"Skupoća je velika": Građani krpe kraj s krajem, a trgovine zarađuju držeći enormno visoke cene

https://www.instore.rs/sr/article/8...enje-podova-u-odabranim-delhaize-prodavnicama
1000007362.jpg

Jedino što smrde na crnce dok rade

Ma skloni se bre, ti ni zivot ne uzimas za ozbiljno, a kamoli da bi mene. Ne moze kako ti hoces nego kako vecina hoce i tacka. :D
Ne interesuje me sta mislis o meni ti i slicni, za vas je svako ko ne "pljuje" bot, ali to ocigledno odredjujes po sebi i to se u psihologiji zove "projekcija".:D

Своју теорији о 'пројекцији' слободно примени на себи ..и на осталима који 'знају шта је 'живот' '

Ти мислиш да'пљују' ...па 'пљујеш' ....

Као сви лопови сматраш да сви краду ..па што не би и ти помоглалоповима ко СНС.... јер 'краду али дају'

Ту има ..како се зове rеality check .. а то је да су продали колективну земљу арапима за 1 000 евра хектар па 'купили' за 100 000 евра од арапа

све са заједничким пореским парама ...даби платили разне Сарапе..Јованове ...и (не) посредно тебе

Нормално је да моје коментаре'ставиш наигнотре' ..јер што би ти 'слушала шта нећеш '... иако 'пишеш шта хоћеш'

E,ovo za pljuvačinu :ok:

Kod mene su emocije najglasnije i ako mi se neko ne sviđa može da bude najštagod ali meni je antipatičan pa Bog :lol:
Iz tih razloga i podržim pljuvačinu na konto AV-a vrlo često ali usmerenu na ličnost isključivo.

Isto tako se ne opterećujem ko kojoj stranci pripada, ima ih ko kusih pasa, ideologija i lične simpatije i tu preovladjuju.

I tu dolazimo do poente:
Ovih dana mi je godišnjica drage osobe i mreže su mi usijale (familija, prijatelji) pa kad sam već tamo kliknem na ponešto i koliko đubreta se tu nakotilo da čoveka stvarno muka uhvati.

Koliko mediokriteta, polupismenih i glupih ljudi se uhvatilo na foru šatro podrške studentima, a kroz bljuvotine koje ih ocrtavaju vidiš da samo koriste priliku da leče sav jad i bedu koju žive da me dodje blam svakog slova koje napisah, a koje možda deluje kao podrška bilo koje strane.

Ma nek se ebu svi oni jer rade samo za svoje interese, meni treba normalan život u mojoj normalnoj zemlji.
Ne pada mi na pamet da moj glas da legitimitet sledećim lopinama, a bogme ni trenutnim.

Ići ćemo ponovo za Madjarsku/Rumuniju/Bugarsku po hranu i osnovne potrepštine.

... колико јељуди који се'борепротив протеста' ...су уствари као Сарапа и Јованов ..добили новац ... али новцем можете платити само 1 000 000

а узелисте имовину од свих 5 000 000 као и порезе

A sreca je da ovi ostanu na vlasti?
Daj ne budi smesan.
Sve sto su im zahtevali sve su ispunili.
Gore ne moze biti a ti ih branis.
Predali Kosovo,prodali brdo firmi,sad pretvorili EPS i ostale drustevene firme u DOO da ih mogu rodati,navukli čamuge da nam rade, raspad na svakom koraku......
Prema tome nemoj lupetati jer si provaljen za koga radis.

ne

sreca je da losu vlast zamenimo boljim ljudima

a ne gorim

a vi to hocete

"Skupoća je velika": Građani krpe kraj s krajem, a trgovine zarađuju držeći enormno visoke cene​

Cene u srpskim prodavnicama su takve da vam se zavrti u glavi i od pomisli da odete u nabavku osnovnih životnih namirnica. Da troškovi ishrane kod nas imaju najveći udeo pokazuju i istraživanja, ali se u to svakodnevno uveravaju i sami građani. Jer cene su nam među najvišim, a primanja među najnižim.

Život u redu, tamo gde se čeka na popuste, kako bi se priuštilo osnovno.
Da koristi akcijske cene za N1 potvrđuje i jedna Beograđanka.
“Pa ja ne znam da li iko u Srbiji sada uđe u prodavnicu i samo skine sa rafa”, dodaje ona.

