Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
samrate vise sa svojim nastavnickim platama, ako vam se ne svidja, lepo u privatni sektor i zaradite vise, ako mozete. ali ne, vi biste hteli drzavne jasle, uljuljkani sa svim pravima i onda ljubomoristete na nas koji radimo u privatnom sektoru da eto imamo vece plate. izvolite pridruzite se, niko vam ne brani.
Ti nisi ništa ukapirala

Ne radi se u temi o tome, već o politici vlasti prema ovim oblastima. Jednostavno time se onemogućavaju kvalitetni kadrovi I urušava državno školstvo na duži period

Ti nisi ništa ukapirala

Ne radi se u temi o tome, već o politici vlasti prema ovim oblastima. Jednostavno time se onemogućavaju kvalitetni kadrovi I urušava državno školstvo na duži period
Državno školstvo i treba redukovati na osnovno obrazovanje.Ostalo prepustiti tržištu.Danas država odnosno društvo finansira između ostalog obrazovanje kuvara i medinskih sestara-tehničara koji su u velikom broju ta zanimanja izabrali zbog mogućnosti zaposlenja u inostranstvu.

Ti nisi ništa ukapirala

ja pisem onako kako sam procitala. nastavnici imaju platu kao prodavacica u skroz dobroj pekari...ali nastavnici ne razmisljaju da u stvari ona ima manju platu, jer radi 48 sati nedeljno...6 dana ukupno za taj novac. ja radim posao koji je bolje placen, ali ako hoces nekoga ko moze 5 sati da izdaje porudzbine bez pauze (pishicki i fizicki iscrpljujuce, jer ja te porudzbine svce vreme pratim i uklapam) i da sve bude korektno..e pa to mora da se plati, inace ti taj/ta ode.

plus za tu skroz dobru sam cula da je jeziv mobing tamo..iz vise izvora.

ja pisem onako kako sam procitala. nastavnici imaju platu kao prodavacica u skroz dobroj pekari...ali nastavnici ne razmisljaju da u stvari ona ima manju platu, jer radi 48 sati nedeljno...6 dana ukupno za taj novac. ja radim posao koji je bolje placen, ali ako hoces nekoga ko moze 5 sati da izdaje porudzbine bez pauze (pishicki i fizicki iscrpljujuce, jer ja te porudzbine svce vreme pratim i uklapam) i da sve bude korektno..e pa to mora da se plati, inace ti taj/ta ode.

plus za tu skroz dobru sam cula da je jeziv mobing tamo..iz vise izvora.
Pa otići će i nastavnici

Zapravo već godinama kod nas upisuje za nastavnika hemije fizike ili matematike po par studenata, jedan ili ni jedan.

Uvek se nađe "neko" da bude profesor matematike fizike ili hemije?

neko ko ce prihvatiti taj posao. jbg, niste bitni, nismo ni mi...s tom razlikom sto mi imamo slobodu da promenimo mesto rada, nismo vezani za svoje radno mesto, vecinom. a vi se svog drzite ko pijan plota. sta sam ja restorana promenila. :lol: kad mi ne odgovaraju uslovi ja odem. pa znam ljude koji su odlazili u sred smene ili samo jave da vise ne dolaze. to s ezove sloboda i nezavisnost. zato ja i dalje volim svoj posao. otkazni rok je nesto sto se maze na hleb, radis ga samo ako je neko bio korektan, ali hoces da ides dalje, jer su redje pojave da neko sedi godinama na jednom mestu.

Meni studentkinja kojoj je ostalo 10tak ispira do kraja, ima i loš prosek, generalno, nikad joj ne bih poverila nastavu bilo kome jer smušeno priča, ne studira nastavnik smer I nije polagala ni jedan predmet iz grupe pedagoški psihološki predmeta, rekla da je otišla u opštini gde živi u begeu samo da se raspita kad završi da li bi možda mogli da radi. Odmah su joj ponudili ugovor i bukvalno je zaposlili jer nemaju nikoga.. Plaćali nekog u penziji

Meni studentkinja kojoj je ostalo 10tak ispira do kraja, ima i loš prosek, generalno, nikad joj ne bih poverila nastavu bilo kome jer smušeno priča, ne studira nastavnik smer I nije polagala ni jedan predmet iz grupe pedagoški psihološki predmeta, rekla da je otišla u opštini gde živi u begeu samo da se raspita kad završi da li bi možda mogli da radi. Odmah su joj ponudili ugovor i bukvalno je zaposlili jer nemaju nikoga.. Plaćali nekog u penziji

iskreno ni ja ne bih bila nastavnica. :lol:

Koliko si puta u Srbiji čula: uči školu da ne moraš teško da radiš? Sasvim pogrešno, jer treba steći znanje i stručnost da bi bio dobro i plaćen. Rad se podrazumeva.Nevezano koju školu si završio.
Treba pametno i izabrati zanimanje. Možeš biti odličan u nečemu što nema prođu na tržištu rada, a ono je vrlo dinamično. Meni na Zapadu nikad niko nije tražio diplomu, već samo znaš li ili ne danradiš to što im treba. Najbolje su plaćena zanimanja koja su opasna.

