Skroz dobra pekara ili bolnica ili škola?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A ovako ne reagujem jer sam mod već zato što sam prosvetni radnik i naslušala sam se ovakvih priča. Generalizacija, nepoznavanje prave situcije po prosvetnim ustanovama najviše šteti samom narodu, vladajući ionako ne školuju decu u Srbiji.
Bukvalno su svi profesori bili naroguseni (namerno ovaj ruzni izraz koristim) u skoli o kojoj pisem.

Iskustva drugih roditelja i iz drugih skola su slicna.

Problemi takve prirode se ne resavaju na skolskom casu (znam o cemu pises).
Imam prosvetnog radnika u porodici.

Zivis onako koliko si dobar u tome da se snadjes u tom zivotu.

Postoji u nekoj drzavi neka nebeska pravda?

Svuda vazi pravilo, koliko si sposoban toliko si uspesan.

Sad razvlacis i Barbi. Nije ok.
Koliko si puta u Srbiji čula: uči školu da ne moraš teško da radiš? Sasvim pogrešno, jer treba steći znanje i stručnost da bi bio dobro i plaćen. Rad se podrazumeva.Nevezano koju školu si završio.

Vidim jutros oglas za posao u Skroz dobroj pekari, ko je prodavac i pekač ima skoro istu platu kao nastavnici u osnovnim školama sa punim fondom časova.

Žena koja radi kao prodavac mi kaže dok mi naplaćivala da je diplomirani biohemičar, ali da joj ovde bolje da radi nego pre gde je radila u struci.

Ovo nije reklama za pekaru, već SIGNAL da naši nastavnici dobijaju minimalac na Evropskom nivou, dok su nam cene u prodavnicama vrlo konkurentne !

Pogledajte prilog 1781935
https://www.euronews.com/business/2...are-the-highest-rises-and-falls-in-real-terms

Zatim, medicinske sestre. Ovo je spisak plata iz 2021 koje sam našla u EU

Pogledajte prilog 1781938
https://www.euronews.com/next/2023/...h-countries-have-the-highest-and-lowest-wages

Pošto se naša vlast hvali kako smo baš uznapredovali i kako je masa ljudi bogata sa puno automobila, ima se, može se itd, kako objašnjavaju da imamo pored Albanije, Severne Makedonije najniže plate u onim sektorima koje država vodi, ne privatne kompanije. Dakle, ne mogu oni da se hvale rdom privatnih kompanija, oni treba da se hvale ako imaju s čim onim što oni upravljaju. A koji je bilans preduzeća kojima oni upravljaju? Zašto gomila njih ide na prodaju? Koja je uspešnost EPSa na primer?

U čemu je naša država uopšte uspešna? Kolika je efikasnost uloženog novca kroz dobijeno dobara njihove delatnosti? Koliko troše budžetkog zajedničkog novca u odnosu na ono što se dobija? Recimo postoje brojke koje pokazuju da 1 km našeg autoputa kroz poljanu košta isto kao neki vijadukt u Austriji.

Po cenama smo dakle konkurentni, a šta je sa platama u onim deltnostima koje vodi država? I zapto bi se iko petljao sa decom po školama, zašto bi iko prao bolesnike po bolnicama, kada u Lidlu, Maksiju ili skroz dobroj pekari mogu da zarade isto?
ne zanosi se...na papiru tako pise, u realu, uvaljuju ti da radis i ono za sta nisi konkurisala, plata minimalca a ostatak na ruke kako im se nadigne, cesto ostajes preko radnog vremena koje ne placaju, a o drilu primitivnih sefica bez ikakve skole koje su vecinom iz bosanskih vrleti, necu ni da pricam.

firma koja je sns uzdanica i kojoj je sns omogucio monopol da unisti masu malih pekara.

Bukvalno su svi profesori bili naroguseni (namerno ovaj ruzni izraz koristim) u skoli o kojoj pisem.

Iskustva drugih roditelja i iz drugih skola su slicna.

Problemi takve prirode se ne resavaju na skolskom casu (znam o cemu pises).
Imam prosvetnog radnika u porodici.
Svaki put kada smo štrajkovali zbog takvih razloga nikada nismo imali podršku od strane javnosti. Šta očekuješ onda? Niste nas čuli kada je trebalo.

Treba mozda napraviti paralelu sa platama prosvetnih i zdravstvenih radnika u inostranstvu
sa platama njihovih pekara
Vrlo verovatno da prosecni zanatlija, u ovom slucaju pekar, isto ili vise zaradjuje
Ali u svakom slucaju su ovde prosveta i zdravstvo u vrtoglavom padu

Zdravstveni sistem na zapadu je za nas nedostižan san.
Obama je za SAD--e hteo da prepiše engleski model.
Naši privatni fakulteti su zasmejavanje u odnosu na njihove.
Gde vi živite?

Treba mozda napraviti paralelu sa platama prosvetnih i zdravstvenih radnika u inostranstvu
sa platama njihovih pekara
Vrlo verovatno da prosecni zanatlija, u ovom slucaju pekar, isto ili vise zaradjuje
Ali u svakom slucaju su ovde prosveta i zdravstvo u vrtoglavom padu
Odlično pitanje.
Evo da uporedimo:

Baker Salary in Germany​

https://www.erieri.com/salary/job/baker/germany
This page is an excerpt of the much more complete compensation information available in ERI's Assessor Series.

€35,528 (EUR)​

Average Salary

A pocetna plata nastavnika i to u osnovnoj skoli, (ne visi nivo) stoji da je 62322 EUR
https://forum.krstarica.com/threads/skroz-dobra-pekara-ili-bolnica-ili-skola.1039360/

A medicinske sestre 46829 EUR

Samo će deci Srbije biti loše. Pojam "kuknjava" kao prepisan iz informera. Jesi li se zapitala o pravim razlozima naše "kuknjave"?

Lagerta, možete vi da nabrajate svašta, uslove rada itd, i to je sve ok.

Ali ako odeš negde da te oprime na posao, onoliko vrediš koliku ti platu ponude.
Ako odeš negde i kažu ti dobijaš 3000 EUR mesečno, to onda toliko vredi tvoj rad. Ali ako ti kažu plata je 500 EUR, onda toliko vredi tvoj rad.

Lagerta, možete vi da nabrajate svašta, uslove rada itd, i to je sve ok.

Ali ako odeš negde da te oprime na posao, onoliko vrediš koliku ti platu ponude.
Ako odeš negde i kažu ti dobijaš 3000 EUR mesečno, to onda toliko vredi tvoj rad. Ali ako ti kažu plata je 500 EUR, onda toliko vredi tvoj rad.
O tome sve vreme i pričam. Vrednovanje nečijeg rada u našoj državi je sasvim pomereno i izvitopereno.

Back