Skupstina Crne Gore usvaja rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Aktuelno


Marković: Pozdravljamo usvajanje Rezolucije o Srebrenici, čestitke Crnoj Gori


Usvajanje ove rezolucije je, ističe, veoma značajno jer se otvara put da se negiranje genocida pravno sankcioniše


Jelena Marković

Prije: 11 minuta

Pozdravljam i čestitam Crnoj Gori usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama – poručila je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković.

Usvajanje ove rezolucije je, ističe, veoma značajno jer se otvara put da se negiranje genocida pravno sankcioniše.
– To će, kažnjavanjem onih koji ga svojim otvorenim istupima negiraju, te zapravo podržavaju, uskratiti takvu mogućnost. Drugo, omogućiće se da odgovorni vlastodršci, a ne nijedan narod, koji su planirali i svojom politikom huškali na genocid odgovaraju pred svojim ili Međunarodnim sudom pravde u Hagu – istakla je Marković.
lg.php

Kaže da je primijetila da mnogi političari ne znaju što znači sama riječ genocid.

– Ili manipulacijama pokušavaju da se sakriiju iza svog naroda, sami ga proglašavajuci za genocidni i ako su znali da Rezolucija ne spominje bilo koji narod, već političke elite koje su svojom politikom i mračnom ideologijom dovele do genocida u Srebrenici. Dakle, radi se o pojedincima koji su kreirali takav ambijent. Pojam genocid je prvi put fomiran tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu i odnosio se na iskorijenjavanje jednog naroda ili određene grupe ljudi. Osmislio ga je Poljsko-jevrejski advokat 1943.g. kao naziv za sistemsko ubijanje Jevreja u nacističkoj Njemačkoj. Advokat Rafajel Lemki je vodio kampanju za priznavanje genocida kao zločina prema međunarodnom pravu, otvarajući put za usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocodu 1948.g. a koja je stupila na snagu 1951.g. Član 2 Kovencije definiše genocid kao čin “počinjen s namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva.” Prema definiciji UN-a takva nedjela uključuju: ubijanje ljudi, nanošenje fizičkih ili psihičkih povreda, pogoršanje životnih uslova do stepena opasnog po život, sprječavanje rađanja đece i prisilno oduzimanje đece roditeljima iz te grupe – navela je Marković.

Konvencija UN o genocidu navodi, kako je dodala, da svako može biti krivično gonjen i kažnjen za genocid, ukljičijući i izabrane predstavnike vlasti.

– Međunarodni krivični sud za ratne zločine ima mandat da istražuje i precusuira genocid, ratne zločine i zločine prema čovječnosti. Prema statutu tog suda, svako ko počini, naredi, učestvuje ili podstiče genocid može biti krivično gonjen.

I Međunarodni sud pravde u Hagu, se bavi međudržavnim sporovima i može da odluči da li su države odgovorne za genocid. To Vučić dobro zna i zato je u velikoj panici i napada sve koji podržavaju Rezoluciju o genocidu u Srebrnici. Tragični događaj u Srebrenic je pravosnažno definisao međunarodni sud pravde u Hagu – istakla je potpredsjednica Liberalne partije.

O tome se, kaže, ne može više polemisati, a naročito osporavati.

– Naravno da ovaj Sud može okriviti vlasti ili državu (a ne narod) za genocid jer je jasno da se ne može dešavati bez političkih i ideoloških odluka. Tako da je samo pitanje vremena, poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebreni, kada će se proširiti istraga na druge učesnike – nalogodavce i inspiratore ovog genocida. To je pravi motiv protivljenja vlasti Srbije – navela je Marković.

Ona je podsjetila da je u Njemačkoj za negiranje Holokausta kazna pet godina zatvora.

– Inicijativa o genocidu u Jasenovcu, je besmislena po dva osnova. Naša Vlada, ili bilo koja druga, nije kompetentna da neki zločin proglašava genocidnim. Za tako nešto zadužen je Međunarodni krivični sud pravde. Drugo, takvim djelovanjem miješa se u unutrašnja pitanja Republike Hrvatske, nama susjedne i prijateljske zemlje Crnoj Gori, članice EU, koja nam pomaže da što prije postanemo članica EU i koja odlučuje o pitanju ulaska Crne Gore u EU. Čak nas je prijateljski i na vrijeme upozorila da to ne radimo – istakla je Marković.

Podvukla je da se Vučić poigrao sa Spajićem.