Treba pametno i izabrati zanimanje. Možeš biti odličan u nečemu što nema prođu na tržištu rada, a ono je vrlo dinamično. Meni na Zapadu nikad niko nije tražio diplomu, već samo znaš li ili ne danradiš to što im treba. Najbolje su plaćena zanimanja koja su opasna.
Sa ovime se slažem, al poslednjih godina i moje zanimanje postade opasno :( I ja sam birala šta volim da radim, moguće da nisam trebala izgleda :(

Školstvo ima problem još od štampanja diploma u Prištini gde svaka budala koja je imala političku ili neku drugu vezu ladno sebi nabavljala diplome. Za zadovoljstvo u prosveti i dobar stimulans bi uveo platne razrede na osnovu rezultata. Naprave se koeficijenti koji se dobijaju na osnovu provere. Kako? Par puta godišnje se rade kontrolni testovi za svakog nastavnika. Pogleda se prosek znanja njegovih učenika i tako odredi platni razred. Sve dok kod nas u državnim firmama i institucijama ljudi imaju istu platu samo zbog istog nivoa obrazovanja a ne zbog rezultata neće nam biti bolje. Sve dok onaj dobar vredan i kvalitetan radnik dobija istu platu kao i njegov neradni kolega mi će da se vrtimo na ringispilu komunizma. U prosveti se tek ne vrednuje i ne pravi razlika izmedju onih koji uče decu i onih koji tu smrduckaju u prosveti za badava. Ja sam za to da nastavnik ima i 500.000 platu ako deca kojima on predaje znaju iznad proseka. A isto sam za to da oni najgori rade za minimalac i da se liferuju iz prosvete sami. Da se napravi sistem vrednosti gde rezultat utiče na platu i ništa više.

da, ali to je onda kao u privatnom sektoru, ako ne platis ode ti onaj ko je dobar...ali, ljudi koji rade u drzavnom sektoru nisu vecinom spremni za takav nacin rada. navikli su da im drzava daje platu radili ili ne.

problem je sto ljudi u srbiji vecinski razmisljaju kao da zive u sfrj tjah sad smo se zaposlili i tu cemo docekati penziju. nisu spremni na dinamiku i rizik.
Dosad sam promenio bar desetak različitih poslova. Sad sam samostalni mali privrednik, ali ako ne bude išlo, menjaćemo nešto. Zasad je ok i više nego sam očekivao, ali nikad se ne zna. Malo je nekad stresno, ali šta se može.

da, ali to je onda kao u privatnom sektoru, ako ne platis ode ti onaj ko je dobar...ali, ljudi koji rade u drzavnom sektoru nisu vecinom spremni za takav nacin rada. navikli su da im drzava daje platu radili ili ne.
Još jedan stereotip, bar kada se radi o mom poslu učiteljice. Većina nas je ovde jer voli svoj posao, a što bedujemo, sami smo krivi očigledno...

Nije poenta u tome, može i Pera ložač da drži časove, to je opštepoznata mantra mnogih u Srbiji
:mrgreen: Zapita li se neko o budućnosti tako obrazovane dece?

pa bice ono privatne skole i drzavne skole..neka deca ce ici u privatne skole, neka u drzavne. bolji kadrovi ce raditi u privatnim skolama, ali ti kadrovi ce morati da imaju rezultate. ovako radili ili ne platica leze na racun u celosti. :mrgreen:

Sa ovime se slažem, al poslednjih godina i moje zanimanje postade opasno :( I ja sam birala šta volim da radim, moguće da nisam trebala izgleda :(
I moja majka je bila učiteljica. To je spcifično zanimanje koje ljude učauti i učini nesposobnim da ga promene. Pred penziju se žalilabkako nije isto kao kad je počinjala. Tad je bilo kasno da bude nešto drugo. Poznajem neke prosvetare i koji su nekako uspeli da se osposobe za neka druga zanimanja, bolje plaćena.

I moja majka je bila učiteljica. To je spcifično zanimanje koje ljude učauti i učini nesposobnim da ga promene. Pred penziju se žalilabkako nije isto kao kad je počinjala. Tad je bilo kasno da bude nešto drugo. Poznajem neke prosvetare i koji su nekako uspeli da se osposobe za neka druga zanimanja, bolje plaćena.
Stvar je u tome da ja volim svoj posao, volim rad sa decom. Većina nas je takva, zato i jesu zloupotrebili to, smatrajući da ćemo ćutati i raditi jer smo svi bolećivi kada se radi o deci.

prava rec covek se ucauri lako u prosveti. i ne samo u prosveti, nego u posti npr. rade na prijemu paketa i to je sve. uciteljica uvek isto radi na svake 4 godine.

Back