Sloboda govora na internetu

Ako si gledao govor u Gazimestanu u celosti i znao kako je on nastao, znao bi da je on pisan u najvećoj meri na osnovu govora Josipa Broza i još nekih, da je govor u celosti titoistički tj. u duhu ideologije bratstva i jedinstva i znao bi da su pojedini izvlačili iz konteksta samo seckanjem neke rečenice kako bi ispale da je on povezan sa srpskim nacionalizmom u nameri da predstave sve to kao nekakav nacionalistički projekat.

Od strane istih koji prećutkuju i ko je tu stajao sve, npr. da je odmah pored njega tu bio Janez Drnovšek, pored mnogih drugih.
Нисам ни рекао да је Слободан био српски националиста, али је био већи Србин и српски патриота од свих његових противника, сем Војводе Шешеља, наравно.

Тај говор јесте у, неком да кажемо, југословенском духу, али опет он се позива на српске јуначке и слободарске традиције што ће јасно определити даљњи курс српске политике у том правцу.
Милошевић није био великосрспки националиста, нико то и не тврди, али је био српски патриота и родољуб. Помагао је свим Србима, и у Крајини и у РС.

politicke opcije koje u srbiji imaju svi zajedno 20% na krsti imaju apsolutnu slobodu i imaju preko 90% postova. sto je jos gore vecina su sa laznim podacima, a ponavlja se isti sadrzaj desetinama i stotinama puta.

i kad im neko odgovori cinjenicama, to ne resava nista. spameri i trolovi i dalje rade 24/7 ponavljajuci papajski djitlerove tlapnje
I tih 20% je nesmetano napravilo pravi linč nas srba iz Srpske zbog glasanja na lokalnim izborima.
Mene savršeno ne interesuje što odredjeni broj političkih predstavnika ne priznaje i ne poštuje zakon Srbije (koji su svojevremeno baš oni potpisali) o dvojnom državljanstvu, ali me boli i vrijeedja kada nas zbog toga pljuju, strašno vrijedjaju, psujući nam naš najmilije.

I pored svega toga, pojedini članovi sasvim otvoreno, javno i nesmetano pišu da bi postavili rampu na Drini i da mi nismo dobrodošli u maticu Srbiju, i da se na taj način osjećamo u njoj kao stranci i samim tim ne krijući da srbe treba podijeliti po mjestu življenja.
Kad sam napisao da se ti članovi, po tim svojim "mišljenjima i stavovima" ne razlikuju mnogo od muslimanskih ekstremista, onda sam ja označen kao taj koji širi mržnju.. dakle, trebalo je oćutati ili nekako se praviti da smo od kamena ili već čega, a ne..
I, šta je tu sloboda govora?
Da li je sloboda napisati nekome da je "lopov ako je nešto ukrao", ili okrenuti glavu i još se i izviniti u njegovo ime?

Sta je u stvari sloboda govora na drustvenim mrezama?
Da li je ona neogranicena ili ima ogranicenja?
Sta je ono sta moze da se kaze a sta ne moze?
Da li nekad ljudi sebi dopustaju previse pod parolom slobode govora
Da li laz spada u slobodu govora?
Sloboda govora na mrežama je tačno onolika koliko dozvoli mreža.
Ograničena ko tegla, pa kad je previše toj određenoj mreži, zavrne se poklopac i nema dalje.
Neki ljudi dozvoljavaju sebi previše pričanjem, a opet neki dozvoljavaju sebi previše teranjem ovih drugih na ćutnju.
Laž je nekad jako čudna stvar. Jer šta je istina? I da li je tvoja i moja istina nužno jedna te ista? Pa ne.

krsta je primer zloupotrebe slobode na netu

politicke opcije koje u srbiji imaju svi zajedno 20% na krsti imaju apsolutnu slobodu i imaju preko 90% postova. sto je jos gore vecina su sa laznim podacima, a ponavlja se isti sadrzaj desetinama i stotinama puta.

i kad im neko odgovori cinjenicama, to ne resava nista. spameri i trolovi i dalje rade 24/7 ponavljajuci papajski djitlerove tlapnje

ps i jos nesto par njih pise pod razlicitim nickovima, ocito napustenim od predjasnjh forumasa, cak je verovatno da kucka autonomas sa pocetka dve hiljaditih
Kao što se da vidjeti tebi niko ne brani da pišeš. Ni kako kažeš tvojoj opciji. Kada će se konačno shvatiti da bilo koji forum nije odraz realnih političkih odnosa? A ni procenata popularnosti neke stranke.

