SKUPŠTINSKA KAFANA 11

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Такво поимање уметности прозилази из ововременог стања људске свести, где је све (или скоро све) сведено на телесност.

to nije tacno. kroz istoriju je umetnost izazivala u coveku sve ono sto i danas.

- - - - - - - - - -

Kic je umetnost lepog po svaku cenu, ali umetnost ne mora uvek da bude lepa.

lepota je u oku posmatraca :)

Da, meni je recimo lepa jesenja noć, bez kiše, vetrovita, sa žutim lišćem koje raznosi vetar iznad stare kolibe po mesečini, na primer.

Većini ljudi je lepa plaza "Pržnjo" ili kako god, u Crnoj Gori, u Julu.

Ipak, kič igra na ono sto vecina ljudi dozivljava kao slatko.

Уметност може и да тера на размишљање, на пример, уметност перформанса.

Један уметник, заборавих име, је направио једну огромну петокраку на поду једне затворене собе од љутих феферона.

Свако ко би ушао у собу би заплакао од те љутине.

Исто тако, неки плачемо од среће што је комунизам угинуо, а неки плачете од туге.

Сви плачемо.

У томе је поента.

Tacno je. Otkad je umetnost postala nakaradna i ruzna, 30-tih godina proslog veka, i drustvo je pocelo da se kvari, globalno.

30-ih godina proslog veka su nadrogirane i alkoholisane Holivudske zvezde glumili dive i face, jer je svet bio mnogo suroviji i ograniceniji, i nisu mogli da svojoj dusi daju oduska.

Danas imamo mnogo vise mogucnosti da ispololjimo i obogatimo svoju dusu, danas su ljudi manje zatucaniji nego tada.

kic je takodje vrsta umetnosti koja je dostupna sirokim masama:)
Tako je.
Kopija jedne moje teme o kitchu.

Kako mozemo objektivno da odredimo sta je i kada je nesto kitch,
nezavisno od toga da li se radi o nashim predstavama i ceznjama za nekim uzvisenim
osecanjima, boljim i lepshim svetom, pobedom dobrog nad zlim ili mozda samo o trenutku
slabosti nekog slikara, pesnika, rezisera ili arhitekte.Mozda su i stvaraoci cuvenih dela
u slikarstvu i arhitekturi pre 300-400 godina imali neke ideje i predstave o nekom lepsem
svetu i slikali andjele, prelepe zene u raznim pozama, scene iz lova, svoje kraljeve
i decu im njihovu, a uvek i iznova razne situacije iz Biblije. Da li smo mi ,danas, razliciti
od tih "starostavnih" ljudi kada na primer za Novu godinu ili Bozic posaljemo kartu
sa nekim andjelima i pozelimo nekim dragim ljudima srecu i ispunjenje njihovih
zelja i snova.

То је конзументско поимање уметности.

Nije, nego ti imas pozitivisticko vidjenje umetnosti, sto je strasno.

Gori si od Ogist Konta u tom pozitivizmu.

- - - - - - - - - -

Дакле, уметник не ствара своје дело као израз самог себе, већ да би се Иван одушевио, а Ками попишао?

Ma da, to sto nesto izaziva emociju u meni, znaci da to nije umetnikov izraz njegove emocije, bravo.

Поента је да његово дело код вас изазове реакцију, и поведе вас у правцу размишљања.

Дакле, Рубенс је насликао Адама и Еву само да би ти и ја о томе размишљали и расправљали? Баш га заболе за то...

- - - - - - - - - -

Nije, nego ti imas pozitivisticko vidjenje umetnosti, sto je strasno.

Gori si od Ogist Konta u tom pozitivizmu.

- - - - - - - - - -

Ma da, to sto nesto izaziva emociju u meni, znaci da to nije umetnikov izraz njegove emocije, bravo.

То је уметност, и ништа друго.

Da, meni je recimo lepa jesenja noć, bez kiše, vetrovita, sa žutim lišćem koje raznosi vetar iznad stare kolibe po mesečini, na primer.

Većini ljudi je lepa plaza "Pržnjo" ili kako god, u Crnoj Gori, u Julu.

Ipak, kič igra na ono sto vecina ljudi dozivljava kao slatko.

i na dostupnost. meni je recimo le korbizije za zastajanje daha, a neko se odusevi sa forma ideale ;)

Да, баш тако, уметник ствара да би привукао пажњу на себе.

Онда може да добије кеш мани.

Човек је животиња која жуди за лаудацијом.

Нема ту ничег посебно узвишеног, Иване.

Односно има, узвишено настаје из приземних порива, нико ујутру кад устане не почиње да слика са узвишеним мислима.

Него прво опере гузу, па доручкује, па помисли на секс, па узме кичицу, па му се дигне док слика акт.

То је скроз ок.

Да, баш тако, уметник ствара да би привукао пажњу на себе.

Онда може да добије кеш мани.

Човек је животиња која жуди за лаудацијом.

Нема ту ничег посебно узвишеног, Иване.

Односно има, узвишено настаје из приземних порива, нико ујутру кад устане не почиње да слика са узвишеним мислима.

Него прво опере гузу, па доручкује, па помисли на секс, па узме кичицу, па му се дигне док слика акт.

То је скроз ок.

Има, уметност је израз узвишеног у људској психи.

Има, уметност је израз узвишеног у људској психи.

100% уметности настаје као тежња да се нечије идеје угурају у профитабилну љуштуру, која може да се прода, што је обично и одлично јер смири мегаломанију коју има већина уметника.

И да се уметник, наравано, саморекламира да не би изгубио релевантност.

Уметност је нешто као и живот- мало узвишеног, доста комерцијалног, упаковано тако да изазове реакцију, и убаци име аутора у домове.

100% уметности настаје као тежња да се нечије идеје угурају у профитабилну љуштуру, која може да се прода, што је обично и одлично јер смири мегаломанију коју има већина уметника.

И да се уметник, наравано, саморекламира да не би изгубио релевантност.

Уметност је нешто као и живот- мало узвишеног, доста комерцијалног, упаковано тако да изазове реакцију, и убаци име аутора у домове.

Ако на тај конзуменстки начин сагледаваш уметност, онда ћеш је и свести на ниво вештине.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back