Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Privatni biznis je najobolje rešenje svuda. Problem kod privatnog posla je taj da ako bilo ko želi da uspe mora da prihvati da prvih 5-6 godina nema ničega osim posla. Tek posle 5-6 godina kada se posao razvije počinju da se ubiru takvi rezultati da to ne može da se poredi sa bilo kakvom platom. Šta ko juri to na kraju i dobije. Kao i sve ostalo u životu. Znam ljude koji su napustili državne poslove davno. Ljudi im pričali kako su ludaci, kako nema bolje, kako ovo, kako ono. Otišli ljudi u privatnike i sad su sami svoje gazde. Mora malo i da se rizikuje i pomuči u životu da bi se imao veći standard i mogućnosti. Naša mantra "država duradi nešto" ne pije vodu. Drzavni aparat je kleptomanski, poltronski i sve ostalo što već znamo.

Promašio si temu. Niko razuman ne tvrdi da država treba da vodi biznis, nego da obavlja svoju ulogu: da postavi pravila igre, obezbedi teren i sudije, i da kazni varanje. Tek tada privatni sektor može da diše i raste. Kod nas se, pod mantrama "tržište sve rešava" i "sve mora privatno", država isključila iz ključnih funkcija pa je tržište postalo divljina. A kad tome dodaš sistemsku korupciju i partijsko upravljanje institucijama, dobiješ recept za sporo, skupo i nepredvidivo okruženje u kojem uspevaju samo privilegovani, a ne nužno najbolji.

Zašto je mantra "sve privatno" opasna kad nema institucija? Zato što privatizuješ profit, a socijalizuješ štetu: karteli, isisavanje rente kroz monopole, gaženje malih igrača, "utrka do dna" sa platama i standardima. Investicije odu u brze, uvozne, niskoprofitne sektore (maloprodaja, uvozno-trgovački lanci), a sistem ostaje bez učitelja, lekara, majstora i inženjera. To je spirala: sve slabije javne usluge, odlazak kadrova, još slabije usluge, niža produktivnost privatnog sektora, stagnacija.

Preduzetništvo je super ali zdrav privatni sektor postoji samo kad su institucije jake. U suprotnom, uspeva "burazerski kapitalizam", a ne tržište. I nije poenta da "država uradi posao umesto tebe", nego da pravična pravila važe za sve i da su stabilna. Tada rizik ima smisla, a rad i inovacija se isplate.

Ja npr. nikako nisam bila zadovoljna radom prosvetnih radnika u bivsoj skoli mog deteta.
Svi su bili naelektrisani, nervozni, bezvoljni .. i tu losu energiju prenosili na djake.

Sta bi bilo kad bi svi tako svoja nezadovoljstva i frustracije ispoljavali na svojim radnim mestima?
Mora se priznati da zaposleni u drzavnom aparatu sebi daju tu “malo veci luksuz”.

Neću sigurno braniti nešto ako je tako kako ti kažeš.
Naprotiv.

Ne znam nisam radila ali verujem da je teško isto kao što ne znam kako je raditi u pekari ali verujem da je teško i nikad ne bih rekla -samo uslužuje ljude kiflama...automatski si unizila rad tih ljudi što govori o tome da razmišljaš jednosmerno...
Ja sam nažalost bio pacijent. Iz iskustva od svega par dana rad medicinske sestre na odeljenju bolnice je krvav posao. I bukvalno i preneseno. Zbog toga je žalosno da ta medicinska sestra ima platu kao konobar ili prodavačica u pekari.
Cekaj stani..zašto ideš u školu, da bi manje ili više radio?
Što reče plant da bi bolje živeo.

Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Ovo nije reklama za pekaru, već SIGNAL da naši nastavnici dobijaju minimalac na Evropskom nivou, dok su nam cene u prodavnicama vrlo konkurentne !

Pogledajte prilog 1781935
https://www.euronews.com/business/2...are-the-highest-rises-and-falls-in-real-terms

Zatim, medicinske sestre. Ovo je spisak plata iz 2021 koje sam našla u EU

Pogledajte prilog 1781938
https://www.euronews.com/next/2023/...h-countries-have-the-highest-and-lowest-wages

Pošto se naša vlast hvali kako smo baš uznapredovali i kako je masa ljudi bogata sa puno automobila, ima se, može se itd, kako objašnjavaju da imamo pored Albanije, Severne Makedonije najniže plate u onim sektorima koje država vodi, ne privatne kompanije. Dakle, ne mogu oni da se hvale rdom privatnih kompanija, oni treba da se hvale ako imaju s čim onim što oni upravljaju. A koji je bilans preduzeća kojima oni upravljaju? Zašto gomila njih ide na prodaju? Koja je uspešnost EPSa na primer?

U čemu je naša država uopšte uspešna? Kolika je efikasnost uloženog novca kroz dobijeno dobara njihove delatnosti? Koliko troše budžetkog zajedničkog novca u odnosu na ono što se dobija? Recimo postoje brojke koje pokazuju da 1 km našeg autoputa kroz poljanu košta isto kao neki vijadukt u Austriji.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?
Zbog toga kafa kosta pola kila 10 evra u Srbiji.

