Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlično pitanje.
Evo da uporedimo:

Baker Salary in Germany​

https://www.erieri.com/salary/job/baker/germany
This page is an excerpt of the much more complete compensation information available in ERI's Assessor Series.

€35,528 (EUR)​

Average Salary

A pocetna plata nastavnika i to u osnovnoj skoli, (ne visi nivo) stoji da je 62322 EUR
https://forum.krstarica.com/threads/skroz-dobra-pekara-ili-bolnica-ili-skola.1039360/

A medicinske sestre 46829 EUR
Možda sam dosadan ali bitno je da razlikujemo pekara i radnika u pekari. Kod nas je pekar plaćen oko 130 000din. a radnik u pekari oko 80 000 din. Prosečna plata nastavnika u Nemačkoj je velika zato što ima mnogo više privatnih škola. Kad tad i kod nas će doći do masovnije privatizacije po školama pa će i plate biti drastično veće.

Možda sam dosadan ali bitno je da razlikujemo pekara i radnika u pekari. Kod nas je pekar plaćen oko 130 000din. a radnik u pekari oko 80 000 din. Prosečna plata nastavnika u Nemačkoj je velika zato što ima mnogo više privatnih škola. Kad tad i kod nas će doći do masovnije privatizacije po školama pa će i plate biti drastično veće.

Pa ja pišem o državnim školama, jer je to ono što nam je od onteresa. Uvek će biti onih koji imaju da plaćaju privatne škole, ali deca bez novca će biti osuđena na jako lošu nastavu. To je ono što je domen države a se time bavi.

Ok, dakle pekar ima veću platu od asistenta sa doktoratom na univeritetu. Samo da bude jasno. Dakle, asistent je završio osnovne studije sa najmanje 9, zabršio je master studije, završio je doktorske studije, sada radi sa studentima i ima toliku ili manju platu od pekara.

Ne kažem da je to nepravedno? Nego... ko uopšte želin da se bavi više ozbiljnim naukama? Ko? Zašto bi? ****.te frizerke, pekari itd imaju komotno više od toga. Neka imaju.

Ok, dakle pekar ima veću platu od asistenta sa doktoratom na univeritetu. Samo da bude jasno. Dakle, asistent je završio osnovne studije sa najmanje 9, zabršio je master studije, završio je doktorske studije, sada radi sa studentima i ima toliku ili manju platu od pekara.

Ne kažem da je to nepravedno? Nego... ko uopšte želin da se bavi više ozbiljnim naukama? Ko? Zašto bi? ****.te frizerke, pekari itd imaju komotno više od toga. Neka imaju.

Висину плате асистента одређује количина новца у буџету, а пекарском мајстору тржиште.
Сасвим различите полазне тачке.

Pa šta... plate su odraz koliko se nešto ceni. jbg. I ja mogu da mislim da sam apolon, ali ako svi misle da nisam šta da radim...
u tome se razlikujemo mi i oni drugi. mi smo u stanju da ubedimo njih da smo apoloni iako nismo, cak iako oni znaju da nismo, ali su tocila u tolikoj meri da kad se suoce sa realnoscu kolike su dileje, priznace u sebi mamu mu ebem vidi ga ipak je apolon.

salu na stranu... drustvo je otislo u 3pm... da bi bilo sta u drustvu izgradili sto je vazno, moramo da krenemo od dna jer smo dotakli dno bunara. samo jos krv da pocne da lije ulicama na litre i svako ce toga biti svestan. cak i onaj bez osnovne. a kamoli neki ćacikvaziapolon.

a i to je nesto sto moze da izrodi dobro, jer posle toga nece nista biti kao pre. zdravstvo najmanje a ako je zdravstvo u q kao stoje danas, cemu se nadati onda u prosveti ili bilo cemu drugom.

kakve veze ima...neki tik toker bez grama mozga i lenj ko mazga ima mozda vise od oboje.

pitanje je kako se nesto valorizuje, a novac nije jedino merilo.

kakve veze ima...neki tik toker bez grama mozga i lenj ko mazga ima mozda vise od oboje.

pitanje je kako se nesto valorizuje, a novac nije jedino merilo.

Jel? Nije jedino? Ako neko ima mir jer zna da može da poplaća sve račune, a neko ima nemir jer zna da neće imati za sve, da je u grču jer mora mimo posla dodatno da zarađuje, to nije bitna stvar?Zarada je ono što je pokazatelj. Tržište je ok, ali Nagalsila sam u temi oblasti koje država kontroliše i daje joj cenu. Cena je takva.

