Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Криза
Министар финансија ужурбано је ушао у кабинет председника Владе Србије.
– Господине премијеру морам да вас известим о размерама светске финансијске кризе.
– О чему? – упитао је премијер не дижући погед са новина.
– О финансијском колапсу светских берзи и мултинационалних осигуравајућих компанија...
– Да, да, чуо сам нешто о томе. Јел то било синоћ на Дневнику?
Министар финансија климну главом.
– Јесте, одмах после извештаја о оном тениском турниру.
– Тачно! Знам да ми је од некуд познато! И, шта сад ти хоћеш?
– Дужност ми је да вам кажем да је њујоршка берза банкротирала, а да слична судбина очекује и берзе у Лондону и Шангају.
– Ма, јел могуће! – изненади се премијер Србије – Заиграла мечка и пред њиховом кућом, а?
– Јесте, господине, али се плашим да се неће на томе завршити. Русија трпи губитке из минута у минут, а јапански премијер јутрос је извршио самоубиство због слома тамошњег финансијског система.
Српски премијер се уозбиљио.
– Ти Јапанци много примају ствари к срцу! Кад бих се ја убијао сваки пут кад нешто крене наопако шта би од мене остало!
Министар финансија се благо накашљао.
– Покушавам да вам кажем да постоји могућност да се светска криза пренесе и на нашу земљу...
– А јел? Како то?
– Наш извоз могао би бити озбиљно угрожен.
– Дај човече немој да ме зајебаваш! Ти бар знаш да ми ништа не извозимо!
– У праву сте... Али може доћи до обуставе инвестиција у нашу земљу.
Премијер је скинуо наочаре.
– Министре, можеш ли се, мајке ти, сетити кад је неко озбиљан инвестирао у нашу земљу?
– Искрено, не могу – рекао је министар финансија после краћег размишљања – Али криза може довести до нереалног курса динара према евру.
– Курс динара према евру већ годинама је нереалан, па шта нам фали! Шта још имаш?
– На западу је дошло до пропасти неколико велииких банака. Својим штедишама су остале дужне милионе...
Премијер се насмејао.
– Код нас се то не може догодити. Овде грађани дугују банкама милионе!
– Јесте, али Београдска берза може бити угрожена...– није одустајао министар финансија.
– Први пут чујем да Београд има берзу – рекао је премијер. – Чиме се они баве?
– Тргују акцијама. Углавном пропалих државних предузећа.
– Онда нема зиме. Шпекуланти никад не пропадају. Има ли још нешто?
– Инфлација...
– За инфлацију не брини. Док је нама оваквих статистичара инфлација ће увек бити једноцифрена.
– То би онда углавном било све, али...
– Нема али!, пресекао је премијер – Видиш да је ситуација под контролом. А сад лепо иди и издај саопштење за јавност да је наш финансијски систем безбедан. Да се народ не секира.
– Разумем, председниче, министар је кренуо према излазу.
– И још нешто, додао је премијер – Кад си већ при оловци напиши и телеграм честитку нашим тенисерима. То нам је сада најважније!
Бојан Љубеновић