Škotski ovčar ("Lesi")

Dallinare Triple Ice

I brat iz legla koji je ostao u Srbiji.

247580_168013279927715_100001571317319_452982_7941868_n.jpg

249615_168013563261020_100001571317319_452986_8105014_n.jpg

pozdrav, evo i mi sada imamo skotskog ovcara. zuto-beli je i zove se Nibiru, iliti skraceno Ru. ima mesec i desetak dana. nemamo slike ali cim ga slikam postavicu na forum.

inace veoma je glasan, cak i naporan. zavija, laje. bez prestanka. dok ga drzimo van njegovog prostora onda je skoro ok, cunja, njusi, istrazuje, gura njusku svuda. ali cuti, ali kad ga vratimo onda ne zatvara usta. i ne znam kako cemo nocas da izdrzimo.

pa ako neko ima dobar savet molim vas ne ustrucavajte se, mozete da posaljete i privatnu poruku a mozete i ovde na forumu.

srecom danas ste aktivni, pa ocekujem savete

ps: evo sad je lego da spava, inace je pre toga jedno 45 minuta lajao i cvileo bez prestanka.

spavao je 10-15 min evo sad opet po starom. ne znam odakle mu tolka snaga.

Poslednja izmena:
kreator,drago mi je da si uzeo psa. da li je muzjak ili zenka? Odakle si ga uzeo? Zasto si toliko malog( mladog ) pa uzeo,zasto nisi jos sacekao?
Ja mislim da on pati za majkom i zato kuka,ali mozes mu postaviti neki stari sat da kuca da on cuje kada spava i to mu je kao majcino srce. Ili napuni termofor ili neku plasticnu flasu toplom vodom i kad legne stavi pored njega,i to ce mu biti kao toplina majcinog tela. ne znam sta da ti kazem. A za to sto pije vodu,pije zbog vrucine i zbog hrane,verovatno mu dajes granule.
Nadam se da sam malo od pomoci!

oftalmolog hvala na pomoci, stvarno nzm sta da radim. kapiram da ce se smiriti, al ko ce izdrzati u stanu u zgradi i jednu noc

inace muzjak je. kupili smo ga od nekih ljudi iz subotice. znam da je mali, naglasavao sam to stalno u razgovoru, ali oni su mi rekli da moze da se preuzme, znas kad dugo trazis, cekas.

dajem mu granule, to kazu u pet-shopovima. cimo sam se nocas. pravio mu leba i mleka i u 5 jutros. iscimo se. ujutru na posao nenaspavan iso.

plasim se za nocas. da ne laje ko popodne.

PS: bicu budan duze veceras pa slobodno saljite poruke i postove. ja koristim i skkajp. isti nik. pa i tako mozete da me kontaktirate

Poslednja izmena:
Kreator,drzi ga pored sebe pored kreveta i stavi mu toplu vodu ili blizu sat koji kuca,i nece plakati. sto se tice mleka,mislim da ne treba da mu dajes mleko,ili ako dajes,daj mu bar u malim kolicinama mleko i hleb( za sada mozes jer je jos mali) ali ne treba da ti to bude navika jer moze da dobije proliv. Kako si preuzeo psa? da ti nisu poslali autobusom? da li ima i pedigre? Pozzz

nema pedigre. mada znam gde su mu kupljeni otac i majka. inace iso sam po njega. a ne svidje mi se to transportovanje autobusom.

mleko sam mu davao sinoc, necu mu vise davati jer su mi rekli u pet shopovima da nema potrebe. samo granule. i jede ih. kupio sam 3 vrste. znam da ne treba bas da se mesa al videcemo. mozda ovaj kucak nije zahtevan.

Odgajivači će znati bolje, ali i ja koliko znam, štene mlađe od 6 nedelja se ne preuzima, još bolje je da se preuzme kad ima oko 2 meseca. Po meni su ti ljudi pogrešili što su ga dali tako malog... ako si toliko čekao, još 10-tak dana bi "preživeo" ;). E sad... šta je tu je.
Prirodno i normalno je da reaguje jer je odvojen od majke, braće i sestara, promenio je sredinu... Mislim, neprirodno bi bilo da je drugačije. Plače, cvili, kuka, dere se jer je uplašen, usamljen, ne zna gde se nalazi i traži (svoje) društvo. Po meni, najbolje je da budete što više uz njega, da oseti sigurnost i nečije prisustvo.
Priznajem da ovo za sat nisam čula tako da ne znam da li ima smisla, ali - probaj.
Ono što pametni odgajivači koji znaju šta za štene znači odvajanje rade, je da savetuju da se nekim peškirićem, krpom ili nečim što će svakako pripadati štenetu, "prorrlja" majka kako bi na tkanini ostao njen miris. Znam i one koji imaju peškirića koliko i štenaca pa ih poklanjaju kad kuce odlaze u svoje nove domove. Nemam ideju kako bismo to nadoknadili, samo objašnjavam zašto štene toliko plače.
Ne znam kako je došao, nadam se da nije samo "isporučen" kako se to u poslednje vreme, sve češće praktikuje (oglas tipa: "Prodajem štence. Šaljem po Srbiji" nije nikakva retkost), jer bi to bila dodatna trauma.
Moje ni jedno nije cvilelo kad je došlo, ali je svakom bilo posvećeno jako mnogo pažnje, faktički od ulaska u kuću bila sam sa njima ili ja ili neko drugi... sve dok malo ne naviknu.
Hleb u mleku izbegavaj, bar dok ne vidiš kako reaguje na mleko (nekim štencima baš i ne prija kravlje mleko), a hleb baš nije pogodna hrana.
Granule, one koje su namenjene štencima, možeš slobodno da prvo natopiš vodom, mali je, biće mu lakše i manje će piti vode.
To je ono što mi je prvo palo na pamet da kažem. I pusti "bapske" priče i surove metode tipa: "Neka se navikava". Navići će se on na sve što treba kad bude trebalo, sad je mali i treba mu puno pažnje i sigurnosti.
Neka je sa srećom!