Висину плате асистента одређује количина новца у буџету, а пекарском мајстору тржиште.
Сасвим различите полазне тачке.

Pa upravo to, novac u budžetu je stvar politike vlasti, kako ga raspodeljuje. Kako ga troši i na šta. Vidimo na šta se sve troši.

Pa upravo to, novac u budžetu je stvar politike vlasti, kako ga raspodeljuje. Kako ga troši i na šta. Vidimo na šta se sve troši.

У држави попут Србије не можеш очекивати да ће постојати (за опште добро) иоле смислена прерасподела буџета.

Obrazovanje i zdravstvo jesu stubovi drustva, ali ova drzava trenutno ne moze bolje od ovog. Da mnogo toga nije kako treba se vidi u raskoraku izmedju drzavnog i privatnog sektora.

Mozda bi trebalo napraviti neki pedesetogodisnji statisticki prikaz primanja u skolama i zdravstvu u odnosu na realne cene i standard zivota. Verujem da bi se tu videlo da su plate u skolstvu vec decenijama generalno niske. To je na zalost postalo nesto sto se podrazumeva.
Ono sto hocu da kazem je to da ce do promena tesko doci. Cak i kada bi se politicki vrh promenio puno vremena i lomatanja bi bilo potrebno da se od nicega napravi nesto. Price o ekonomskom tigru su mazanje ociju. Stvara se privid uspeha, ali to nije realna slika.
Pesimistican komentar, znam, i nije od neke pomoci, ali sam svakako za promene. Samo sto to nista nece ici preko noci, a nas narod i nije previse strpljiv i ne razmislja dugorocno.

Ne mislim tako.
Zapravo sam uverena da je sve moguče izokrenuti, kao što se moglo i pre.
Upravo se o tome i radi da se ogromne količin novca troše iz budžeta na njihova lilčna bogaćenja, čudne i nepotrebne projekte, ugrađivanja za sve i svašta, daju novac fabrikama da otvaraju fabrike i čim dobiju novac oni zatvore... puštaju uvoznike d se basnoslovno bogate, uništavju poljoprivrednike koji bi mogli značajno da doprinose budžetu.. Zapravo toliko bi moglo da ima poboljšanja samo kad bni prestalo da se krade verujem da bi barem 30% budžetskog novca bilo free

Promašio si temu. Niko razuman ne tvrdi da država treba da vodi biznis, nego da obavlja svoju ulogu: da postavi pravila igre, obezbedi teren i sudije, i da kazni varanje. Tek tada privatni sektor može da diše i raste. Kod nas se, pod mantrama "tržište sve rešava" i "sve mora privatno", država isključila iz ključnih funkcija pa je tržište postalo divljina. A kad tome dodaš sistemsku korupciju i partijsko upravljanje institucijama, dobiješ recept za sporo, skupo i nepredvidivo okruženje u kojem uspevaju samo privilegovani, a ne nužno najbolji.

Zašto je mantra "sve privatno" opasna kad nema institucija? Zato što privatizuješ profit, a socijalizuješ štetu: karteli, isisavanje rente kroz monopole, gaženje malih igrača, "utrka do dna" sa platama i standardima. Investicije odu u brze, uvozne, niskoprofitne sektore (maloprodaja, uvozno-trgovački lanci), a sistem ostaje bez učitelja, lekara, majstora i inženjera. To je spirala: sve slabije javne usluge, odlazak kadrova, još slabije usluge, niža produktivnost privatnog sektora, stagnacija.

Preduzetništvo je super ali zdrav privatni sektor postoji samo kad su institucije jake. U suprotnom, uspeva "burazerski kapitalizam", a ne tržište. I nije poenta da "država uradi posao umesto tebe", nego da pravična pravila važe za sve i da su stabilna. Tada rizik ima smisla, a rad i inovacija se isplate.
Onda svi juriš na državno jasne kao i do sada? To se pokazalo kao ekstra rešenje pa zato samo jedan EPS sa izdvojenim preduzećima ima 7-8 puta više zaposlenih nego što optimalno treba. Privatni poslovi su "burazerski" kada ta privatna firma radi za državu i svi znamo koje su to firme i ko ih je otvarao. Privatan biznis je pre svega u širokoj potrošnji gde ti nije potrebna država uopšte kao klijent da bi radio. Baš zato što je država nikakva najbolje je rešenje da se čovek posveti svom poslu. U ovom sistemu nemaš ni zdrav javni sektor. Pre biram sam da idem na ledinu nešto da stvaram moje nego da mi ovakava država ocenjuje moj rad i da me baca u isti koš sa neradnicima koji su velika većina u javnom sektoru. Javne usluge jesu slabe jer je država poslodavac. Iste usluge u privatnom sektoru su bolje ali moraju da se realno plate. Primera radi javno zdrastvo je nula i čeka se ko zna koliko i vlada opšti haos, treba veza ,ovo, ono itd. Dok kod privatnika platiš i nema problema. E sad bi ja pitao državu i državno zdrastvo zašto se to plaća svakog meseca ako ničemu ne služi nego ja odem i rešim svoj problem kod privatnika?

