Sloboda?

shx:
Lexa:
Mi smo bića toliko neslobodna i toliko nesvesna svojih uskih vidika da mi je tužno i mrsko da o tome pišem. Želim reći (bez obzira što ovo malo odstupa od filozofije i približava se politici) da je žalosno što smo ovde da bismo radili ono što nam drugi nameću CEO ŽIVOT, da na samrti nismo svesni činjenice da nijedna odluka koju smo doneli nije bila naša. :cry:
Eh, ali nisam ironična. Ovo je žalosna, ŽALOSNA istina. I jednom ću pokrenuti temu na politici, samo me sad mrzi. Koliko smo podložni UTICAJIMA, normama, društvu, aferama, skretanju pažnje, ma
UTICAJIMA........

Ala si ti "neslobodna"... Svaki covek, u svakom trenutku ima slobodu da uradi ono sta hoce. Samo je pitanje da li to zeli i kakve ce posledice nositi. Nemoj mi reci da jutros nisi doruckovala ono sta zelis, vec ono sto ti je "neko drugi" odredio!!!! Ako nije tako, onda je problem u tebi, a ne u slobodi...
...И чак и ако ти неко други одређује шта ћеш да доручкујеш ( ово је фигуративно речено ), ти увек имаш могућност да одлучиш хоћеш ли то појести или не.
Слобода је у нама! МИ УВЕК, У СВАКОЈ ЖИВОТНОЈ СИТУАЦИЈИ ИМАМО ПРАВО ДА БИРАМО И СВИ ПРАВИМО СВОЈЕ ИЗБОРЕ!!! Једино смрт не потпада ту.
А да ли, и колико ћемо бити подложни утицајима, то је опет ствар нашег избора.
Није ми јасно како неко ''може доносити одлуке које нису његове''?! Чак и ако пристанеш на туђи утицај или притисак то је опет била ТВОЈА ОДЛУКА да пристанеш!

Izvanredan primer. Doručkovala sam ono što sam uspela da kupim. Kupila sam ono čega je bilo. Bilo je onoga što je prodavnica u kojoj sam doručak kupila naručila. Prodavnica je naručila ono što su joj fabrike ponudile. I t.d.
To je sa "filozofskog aspekta", ali, ja sam govorila o sledećem:
Doručkovala sam ono što je bilo NAJBOLJE IZREKLAMIRANO, ono što je imalo najbolju ambalažu, nesvesno kupim takve stvari i onda izađem iz radnje misleći: Bože, šta li ima u ovoj kesici...
I, štedi slova na odgovore tipa: ti si debil kad dopuštaš da reklama utiče na tebe...
One utiču na sve nas. Zar mislite da bi ih bilo toliko da nemaju efekta?
Aktuelne serije o doktorima, advokatima, detektivima su imale svoje neoborive posledice. Deca ne znaju šta žele.
Ja sam htela da budem doktor. Mrzim hemiju.
GDE JE TU SLOBODA? I kakve veze ima moja glava sa ovim? :?

Evo nečega što nije naš izbor: neviđena nepismenost, koja se zalepila za TV je uzrokovala to isto kod mladih generacija. Sve smo nepismeniji. Da li samo "inteligentni" imaju pravo na slobodu izbora? T.j. oni koji shvataju šta je dobro, a šta nije, i ŠTA ZAPRAVO ŽELE.

...Drazesno je to o cemu pricas. Ne ulazim u nacin na koji to radis. Ne treba. Potrebno je da Ti to radis. Ti razmisljas! Ti zapazas. Ti mislis! TO JESTE FILOSOFIJA.
Ne treba ti ono: ..."ovo odstupa od filosofije...ovo je politika"...tja, filosofija nije mudrolijanje o nebitku. Nebitak je...i on je filosofija. Prava pravcata...
Filosofija je nacin, stil, odnos prema praktikuumu, sveukupnosti...Tvoj naravno. Mora se pojedinacno, je l', u sveukupnost. U praktikum. Ti to radis. Iznosis svoje stavove. Praktikuj to i dalje. TO JE TO...

Lexa:
Izvanredan primer. Doručkovala sam ono što sam uspela da kupim. Kupila sam ono čega je bilo. Bilo je onoga što je prodavnica u kojoj sam doručak kupila naručila. Prodavnica je naručila ono što su joj fabrike ponudile. I t.d.
Doručkovala sam ono što je bilo NAJBOLJE IZREKLAMIRANO, ono što je imalo najbolju ambalažu, nesvesno kupim takve stvari i onda izađem iz radnje misleći: Bože, šta li ima u ovoj kesici...
I, štedi slova na odgovore tipa: ti si debil kad dopuštaš da reklama utiče na tebe...
Aktuelne serije o doktorima, advokatima, detektivima su imale svoje neoborive posledice. Deca ne znaju šta žele.

