Slanina

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
uzmi jednom tu slaninu od mangulice i stavi u tiganj na najslabiju vatru, videćeš kako će se otopiti kao puter i nije tako teška kao "Adidas" slanina iz posta No10

a daleko je sladja i nema lošeg holesterola :cool:
Znam, proko, sta je slanina od mangulice, nekada nije bilo 'adidas':p, i danas mi je prodavačica secnula na vr' noža da probam. Čuj da probam?! Ne,ne, kaže, morate probati, morate!! :mrgreen: Šta ću, izbacim orbit žvaku, tek stavljenu, u ruku, probam slaninu od mangulice sa okusom orbita i kupim ovu iz posta #10 :p

Kako drugačije, svašta

Ako ima domaćeg hleba..
evo starog punomasnog sira sušenog na suncu koji sam potopio u domaće maslinovo ulje i malo začina,
jel može uz slannu? :D

1591735246006.png

Kanta masti nenamazane, rotkvica rodila, mladi luk zadebljo, visnje beremo a kajsiju cekamo,mlad krompir ko Fatina pesnica, jabuka petrovaca do Petrovdana ostavio malo slanine cisto da ne jedem paradajz bez icega, cveklu i kornisone cemo u tegle, tikvice pasulj boraniju i grasak u zamrzivac, od preostalih jabuka kalvados, od zelenog paradajza tursija, ljuta paprika cim stasa, korijandera , sargarepe i persuna bice, orase mlatiti i sneg cistiti necemo to rade budale, pa ako ne bude sto je ostalo do novog svinjokolja (prvi vikend u decembru) pozajmicemo od komsija...
PS: od sljiva cemo praviti knedle one debele uvaljane u prezle i secer, i kuvati pekmez (a rakiju necemo peci, necemo :ne:)

Poslednja izmena:
o daa
ne znam da li je gronik lepši kuvan ili sušen :D

svi vrhunski kuvari kad spremaju pastu karbonaru, koriste isključivo gronik sušeni nikad klasičnu slaninu !!

Na pancevackoj pijaci je nekada bila madjarska kasapnica, gde si mogao da kupis tradicionalnu sapunjaru. Znaci , nista mesa, a od zacina beli luk i paprika. Dan danas osecam ukus te slanine. Mozda je radnja i dalje tamo , ali ima barem 10 godina kako nisam bio u Pancevu.

Back