Sloboda...

Слобода је илузија, посебно онако како је човек схвата. Везани смо за све и свашта, почевши од нашег тела па надаље... :)

@ristob

Е ако нам та књига не помогне, ништа неће... :)
Ozbiljan sam. Ako u organizmu ima, a sigurno je da ima, mnogo otrova onda ni mozak ne funkcioniše ispravno.

Upravo si napisao isto što i ja. Oslobođenje od ropstva gnevu koje može dovesti do toga da recimo ubiješ, ili zavisti.
Slobodan si od nečega što je nepoželjno. Recimo kada se zavisnik od droge oslobodi ropstva drogi, pa je slobodan da se ne drogira. Znači svojom voljom odlučuje, slobodno, i slobodno svojom voljom i željom radi ono što je dobro.
Slobodan je od zavisnosti (ropstva).

Biti slobodan od ropstva grehu. Robuješ recimo krađi (kleptoman na primer), i radiš na sebi, suzdržavajući se, padaš i ustaješ i posle teške borbe se oslobađaš takvog ropstva.

To je za mene, a verujem i mnoge ljude sloboda, a biti slobodan da uradiš nešto loše, pa ništa lakše od takvog oslobođenja.
Sloboda od nečega = odsustvo nečega što je nepoželjno

Sloboda u svom pravom smislu riječi je sloboda za nešto a ne sloboda od nečega, jer sloboda od nečega znači sloboda za ništa, a to nema veze sa slobodom...

Kad smo već kod ropstva...

Ropstvo = nepoželjno izvršavanje/ ispunjavanje tuđe volje
...kažem ,,nepoželjno" jer je to vrlo bitan "detalj" pošto postoje slučajevi kada je izvršavanje tuđe volje poželjno/ voljno a razlozi mogu biti ljubav, poštovanje, novac, korist, uvjerenje i slično... te takvi i po analogiji slični slučajevi ne spadaju u ropstvo...

Аха... а чија је воља у питању, рецимо, кад одлучиш да не уринираш, због услова околине, и онда на крају ипак попустиш? Ко је уринирао, тачније одлучио да не уринира? :)

Конфликт? Не бих рекао... ;)
Ропство? Свакако... ;)

... sloboda je fobija od svega sto se smatra autoritarnim ili nametnutim i sto od pojedinca zahteva disciplinu...strah od autoritarnosti je u stvari zelja za bekstvom od stvarnosti koja coveku namece svoje zakone a koje on moze izbeci samo u snovima ili u ludilu :)

...pa mozes ti da se "razlikujes" na razne nacine ali vecini ljudi je to odbojno...ipak ne dugujes im objasnjenje i ne moras da im polazes racune samo ako ih ne povredjujes svojom "slobodom" ili im ne narusavas njihova prava :)

Slične teme

Back