Ne samo sloboda govora, već i ponašanje i sve što te okružuje ide striktno po sistemu "to je ok, ako je usaglašeno sa mišljenjem većine". Zapravo slobodu imaš da se ponašaš onako kako je većina odlučila da je ok da se ponašaš... Tako da ćeš u Amsterdamu imati slobodu ako platiš prostitutku, u Emiratima ćeš za to u zatvor.

Slobodu govora sam video i ovde kad sam otvorio temu o ljubimcima i pitao gde je granica normalne ljubavi prema ljubimcu, ljudi su bukvalno došli da me vređaju, brisani su mi postovi, a administracija je to dozvolila bez neke drastičnije kazne za njih jer su procenili da su ovi drugi u većini i išli logikom "to ih je uvredilo na ličnom nivou jer žive sami sa psom u 50 godina i to im je jedini prijatelj ili se leče uz njega". Što je ok, razumem, ali nije uvreda samo po sebi.

Generalno nema stvari koju neko ne može da okarakteriše kao uvredu, čim neko kaže nešto što se njemu ne sviđa, čak i da je to istina.

Zato se sad ne snimaju komedije kao pre, gde si mogao zezati ove i one, sprdati se na račun anomalija u društvu, sad bi za tako neki vic ili film završio u zatvoru...

Sloboda govora na internetu ide dokle onaj koji administrira određeni sajt to odredi. Znači nema internet neku generalnu cenzuru gde se nešto kao filtrira pa nešto može, nešto ne može. Sve zavisi od određenog sajta, mreže ili mesta na kom se piše, odnosno njegovog administratora. Izuzetak je Krstarica koja to nema. Ima samo neke koji kao tu nešto moderišu i po nekom ličnom nahođenju brišu šta im se ne svidi i to je to. Pravila ne postoje.

Šta je u stvari sloboda govora na drustvenim mrezama?
Mogućnost da "staneš ispred" i izneseš sopstevni stav ili uverenje pred većim brojem ljudi...
Da li je ona neogranicena ili ima ogranicenja?
I da i ne, zavisi od konteksta i interesa. Uvek će postojati neko ko ne želi da čuje/da neke stvari izađu javno. A rekao bih da je ovo jedan od vodećih problema u svetu.
Sta je ono sta moze da se kaze a sta ne moze?
Po meni može da se kaže ono za šta postoje opipljivi dokazi ili što može sa se potvrdi u praksi.
Da li nekad ljudi sebi dopustaju previse pod parolom slobode govora
Mislim da većina sebi dopušta previše pod parolom slobode govora...
Što se slobode govora tiče trebala bi da ide uz transparentnost inače stvari izmiču razumu...
Da li laz spada u slobodu govora?
Spada u mogućnost iznošenja neke tvrdnje, ali ne vidim to kao slobodu govora.
Po meni ako će neko da iznosi nešto pod parolom slobode govora iz tako nečeg treba da stoji tj. da snosi odgovornost ako iznese neku laž.

I tih 20% je nesmetano napravilo pravi linč nas srba iz Srpske zbog glasanja na lokalnim izborima.
Mene savršeno ne interesuje što odredjeni broj političkih predstavnika ne priznaje i ne poštuje zakon Srbije (koji su svojevremeno baš oni potpisali) o dvojnom državljanstvu, ali me boli i vrijeedja kada nas zbog toga pljuju, strašno vrijedjaju, psujući nam naš najmilije.

I pored svega toga, pojedini članovi sasvim otvoreno, javno i nesmetano pišu da bi postavili rampu na Drini i da mi nismo dobrodošli u maticu Srbiju, i da se na taj način osjećamo u njoj kao stranci i samim tim ne krijući da srbe treba podijeliti po mjestu življenja.
Kad sam napisao da se ti članovi, po tim svojim "mišljenjima i stavovima" ne razlikuju mnogo od muslimanskih ekstremista, onda sam ja označen kao taj koji širi mržnju.. dakle, trebalo je oćutati ili nekako se praviti da smo od kamena ili već čega, a ne..
I, šta je tu sloboda govora?
Da li je sloboda napisati nekome da je "lopov ako je nešto ukrao", ili okrenuti glavu i još se i izviniti u njegovo ime?
hm. prisecam se da je pocetkom sukoba bilo slicno u bazniji. deo srba je mislio i govorio da nije tako strasno, da se sa alijom moze lepo. neki su bili naivni i nezreli, opijeni prethodnim standardom zivota, misleci da je to cilj, i da je to zagarantovano.