Rafove pet trgovinskih lanaca obišli su istraživači Demostata. Kupovinom za malo veću kućnu nabavku, pokazalo se da je najjeftinije u DIS-u, najviše novca su izdvojili u Maxiju.
"Velika je umetnost pronaći najjeftiniju korpu, jer se razlikuju i asortimani i brendovi koji se nude potrošačima. Ne znam dal da savetujem da idu sa digitronom da obiđu svaku prodavnicu posebno", kaže Mirjana Stevanović iz Demostata.
Poređenje bi, kažu, bilo jednostavnije kada bi trgovci za pakovane proizvode, uz istaknutu cenu, naglasili i koliko košta po jedinici mere, na primer za kilogram ili litar, a sugrađani često kupljeno mere u grame.

“Uzmem gde koliko mogu da uzmem, ako ne mogu kilo onda uzmem pola i tako se živi. A penzije nisu neke da se možemo pohvaliti”, kaže jedna starija Beograđanka.
“Mislim prosto, Srbija je najskuplja u regionu”, kaže jedna žena.
To je pokazalo još jedno istraživanje Demostata - u prosečnoj potrošnji troškovi ishrane imaju najveći udeo u Srbiji.
"Crna Gora recimo ima udeo od 30 i nešto malo preko, hrane u ukupnim troškovima, Hrvatska ima 27, Slovenija 12, Srbija ima preko 40 procenata", kaže Stevanović.

Neretko se događa da i domaći proizvodi budu jeftiniji u inostranstvu.
"Verujem i da bi imali prostora da i na domaćem tlu snize te cene", kaže Stevanović.
“Mislim da je to šokantno, katastrofa i još neke reči koje nisu za televiziju, znači pljačka!”,

Kod većine suseda najniža zarada mora da pokrije ne samo golo preživljavanje, već da omogući dostojanstven život sa dovoljno sredstava za odeću, obuću, prevoz, kulturne manifestacije i odlazak na godišnji odmor.
“Za mene je sve skupo, odeću ne kupujem, nosim šta imam. Skupoća je velika nigde nisam otišla šest godina, da izađem iz kuće iz četiri zida”, kaže starija Beograđanka.
Dok građani krpe kraj sa krajem, godišnji izveštaj Agencije za privredne registre pokazao je da trgovina na veliko i malo ostvarila najveću dobit u 2024, pri čemu profit sektora od 207,6 milijardi dinara predstavlja skoro četvrtinu ukupnog dobitka privrede.

To je znak da su trgovine ozbiljno zaradile držeći enormno visoke cene.
https://n1info.rs/biznis/skupoca-je...rgovine-zaradjuju-drzeci-enormno-visoke-cene/

:bravo: :bravo: :bravo:
Proizvodnja ne raste = konstantna kolicina proizvoda
Plate rastu
---------------------------
Cene proizvoda rastu da bi se kolicina robe usaglasila sa kolicinom novca

Zasto se nedostajuca kolicina robe ne nadoknadi uvozom?
Jedino objasnjenje je da roba u stvari ima realnu cenu i da su rast nasih plata i cena samo odraz inflacije u svetu. Dakle da tu nema nikakve extra zarade trgovaca u odnosu na period pd pre deset godina.

Dakle roba nije skupa nego su nase plate i dalje realno male dok nominalno rastu.

Dakle Srbija tavori nista se ne desava, svetska inflacija se prelila u Srbiju, plate su skocile kao i cene. Ostala je samo selektivna statistika kojom se vlast hvali kako su nam porasle prosecne plate. Da nije tako, da su plate realno skocile, ili da su cene preskupe, nedostatak robe bi se nadoknadio uvozom. Tako je bilo kad je mleko nerealno skocilo pa smo bili preplavljeni uvozom mleka iz Poljske.

Srbija se svrstava među srednje razvijene zemlje sa stabilnim ekonomskim rastom po Svetskoj banci.

Poslednja izmena:
Dalje kada sagledamo realnu kupovnu moc evo tabela zemalja Balkana. Dakle kupovna moc u odnosu na prosek EU koji je index 100.

1754373049722.png
1754373066677.png

Dakle i dalje se prilicno gore zivi u Srbiji nego u Sloveniji i Hrvatskoj, o Rumuniji koja je presisala kompletan Balkan da ne govorimo.

Hrvatska kao susedna zemlja koja je jos od 2014. u EU je dobar reper.

1754373257374.png

Dakle u poslednjih deset godina vidimo jako spor napredak Srbije. Nedovoljno.

proletos kada su blokirali slepci lokalnu gimnaziju ja ih pitao: sto ne blokirate gomex, koji je na 100 metara od gimnazije?

vlasnik je knezevic, teski naprednjak, videgodisnji odbornik u zrenjaninu.
blokiranjem gomexa mozete nastetiti konkretno kome treba, a ne maloletnoj deci

samo me gledali blokaderi kao mlada telad

Back