Sloboda...

ne postoji sloboda za bice koje nema pojma ni ko je ni sta je ni cemu tezi,osnovne stvari o svojoj sustini
nezna te time a ne i samo time, ne moze biti slobodan,prica o slobodi i sve sto je receno o njoj je kao prica o jednakosti i bratstvu,san suznja o danu koji ce nekada doci ne bi li ovi dani bili lakse podnosljivi.Sloboda je u mislima ljudskim san nad snovima,lep,magican,privlacan.Sanjaju ga sve generacije zele ga sve nacije,

Sloboda se postiže dobrovoljnim odricanjem od nje.

Tužna je takva sloboda, Ristobe. I da li je, uopšte?
Dobrovoljno odricanje od slobode je askeza i podrazumeva da si nekad imao slobodu jer kako bi, inače, mogao da se odrekneš nečeg što nikad nisi iskusio? Kako bi razlikovao slobodu od ne-slobode?
Nema apsolutne slobode.
Dok god za nečim čeznemo, nismo slobodni. A čeznemo celog života.

zivimo u svetu gde caruje materijalno, zivot koji je kratak, potcinjeni normama drustva, sopstvenim zudnjama, i ciljevima..
jedina sloboda u koju je verujem i jedina sloboda koja je moguca, je sloboda da zivim u sto je moguce vecem skladu sa sobom i zivotom oko sebe...
i kao sto nisam ono sto sam u ocima drugih, vec sam ono sto sam u svojoj dusi, tako je moja sloboda ono sto je sloboda za mene, a ne sta je sloboda za druge

ko razume , shvatio je:rolleyes:

Tužna je takva sloboda, Ristobe. I da li je, uopšte?
Dobrovoljno odricanje od slobode je askeza i podrazumeva da si nekad imao slobodu jer kako bi, inače, mogao da se odrekneš nečeg što nikad nisi iskusio? Kako bi razlikovao slobodu od ne-slobode?
Nema apsolutne slobode.
Dok god za nečim čeznemo, nismo slobodni. A čeznemo celog života.
Sloboda je uzeti od života najbolje od mogućeg (dobro), a ne sve što nam je moguće (i dobro i zlo). Ne poseduje se ono za čim se čezne. Upravo je odsustvo čežnje za slobodom najbolji dokaz njenog posedovanja. Sloboda se siče u njenoj negaciji.

Sloboda je uzeti od života najbolje od mogućeg (dobro), a ne sve što nam je moguće (i dobro i zlo). Ne poseduje se ono za čim se čezne. Upravo je odsustvo čežnje za slobodom najbolji dokaz njenog posedovanja. Sloboda se siče u njenoj negaciji.

bez zla ne postoji ni dobro.
a sto se tice odsustva ceznje...
mozda si u pravu. mozda je odsustvo ceznje pokazatelj slobode, harmonija, svest o prolaznosti svega.
ako ne ceznes mozda si mudrac.
a mozda si samo mrtav.

brate... prestup u zaletu pa i u odrazu. nista mi sami ne uzimamo. mi smo uzeti. mozes da ceznes koliko ti drago za necim, ako nema uslovljenja neceg jacheg nego shto je sama ceznja ostaje na njoj. uvek se moze osloboditi strasti koje nastaju po "slobodnoj" volji nego onih koje imaju zachetak u samoj njihovoj prirodi. mozesh da razbuktish oganj da tvorish ma kakvu veliku vrlinu od te ceznje, ako nema strasti dushe za to, dzaba ti sve.... zato i kazem da nista ne zavisi od tebe, tj. mene ili bilo kog drugog. nevidljive sile manipulishu nashim porivima i odredjuju nam kako slobodu tako i njenu negaciju.

brate... prestup u zaletu pa i u odrazu. nista mi sami ne uzimamo. mi smo uzeti. mozes da ceznes koliko ti drago za necim, ako nema uslovljenja neceg jacheg nego shto je sama ceznja ostaje na njoj. uvek se moze osloboditi strasti koje nastaju po "slobodnoj" volji nego onih koje imaju zachetak u samoj njihovoj prirodi. mozesh da razbuktish oganj da tvorish ma kakvu veliku vrlinu od te ceznje, ako nema strasti dushe za to, dzaba ti sve.... zato i kazem da nista ne zavisi od tebe, tj. mene ili bilo kog drugog. nevidljive sile manipulishu nashim porivima i odredjuju nam kako slobodu tako i njenu negaciju.
Može li bliže pojašnjenje čitavog posta, posebno boldovanog?

Sloboda je kad niko te ne sprecava da izrazis sebe emotivno, duhovno, intelektualno pa i telesno, u potpunosti, i naravno, niko ti ne preti nikakvim povredama zbog onoga sto ti u sustini jesi.

Ako bi neko spomenuo nasilje kao nezeljan efekat slobode, nasilje nikad nije akt slobodnog izrazavanja samog sebe, vec slepa poslusnost nekog pritiska koji dolazi iz vani, iz necije tudje neciste zelje.

Sartr je svojevremeno primetio da je htenje za apsolutnom slobodom-jedna vrsta zlonamernosti.On je o pojmu slobode pisao mnogo i u knjizevnim delima,pored filozofskih.
Tako,on,u svojoj drami Muve,pise :
"EGIST: Ja nemam tajni.
JUPITER: Imas.Istu koju i ja. Bolnu tajnu bogova i kraljeva: da su ljudi slobodni. Oni su slobodni,Egiste.Ti to znas,a oni to ne znaju."
Sva prica se sastoji u tome da ljudi (mi !) znaju da su slobodni (ili,bolje,da znaju da MOGU DA budu slobodni). Sad,od nas,ljudi zavisi... :|

Slične teme

Back