скупштинска кафана парт 16

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na drvo, ne na kontejner ili banderu, ali dobro... to je kod većina Srba samo običaj (da vide komšije) ne i stvar vere. Mnogi, na žalost, ne znaju ni deo pravila, a Crkva se zasniva na pravilima. Badnjak sa pali, problem je kako to uraditi u stanu?
Tu najveću krivicu ima sama Crkva, jer nije dovoljno jaka u eduakciji.

Ti meni sada objasnjavas ono sto sam ja svojim ocima videla..videla sam badnjak zakacen za banderu i za kontejner i u kontejneru

A zašto pokušavaš svoje ideje da prebaciš na mene? Ako već nemaš argumente, bar ne piši tako, ipak se vidi da ti podmećeš. Nikad nisam pisao o takvim glupostima da mi sami biramo bolesti, to je tvoj stav izgleda. Mi biramo šta ćemo da radimo u određenim situacijama. Stvarno svašta pišeš. :confused:

Рифкице, опште позната ствар је да си ти тај који вечито замењује тезе. Замена теза као средство расправе зарад победе у дискусији је легитимна ствар али је ружна и иритантна.
Од кад комуницирамо на дату тему ниси нашао за сходно да кажеш било ком саговорнику да је управу гледе наше моћи одлучивања. Кад те сатерамо у ћошак, служиш се триковима подметања другима оног што ти радиш.
Ако мислиш да то тако добро радиш да нам свима промиче, грешиш.:lol:

Човек је, у суштини, јадно и немоћно биће. Проблем су они који имају трипове о сопственој моћи.

Проблем је што религијски неписмени, што би рекла Нина, веру у Бога базирају на понашању свештеника.
Свештеник је човек од крви и меса, подложан свим падовима. Његов задатак је да приближи човеку веру али то не значи да не може грех да му се омакне. Ако је неком свештеник разлог што не иде у цркву или није верујући, онда он не разуме суштину вере.
А ако је разуме и опет не верује, то је нешто друго.

Рифкице, опште позната ствар је да си ти тај који вечито замењује тезе. Замена теза као средство расправе зарад победе у дискусији је легитимна ствар али је ружна и иритантна.
Од кад комуницирамо на дату тему ниси нашао за сходно да кажеш било ком саговорнику да је управу гледе наше моћи одлучивања. Кад те сатерамо у ћошак, служиш се триковима подметања другима оног што ти радиш.

Човек је, у суштини, јадно и немоћно биће. Проблем су они који имају трипове о сопственој моћи.

koliko je covek jadno i nemocno bice najbolje se vidi u slucajevima prirodnih nepogoda, po rifetofoj logici takvi nisu trebali da donesu odluku da se rode u recimo gradu koji je zbrisan sa lica zemlje zbog zemljotresa, cunamija, ili nuklearke...:D

svi mi znamo sta rifet ovde vecito pokusava, problem je u tome sto on ne zna da mi znamo...:zcepanje:

Ti si rođena u Srbiji, pa nisi pravoslavka, znači da svi imamo slobodu izbora.
Paljenje badnjaka je hrišćanski običaj.

- - - - - - - - - -

Često sam slušao takve priče, kod nas je drugačije, mi imamo takve običaje... ovde nema drugačijeg, već je samo jedno tačno kad je reč o pravoslavlju. Ne postoji sudbina.

- - - - - - - - - -

A možda sam postao pravoslavac prošle godine, kako ti to možeš da znaš? Možda sam dugo čitao i istraživao koja je religija najbliža Bogu i odbrao pravoslavlje? Takvih je dosta.

- - - - - - - - - -

Liki, jel' da beležim... ili?
Aj' društvo dosta je bilo rada, treba nešto i za sutra ostaviti. :mrgreen:

Ja sam krštena još kao beba
Moj odnos prema religiji je vrlo kompleksan i intiman
Samim činom krštenja ja jesam pravoslavka
Uostalom nisam se nikad odrekla toga
Niti ismevam ljude koji veruju
A što sam izabrala Budin put je moja karma ili sudbina takođe
Kako sa obe stvari koegzistiram- moja stvar
Zavisi od ugla posmatranja-definitivno nisam dogmata
I imam otvoren Um
A paljenje badnjaka je staroslovenski kult Hrasta
Trebalo bi to da znaš
Teranje kontre radi kontre daje razgovoru besmisao

Poslednja izmena:
Jeste pop, ali bi trebalo da se malo obrazuje.