– Ovo što je Vlada Crne Gore nestručno i nepametno uradila, zabijajući prst u oko našoj susjednoj državi, nema drugi efekat nego da ošteti sopstvenu državu Crnu Goru i zakoči je na putu u EU. Ironija je još jasnija nakon Vučićevog ograđivanja od te ideje u interesu Srbije, znači Vučić neće da Srbija proglasi zločin u Jasenovcu genocidnim da se ne bi zamjerio Hrvatskoj jer je on predsjednik koji mora misliti na interese Srbije. Ovo je jasna poruka kako se poigrao sa Spajićem i njemu nametnuo ovu katastrofalnu odluku po Crnu Goru. Time bi pored ostalog došlo do strateškog zaokreta crnogorske politike prema EU. Ali, bez obzira na tu javnu predstavu, jasno je da je ova velikosrpska igra smišljena u tom cilju, a prvenstveno radi spašavanja pojedinaca na vlasti u Srbiji, od odgovornosti u učestvovanja i podstrekavanja nespornog i pravosnažno definisanog genocida u Srebrenici. Pozivam ponovo Spajića da povuče ovu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu – kazala je Marković.

Poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrnici u UN -u, za očekivati je, kaže, da već započeti narativ dijela parlamentarne većine počne destabilizaciju Crne Gore i BiH, i to na način angažovanja pojedinaca i predsjednika opština pod kontrolom diktatora Vučića, poput ovog iz Pljevalja i Nikšića, uz pomoć Crkve Srbije.

– Za to već imamo najave i pozive Kneževića da Crkva Srbije organizuje navodne litije i proteste pred Vladom. Ovo najavljeno okupljanje nije samo vezano za navodni dogovor kako će se Vučić ponašati u UN- u, već da razvije strategiju da zaštititi sebe i pokrene smjenu Spajića i tako destabilizuje Crnu Goru iznutra. Diktator je već dao smjernice da se se počnu stvarati određeni problemi u Crnoj Gori i BIH da bi se sa njega skrenula pažnja. Pozivi političkih lidera Crkvi Srbije da organizuje litije, pokazuje koliko je ona njima važan mehanizam i udarna pesnica za gušenje Crne Gore i njeno sprečavanje ulaska u EU. Ovo je ista matrica kada pogledamo što se sve i kako dešavalo za vrijeme balvan revolucije i u Hrvatskoj 90-ih godina – istakla je Marković.

Zato, kaže, poziva svu opoziciju sa manjinskim partijama da pod hitno sjednu sa predstavnicima Kvinte i NATO i objasne prijateljima što se zapravo priprema – „da se polako repriziraju ,,planovi” iz ‘90-ih kada su isti protagonisti Šešeljevci i sadašnji predsjednik Srbije započeli krvavi pir, sa njihovim predsjednicima hrvatskih opština“.

– Nema Crne Gore ako ćutimo i nijemo gledamo šta nam se priprema. Ćutimo li na ove pripremne radnje klerofasistickih zločinaca, uperene protiv našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Ustavnog poretka, koji nam se sprdaju i sa drzavnim praznicima i primoravaju nas i navikavaju nas na zaborav naših vrijednosti. Zato nije ni čudo da nam se dešava da u našim školama, zabranjuju pjevanje pjesama o Crnoj Gori, tuče učenika, pjevanja četničkih pjesama, bacanje crnogorskih zastava do degradacije naše himne, tako što ubacuju i falsifukuju strofe i prjete nekim SAO i brisanjem naših granica i otimaju nam našu kulturnu i sarkalnu baštinu i tako redom. A sve naše institucije poput Tužilastva i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda nikako da reaguju i djeluju, ili barem osude ove stvari i zaštite Crnu Goru i naše građane od velikosrpskog nacionalizma koji se vidi i osjeća na svakom koraku – zaključila je Marković.
 
Hrvatsko primorje stvarno jeste lepo, šteta što ga naseljavaju varvarski narod kao što su Hrvati (pogotovu Dalmatinci).

Što se tiče planina, koje? Velebit mu dođe kao malo veće brdo za uslove Srbije.
Dalmatinci ne naseljavaju Hrvatsko primorje, već Dalmaciju. Zemljopis ti nije jača strana. Dalmatinci, osobito oni iz zaleđa, nisu ništa više sirovi i primitivni, nego Srbi iz Šumadije i juga Srbije.
 