Verujem ti, ali u svakoj profesiji ima i dobrih i loših; isti smo narod.
Nisu samo dobri išli u partizane, a loši u četnike ili obrnuto, oprosti što banalizujem.
Ne samo u toj gimnaziji. Svuda je tako. Roditelji cute da se ne zamere profesoru, apsurd.
....
Prosvetari su nezadovoljni, ali opet ponavljam: Sta bi bilo kad bismo svoje frustracije svi tako ispoljavali na svojim poslovima?
Pogotovu u pedagoskoskim profesijama.

Pica majstor nema 3 godišnja odmora u toku jedne godine. I to pozamašnih.

U školskoj 2025/26. godini pet raspusta
Ovakvi su primer kako se decenijama omalovažava prosveta. Nemaju blage veze sa radom u školi ali već decenijama imaju naredbu il su sa poluinformacijama radili na tome da se prosveta što više omalovaži i uništi u ovoj državi.Link koji je postavio služi za narodne mase koje će se primiti na tako nešto, svi koji rade u školi, smeju se ovome.

Ja sam nažalost bio pacijent. Iz iskustva od svega par dana rad medicinske sestre na odeljenju bolnice je krvav posao. I bukvalno i preneseno. Zbog toga je žalosno da ta medicinska sestra ima platu kao konobar ili prodavačica u pekari.

Što reče plant da bi bolje živeo.
Pa dobro, ja sad stvarno nisam upucena u platne detalje..kolika je plata medicinskih sestara a kolika je plata radnika u pekari?

ps..dobro ziveti znaci manje raditi, zar ne?

Ne samo u toj gimnaziji. Svuda je tako. Roditelji cute da se ne zamere profesoru, apsurd.
....
Prosvetari su nezadovoljni, ali opet ponavljam: Sta bi bilo kad bismo svoje frustracije svi tako ispoljavali na svojim poslovima?
Pogotovu u pedagoskoskim profesijama.
Hoćeš da kažeš da su prosvetari uništili prosvetu? Jesi li se zapitala kako je to raditi po nečijem planu i programu koji blage veze nema sa kvalitetom gradiva koje se uči? Ili kako je to raditi a imati saznanje da te može bilo koji učenik il roditelj prebiti i proći nekažnjeno?.Pa normalno da ću pre u pekaru, tamo jedino mogu da se kupci bune zbog prepečenog peciva.

Ali nije poenta u njima, vec u primanjima onih koji su dve kljucne oblasti delatnosti drzave: nastava / obrazovanje i zdravstvo. Od toga posle sve zavisi.

Zasto bi medicinska sestra prala necija govna i masirala, tretirala bolesnike ako moze za isti novac da samo usluzuje ljude sa kifflama?

Da li je neko radio po bolnicama? Znate li kakav je to posao?
Primer u pekari ti nije baš dobar primer za tvoju poentu. U pekari radi majstor i običan radnik. Razlika u zaradi je drastična. Majstor ima dobru platu i zaradi je, pomoćni radnik nema dobru platu i verujem da je niža od zdravstvenih radnika sa srednjom školom.

Sad što se tiče time: na zapadu se kaže obiđi prvo bolnice, škole i zatvore i videćeš kako je država uređena, ne moraš ići dalje.
Svi smo otišli od teme.
Država je najlošiji poslodavac, (čitaj vlast) uništili su sve što se moglo uništiti svojim ,,kadrovima,,: Mića Grčić, a takvih je puta 1000, Jorgovanka Tabaković, pa ministar prosvete; ne mogu da ih sve nabrajam, imam osećaj gadosti, a to se posle reflektuje na podkadrove, jer Srbin za zamenika ili savetnika postavii lošijeg od sebe da ne bi bio ugrožen, pa tako hijerarhijski sve niže i niže, a najgori na vrhu.
Neko ih je izabrao.

Hoćeš da kažeš da su prosvetari uništili prosvetu? Jesi li se zapitala kako je to raditi po nečijem planu i programu koji blage veze nema sa kvalitetom gradiva koje se uči? Ili kako je to raditi a imati saznanje da te može bilo koji učenik il roditelj prebiti i proći nekažnjeno?.Pa normalno da ću pre u pekaru, tamo jedino mogu da se kupci bune zbog prepečenog peciva.
Ne. Nisam to rekla. Rucno je da tako reagujes (moderator si).

Niko nikome ne uskracuje slobodu da promeni posao (mozda i drzavu?).

Me zesti se Lagy :lol:

Ne. Nisam to rekla. Rucno je da tako reagujes (moderator si).

Niko nikome ne uskracuje slobodu da promeni posao (mozda i drzavu?).

Me zesti se Lagy :lol:
A ovako ne reagujem jer sam mod već zato što sam prosvetni radnik i naslušala sam se ovakvih priča. Generalizacija, nepoznavanje prave situcije po prosvetnim ustanovama najviše šteti samom narodu, vladajući ionako ne školuju decu u Srbiji.

Back