- - - - - - - - - -

Pa nije. Isto kao što je vaskrs zapravo dan slavljenja Eostre, germanske boginje zore. Vidovdan nije hrišćanski praznik. Priča o potopu nije hrišćanska. Legenda o Hristu je inspirisana nehrišćanskim legendama. Ima toga još.

A ona dec što umiru po dečijim onkološkim klinikama, to je njihova odluka bila da se nađu tamo?

Ljudi se drže dogme i ne shvataju šta je suština vere
Ona je u srcu
Nema tog rituala koji može da zameni čisto srce puno ljubavi koje je retko ko beli slon
Za mene nije vernik osoba koja se grčevito drži neke forme a postupci su mu u suprotnosti sa suštinom vere
A najgori su mi oni koji veru koriste kao paravan i povod da bi svoj jed istresali
Sami sebi upadaju usta
Ni kod jednog ostrašćenog fanatika nisam primetila ni trunčicu hrišćanskog milosrđa a ni ljubavi prema bližnjem
Uglavnom neistomišljenike šalju u pakao
A kao što oboje znamo-najgori demoni su u nama samima-naši sopstveni
Al ko će sa tim da se bori-mnogo je lakše krivicu prebaciti na nekog spoljnog rogonju koji ih zavodi

Poslednja izmena:
Ona je u srcu
Nema tog rituala koji može da zameni čisto srce puno ljubavi koje je retko ko beli slon
Za mene nije vernik osoba koja se grčevito drži neke forme a postupci su mu u suprotnosti sa suštinom vere
A najgori su mi oni koji veru koriste kao paravan i povod da bi svoj jed istresali
Sami sebi upadaju usta

Тачно.

Haha. Nema druge nego da se nasmejem. Nema zamena teza, pročitaj sve što sam pisao i probaj da shvatiš. Ništa više, a jednostsavno je.

- - - - - - - - - -

koliko je covek jadno i nemocno bice najbolje se vidi u slucajevima prirodnih nepogoda, po rifetofoj logici takvi nisu trebali da donesu odluku da se rode u recimo gradu koji je zbrisan sa lica zemlje zbog zemljotresa, cunamija, ili nuklearke...:D

svi mi znamo sta rifet ovde vecito pokusava, problem je u tome sto on ne zna da mi znamo...:zcepanje:

Opet pogrešno, jer čitaš šta Sofka piše. Nikad to nisam napsiao, ali neće svi ljudi da poginu, kao ni da budu spaseni. Tu je razlika u postupcima i odlukama svakog pojedinca. Kao u primeru sa autobuske stanice.

Ona je u srcu
Sami sebi upadaju usta
Ni kod jednog ostrašćenog fanatika nisam primetila ni trunčicu hrišćanskog milosrđa a ni ljubavi prema bližnjem
Al ko će sa tim da se bori-mnogo je lakše krivicu prebaciti na nekog spoljnog rogonju koji ih zavodi

Моје запажање , по питању верских фанатика, је идентично твом.
Кад год сам упознала особу која је сва у вери, нон-стоп у цркви,а с друге стране световна, увек се радило о особи која је препуна демона.
Увек ми падне на памет један мој колега који је носио бројаницу око руке, крст из Хиландара око врата, обилазио манастире даљем света, а већу фукару свет није видео. Човек који чини зло зарад зла. Чак не из интереса већ једноставно зато што га испуњава да прави људима смицалице и пакости.
А уста пуна Бога и вере, приче о добру...
Имам и колегиницу такву...
Имам и познаника свештеника веома сличног...

Ништа декларативна окренутост цркви и вери не значи све док се човек не покаже.

Ja sam krštena još kao beba
Moj odnos prema religiji je vrlo kompleksan i intiman
Samim činom krštenja ja jesam pravoslavka
Uostalom nisam se nikad odrekla toga
Niti ismevam ljude koji veruju
A što sam izabrala Budin put je moja karma ili sudbina takođe
Kako sa obe stvari koegzistiram- moja stvar
Zavisi od ugla posmatranja-definitivno nisam dogmata
I imam otvoren Um
A paljenje badnjaka je staroslovenski kult Hrasta
Trebalo bi to da znaš
Teranje kontre radi kontre daje razgovoru besmisao

Nemoguće je da budeš i hrišćanin i budista, to ti je valjda jasno? Možeš d apoštuješ hrišćanstvo kao tradiciju i to je loguično, ali t ijesi budista. To si izabrala i tako treba da bude. Svako od nas bira šta želi.
Napisao sam ranije da ne ulazim u poreklo, već da je paljenje badnjaka hrišćanski običaj. Sve lepo piše. ;)

Haha. Nema druge nego da se nasmejem. Nema zamena teza, pročitaj sve što sam pisao i probaj da shvatiš. Ništa više, a jednostsavno je.