Dalmatinci ne naseljavaju Hrvatsko primorje, već Dalmaciju. Zemljopis ti nije jača strana.
a Dalmacija je na Marsu? Pa dobro ako se slažeš da Dalmacija nije u Hrvatskoj to je sjajno.

Takođe, znam da je Hrvatsko primorje izraz za poviše od Dalmacije, Senj i Kvarner. Niko ga u govoru ne zove tako već ga svi zovu onime što jeste, Kvarner.

Dalmatinci, osobito oni iz zaleđa, nisu ništa više sirovi i primitivni, nego Srbi iz Šumadije i juga Srbije.
To su Vlaji, ne zovu ih džabe tako (vlasi = pravoslavci, pežorativan izraz austrougara za pravoslavce). Bivši Srbi, pokatoličeni.
 
a Dalmacija je na Marsu? Pa dobro ako se slažeš da Dalmacija nije u Hrvatskoj to je sjajno.

Takođe, znam da je Hrvatsko primorje izraz za poviše od Dalmacije, Senj i Kvarner. Niko ga u govoru ne zove tako već ga svi zovu onime što jeste, Kvarner.


To su Vlaji, ne zovu ih džabe tako (vlasi = pravoslavci, pežorativan izraz austrougara za pravoslavce). Bivši Srbi, pokatoličeni.
Hrvatsko primorje je posebna regija. Proteže se u primorju sjevernog dijela istočne obale Jadrana i obuhvaća Kvarner. Dalmacija je posebna regija koja nije dio Hrvatskog primorja. Ok, ti si vjerojatno mislio na hrvatsko primorje s malim početnim slovom. Budući da je bilo na početku rečenice stavio si veliko početno slovo pa sam pomislio da možda misliš na Hrvatsko primorje.

Vlasi nisu bili isključivo pravoslavci, već dijelom katolici, a dijelom pravoslavci, tako da ne postoji znak jednakosti između Vlaha i pravoslavaca. Također, Vlasi nisu porijeklom Srbi, iako je moguće da je bilo nešto Srba i drugih etničkih grupa među njima, već posebna etnička grupa koja je tek u 19. stoljeću bila asimilirana u Hrvate i Srbe.

Vlasi se u brojnim sačuvanim izvorima i dokumentima nabrajaju kao posebna etnička skupina, uz ostale pa je često prisutno kod nabrajanja etničkih grupa popis tipa: "...Vlasi, Bugari, Arnauti, Srbi, Turci..."
 

Шта пише у црногорском Предлогу резолуције о геноциду у Јасеновцу?

11:45 31.05.2024 (Освежено: 12:03 31.05.2024)

Група посланика предала је Скупштини Црне Горе Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу, који ће, како је раније саопштио председник парламента Андрија Мандић, бити на дневном реду седнице крајем јуна.
Предлог су потписала 43 посланика парламентарне већине, а у тексту се, између осталог, наводи да се Скупштини предлаже усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу:

"С дубоким саосећањем према жртвама геноцида у Јасеновцу током 1941-1945. године, уважавајући да ће 2025. године бити 80. годишњица од овог ужасног злочина, а препознајући да је 22. априла 1945. године логор смрти Јасеновац био расформиран и на тај дан последњи преостали затвореници убијени, Скупштина Црне Горе је вођена повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима и Конвенцијом о спречавању и кажњавању злочина геноцида, одлучује да посвети посебну пажњу комеморацији и осуди злочине почињене у том логору смрти;
Свесни историјске важности Јасеновца као места где су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележити сваке године.
Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма.
Кроз усвајање ове резолуције Скупштина Црне Горе обавезује се да активно доприноси очувању сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, промовише толеранцију, разумевање и борбу против свих облика мржње и дискриминације.
Подстиче се обележавање 22. априла као дана сећања на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен током 1941 – 1945. године, и Скупштина ће сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације.
Скупштина Црне Горе охрабрује државне организације на свим нивоима, председника Црне Горе, цивилно друштво, укључујући и невладине организације, академске институције и друге релевантне стране, да обележавају 22. април, укључујући организацију посебних догађаја и активности у сећању на жртве геноцида у Јасеновцу, који је почињен у периоду током 1941- 1945. године".
********************************************************************************************************************************************************************************
Ја не виђох у предлогу ни ко је извршио геноцид, ни над киме је извршен геноцид. "Соломонско" рјешење, тако да и усташоиди могу обиљежавати "геноцид" над Хрватима од стране Срба, Јевреја и партизана у Јасеновцу?
 

Back
Top