Slab napon na elektricnoj mrezi. Sta uraditi povodom toga? Da li je EPS od pomoci?

• Začetnik teme Začetnik teme Srksi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srksi

Početnik
Poruka
10
Prvo se izvinjavam, nisam znao gde da postavim pitanje.

Naime, napon u mojoj kuci, a i u komsiluku varira uglavnom nezavisno od doba dana i doba godine, mada je neko pravilo da je najcesce 8-9 uvece i najslabiji. Nekad jedva svetle sijalice, nekad odlicno, malo je falilo da bacim moj monitor zato sto mi je slika bila mutna i tamna, dok nisam ukapirao da je to zbog napona! Da li neko ima slicna iskustva, savet, sta raditi? Da li bi zalba kod EPS-a bila od pomoci?

EPS mora da reaguje posto ima monopol kod nas na el.energiju,njenu prodaju i distribuciju.To sto ih Zakon stiti i mogu da rade sta hoce,to je vec nesto drugo.Napustanje srpskih sela uveliko je doprineo svojim jednim delom i sam EPS,posto ljudi nisu imali normalno snabdevanje el.energijom.Nisu imali normalne uslove za zivot,uz sve ostale probleme;sto daje zakljucak da sve sto je vodjeno od strane nase drzave nije valjalo nista.

Naime, napon u mojoj kuci, a i u komsiluku varira uglavnom nezavisno od doba dana i doba godine, mada je neko pravilo da je najcesce 8-9 uvece i najslabiji. Nekad jedva svetle sijalice, nekad odlicno,
Podnesi pismeni zahtev lokalnoj distribuciji da izmeri koliki je napon tokom dana i kako se menja. Sada za to postoje jednostavni uređaji nalik punjaču za mobilni (bez kabla). Daju ti takav uređaj utakneš u utičnicu i posle dogovorenog vremena vratiš im. Oni pročitaju vrednost (mogu i dijagram da nacrtaju) i na osnovu tih podataka odgovore da li mogu da učine nešto.

malo je falilo da bacim moj monitor zato sto mi je slika bila mutna i tamna, dok nisam ukapirao da je to zbog napona!
Na monitoru slika ne bi smela da bude mutna zbog napona.
Ukoliko ED odgovori da ne može da popravi stanje najjednostavnije je da za kompjuter kupiš UPS (nisu više skupi) i rešiš taj deo problema.
Naravno, možeš i da se inatiš s njima (što će ti ovde mnogi preporučiti) ali od toga vajde nema.

Kod nas je suprotno, napon nam je uvek 300 i zbog toga crkavaju aparati često, kao dođu, smanje na 260 a posle dva dana isto...
Odakle podatak da je napon 300 V? Veoma neobična vrednost!
Ako je to našao laik obrati se električaru. Ako je to našao električar, za njegove je profesore velika sreća što nismo u Japanu! Oni bi tamo, posle te njegove izjave, morali da izvrše harakiri! :hahaha:

Na monitoru slika ne bi smela da bude mutna zbog napona.
:

Lose sam rekao, slika nije mutna, nego bleda, losa gama na CRT-u , i isprane boje na LCD-u

Hvala, nisam znao za to, Uzeo sam voltmetar da ispitam situaciju malo bolje, i kao da se struja uplasila, vec 2 dana napon je u dozvoljenim granicama, mada sigurno nije za stalno. Napon se menja odjednom i skokovito. U jednom trenutku je pao od 227 na 209. Skoro da niti je bitno ni doba dana ni spoljne vremenske prilike ni godisnje doba. Posto zivimo blizu granice, bile su sale da nas, kad je struja nestajala 1 dnevno na 5 minuta svaki dan par meseca, da je to zato sto prebacuju zice za izvoz struje u bugarsku :) sto mozda nije ni daleko od istine! Sutra idem u distribuciju da se raspitam

Napon se menja odjednom i skokovito. U jednom trenutku je pao od 227 na 209. Skoro da niti je bitno ni doba dana ni spoljne vremenske prilike ni godisnje doba.
Nagli padovi i skokovi
ukazuju na veliku dužinu mreže. Verovatno si podaleko od trafostanice. Čim neko, ko je takođe dovoljno daleko, uključi jači uređaj napon odjednom pada. Nebitno je da li je taj ispred ili iza tebe na mreži.
U takvim slučajevima rešenje je samo izgradnja nove trafostanice i skraćivanje vodova na taj način.

Posto zivimo blizu granice, bile su sale da nas, kad je struja nestajala 1 dnevno na 5 minuta svaki dan par meseca, da je to zato sto prebacuju zice za izvoz struje u bugarsku :) sto mozda nije ni daleko od istine! Sutra idem u distribuciju da se raspitam
Pojava koju opisuješ nema veze sa izvozom! Struja se izvozi na naponu od najmanje 110 000 volti (sto deset hiljada!!!) i nema veze sa preniskim naponom u bilo kom mestu.