У држави попут Србије не можеш очекивати да ће постојати (за опште добро) иоле смислена прерасподела буџета.

Sasvim je moguće. Ako nema novca a ono neke druge apanaže, vaučeri, neka nadomešćavanja.. dobra volja. Samo da psotoje ljudi po ministarstvima koji su VREDNI i PRECIZNI, to pro. to su uglavnom sve probisveti i preko veze zaposleni koji veze s vezom enmaju šta rade. to što imalo dobro funckionišemo je zahvaljujući tim velikim firmama privatnim koje pumpaju pare u budžet i recimo firmama kao parking servis. .. Pošten rad, stručnjaci, da se zavuku rukavi. I dalje verujem da je to moguće. Da ne verujm uopšte ne bih išla na proteste.

Jel? Nije jedino? Ako neko ima mir jer zna da može da poplaća sve račune, a neko ima nemir jer zna da neće imati za sve, da je u grču jer mora mimo posla dodatno da zarađuje, to nije bitna stvar?Zarada je ono što je pokazatelj. Tržište je ok, ali Nagalsila sam u temi oblasti koje država kontroliše i daje joj cenu. Cena je takva.
mogao bi o ovome dva sata ali necu.

za naucnog radnika je uvek bilo vaznije da je ispunjen ciljem i da u njemu nalazi smisao postojanja. novac je uvek bio tu, ko nije bio zadovoljan i ko se naukom bavio samo zbog novca pakovao je stvari i begao u eu ili ameriku. cak i mladi ljudi u britaniji koji su u informatici, sw ili hw nebitno, ne nalaze sebe u britaniji vec redom begaju u kaliforniju.

plata veca ali ne toliko, ali ono sto rade je cenjenije tamo nego u britaniji. sta mi da kazemo? svaki lekar-specijalizant gleda sto pre da se umuva kod privatnika ili da zbrise iz zemlje...10 posto njih ostaju u drzavnim ustanovama i danas se stalno pune mladima koji pojma nemaju ni sa cim. nekad bukvalno, bio svedok i nisam verovao. pitam se sta ce biti kad im profesori vise nece biti dostupni na mobu kako da napisu neku dijagnozu jer ne znaju.

secam se skeca iz two and half men kako je carliju trebao formalni recept za neki lek a nije imao ko da mu da, pa je putem video ceta zinuo nekoj dileji lekaru iz afrike na kameru i on mu dao dijagnozu.... na zinjenje :lol:

mislio skec, tv snag sto bi britsi rekli i smejali se... a danas? sta ce biti sa naukom kada neki klinac hemicar napravi pizdariju i spali pola faksa jer ne ume da spoji pravilan odnos hemikalija u retorti a ti naprimer se pentras po nekoj planincugi gde nema dometa.

parafraziram, ali razumes me.

kuvari su uvek bili jako dobro placeni kao i svi koji rade u kuhinjama...svuda u svetu...ali i tu ima svasta.

biti kuvar ili pekar je zanimanje za koga ce uvek biti posla jer hrana je nesto sto ce uvek ljudima trebati...obrazovanje i nauka jok.

sto bi reko moj pokojni drugar kad sam ispovrto 3500 zelenih za neke nos cevke triode iz ww2, reako doslovno: jesces ti te cevke kada ne budes imao leba...i bas je tako i bilo. nisam ih jeo, ali sam se krstio samom sebi koliko je bio u pravu.

mogao bi o ovome dva sata ali necu.

za naucnog radnika je uvek bilo vaznije da je ispunjen ciljem i da u njemu nalazi smisao postojanja. novac je uvek bio tu, ko nije bio zadovoljan i ko se naukom bavio samo zbog novca pakovao je stvari i begao u eu ili ameriku. cak i mladi ljudi u britaniji koji su u informatici, sw ili hw nebitno, ne nalaze sebe u britaniji vec redom begaju u kaliforniju.

