Skupstinska kafana :) II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
aha-1.gif
jel to neki sleng drugarice?

šteta što je milica zatvorila separatističku jomijevu temu o vojvodini.
makar dok mu nisam ostavila ovaj odgovor jednog pametnog i razboritog vojvođanina, na ona njihova secesionistička trabunjanja:

Dragi SM, u pravu si da sam iz Srbije, i to iz dela Srbije koji se zove Srem. Tu živim gotovo sav svoj život, osim vremena koje sam proveo na studijama u Skandinaviji. Zahvaljujući kome je Vojvodina tehnološki zaostala? Zahvaljujući na prvom mestu sebi i stanju svesti koje ovde vlada. Izbrojte koliko vojvođanskih firmi ima veb sajt, a i ti što imaju na šta to liči i da li ima englesku verziju. Ja ću ti reći jer sam se time skoro bavio - manje od 7%. Jel možda Beograd nekom brani da uloži 200 evra u sajt za firmu i uključi se u 21. vek i stekne partnere za izvoz preko interneta? Bio sam nedavno u Mađarskoj poslom pa sam obišao i prodavnice. Našao sam brojne hrvatske i slovenačke proizvode, ali iz Srbije, računajući i Vojvodinu koja bi zbog blizine trebalo da prednjači u izvozu našao sam samo dve stvari: nekakve napolitanke od 35 grama i toalet papir. Zašto niko iz vojvođanskih firmi nije ni otišao da ponudi robu za izvoz u susednoj zemlji? Jel im Beograd brani? Jel daleko? Ne, brani im nesposobnost. Jeste, izvozi se iz Vojvodine u Mađarsku i druge zemlje, ali šta se izvozi: sirov kukuruz, sirovo lekovito bilje koje mađarske firme prerade, pakuju i prodaju kao svoj proizvod, sirovo voće i povrće, sirovo meso i živa stoka... Sve na čemu se slabo zaradi i što prodaju nerazvijene zemlje. Hrvati Mađarima prodaju Vegetu, Kraš čokolade, Badel vinjak, Čokolino dečju hranu... jel mi nemamo u vojvođanskim firmama sve to i bolje od toga? Ali nema ko da ode i da to ponudi i proda, pa da svi živimo bolje.
Prošetajte malo kroz Mađarsku i vidite, nije daleko - sve što se tamo desilo sa poljoprivredom desiće se i ovde, na principu spojenih sudova. Videćete ko će od 2014. kad bude dozvoljeno građanima EU da kupuju zemljište u Srbiji doći i pokupovati vojvođansku zemlju koja je sada u parlogu i pretvoriti je u fabriku novca, i konačno zapečatiti sudbinu našim paorima, bili oni u Srbiji ili "nezavisnoj" Vojvodini. Nažalost, to je mnogo veća igra nego ona koja se igra u Beogradu i tu nam nema pomoći - ali svoju perspektivu treba graditi strateški i pametno, što su dve stvari koje Srbiji i Vojvodini najviše fale, strategija i pamet. Umesto što svaštarimo i proizvodimo od svačeg ponešto sitnih količina, treba napraviti jedan nacionalni poljoprivredni brend koji će biti jak i njega prodati Evropi i svetu, da budemo po njemu poznati. I u njegovu promociju grunuti sve snage i sve resurse, iskoristiti internet najbolje moguće jer je jeftin i idealan. A ovako ćemo sitničariti i rasipati i uzajamno se optuživati, i onda kad dođu evropski giganti i sve pokupuju, a mi nespremni, onda će biti kriv ko?
Divanite vi lepo ovde među sobom preko interneta, našli ste zajedničkog krivca a niko ništa pametno ne radi. Kad čovek ima posla i ideju šta treba činiti, onda je maltene svejedno kako se zove država u kojoj živi i ko je na vlasti. Kakva crna "nezavisna" Vojvodina, to bi bio nezavisno isto koliko je Kosovo nezavisno, i isto bi tako ekonomski cvetalo kao Kosovo. Uvek je bolje imati što veće tržište, a ne usitnjavati i praviti nove barijere i granice. Lako je bilo Crnoj Gori da se odvoji, ona ništa ne proizvodi, živi od uslužne delatnosti - turizma. A Vojvodina ako sebi uskrati tržište ostatka Srbije, pucala je sebi u noge. Prodaćemo mi to kuruza što imamo za sitne novce na svetskom tržištu, ali da se proda industrijska roba iz Vojvodine negde van Srbije, to je gospodo krvav posao, koji će pre završiti propašću većine vojvođanskih firmi nego nekim procvatom o kom vi ovde u prazno pričate.

:ok:

Нисам веровао све до сада да Србин може да стане на страну потурице,против Србина..

Која су то гоовна,не могу речима да опишем...

Хебо их и статус кандидата и евроалтанске интеграције,права мањина итд...

4245831a5281586132ml.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back