@DiplomiraniDuduk, to je prvo izmerio električar, pa onda njihovi radnici koji su rekli da je 280 a da ponekad "malo" skoči. Kada su ga smanjili, bio je 260 i rekli su da je to prihvatljivo, jer, ako smanje još, onda oni dalje neće imati dobar napon...i meni delovalo besmisleno
I dalje mi je jako sumnjivo! Obrati se pismeno lokalnoj elektrodistribuciji i navedi sve to.
I 300 i 280 i 260 V - sve su to prevelike vrednosti. Nijedan aparat (osim možda frižidera!) ne bi trajao duže od dva dana.

Kod mene je napon oduvek bio nizak, oko 200 volti i neretko u dužem periodu mnogo niže oko 180 volti, tako da sam napisala prijavu i videćemo kako će to ići. Naravno, pogotovo je zimi loša situacija sa mrežnim naponom. Ceo život gledam žuto svetlo, a pogotovo u ovom veku kada se sve sijalice prave ne za 220 nego za 230 volti, tako da na naponu kod mene svetle još žuće i bleđe nego one za 220. A osetljive elektronike svuda po kući.

Inače, zanimljivo je koliko ljudi nisu uopšte obavešteni da su propisane vrednosti napona 230 volti sa jednakim odstupanjima ispod i iznad te vrednosti, od 10 odsto tj. 23 volta. To konkretno znači da aparati mogu da rade jednako dobro na naponu sniženom za 10% od 230, tj najmanje 207 volti, i isto toliko povišenom naponu za 10%, što je maksimalna propisana vrednost napona koja iznosi 253 volta. :) Kako su mi inženjeri rekli, aparati pravljeni u 21. veku su konstruisani da rade na 230 volti, u stvari od 207 do 253, tako da mogu da rade bez problema na svim tim vrednostima napona. :) Isto kažu, kada bi povišen napon više štetio uređajima od sniženog, onda bi i tolerancija u gornjim vrednostima bila manja u odnosu na snižene vrednosti, a kako vidimo svuda je jednaka tolerancija iznad i ispod nazivne vrednosti napona.

Druga stvar je 260 volti, to je izvan dozvoljenih vrednosti i ne treba da dozvoliš da imaš povišen napon, aparati su skupi i neodgovarajući napon, bilo ispod 207 ili iznad 253 V im skraćuje radni vek, pa time izbija pare iz džepa.

@DiplomiraniDuduk da li se snima samo jedna faza? Po mom mišljenju trebalo bi da se snima kretanje na sve tri faze. :)

@DiplomiraniDuduk da li se snima samo jedna faza? Po mom mišljenju trebalo bi da se snima kretanje na sve tri faze. :)
Nova je standardna vrednost napona zaista 230 V. Tačno je da aparati to podnose dobro ali ne i klasične sijalice. One su osetljivije na promene napona.
U vreme kada sam studirao za sijalice sa užarenim vlaknom važilo je ograničenje od 5%. Moguće je da je sada drukčije.
Opisani uređaj snima samo jednu fazu. Naravno, ako je neophodno možeš, u dogovoru sa ed uzeti tri uređaja ili taj isti, posle određenog vremena, premeštati sa jedne faze na drugu. Tako dobiješ snimak sve tri faze.
U suštini dovoljan je snimak samo jedne faze jer ako su promene znatne isto važi i za druge dve. To znači da je neophodan ozbiljan zahvat na mreži.

Nova je standardna vrednost napona zaista 230 V. Tačno je da aparati to podnose dobro ali ne i klasične sijalice. One su osetljivije na promene napona.
U vreme kada sam studirao za sijalice sa užarenim vlaknom važilo je ograničenje od 5%. Moguće je da je sada drukčije.
Opisani uređaj snima samo jednu fazu. Naravno, ako je neophodno možeš, u dogovoru sa ed uzeti tri uređaja ili taj isti, posle određenog vremena, premeštati sa jedne faze na drugu. Tako dobiješ snimak sve tri faze.
U suštini dovoljan je snimak samo jedne faze jer ako su promene znatne isto važi i za druge dve. To znači da je neophodan ozbiljan zahvat na mreži.

E hvala ti na informacijama. :) U pravu si, ovde su sve tri faze slabe, ne zna se koja je slabija od koje, tako da će jedno merenje biti dovoljno.

@Srksi, pošto pitaš da li ima smisla pisati EDB-u, u principu vreme će pokazati da li je imalo smisla pisati prijavu na kvar elektrodistribuciji, ali mogu reći da je za sada došlo do bitnih pomaka nabolje. :)

Još pre oko dve nedelje njihova ekipa je došla, isključila naš priključak na stubu na ulici i uradila ga ponovo (brzo u roku od 15-ak minuta).