- - - - - - - - - -

Opet pogrešno, jer čitaš šta Sofka piše. Nikad to nisam napsiao, ali neće svi ljudi da poginu, kao ni da budu spaseni. Tu je razlika u postupcima i odlukama svakog pojedinca. Kao u primeru sa autobuske stanice.

Наравно, твој его је толики да умишљаш да људи не могу простим читањем да схвате шта желиш рећи, него морају по више пута да се враћају на то премудро штиво. :lol:
Офкорс! ;)

Проблем је што религијски неписмени, што би рекла Нина, веру у Бога базирају на понашању свештеника.
Свештеник је човек од крви и меса, подложан свим падовима. Његов задатак је да приближи човеку веру али то не значи да не може грех да му се омакне. Ако је неком свештеник разлог што не иде у цркву или није верујући, онда он не разуме суштину вере.
А ако је разуме и опет не верује, то је нешто друго.

Religija je štaka. Nekom je neophodna, drugom je nepotrebna.

Ona je u srcu
Sami sebi upadaju usta

Te koje opisuješ nisu hrišćani (ili vernici bilo koje druge religije). Možda veruju u Boga , ali je i to pitanje, jer čine nešto protivno Bogu. Fanatici su loši, kog god oblika bili.

- - - - - - - - - -

Наравно, твој его је толики да умишљаш да људи не могу простим читањем да схвате шта желиш рећи, него морају по више пута да се враћају на то премудро штиво. :lol:
Офкорс! ;)

Da, a možeš i da pročitaš šta sam pisao. Tvoje zamene teza su prilično bezuspešne. :lol:

Кад год сам упознала особу која је сва у вери, нон-стоп у цркви,а с друге стране световна, увек се радило о особи која је препуна демона.
Увек ми падне на памет један мој колега који је носио бројаницу око руке, крст из Хиландара око врата, обилазио манастире даљем света, а већу фукару свет није видео. Човек који чини зло зарад зла. Чак не из интереса већ једноставно зато што га испуњава да прави људима смицалице и пакости.

Имам и ја примере, али сам онемогућен да их изнесем.

To najbolje oslikava divan film Balabanova o Ivanu Groznom
Počinje u maloj keliji gde se isposnik u ritama skrušeno moli -čak i plače
Kad završi molitvu -upadaju dvorani i oblače ga u svilu i kadifu
Onda on izlazi i naređuje egzekucije -i to ne kriminalaca -nego neistomišljenika a čak i onih koji mu se u tom trenutku čine antipatični
A voleo je i sopstveni pol i orgije
Naubijao se i monaha koji su pokušali da ga urazume
Pa onda opet trči u keliju da cmizdri i busa se u prsa

Religija je štaka. Nekom je neophodna, drugom je nepotrebna.

Не могу се сложити.
Религија је, за мене, својеврсна филозофија.

- - - - - - - - - -

To najbolje oslikava divan film Balabanova o Ivanu Groznom
Počinje u maloj keliji gde se isposnik u ritama skrušeno moli -čak i plače
Kad završi molitvu -upadaju dvorani i oblače ga u svilu i kadifu
Onda on izlazi i naređuje egzekucije -i to ne kriminalaca -nego neistomišljenika a čak i onih koji mu se u tom trenutku čine antipatični
A voleo je i sopstveni pol i orgije
Naubijao se i monaha koji su pokušali da ga urazume
Pa onda opet trči u keliju da cmizdri i busa se u prsa

Он се никад није истински покајао.
Човек кад се заиста покаје, више никад не поново лоше дело.

Не могу се сложити.
Религија је, за мене, својеврсна филозофија.

Па добро, неком је филозофија неопходна, а неком непотребна, у праву је Нан. ;)

За мене је религија, нпр, својеврсно упутство, а од човека зависи шта ће урадити с тим упутством.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back