Skupljanje kamena na antičkim skulpturama?

Džek svih zanata

Veoma poznat
Poruka
14.802
Ne jednom smo se divili antičkim skulpturama i valjanom radu dobrih starih majstora.
No, ono interesantno, da ne kažem misteriozno, a možda je i neka zavera u pitanju, je to što su svi delovi tela na tim skulpturama u savršenom skladu proporcija, tj, verodostojno je to isklesano, sem jednog dela.

Ili je odvaljen (a to možemo pripisati brutalnom zubu vremena) ili je u mikro proporciji.
Naravno, radi se o ćuni, ili da budem forumski korektan - penisu.

Još više začuđuje činjenica da su testiti isklesani takođe u verodostojnim proporcijama, kao i sve ostalo, ali ćuna nije. Uvek je minijaturna.

Zašto? Da li su se dobri majstori našalili sa generacijama koje dolaze, ili je neka misteriozna zavera u pitanju? Ako jeste, šta bi moglo da bude u pitanju?

Molim buduće učesnike da se uzdrže od zezanja sa tim delom tela statua, i pokušaju da smisle zašto su tako minijaturne, ako znamo da su slobode antičkih naroda bile nesputane hriščanskim verskim dogmama!

Ne jednom smo se divili antičkim skulpturama i valjanom radu dobrih starih majstora.
No, ono interesantno, da ne kažem misteriozno, a možda je i neka zavera u pitanju, je to što su svi delovi tela na tim skulpturama u savršenom skladu proporcija, tj, verodostojno je to isklesano, sem jednog dela.

Ili je odvaljen (a to možemo pripisati brutalnom zubu vremena) ili je u mikro proporciji.
Naravno, radi se o ćuni, ili da budem forumski korektan - penisu.

Još više začuđuje činjenica da su testiti isklesani takođe u verodostojnim proporcijama, kao i sve ostalo, ali ćuna nije. Uvek je minijaturna.

Zašto? Da li su se dobri majstori našalili sa generacijama koje dolaze, ili je neka misteriozna zavera u pitanju? Ako jeste, šta bi moglo da bude u pitanju?

Molim buduće učesnike da se uzdrže od zezanja sa tim delom tela statua, i pokušaju da smisle zašto su tako minijaturne, ako znamo da su slobode antičkih naroda bile nesputane hriščanskim verskim dogmama!

da pomognem drugu sa stručnom dokumentacijom
Posejdon
450px-0038MAN_Poseidon---Zeus.jpg

kopljanik
267-web-mb-greekWEB.jpg

images

Zevs - on još najgore prošao, a vrhovni je bog
5275-004-322CA85A.jpg

Da sam ga marnuo, okoristio bih se i sada bio besramno bogat; ne bi mi palo na um da se zamajavam po forumu.
Drugo, kada bih pozirao za to, trebalo bi im pola tone kamena više.

Ajde ljudi, malo ozbiljnosti.

Prsti su mnogo delikatniji zadatak majstoru od ćune, pa ga je opet izveo bez greške.
Zašto su samo na tom delu štedeli na materijalu?

Da sam ga marnuo, okoristio bih se i sada bio besramno bogat; ne bi mi palo na um da se zamajavam po forumu.
Drugo, kada bih pozirao za to, trebalo bi im pola tone kamena više.

Ajde ljudi, malo ozbiljnosti.

Prsti su mnogo delikatniji zadatak majstoru od ćune, pa ga je opet izveo bez greške.
Zašto su samo na tom delu štedeli na materijalu?
ma čuveni Auriga (vozar) ima bre sačuvane trepavice od finog gvožđa
4409-16383.jpg

U vojsci sam ih viđao dosta, na tuširanju, (tražio sam svoju tuš kabinu, ali mi nisu dali, rekoše da nisam u Hajatu nego u JNA :) ) onda pre toga i na regrutaciji, kada su nas gologuze postrojili i nešto zagledali oko aparatura i mogu tu kazati da su bili veći, u proseku, od ovih kilonja - statua.

Eto, veci u prosjeku. Znaci, ima tako malih i sada, ispodprosjecnih :mrgreen:
Ostajem pri misljenju da su tada bili toliki (prosjecno), da nema zavjere. :mrgreen:

Ne, nisi me razumela. Prosek im je dosta veći nego prosek na statuama.

Mora da postoji zavera, nemoguće je da na onako razvijene bilmeze ide redom micro-chuningston.
A drugo, testisi su im prikazani sasvim normalno, pravilnih proporcija, po današnjem proseku.

Kako to objasniti?

Nije ti poznat jedan detalj oko "one stvari"....

Sto je u miru manji - nadignut je veci! :per:

Ako je u miru samo 5 cm, nadignut moze lako da bude i 18 cm.....

Ako je u miru 10 cm, nadignut retko moze da predje 13-14 cm!

Stari vajari su znali za ovu ANOMALIJU QURCA da su ih zato vajali tako male! :aha2:

Kod antičkih umetnika prikazivanje polnosti nije bilo u svrhu erotomanskog doživljaja falusa, iako jeste efekat bio u divljenju muškom telu i to od strane drugog muškarca. Taj homoerotizam nije saglasan današnjem homoerotizmu, radi se o drukčije vaspitavanom ukusu... i skladnosti.

Muške vrline, mladih muškaraca, omladine, vaspitavani su u smislu divljenja vrlinama u šta spada i čednost i smernost. Antički umetnici nisu smatrali žene čednima, po samoj svojoj prirodi, pa se tamo mogu videti npr. kipovi gde je na kipovima žena pubus prekriven rukom... kod muškaraca se podrazumevalo da nema šta ni da da se naglašava jer je lepota samog tela u skladu cele figure, a nisu se zabavljali veličinom penisa.

Back