Сада полако отвараш једну нову тему која је такође интересантна, али се помало удаљава од задате.
Мислим да примери које износиш управо показују да глава још како има везе са овим!
Не знају шта желе само они који ИЗАБЕРУ да иду линијом мањег отпора и прихвате оно што им се сервира!
Да си размислила о томе да мрзиш хемију никада ти медицина не би падала на памет.Имала си слободу избора, зар не?Никаква присила није постојала.
А утицаји? Разних утицаја је увек било и биће, али је опет наша слобода хоћемо ли их,и у коликој мери, прихватити.

Dlakava_Strvina:
Ne znam da li se do sada raspravljalo o ovom pitanju, ali da li mislite da ste slobodni? Šta je uopšte sloboda? Jesmo li slobodni ili nam se to samo čini?

Platonova misao: "Od slobodnog coveka ne moze se napraviti rob, jer je slobodan covek slobodan cak i u zatvoru. "

Sloboda se ne nalazi u spoljasnjim okolnostima. Sloboda se nalazi u srcu.

Sloboda je u svesnosti, u spoznaji i prihvatanju istine.

Sloboda je stanje duha.

Naravno, ne moze covek biti slobodan u apsolutnom smislu, ali moze biti duhovno slobodan; slobodan od robovanja ljudima, slobodan od predrasuda, slobodan od uslovljavanja, slobodan od straha...

Tanja 8)

prvo BOG:

"sloboda je sloboda od greha"
greh je greshka,znachi ko nevidi nikakvu greshku,sve sto radi i vidi da drugi rade,dozivljava kao slobodu i kao smisao necheg univerzalnog.

ali "jeducji" sa drveta poznanja,mi smo izabrali da odredjujemo shta je dobro ili loshe i samim tim preuzeli na sebe bozji "posao".
(ili nauchno govorecji,razvojem svesti javlja se i potreba za tumachenjem okoline i pojava oko nas)

po meni sloboda zavisi od osobadjanja od straha,ljubavi prema istini,gledanja na svet kao jednu celinu,shvatanja svoje beznachajnosti i svemogucjstva(jeste da je suprotno al treba oba),vere u trenutno sebe(poshto se stalno menjamo),i dozivljavanja sebe kao dela necheg ogromnog(ako svemir nema smisla,onda nemam ni ja :lol: ).

ali sve je ovo filozofija a vazna su dela 8)

e sad sam stvarno preterao :lol: 8)

Kelis:
@ kojote
ne provociraj ljude... ostavi ih da polemisu.
POLEMISU!?! Od kad je to dozvoljeno na TVOM podforumu :shock: :shock: :shock:
Trebalo je da kazes: kojotee, NE BUDI LJUDE! Ostavi ih da spavkaju.
Znas, dobra ti je ta logika. Kad decica spavkaju, manje se prljaju. Tako TI imas manje posla. Oko pranja, prljavog, vesha. I brisanja. Tanjirica.
U gradskoj citaonici je bucnije je...

Hellen:
Lexa:

Сада полако отвараш једну нову тему која је такође интересантна, али се помало удаљава од задате.
Мислим да примери које износиш управо показују да глава још како има везе са овим!
Не знају шта желе само они који ИЗАБЕРУ да иду линијом мањег отпора и прихвате оно што им се сервира!
Да си размислила о томе да мрзиш хемију никада ти медицина не би падала на памет.Имала си слободу избора, зар не?Никаква присила није постојала.
А утицаји? Разних утицаја је увек било и биће, али је опет наша слобода хоћемо ли их,и у коликој мери, прихватити.
Ne bih rekla da se udaljavam. Tema je sloboda, a to je OGROMAN pojam. I svako je može shvatiti kako želi. Ono što je, ipak, najvažnije jeste - sloboda izbora i MIŠLJENJA. Govorila sam o uticajima. U pravom smislu te reči. Dakle, različiti faktori UTIČU na naša dela, razmišljanje, stavove, postupke... I, to je dobro, dok su RAZNOVRSNI. Dok čujemo i "drugu stranu". Milošević je tolikim ljudima nametnuo svoj uticaj. I to danas malo ko poriče, evo ja pre svih kažem da le Sloba uticao na mene. Ali, moj izgovor je što sam bila veoma mlada. Ista je situacija sa decom koja treba da se opredele za svoj životni poziv. Umesto da trezveno razmisle šta im ide od ruke (svaki čovek ima svoj zbir talenata, bez obzira na inteligenciju) deca pitaju drugove šta će oni upisati, deca gledaju TV i idealizuju svoj život, kao doktori, advokati, sudije... Većina završi kao med. sestre, sekretarice, samim tim obavezno bivaju razočarani i nezadovoljni.
Eh, da sam razmislila da mrzim hemiju... Šta ću, kad volim biologiju... Svejedno, upisala sam ono što mi manje-više ide, nisam se prevarila. Ali, moj slučaj nije baš čest. Deca se prevare.
Treba ih (nas) od malena učiti da MISLE, da imaju samopouzdanje i da shvate ŠTA ZAPRAVO ŽELE. To je sloboda. Ne plašiti se sopstvenih izbora. Ako pogrešim, bar ću reći da sam pogrešila....... 8)