imamo mi taj unutrasnji sukob vec preko 30 godina. i preko bgda kao da je dva puta presao front njihovom zaslugom. sta ce biti? pa valjda ce da se formiraju dve opcije nasa, narod i demokratska, prozapadna. i daj boze da se resava na izborima

Kao što se da vidjeti tebi niko ne brani da pišeš. Ni kako kažeš tvojoj opciji. Kada će se konačno shvatiti da bilo koji forum nije odraz realnih političkih odnosa? A ni procenata popularnosti neke stranke.
ja bas i nisam nesto frekventan. dakle ni relevantan, ali sam primer represije prosecnih modova i one jedne, ako je zensko.

nerado posecujem forum, toliko zla, lazi, i spama mislim da nema na netu. dobro, ima, tik tok je gori, frustrirani caruju

Другови, поводом слободе говора, ево једне занимљиве анегдоте из прошлости.
Наиме, приликом сусрета Генералног Секретара КПСССР-а, Друга Леонида Брежњева и америчког предедника Ричарда Никсона, Никсон је покушао да на један пластичан начин објасни Другу Брежњеву како је Америка демократска држава.

И рекао му: ,,Видите, мистер Брежњев, наша земља је слободна земља јер свако у њој може да критикује америчког председника".

На то, Друг Брежњев је одмах одговорио: ,,Тавариш Ричарде, и наша земља је слободна земља, и код нас свако може слободно да критикује америчког председника".

Мудар је био Друг Брежњев.

1708328452982.png

:D

Jedna od osnovnih ljudskih a i demokratskih prava je pravo govora ali, to ne podrazumijeva da zbog toga imamo apsolutno pravo .
Mislim da kao u svemu, sloboda izražavanje ne može biti neograničena, a to podrazumijeva da postoje jasni i razumni razlozi.. ipak, gdje je tu neka jasna granica izmedju slobode govora i govora mržnje, često je teško uočiti "na vrijeme". Na društvenim mrežama možemo pročitati različita mišljenja korisnika, a da ta mišljenja i stavovi nisu uvijek baš prijatni.

Problem je ko i kako i na koji način dešifruje i odlučuje šta je sloobda govora a šta prelazi u neku netoleranciju, tj mržnju? Dakle kriterijum.. a on se često iz nekih razloga ne primjenjuje proporcionalno na isti način.
Trebamo biti svjesni da se skoro svaka naša rečenica može protumačiti na različite načine. Jasno je da je pitanje slobode izražavanja, a samim tim i govora mržnje jako kompleksno, te da je vrlo teško pronaći pravo rješenje. Govor mržnje ne može sse rješavati samo brisanjem komentara, nego treba početi razmišljati o rješenjima koja uključuju i efikasno sankcionisanje.

Svakako da imamo pravo da kažemo šta mislimo, da budemo ono što jesmo, te da volimo svoje. Ali isto tako, treba poštovati i ono što nije naše, ono što nismo mi, jer svi smo uistinu različiti.. dakle razumijevanje je najbitnije.. a pogotovo razumijevanje izmedju dobrih i loših namjera.

Слобода говора није исто што и слобода писања било чега.

Позваћу се на основно правило енглеских таблоида - чињенице су светиња а коментар је слободан.
Питање је да ли се и они сами данас држе тога, али мене свакако више занима шта ми овде пишемо.

Друга веома важна ствар је како процењујемо оно што смо прочитали. Да ли сматрамо да је нешто тачно само зато што нам се свиђа или зато што је чињенично.
Под великим смо таблоидним утицајем (таблоидност на српски начин, вриштање без престанка а чињенице нико није ни видео) који се спроводи на простачки начин и који покушава да нас утренира да будемо "прекидачи". Чим нешто тако видимо да му посветимо пуну пажњу. Они хоће да бесконачно губимо време пратећи њихове брљотине - које нама уопште нису битне јер не утичу на наше животе.

