СКУПШТИНСКА КАФАНА БРОЈ 13

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Guskova je rekla da kada Rusija „gradi svoju politiku prema Balkanu, prema Srbiji i Crnoj Gori, treba da zna da politika koju vode je politika vrhuške Srbije“.

„To je politika rukovodstva zemlje, političke elite koja je oko predsednika i premijera“, dodavši da je stanovništvo „veoma razočarano“ njom.

Ona je rekla da je posle ratifikacije sporazuma sa NATO „narod prvi put izašao na ulicu i pokazao svoj protest“.

Po njenim rečima, „Srbija ne vodi samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku“, ali je uspela da sačuva uslovnu nezavisnost ne uvodeći sankcije Rusiji. U svemu ostalom, dodala je ona, u potpunosti ispunjava sve zahteve Zapada.

Када се погледају и анализирају подаци о спољнотрговинској размени између Србије и Русије у последњих десет година, више је него уочљив пад у 2015 год. Све са закључно 2014.ом годином бележен је значај раст и увоза и извоза, а 2015-ту је обележио пад од преко 30%.

Као изговор за пад извоза може да се употреби пад Рубље иако он није био драматичан у 2015. плус је НБС ставила Рубљу на своју листу и омогућено је коришћење многих банкарских производа који неутрализују негативне ефекте промене курса валута, али за пад увоза је више него упитан разлог, ако се зна да из Русије увозимо енергенте, највише гас

Можда је актуелни режим ипак увео "тихе" санкције, које само нису објављене, јер би се на тај начин осетно снизио рејтинг истог тог режима

Када се погледају и анализирају подаци о спољнотрговинској размени између Србије и Русије у последњих десет година, више је него уочљив пад у 2015 год. Све са закључно 2014.ом годином бележен је значај раст и увоза и извоза, а 2015-ту је обележио пад од преко 30%.

Као изговор за пад извоза може да се употреби пад Рубље иако он није био драматичан у 2015. плус је НБС ставила Рубљу на своју листу и омогућено је коришћење многих банкарских производа који неутрализују негативне ефекте промене курса валута, али за пад увоза је више него упитан разлог, ако се зна да из Русије увозимо енергенте, највише гас

Можда је актуелни режим ипак увео "тихе" санкције, које само нису објављене, јер би се на тај начин осетно снизио рејтинг истог тог режима

Тај актуелни режим све ради 'испод жита', тако да је врло могуће да је увео 'тихе' санкције Русији заустављајући извоз из економски јаке Србије у слабу Русију... :lol::dash:

- - - - - - - - - -

П.С. Смајли - лупање главом о зид је посвећено том актуелном режиму.

Pala cena nafte, pa placamo manje za istu kolicinu nafte.

Имам утисак да се Србија обавезује на куповину гаса и нафте уговорно, по унапред договореној цени. То Русима више одговара.

to znači da NATO može da nam sak dik jerbo ako budu bombardovali RUSKU FIRMU neće trebati ni Zoran da ih zove ni Vuk da stopinguje bombarding

Не, то значи да Руси амортизују ове трендове јефтиног гаса и нафте наплаћујући је по цени од пре пар година.

Verovatno, ali to se verovatno uskladjuje sa cenom nafte na berzi posle odredjenog vrmenskog perioda, pa bas doslo 2015-e, za koju Tica kaze da smo smanjili uvoz.

Ako smo toliko smanjili uvoz iz Rusije, to je sigurno zbog nize cene nafte

Постоји и друга могућност - сад смо још беднији него пре пар година, па се зато увози мање.

Jasno, samo ja ne znam sta mi to drugo uvozimo iz Rusije, pa da moze da nam padne uvoz toliko. A ne verujem da trosimo manje nafte, ovde ima spiceva u saobracaju cak i po provincijama, a i dalje se uglavnom grejemo na mazut.

Pala cena nafte, pa placamo manje za istu kolicinu nafte.

