Šta je BDP - bruto društveni proizvod ?

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pusti sad Argentinu.. mi smo u Srbiji .
Sa INFLACIJOM, raste BDP ? :eek:
A sa porastom inflacije još više... :thumbdown:

opaa bato !? .. super, nešto i znamo, idemo dalje.
Osporite mi OVO ?
Kad me moja frizerka podšiša i ja platim, ja sam time povećao Bruto Društveni Proizvod.
ali nisam povećao materijalnu vrednost.
Kada moja koka snese jaje, onda jesam.
,
Znači to kad platimo glasače, mitingaše ili Ćaci-je i to uvećava BDP?

USLUGE. I to ulazi u BDP.
I ovo
Nominalni BDP .. kojim se hvali Vučić

ps: sve je politika.. i nebavljenje politikom je politika.

Odgovorio sam na to pitanje.

Takodje gledaj da ako je moguce budes prijatan i kostruktivan sagovornik.
U ekonomiji ima dovoljno tema i bez podbadanja i bacanja udica se moze lepo prodivaniti.
Pa pitaj me nešto, pa ćeš videti kakav sam.
A to što smatraš podbadanjem, napiši konkrektno .. citiraj, podvuci, nemoj tako uopšteno... (bez argumenata).

Evo da te pitam: gde, u koji pdf da stavim temu: Da li je Srbija pred bankrotom ?

Poslednja izmena:
Zavisi od toga da li je politicki ili ekonomski aspekt u pitanje, tehnicki gledano bi bolje mesto bila ekonomija, ali ako ce poceti dnevno-politicke teme onda si ustedi trud i postavi na politiku jer ja brisem sve sto mi lici na stranacke rasprave.
Ekonomski je aspekt, jer Srbija ne može da servisira svoje dugove. Ne pripadam nijednoj političkoj opciji (stranci, partiji), ali podržavam studente.
Navodio bih citate profesora ekonomije ( iz njegovih naučnih radova: - „Institucionalna analiza prestupnog ponašanja u privredi Srbije” na tome magisterij, a doktorat na „Institucionalna analiza klijentelizma kao oblika korupcije”. ),

objašnjava i koliko smo dezinformisani od vlasti.
dakle ?

Ekonomski je aspekt, jer Srbija ne može da servisira svoje dugove. Ne pripadam nijednoj političkoj opciji (stranci, partiji), ali podržavam studente.
Navodio bih citate profesora ekonomije ( iz njegovih naučnih radova: - „Institucionalna analiza prestupnog ponašanja u privredi Srbije” na tome magisterij, a doktorat na „Institucionalna analiza klijentelizma kao oblika korupcije”. ),

objašnjava i koliko smo dezinformisani od vlasti.
dakle ?
Ako je vezano za ekonomske aspekte onda moze ni politika nije sama po sebi problem ako je vezana za ekonomiju- nemam nista protiv da neko iznese argumente i cinjenice- a ne politicke pamflete bilo koje strane, cilj je da ovo bude pre svega mesto za informacije i zelim fer i korektan dijalog, a ne za razracunavanje s politickim neistomisljenicima i kafanske rasprave.

A Ivana Pajovica iako ima dosta znanja bih uvrstio u red teoreticara zavere i osobu s cudnim pogledima na svet, npr jedna od njegovih izjava je da su (govorio je o nafti) resursi na zemlji neiscrpni jer ih salje bog.

Poslednja izmena:
Treba znati razliku između nominalnog i realnog BDP.
Nominalni BDP izražava vrednost proizvodnje i usluga u konkretnoj godini na osnovu tekućih cena.
Znači: u nominalni BDP ulazi i inflacija,
BDP može čak i da poraste pri smanjenju obima proizvodnje ukoliko su cene porasle.
Realno je daklem: realni BDP. ( a njega nam ne govore).

Back