Софке, ако причаш са двадесеторо избеглих, и 19-оро има такав став, шта друго можеш да заључиш? Да је узорак за анкету, реч би била о резултату од чак 95%.
Кажеш - успели да се снађу, а нису продали своје у хр. Како? Тако што су добили одређене бенефиције, за разлику од домицилног становништва.
Ево баналан пример - ја сам у то време ишла у омладинску задругу, да зарадим који динар чекајући свој посао. Кад су избеглице почеле да пристижу, више нисам могла да добијем посао јер су они имали предност. И ок што су они имали предност, али шта да радим ја? Да би, после пар година безуспешног смуцања по бироу (за запошљавање), мени рекао да посла за мене нема - избеглица с Косова. ОТКУД он ту, на том радном месту?
Није то завист што су се они снашли - добили су шансу и искористили је. Поента је да су ту шансу добили преко наших леђа, нас 'домаћих'.
Нешто као у оној причи о домаћим и дивљим козама. И онда још само фали да тај који је од Србије добио већу шансу него ти, теби њаке како је Србија 'ово и оно', све најгоре, и како би се колико већ сутра вратио у хрватску. Да може.