Od pre nekoliko dana elektro- stručnjaci u kući (imamo ih nekoliko :) ) mere napone koje nikada ranije nismo imali- tokom dana su faze oko 220 volti, kreću se i do 225 volti što je sjajno- skoro pa nazivni napon. Jeste da je otoplilo pa je potrošnja manja, ali ovakve vrednosti nismo imali preko dana ni leti.

Nisu nas posećivali za sada, ali sad nema ni potrebe, napon nam je stvarno dobar. :) Malo padne oko 6 sati popodne do oko 9 uveče (oko 210-215V), a inače je dobar.

Nadam se jedino da ovo nije neka privremena stvar, dok ne dođe neki tehničar i "popravi" napon da bude kao pre :ljutka: U fazonu, "ko je ovo odvrnuo".

Znači, napišite prijavu, moraju da dobiju pismeni zahtev. Srećno :)

Napon koji domacinstva dobijaju - dobija se iz trafostanice. Napon u trafostanici zavisi od velicine (snage) trafoatnice (trafoa). Trafostanica moze pokriti odredjenu snagu, ali iz EDB niko ne zna niti ima pravo da nam viri u kuce i stanove. To sto se dosta ljudi greje na struju pa napon oslabi iz razloga kada elektricni uredjaji (razni) povuku struju iz TS (trafostanice) nije kriv EPS ili EDB. Postoje i drugi razlozi pada napona, npr kleme na banderama na koje su prikaceni kablovi - vremenom oksidiraju (ako su od slabijeg materijala), a veze kojima su vezani isti na mrezu takodje oslabe zbog toplote koja se stvara na vezama. Takodje, mozete sami izmeriti napon, ne treba vam elektricar, samo ako imate multimetar(unimer). Napon koji EDB treba da garantuje potrosacima je od 200 - 220V, idealno je 240V, pa kada dodje do pada napona dodje na svoje i nema opasnosti po elektricne uredjaje u stanu ili kuci. Takodje, moraju se proveravati zice unutar uticnica, jer mozete imati nedovoljan napon ako su vam zice slabo zategnute pocev od razvodne table sa osiguracima, preko razvodnih kutija do uticnica. Znaci nesto i sami mozemo kontrolisati i popravljati.

Danas ipak nešto niži napon, od 200-215V, i razlika u svetlu je drastična u odnosu na 225V od juče. Ali povećali su nam sigurno napon oko 5V, pošto ne ide za sada ispod 200 kao ranije.

Nego, da pitam stručnjake za te stvari, da li postoji neko rešenje za treperenje napona, imamo komšiju koji baš često nešto struže, seče, vari, i kad god on to radi, a to je odprilike svaki dan, i inače uvek noću ne radi, imamo treperenje napona i svetla u kući, nekada čak tokom žmirkanja sijalice prestaju da svetle na trenutke... :nono2:,

Zanima me postoji li rešenje za to, neki specijalni filter ili slično,

Poslednja izmena:
Danas ipak nešto niži napon, od 200-215V, i razlika u svetlu je drastična u odnosu na 225V od juče. Ali povećali su nam sigurno napon oko 5V, pošto ne ide za sada ispod 200 kao ranije.

Nego, da pitam stručnjake za te stvari, da li postoji neko rešenje za treperenje napona, imamo komšiju koji baš često nešto struže, seče, vari, i kad god on to radi, a to je odprilike svaki dan, i inače uvek noću ne radi, imamo treperenje napona i svetla u kući, nekada čak tokom žmirkanja sijalice prestaju da svetle na trenutke... :nono2:,

Zanima me postoji li rešenje za to, neki specijalni filter ili slično,

Pa probao sam malo da objasnim u gornjem postu. Prvo proverite kod sebe, naravno neko ko zna, najpre neka proveri nulu na ulazu i dobro neka stegne...taj ko zna taj ce znati...:hahaha:

Napon u trafostanici nije problem. Najlakše je promeniti transformator i staviti jači. Kada bi to bilo rešenje niko se ne bi žalio na napon jer bi to bilo odavno urađeno.
Osnovni je problem sama električna mreža. Oni ima sopstveni otpor koji izaziva pad napona. Da bi se pad napona smanjio treba uzeti deblje provodnike ali to nije uvek moguće. Pravo bi rešenje bilo povećanje broja trafostanica tako da dužina mreže do najdaljeg potrošača bude znatno manja nego sada. U vreme dok sam radio, proračunato sa veoma skromnim opterećenjem, mreža nije trebalo da bude duža od 400 m. Sa većim opterećenjem ova se dužina smanjuje.
Takođe u vreme kada sam radio, troškovi izgradnje nove trafostanice (za urbanu sredinu!) počinjali su od 60 hiljada evra. Sa današnjim cenama struje nije moguće sagraditi dovoljan broj trafostanica čak ni u manje urbanizovanoj okolini. Znam da se ova činjenica malo kome dopada (ne dopada se ni meni!!!) ali se time sama činjenica nimalo ne menja.
Za tu pojavu nema pomoći. :(
Ako ima uredno prijavljenu radnju - kraj svake priče.
Ako radi "na crno" može se ganjati zbog toga (ali to nema veze sa EPS-om) i uticati da radi manje ili da ne radi.