Treba ih (nas) od malena učiti da MISLE, da imaju samopouzdanje i da shvate ŠTA ZAPRAVO ŽELE. To je sloboda. Ne plašiti se sopstvenih izbora. Ako pogrešim, bar ću reći da sam pogrešila....... 8)[/quote]

Ето, кренуле смо са различитих позиција, а стигле до тога да се слажемо! Значи да ова размена мишљења можда ипак има неког ефекта. :)

Kao i svaka tema i ova je bila sabotirana od nekih clanova , zatim pokusana da se skrene u verske vode od drugih, malo branjena od kelis, ali ipak razlicite misli su se probile do onih koji zele da procitaju nesto...

Mozda brzo izvetre zapazanja o neprimetnoj zavisnosti slobode, osecaja slobode , od komercijale i privrede, marketinga i ideologije, institucija i obrazovanja....
Ali tu su ljudi koji to vide i nesebicno hoce da to ukazu drugima bez obzira sto tako cesto bivaju ismejani i neshvaceni...

Samo nastavite, ne pobedjuje uvek moc, nesto je i merak....

Izvor nase neslobode i ropstva proizilazi samo iz toga sto se ocajnicki KACIMO i VEZUJEMO za stvari i ljude. Osloboditi se ideje KACENJA je jedini istinski put do stvarne slobode!!! Tada dolazi do potpunog preokreta u pogledu na svet i istovremeno to je i jedini pravi nacin da istinski UZIVA U ZIVOTU i da budemo zaista SPOSOBNI da VOLIMO! :P

Ta paralela mi se nametnula sama od sebe posle čitanja posta divlja-u-srcu od 10.10.
Zašto je većina ljudi opterećena skokovima između nekih krajnosti? Kačenje i vezivanje je neophodno i neizbežno, ali čemu poistovećivati to sa očajničko!? Prosto mi je skliznulo kao pandan tom očajničkom, ono samodostatnost.Bila sam ironična, izvinjavam se divljoj. :D

zainteresovana:
Ta paralela mi se nametnula sama od sebe posle čitanja posta divlja-u-srcu od 10.10.
Zašto je većina ljudi opterećena skokovima između nekih krajnosti? Kačenje i vezivanje je neophodno i neizbežno, ali čemu poistovećivati to sa očajničko!? Prosto mi je skliznulo kao pandan tom očajničkom, ono samodostatnost.Bila sam ironična, izvinjavam se divljoj. :D

Kacenje i vezivanje nije neophodno i neizbezno. Samo je za vecinu ljudi to potpuno normalna stvar. To je zato sto vecina ljudi nije ni svesna sebe, ljudi ni ne znaju po kom principu funkcionisu. Vecina se nikad ni ne osvesti. Kacenje jeste ocajnicki cin , proizilazi iz ljudskog straha od nestalnosti . Mi hocemo da verujemo da su stvari postojane , a nisu. Kacenje podrazumeva da mi zelimo da zadrzimo nesto sto je nemoguce zadrzati.Tu lezi sustina naseg ropstva. Kad istinski prihvatimo nestalnost, mi se postepeno oslobadjamo od ideje kacenja. To ne znaci da cu se odreci ljudi, stvari, aktivnosti. Ne! To znaci da ja imam novi pogled na svet koji mi omogucava da zaista UZIVAM U ZIVOTU i da ISTINSKI VOLIM. Doduse to znaci da ja mogu da budem sam/sama i da me to ne uzasava. Ko sto rece Andric:

" Ko uspe da zagreje i ozivi samocu, taj je osvojio svet."

Slične teme

Back