Видиш Ками, врло је занимљиво посматрати статистичке податке. Процентуално цена нафте је највећи пад забележила 2014 год. У Јануару те године је коштала 99 долара за барел, а у Децембру исте године 54. Те 2014 године смо имали раст и извоза и увоза са Русијом од 20%. Логично би било да смо управо тада смањили вредност увоза. У 2015 год нам је вредност увоза била на нивоу 2005 год а од те године је бележен константан годишњи раст са изузетком 2009 године због кризе, но и те 2009 год вредност увоза је била већа него 2015 год

Ипак су уведене тихе санкције, уосталом зашто Русија још увек није прихватила да извеземо крагујевачки Фијат и зашто се измишљају неки леви изговори зашто то не чине.

Видиш Ками, врло је занимљиво посматрати статистичке податке. Процентуално цена нафте је највећи пад забележила 2014 год. У Јануару те године је коштала 99 долара за барел, а у Децембру исте године 54. Те 2014 године смо имали раст и извоза и увоза са Русијом од 20%. Логично би било да смо управо тада смањили вредност увоза. У 2015 год нам је вредност увоза била на нивоу 2005 год а од те године је бележен константан годишњи раст са изузетком 2009 године због кризе, но и те 2009 год вредност увоза је била већа него 2015 год

Ипак су уведене тихе санкције, уосталом зашто Русија још увек није прихватила да извеземо крагујевачки Фијат и зашто се измишљају неки леви изговори зашто то не чине.

Kao sto Pobedonoscev rece, ne verujem da mi tu naftu placamo Rusima mesec za mesec, verovatno se cena ugovara za godinu dana, ili kako god. Ja stvarno ne znam sta mi toliko uvozimo iz Rusije izuzev energenata, koji cine ogroman procenat naseg uvoza odatle, pa ako nesto toliko pada, onda mi je najlogicnije da pada zbog cene energenata.

Kao sto Pobedonoscev rece, ne verujem da mi tu naftu placamo Rusima mesec za mesec, verovatno se cena ugovara za godinu dana, ili kako god. Ja stvarno ne znam sta mi toliko uvozimo iz Rusije izuzev energenata, koji cine ogroman procenat naseg uvoza odatle, pa ako nesto toliko pada, onda mi je najlogicnije da pada zbog cene energenata.

Мислим да се само за гас уговара цена, не и за нафту, односно за нафту важе другачија правила и рокови, но да не причам нешто на памет, проверићу ту информацију.

Али опет тај ефекат пада вредности увоза би се осетио у 2014 години, када је и номинално и процентуално нафта највише пала. Пази са 99 на 54 долара у 2014 год. Док је у 2015 години пад био са 54 на 37. А ми у 2014 бележимо раст увоза у односу на 2013 и то фантастичних 20%. У 2013 години смо увезли скоро 2 милијарде долара, а у 2014 години 2,4. у 2015 години 1,8

Jasno, samo ja ne znam sta mi to drugo uvozimo iz Rusije, pa da moze da nam padne uvoz toliko. A ne verujem da trosimo manje nafte, ovde ima spiceva u saobracaju cak i po provincijama, a i dalje se uglavnom grejemo na mazut.

Kome opao uvoz? Meni, tebi, njemu, njoj?
A šta ako i uvezemo?
Ko će da kupi?
raja što traži jeftinije cene umesto veću lovu?

Не, то значи да Руси амортизују ове трендове јефтиног гаса и нафте наплаћујући је по цени од пре пар година.
Retro rules!
Jel se sećaš kako je nekad moglo da se kupuje?
Treba forsirati cene i frizure iz sedamdesetih, pogotovo frizure... bar će mnogi imati glavu za nešto konkretno...

Ја кад сам задњи пут био у мајчици Србији био сам у прилици да купим руске кифлице у супермаркету. Имале су неко пиргаво име, нису ни ћирилицом писали.

Биле су за 2-.

a i ti nasao gde da kupujes ruske kiflice...:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back