скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Не могу се сложити.
Религија је, за мене, својеврсна филозофија.

- - - - - - - - - -

Он се никад није истински покајао.
Човек кад се заиста покаје, више никад не поново лоше дело.

Baš tako
Eto budizam nije religija nego Učenje
Buda nije bog već čovek-Učitelj
Budizam je samo jedna od duhovnih Staza
Svaka koja vodi suštinski Dobrom je ispravna
Samo ljudi beže od suštine jer to onda iziskuje mnogo nepriatnog lupanja glave
Lakše je držati se dogmi koje su LJUDI a ne Bog stvorili i koje su tako tipično ljudske da bi neki religiozni sistem funkcionisao

Па добро, неком је филозофија неопходна, а неком непотребна, у праву је Нан. ;)

За мене је религија, нпр, својеврсно упутство, а од човека зависи шта ће урадити с тим упутством.

Нана је рекао да је религија штака. :mrgreen:
Помагало...мени зазвучало као да хоће да каже да је предвиђена за бангаве у главу. :lol:
Зато сам реаговала. Не зато што неком треба, неком не. Мада, реално, штака стварно неком треба, а неком не треба, као и религија тј. филозофија. :zcepanje:

Baš tako
Lakše je držati se dogmi koje su LJUDI a ne Bog stvorili i koje su tako tipično ljudske da bi neki religiozni sistem funkcionisao

И мени се тако чини. А у то се не рачунају крута правила, због којих се, понекад, пренебрегава суштина.

Помагало...мени зазвучало као да хоће да каже да је предвиђена за бангаве у главу. :lol:
Зато сам реаговала. Не зато што неком треба, неком не. Мада, реално, штака стварно неком треба, а неком не треба, као и религија тј. филозофија. :zcepanje:

Па то. :lol: :D

Не могу се сложити.
Религија је, за мене, својеврсна филозофија.

Поштујем.
Што се земаљског дела религије тиче ту има мало чега позитивног. Кад је теорија у питању или уметност ту може да се прича али се одмах сударимо са ставом који смо формирали као припадник одређене групе.
И овде се воде битке чији је Бог већа истина, хришћански, муслимански, јеврејски или разних сведока назарена.
Моје мишљење је да је то чиста индустрија.

- - - - - - - - - -

У већем броју јесте тако. Највеће просветљење и потребу за религијом доживе убице, жртве силовања и малтретирања. А они на жалост јесу...преггрубо речено, бангави. Али им је потребно помагало.

A možda sam postao pravoslavac prošle godine, kako ti to možeš da znaš? Možda sam dugo čitao i istraživao koja je religija najbliža Bogu i odbrao pravoslavlje? Takvih je dosta.

Не знам, али да знаш да ми тако и делујеш! :lol: Особа која, по сопственој причи, у време поста прави специјалитете који су далеко од уздржаности и скромности (али поента је да храна није мрсна! :lol:), која своје ближње назива крезубима и грбавима, и која с гађењем гледа на своје суграђане/сународнике кад му се омакне да уђе у градски бус, и не може бити нешто друго до - приучени верник. :)

То је то круто држање до правила, а несхватање суштине.

Поштујем.
Што се земаљског дела религије тиче ту има мало чега позитивног. Кад је теорија у питању или уметност ту може да се прича али се одмах сударимо са ставом који смо формирали као припадник одређене групе.
И овде се воде битке чији је Бог већа истина, хришћански, муслимански, јеврејски или разних сведока назарена.

- - - - - - - - - -

У већем броју јесте тако, бангаво у вугла. Највеће просветљење и потребу за религијом доживе убице, жртве силовања и малтретирања. А они на жалост јесу...преггрубо речено, бангави. Али им је потребно помагало.

У религијским учењима има много мудрости.
Знам највише о хришћанству, а о осталим религијама не знам готово ништа или веома мало. Међутим и оно успут што сам прочитала или чула, често је имало смисла.
Ако бисмо наше Свете књиге посматрали као скуп кодекса моралног понашања, онда им ефекат на широку популацију не може бити лош.
Друго је ко је како тумачи, схвата, за какву намену је користи.
Неки монах у манастиру који предано исповеда своју веру се никако не може изједначити са неким помахниталим верским секташем.
Лично, многе сам одговоре на животна питања нашла у вери.
Човек који је искрен у вери, човек коме је дато да верује, је компаративно у великој предности у односу на човека коме та могућност није дата.