Daklem, Duduk, resenja uvek postoje, neka su skuplja i gluplja, a neka jednostavna. Kada se vec guzite jedan drugom na glavi i kacite gde stignete onda bar pokusajte, znam da je tesko, ali pokusajte u svojoj sredini sa ljudima s kojim zivite da imate bar zajednicki interes, ako vec ne mozete da budete pristojni i da jednostavnim dopisom potpisanim sa sto vise ugrozenih ljudi ili jos bolje napravite udruzenje gradjana "Donjih pizdinaca", pa se obratite na adrese institucija koje su duzne da brinu o vasim pravima. Dao bog ima duduka i institucija i vise nego sto treba, pa ce neki duduk dobiti zadatak da promeni transformator, poveca preseke ili celo naselje veze na drugi kraj elektricne mreze.
Kao sto neko napred rece ovo su najcesce politicka pitanja zato gradjani moraju da nadju svoj zajednicki interes i da se za njega udruzeno bore. Naravno, pre toga se dobro posvadjajte, jer bez toga ne ide.

Pa probao sam malo da objasnim u gornjem postu. Prvo proverite kod sebe, naravno neko ko zna, najpre neka proveri nulu na ulazu i dobro neka stegne...taj ko zna taj ce znati...:hahaha:

Ma dobra nam je nula kao i sve faze i uzemljenje, da je instalacija svuda kao kod nas u kući, problema sa strujom ne bi bilo. Sve je stručno proračunato prema snazi potrošača, urađeno i dotegnuto. Napon između nule i uzemljenja je manji od pola volta. Napon treperi jedino kad komšija radi.

Većinu ljudi u komšiluku ne interesuje toliko što im trepere sijalice, bitno im je da nešto vide, da imaju struje i za njih gotova priča. Većina ne koristi ni računar.

Mislim da ću i ja, kao što rekoše, da prvom prilikom odem iz ovih mojih "Donjih da ne kažem šta", mada je reč o jednom beogradskom prigradskom naselju. :(

Mnogo je glupo da brinem da li će mi "crći" računar od oscilacija napona uvek kad komšija vari, a to mu je posao, ili da tokom cele zime ne mogu da pustim veš mašinu jer joj se ispod 190 volti aktivira podnaponska zaštita... :( Mada valjda sad neće, bar ne tako često jer imamo par volti bolji napon.

Kad je cela zemlja u problemima do guše, pa ljudi nisu spremni da plaćaju realnu cenu struje... Mi bismo plaćali ali većina neće...

Daklem, Duduk, resenja uvek postoje, neka su skuplja i gluplja, a neka jednostavna. Kada se vec guzite jedan drugom na glavi i kacite gde stignete onda bar pokusajte, znam da je tesko, ali pokusajte u svojoj sredini sa ljudima s kojim zivite da imate bar zajednicki interes, ako vec ne mozete da budete pristojni i da jednostavnim dopisom potpisanim sa sto vise ugrozenih ljudi ili jos bolje napravite udruzenje gradjana "Donjih pizdinaca", pa se obratite na adrese institucija koje su duzne da brinu o vasim pravima. Dao bog ima duduka i institucija i vise nego sto treba, pa ce neki duduk dobiti zadatak da promeni transformator, poveca preseke ili celo naselje veze na drugi kraj elektricne mreze.
Kao sto neko napred rece ovo su najcesce politicka pitanja zato gradjani moraju da nadju svoj zajednicki interes i da se za njega udruzeno bore. Naravno, pre toga se dobro posvadjajte, jer bez toga ne ide.
?????

ja pricam kako su kod nas resili.razlika je 100%!

Verujem da bi to mnogo pomoglo. Naša trafostanica je stara i pomalo udaljena od nas, mi smo negde 30-a kuća po redu. Spolja izgleda kao zidana trošna šupa. Najiskrenije, samo sam jednu trafostanicu videla koja slično loše izgleda spolja, ali naša ipak gore izgleda, sa odstojanjem. Ima oko 50 godina sigurno, a izgradilo se toliko kuća, naselje se promenilo potpuno! :(
Uz to snabdeva potrošače na području većem od jedne autobuske stanice, možda čak i dve (ne znam tačno). Kad malo zađem u jedno novije naselje, tamo ima po dve stubne trafostanice na području jedne autobuske stanice...

šta sve moram da zapažam... :thumbdown:

Back