Škotski ovčar ("Lesi")

Zdravo svima ,predstavila bih vam svoje pse ,zenka se zove Neli i danas je donela na svet 7 prelepih stenaca.

284559_206123892773823_100001286403551_638374_6593226_n.jpg

282617_206123976107148_100001286403551_638375_3737670_n.jpg

270489_206124069440472_100001286403551_638376_1704660_n.jpg

269001_206124142773798_100001286403551_638377_3798941_n.jpg

281299_206124272773785_100001286403551_638378_605004_n.jpg

Smeh,sto se tice ocene,za ocenu ne treba da se pas vodi na izlozbu (iako na izlozbi svakako dobije ocenu) ,vec se ode u kinolosko drustvo i pas moze biti ocenjen. placa se neka taksa za ocenjivanje pasa. Mada isto dodje i za izlozbu uplata prijave,ukoliko je za CAC izlozbu placa se 1000 din,a za CACIB izlozbu se placa 1500 din,mada ne znam da li su te cene jos u opticaju,znam da su bile to cene proslog oktobra. hajde,prijavi Donu negde u blizini kad bude izlozba da je ocene,i da sledece teranje zacinimo jednim parenjem!

Ljudi, sta hranite vase skotske ovcare? ja bi da promenim granule...cak razmisljam da pokusam sirovo meso. koristim trainer fitness vec godinu dana....ne vidim neki napredak i cak sta vise smrdi mu iz usta sto veterinar kaze dolazi iz stomaka......jel ima izuzetno lepe zubice :D zanima me sve varijante hranjenja, od BARF dijete, do kuvane hrane i naravno granule.

Ljudi, sta hranite vase skotske ovcare? ja bi da promenim granule...cak razmisljam da pokusam sirovo meso. koristim trainer fitness vec godinu dana....ne vidim neki napredak i cak sta vise smrdi mu iz usta sto veterinar kaze dolazi iz stomaka......jel ima izuzetno lepe zubice :D zanima me sve varijante hranjenja, od BARF dijete, do kuvane hrane i naravno granule.

Pod uslovom da mozes da nadjes sveze namirnice, BARF je najbolje sto mozes da uradis za njega. Nikako da pitam komsiju kako on neguje svoju trobojnu lepoticu, jutros sam je srela ispred prodavnice, ona je savrsena. :zaljubljena:

U vezi ishrane:
Kad smo bili na Veterinarskom, dok je trajao pregled, pitala sam i za mišljenje oko ishrane. Asistent (mlađi čovek), dao je prednost kvalitetnim granulama (jer je to izbalansirana hrana koja zadovoljava sve potrebe psa).
Profesor sa iste katedre je prednost dao "domaćoj" hrani tvrdeći da psi duže žive ukoliko ne jedu samo dehidriranu hranu.
I jedan i drugi su vrhunski stručnjaci i jedan i drugi raspolažu (približno) istim znanjem, imaju iskustvo... i da ne nabrajam.
Po meni, suština je u tome da sve ima svoje prednosti i nedostatke.
Lično dajem prednost kuvanoj hrani, Dona u prvoj godini života nije pojela ni jednu jedinu granulu, ali sad dobija i jedno i drugo (nikako ne u istom obroku, pa ni u istom danu).
Srećna okolnost je da Dona jede bukvalno sve što joj se sipa u činiju. :zcepanje: Ishrana joj pretežno zavisi od budžeta kojim ja raspolažem :roll:

Mi nasu kuju hranimo zivim mesom. Ponekad (sto bas nismo boga mi dobrih 2 meseca do juce) dodamo i nesto kuvanog povrca. Od mesa jede junetinu i piletinu, a ovu celu zimu je prezivela na ribi. (sad vise ne moze da jede ribu, smucila joj se :hahaha: )

Naidjem pre neki dan na svinjska srca, skuvam kuji i jednom malom mesancicu sto nam je na privremenom smestaju. Mali se davi, pa sve puca, ali kod Megi je izbila mini-katastrofa. Dobila je proliv, bez obzira sto je u loncu bilo i pirinca, i tikvice i spanaca. Izgleda za nju svinjetina premasna. Sto ce reci, sve je individualno. Stene od daj boze 2 meseca jede bez ikakvih problema, a kuja od 2 meseca ne moze da jede, a da ne trci svako malo na veliku nuzdu.

Megi godi zivo meso. Kad je dosla kod nas sa 8 meseci, bila je pregojena. Do tad je hranjena granulama i onim nekim Matijevicevim hranama. Bacili smo je na zivo meso, i liniju je doterala za mesec dana.

U odnosu na njene drugare iz parka, primecujem da ima puno vise energije i snage (mada ne smem da tvrdim da je do hrane, moguce da je prosto bolje utrenirana). Ima najlepse krzno, ne zbog toga sto je jedina sa ovim tipom dlake, nego zaista sija u odnosu na ostale pse, sto svetle, sto tamne dlake, i to bi pripisala unosu prirodnih masnoca i aminokiselina. Ponekad ima zadah iz usta, ali mislim da je zato sto je njoj zeludac malko osetljiv, pa se nekad oseca tokom varenja.

Isprobaj neke varijante. Mada, jedna je istina, a to je da hrana retko cini psa zdravijim ili bolesnijim. Imas ranzih primera pasa pozivelih na Friskies-u, i pasa srednjeg ili kratkog veka pozivelih na junecem butu...

A imamo i ovakve slikice.

01082011.jpg

01082011001.jpg

Pre nedelju dana donesem kuci neko stence sto sam nasla na ulici (postavljen je i u 'usvajaliste' na ovom forumu, ali se ama bas niko ne interesuje).

Deckic je mali i sladak, ali sam imala veliku dilemu kako ce ga Megi prihvatiti, pa je prva ideja bila da Muki bude u dvoristu. Ali to je samo kratko trajalo. Spavao je u dvoristu dve noci, tokom dana sam ga pustala kod nas u kucu, i vec nakon toga, kad mu se osladilo, vise nije hteo da spava sam vani (poslednju noc je priredio celonocni koncert za komsije :hahaha:, pa sam morala da ga ubacim u kucu da spava, ne bi li me jos neko prijavio nekakvoj inspekciji).

Elem, imala sam ozbiljne sumnje i nedoumice kako ce ga Megi prihvatiti, posto ona i nije bas kuja za primer, kad je rec o druzenju sa drugim psima, medjutim, na moje ogromno i prijatno iznenadjenje! Pa ljudi, vi ne biste verovali. Sta on njoj radi, a sta ona, sirota trpi! Stvarno je prvorazredni vaspitac, iznad svih mojih ocekivanja. Dakle, sve je dozvoljeno, cak i pijenje vode iz Megine posude, ali ni pod kakvim uslovima se ne sme prilaziti Meginoj hrani. To su njena pravila :heart:

Gore na slici se socijalizujemo. A kad se posteno najedemo i izmorimo od zivotnih lekcija, onda se onesvestimo:

Uploaded with ImageShack.us

(inace, u kuci svi jedva cekamo ovo onesvescivanje :rotf:)

Back