Пре 20-30 година смо имали само званичне медије (колико год да су они могли да буду под утицајем разних интереса). То је у основи мали број "пуштача вести".
Данас, када имамо милијарде људи који су присутни на "друштвеним мрежама" ми имамо и толико "медија".
Не видим да је то добар начин.
Кажу, комуницира се више него икада. Мени то пре изгледа да су свакоме поделили по мегафон (или више комада) и да се сви у исто време оглашавају.
Да ли ту неко неког слуша? Не.

Временом смо све гласнији, а све се мање разумемо.
Сматрам да је решење у враћању на мањи број "медија". Или, ако то није могуће, на јасну поделу и ознаку шта су обични људи а шта су медији. И у складу са тиме треба одмерити и поверење. Пар хиљада присталица овога или онога уопште нема тежину спрам званичног саопштења.

Sloboda govora na mrežama je tačno onolika koliko dozvoli mreža.
Ograničena ko tegla, pa kad je previše toj određenoj mreži, zavrne se poklopac i nema dalje.
Neki ljudi dozvoljavaju sebi previše pričanjem, a opet neki dozvoljavaju sebi previše teranjem ovih drugih na ćutnju.
Laž je nekad jako čudna stvar. Jer šta je istina? I da li je tvoja i moja istina nužno jedna te ista? Pa ne.

Мјок, још да нам неписмени, необразовани, без врлина и без морала на мрежама одржавају неред и непоредак ?!? Припрема за Нихилизам

Не можеш писати тако уопштено и атомизирано о истини (као и ови што су те лајковали) - прича ради приче било ког модератора, јер то је сукоб интереса. То није посао или хоби модератора, јер Крстарица није Приватна ствар, већ Јавна ствар.

Истину ћемо остави филозофима, а не модераторима или неким слабо моралнима са слабим и недовољним врлинама и способностима.

Тако нпр. по Делезу "Истина је вредност вредности"

--
Ваша екипа на Крстарици је неспособна да вреднује вредности ! ...
:kafa:
Тако је ова "управа" хтела, тако је заслужено !

• Haha
Reactions: Red
Слобода говора није исто што и слобода писања било чега.

Објасни то "управи", да је слобода говора, део слободе изражавања и да то не припада Приватном, већ Јавном !!!

Тараба на којој се каче поруке је нечија или Приватна или Државна, али садржај изражавања је Јавни !!

--
Како са неспособнима ово дискутовати ?!?
Никако
Они то обришу...

Мјок, још да нам неписмени, необразовани, без врлина и без морала на мрежама одржавају неред и непоредак ?!? Припрема за Нихилизам

Не можеш писати тако уопштено и атомизирано о истини (као и ови што су те лајковали) - прича ради приче било ког модератора, јер то је сукоб интереса. То није посао или хоби модератора, јер Крстарица није Приватна ствар, већ Јавна ствар.

Истину ћемо остави филозофима, а не модераторима или неким слабо моралнима са слабим и недовољним врлинама и способностима.

Тако нпр. по Делезу "Истина је вредност вредности"

--
Ваша екипа на Крстарици је неспособна да вреднује вредности ! ...
:kafa:
Тако је ова "управа" хтела, тако је заслужено !
Па шта треба да се уради?

Да дамо прилику да равноземљаши буду једнаке важности као и научно доказана чињеница да је Земља округла?

Није нешто истина само зато што се мени свиђа (или имам неки интерес који није јавно објављен).

Jedna od osnovnih ljudskih a i demokratskih prava je pravo govora ali, to ne podrazumijeva da zbog toga imamo apsolutno pravo .

Апсолутно право не постоји, можда код Бога

Mislim da kao u svemu, sloboda izražavanje ne može biti neograničena, a to podrazumijeva da postoje jasni i razumni razlozi.. ipak, gdje je tu neka jasna granica izmedju slobode govora i govora mržnje, često je teško uočiti "na vrijeme". Na društvenim mrežama možemo pročitati različita mišljenja korisnika, a da ta mišljenja i stavovi nisu uvijek baš prijatni.

Не, овде се говори о неспособности изградње система и правдању о злоупотреби ограничавања слободе изражавања!!!

Па шта треба да се уради?

Да дамо прилику да равноземљаши буду једнаке важности као и научно доказана чињеница да је Земља округла?

Није нешто истина само зато што се мени свиђа (или имам неки интерес који није јавно објављен).