Razumem da jedan mladi čovek osim da se bavi naukom želi da živi normalno: želi da ima decu, da ga može iškolovati, da može da plati stan, normalne stvari, ne da bude bogat. ******, ko još je u današnje vreme i da li treba da bude neki zaluđenik kao Tesla koji će da radi non stop i da živi na kori hleba? kod nas danas asistenti daju otkaze i rade u običnim firmama.. da bi mogli da imaju za život u Begeu. Ok. Neka je tako. Samo nek se zna. I nek se ne priča kako je sjajno

Razumem da jedan mladi čovek osim da se bavi naukom želi da živi normalno: želi da ima decu, da ga može iškolovati, da može da plati stan, normalne stvari, ne da bude bogat. ******, ko još je u današnje vreme i da li treba da bude neki zaluđenik kao Tesla koji će da radi non stop i da živi na kori hleba? kod nas danas asistenti daju otkaze i rade u običnim firmama.. da bi mogli da imaju za život u Begeu. Ok. Neka je tako. Samo nek se zna. I nek se ne priča kako je sjajno
ma gde je sjajno bre... sta da kazu umetnici kad je trziste slika prslo nacisto. milion profesija je unisteno... ne znam da li znas, kada je sns 2012 dosao na vlast osnovao je preko noci 90 firmi za prozivodnju filmova samo da bi kroz njih prali lovu. pola filmova-para koji su dobijali od drzave na ime nicega jer su totalni anonimusi vodili te firme, nisu opravdali zavrsenim filmom vec samo napravili ulaz i izlaz para...i ugasili firmu i nikom nista...ne mozes na konkurs da ides za kinematografska dela jer kao nikad pre je SVE namesteno za njihove. na tendere :lol: ranije sa zutima je oko 90 posto bilo namesteno, danas je SVE.

tako da nisi samo ti ugrozena od ovog krimogenog rezima.

klanovi i sekte svuda postoje. na zapadu koliko hoces. odes napr u belgiju ili holandiju da pravis bukove za manekene vrstan si profesionalac-fotograf, nece te nijedno udruzenje primiti jer si stranac, radis na crno posao koji radi elita fotografa. radis malo jeftinije nego njihovi i znas sta se desi. jedno vece ides ulicom i kazes sebi bas sam se lapo snasao, a iza coska izadje 4 njih sa bezbolkama i tako te premlate da ostanes u gipsanom koritu.

prica naseg fotografa koji je invalid ostao bas zbog toga.

nigde nije sigurno. nista nije sigurno. jedino je smrt sigurna.

Ovakvi su primer kako se decenijama omalovažava prosveta. Nemaju blage veze sa radom u školi ali već decenijama imaju naredbu il su sa poluinformacijama radili na tome da se prosveta što više omalovaži i uništi u ovoj državi.Link koji je postavio služi za narodne mase koje će se primiti na tako nešto, svi koji rade u školi, smeju se ovome.

3 godine radnog iskustva u prosveti! :cool:

Prvo profesorski tj nastavnički rad nije samo ono što se vidi u učionici. I njihov raspust je kraći od učeničkog. Drugo koliko škole mora da ima profesor a koliko pica majstor?

To komunističko plaćanje na osnovu školske spreme je prošlost.
Zbog toga su svi krenuli da studiraju ili kupuju diplome.

Sada vlada zakon ponude i potražnje. Mnogo školovanih a niko
ne zna da 'popravi' strujomer.

Zato je meni električar uzeo 50 e za 15 minuta posla pre neki dan.
Samo prespojio 2 žice.

Poslednja izmena:
Ne mislim tako.
Zapravo sam uverena da je sve moguče izokrenuti, kao što se moglo i pre.
Upravo se o tome i radi da se ogromne količin novca troše iz budžeta na njihova lilčna bogaćenja, čudne i nepotrebne projekte, ugrađivanja za sve i svašta, daju novac fabrikama da otvaraju fabrike i čim dobiju novac oni zatvore... puštaju uvoznike d se basnoslovno bogate, uništavju poljoprivrednike koji bi mogli značajno da doprinose budžetu.. Zapravo toliko bi moglo da ima poboljšanja samo kad bni prestalo da se krade verujem da bi barem 30% budžetskog novca bilo free
Istina je da su prioriteti poslozeni onako kako pojedincima odgovara, a ne za dobrobit drzave i drustva.
Ali i cak i kad to ne bi bilo tako i ako bi se gledalo realno stanje i budzet - drzava opet nije u stanju da taj problem resi odjednom.
Mozda jedino uz jos veca zaduzivanja.

Back