Не знам, али да знаш да ми тако и делујеш! :lol: Особа која, по сопственој причи, у време поста прави специјалитете који су далеко од уздржаности и скромности (али поента је да храна није мрсна! :lol:), која своје ближње назива крезубима и грбавима, и која с гађењем гледа на своје суграђане/сународнике кад му се омакне да уђе у градски бус, и не може бити нешто друго до - приучени верник. :)

A i sigurno bi počinio preljubu i to više puta:zcepanje:
Da se razumemo-ne pljujem ga zbog toga-to je vrlo ljudski -on je ipak LJUD :D a ne prepodobni Rifat gospodar Sudbine:zcepanje:

Poslednja izmena:
Знам највише о хришћанству, а о осталим религијама не знам готово ништа или веома мало. Међутим и оно успут што сам прочитала или чула, често је имало смисла.
Ако бисмо наше Свете књиге посматрали као скуп кодекса моралног понашања, онда им ефекат на широку популацију не може бити лош.
Неки монах у манастиру који предано исповеда своју веру се никако не може изједначити са неким помахниталим верским секташем.
Човек који је искрен у вери, човек коме је дато да верује, је компаративно у великој предности у односу на човека коме та могућност није дата.

Зашто је некима дато да верују, а некима није?

Поштујем.

- - - - - - - - - -

У већем броју јесте тако. Највеће просветљење и потребу за религијом доживе убице, жртве силовања и малтретирања. А они на жалост јесу...преггрубо речено, бангави. Али им је потребно помагало.

Што је апсурд - сви верују у једног бога, а људи од њега направише бога са хиљаду лица (и имена). :lol:

Сурка, Рифкица је модеран човек. :lol:
Данас је мода ићи у цркву.
Кад одем на литургију и у првим редовима угледам најокорелије комуњаре које су се до јуче исмевале над Богом и црквом, све је јасно.
Јако је мало искрено верујућих људи.

Моја рођака има мужа војног генерала. Човек је рођен 1946. год. Значи, на академију је дошао задојен комунизмом, а како је био технички официр (академија у Загребу), мош' мислити како је као Србин морао бити велики Југословен да би се комуно-усташком кору додворио.
Све у свему, човек од пре 15-ак година слави славу. И веома је искрен по питању свог става према свему томе.
Скоро ми је причао о својој првој служби у Плашком (Лика, 1969.год.), па каже са све шумадијским акцентом: ''А ја тад био комуњара до коске...''. :lol:
Ја се сита исмејем.
Мада, реално, наш народ је потпуно ускраћен за прави приступ вери. Црвена јерес је и међу свештеницима у потпуности узела данак.
Тако да, онај ко се пита зашто свештеници узимају народу новац безочно, зашто све гледају кроз новац, недостатак адекватног односа према пастви...па то су унуци и деца таквих попут мог рођака генерала.
Вера је лепа традиција. А ми смо са традицијом раскрстили због црвених.
Зато је најлакше деци из мешовитих бракова да буду неверници и ЈугослАвени. Наравно, није правило.

Одговоре си нашла овде.

mozak-i-kic48dmena-moc5bedina1.jpg

Што је апсурд - сви верују у једног бога, а људи од њега направише бога са хиљаду лица (и имена). :lol:

У тим расправама се свој став представља као апсолутна истина. :lol:

E to je i Džordž Martin lepo skapirao:)
Joj kad će knjige -piše ih i spaljuje već godinama

Право да ти кажем - појма немам ко је тај, а нисам 'господар Судбине' па да се правим да знам док бесомучно гуглам. :lol:

ДаклеМ, ко је тај госпо'н Мартин? :)

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Право да ти кажем - појма немам ко је тај, а нисам 'господар Судбине' па да се правим да знам док бесомучно гуглам. :lol:

ДаклеМ, ко је тај госпо'н Мартин? :)

Pisac serijala "Pesma leda i vatre" u narodu poznatijem kao Game of thrones - nazvan po prvoj knjizi iz tog ciklusa

Baš tako

'dogmi koje su ljudi stvorili da bi neki religiozni sistem funkcionisao'

'buda nije bio bog već čovek'

tede nešto reći al ne umede?

Pisac serijala "Pesma leda i vatre" u narodu poznatijem kao Game of thrones - nazvan po prvoj knjizi iz tog ciklusa

Нисам упозната с тим делом. :)

А и више сам за једноставне варијанте, нпр, и дан данас ме одушевљава Коељов 'Алхемичар' управо због истините једноставности/једноставне истине. Скоро па 'неподношљива лакоћа' једноставности. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back