakljuchka da je zadatak ljudi jedino u unapredjenju proizvodnje materijalnih dobara. Ali da li je tako? Da li proizvode duhovne kulture mozemo izostaviti? I da li jedno utiche na drugo, odnosno da li je progres u materijalnoj proizvodnji u korelaciji sa duhovnim stvaralashtvom? Prvo, shta bi to bilo duhovno stvaralashtvo? I da li ono ima neki poseban vid egzistencije u odnosu na materijalno? Ukoliko prihvatimo za chinjenicu da je duhovno stvaralashtvo samo jedan vid refleksije materijalnih odnosa, onda mozemo na podruchju kulture kao u ogledalu sagledati odnose u drushtvu. Ukoliko prihvatimo da masovna kultura nije najvishi oblik kulture, i ukoliko smo mishljenja da ona zeli da se nametne kao vrhunska, mozemo doci do zakljuchka da odnosi u drushtvu imaju veoma tanke veze sa pravom kulturom a samim ti i sa humanizmom odnosno sa slobodom. I proizvodi duhovne kulture se podvrgavaju ekonomichnosti, zakonima trzishta. Obrazovanje se zeli svesti na kurseve, shto sazetije kako bi se shto pre pochelo sa "aktivnim ucheshcem u ekonomiji" poshto je ona proklamovana za cilj od najvece vaznosti.

ti si 100% studirao filozofiju...ili jos studiras
za mene je sloboda nesto sto meze biti oteto ali ne zamenjivo i neprocenjivo :)
nemoj sad da se uvredis...ja hocu da upisem filozofiju...

Spas za sve nas ( ko u zmurkama ) :D Ma sloboda je najlepsi osecaj koji se moze osetiti :) a ne moze se recima opisati. Svako oseca slobodu na sebi svojstven nacin, jer ima raznih tipova slobode. To je ono: kad te puste iz zatvora, kad raskines groznu vezu, kad das otkaz na groznom poslu, kad izadjes napolje i trcis zatvorenih ociju, kad plivas (lezeci)na ledjima satima i zmuris, kad odes na duuugo putovanje.....
U svakom slucaju sloboda, i sama rec je toliko jaka.

:mrgreen:

Ево мени паде на памет пример (неуспешног покушаја) геј параде код нас пре пар година...

Тада су и геј особе тврдиле да су угрожене, јер им је оспорено право на параду, а и разбијачи скупа, јер су угрожена њихова деца која би то гледала, самим садржајем параде.

Стога, где је граница, шта је правда, а шта слобода?

to je sve ponašanje....nije entitet slobode u ponašanju....nego u mislima...kad slobodno misliš...slobodno može da misli samo analitički um koji ne priznaje aootoritete...bilo koje ideologije ili idolatrije......

Slazem se moonja sa tobom, ali zar ne mislis da ako se i ponasas slobodno tada imas slobodne misli i obrnuto?... sloboda ponasanja te vodi ka slobodnim mislima, a slobodna ili oslobodjene misli te vode ka tavim slobodnim ponasanjima i delima.

ne prooozrokooje ponašanje mišljenje.....nego obrnooto............sa nihilističkim uradi odmah što poželiš i kad želiš....jer ionako ništa nema smisla....došlo se do davanja legitimiteta nekim ponašanjima pod manifestom slobode.........došlo se do anarhizma...i do fašizma, komoonizma...onda ranije....postojanje inkvizicije...sve je to samo promena šinjela..u sooštini je isto........bilo koje kolektivno mišljenje nije slobodno mišljenje.......u njemu pojedinac ne misli slobodno nego pod nečijom kapom....svooda gde postoji horsko pevanje...postoji uvek potreba da vidim da li je moj glas i stvarno moj...ili učstvoojem u pesmi samo kao ponavljač nečeg toođeg....kada bi ljoodi stvarno slobodno mislili....bilo bi mnogo manje zla na svetu.....

ne prooozrokooje ponašanje mišljenje.....nego obrnooto............sa nihilističkim uradi odmah što poželiš i kad želiš....jer ionako ništa nema smisla....došlo se do davanja legitimiteta nekim ponašanjima pod manifestom slobode.........došlo se do anarhizma...i do fašizma, komoonizma...onda ranije....postojanje inkvizicije...sve je to samo promena šinjela..u sooštini je isto........bilo koje kolektivno mišljenje nije slobodno mišljenje.......u njemu pojedinac ne misli slobodno nego pod nečijom kapom....svooda gde postoji horsko pevanje...postoji uvek potreba da vidim da li je moj glas i stvarno moj...ili učstvoojem u pesmi samo kao ponavljač nečeg toođeg....kada bi ljoodi stvarno slobodno mislili....bilo bi mnogo manje zla na svetu.....

Ah da to sad postaje slozeno. Mesa se psihologija licnosti odnosno svakog pojedinca. Ko zna sta je za nekog pojedinca sloboda i kako je on dozivljava. Onda bi mozda bilo vise zla, a ne manje.

ja ne mešam.... ako govorimo o slobodi misli .....to je čista filozofija...ponašanje je već oblast psihologije.....filozofiju ne zanima ponašanje....lepo sam rekao.... ne generiše slobodu ponašanje...sad ću ja da otmem avion i da pokažem kako sam ja sooper slobodan lik....ne, ja sam samo instrooment..ne mislim slobodno.....eto, recimo takav primer....a ima ih bezbroj...

Slične teme

Back