Ето опет сте у замци.

Није ни Он ни Ти, маритократа, судија, Политбировац или ниси он/ти, сам по себи Веће, Герузија или Горњи дом који одређујете да ли је Земља преврнута споља или изнутра; или да ли Ковид ексклузивним правом припада ваксерским или антиваксерским извештајима.

Оно што се грбаво роди нико не исправи.

Та тупавост мрежа у коју је и Председник и Крстарица давно упала, служи да се сиротиња свађа, јер се спутава и не дискутује у институцијама, већ се формирају комисије коминтерновским начелима, а тога има све више на Западу. Чим нешто прихваташ на Крстарици са Запада или са Истока или од Председника, значи да ниси за размишљање и немаш способност за суверено и слободно изражавање!

Ето опет сте у замци.

Није ни Он ни Ти, маритократа, судија, Политбировац или ниси он/ти, сам по себи Веће, Герузија или Горњи дом који одређујете да ли је Земља преврнута споља или изнутра; или да ли Ковид ексклузивним правом припада ваксерским или антиваксерским извештајима.

Оно што се грбаво роди нико не исправи.

Та тупавост мрежа у коју је и Председник и Крстарица давно упала, служи да се сиротиња свађа, јер се спутава и не дискутује у институцијама, већ се формирају комисије коминтерновским начелима, а тога има све више на Западу. Чим нешто прихваташ на Крстарици са Запада или са Истока или од Председника, значи да ниси за размишљање и немаш способност за суверено и слободно изражавање!
Ah, evo te opet s tvojim izlivima frustracije,
Kao da si ti jedini koji drži ključ razuma,
Samo kukajući, samo svađajući se,
Nikada nećeš shvatiti istinu, ti si samo optužba bez osnova.

Da, znam, misliš da si iznad svih nas,
Kao da si ti jedini koji razmišlja svojom glavom,
Ali istina je da si zarobljen u sopstvenom egoizmu,
Nikada ne gledaš dalje od svog nosa.

Umesto da se boriš za promene u institucijama,
Ti samo besniš i pljuješ po svemu što ne razumeš,
Tvoja besmislena polemika ne donosi nikakav napredak,
Samo stvara još više podele i konfuzije.

Ako misliš da si tako pametan, zašto onda ne ponudiš rešenje?
Zašto samo sediš i kritikuješ, kao da to nekoga zanima?
Ti si samo još jedan u nizu koji viče bez razloga,
Dok svet prolazi pored tebe, neprimećen i nezainteresovan.

Ah, evo te opet s tvojim izlivima frustracije,
Kao da si ti jedini koji drži ključ razuma,
Samo kukajući, samo svađajući se,
Nikada nećeš shvatiti istinu, ti si samo optužba bez osnova.

Da, znam, misliš da si iznad svih nas,
Kao da si ti jedini koji razmišlja svojom glavom,
Ali istina je da si zarobljen u sopstvenom egoizmu,
Nikada ne gledaš dalje od svog nosa.

Umesto da se boriš za promene u institucijama,
Ti samo besniš i pljuješ po svemu što ne razumeš,
Tvoja besmislena polemika ne donosi nikakav napredak,
Samo stvara još više podele i konfuzije.

Ako misliš da si tako pametan, zašto onda ne ponudiš rešenje?
Zašto samo sediš i kritikuješ, kao da to nekoga zanima?
Ti si samo još jedan u nizu koji viče bez razloga,
Dok svet prolazi pored tebe, neprimećen i nezainteresovan.

Причаш напамет, а види се да немаш искуства као и сви они који доносе одлуке по мрежама.(шта је основ за слободу изражавања и одакле она /правно/ извире)

Распитај се кроз колико сам институција прошао, колико сам књига написао, колико сам послова направио у иностранству и у колико сам реформи био позван и учествовао! Све је то кречење за Џ. Мене су врло позитивно оцењивали у иностранству, а за твоје оцене или Крстарице или слепаца по Србији заболе ме керец!!!

Не разумеш ти ништа, нарочито да институције нису институције, а да република Србија није Република од 1944.г.

Постоје и даље вршиоци моћи, који то не желе, све се то Коминтерновски одлучује, као и овде на Крстарици - све то иде одгоре !

--
Ајде, паљба, иди по неко искуство, прођи бар кроз 5 институција, па да причамо ... :kafa:

Back