nema pedigre. mada znam gde su mu kupljeni otac i majka. inace iso sam po njega. a ne svidje mi se to transportovanje autobusom.

mleko sam mu davao sinoc, necu mu vise davati jer su mi rekli u pet shopovima da nema potrebe. samo granule. i jede ih. kupio sam 3 vrste. znam da ne treba bas da se mesa al videcemo. mozda ovaj kucak nije zahtevan.
Vidi ovako... uz dužno poštovanje, po pet šopovima rade i ljudi koji u životu nisu imali štene. Dakle, možda znaju šta prodaju, ali, na žalost, vrlo često i ne znaju! Ne kažem to zbog granula nego zbog svih saveta koje tamo možeš dobiti (ja znam mesto gde tvrde da glodarima uopšte ne treba davati vodu! Pa im se ljudi stalno vraćaju jer hrčak ili morsko prase ugine... ne znam da li to rade namerno, ali - rade).
Granule su izbalansirana hrana, postoje za štence tačno određenog uzrasta, sad ih ima i podeljenih po kategorijama u zavisnosti od (predviđene) veličine psa.
Moj savet je da, bar u prvoj godini, ne štediš na hrani, odnosno da ne kupuješ "najprodavanije" granule tipa npr. "Pedigre" (ne znam zašto, ali kad god uđem u pet šop gde me ne poznaju, prvo mi njih ponude!), već ono što preporučuju stručnjaci i odgaivači (pogledaj slobodno temu ishrana pasa).
Što se mešanja granula tiče... ne mešaš ih u jednom obroku, ali mu ništa neće faliti ako za doručak jede "Hils" a za ručak "Eukanubu" ;) (ne forsiram ništa, samo su mi oni prvi pali na pamet - da ne bude zabune)

evo prosla je jos jedna noc. opet isto. od recimo 3h do jutros u 7h nije zatvarao usta. al zato sada, vec 2 sata, cuti, lezi, spava. miran je sada. al pitanje je kada ce se opet aktivirati. mozda ne bih trebao da mu pustim da spava preko dana, sta vi mislite. da nocu ne bi bio toliko aktivan.

Samo jedna reč: strpljenje.
Ne možeš mu braniti da kuka, a svakako nije dobro braniti mu da spava.
Meni je u ovakvoj situaciji (sa sva tri psa koje sam kao štenad dobio, potpuno različitog mentalnog sklopa: pekinezer, irski seter i labrador) pomoglo to što sam ih preko dana nosio neko vreme kao bebu, a uveče tu majicu stavio kod njih da spavaju sa poznatim mirisom, i kratko vreme ležao uz njih.
Jedan dan je bio dovoljan.
Svi su izrasli u normalne pse.
Eto, iz sopstvenog iskustva pišem, subjektivno je, ne zameri.

evo prosla je jos jedna noc. opet isto. od recimo 3h do jutros u 7h nije zatvarao usta. al zato sada, vec 2 sata, cuti, lezi, spava. miran je sada. al pitanje je kada ce se opet aktivirati. mozda ne bih trebao da mu pustim da spava preko dana, sta vi mislite. da nocu ne bi bio toliko aktivan.

Ne znam sta da kazem. Mislim da " ne dati stenetu da spava preko dana" i izmaranje steneta da bi preko noci bio manje aktivan,ne znaci nista jer je noc ta tokom koje on trazi sigurnost i toplo leglo. napisao sam sta kazu stariji odgajivaci koji imaju iskustva sa tim kako treba da e postupa. Ako zelis,pokusaj tako,a ako pak ne zelis,onda se naoruzaj strpljenjem i moli Boga da sto krace traje i zbog tebe i zbog komsija. Uostalom,pasi su pametni i ukapirace vrlo brzo da nema da je sam. A ,posebno ti ide na ruku to sto ise vikend,i poretpostavljam da neces raditi,tako da kad on spava,spavaj i ti,a kad je budan,onda se i ti aktiviraj i animiraj ga!
Sta da ti kazem,samo smelo napred u pohod novog dana!

Ne, nikako. To bi već bilo maltretiranje malca.
mali je, prirodno je da traži društvo i prirodno je da se noću budi i traži društvo... a ne da spava i ćuti.
Imaš dva izbora: da ga pustiš da plače (naučiće da je sam i smiriti se pre ili posle) ili da ga, kad se prbudi i plače uzmeš, pomaziš, praviš mu društvo...
Ja stvarno nisam imala problem ni sa jednim, ali se setih sad kad je Debeli (dobila sam ga za parenje, sin mog Larija) bio mali i ja ga iz stana donela kod sebe (dok ne ubedim drugaricu čijoj ćerki je bio namenjen da ga uzme ;)) da ga polako privikavam i na dvorište, spavao je unutra. Da Lari ne bi bio zapostavljen, puštala sam i njega.
E sad...
Noću ja spavam, Lari spava ili je bar miran, malac zaspi i u neko doba se probudi. Prvo krene da "čačka" Larija da se igra, ovaj ga trpi neko vreme, pa onda napravi: "grrr" i mali dođe kod mene pa skače i grebucka na krevet u pokušaju da se popne ili mi dohvati ruku (ako "visi") ili kosu... pa me probudi i nervira me. Pošto sam ja lenja i volim da spavam, uzmem ga i strpam u krevet kod mene i on se smiri i zaspi... I nisam imala problema da je "navikao" i stalno to tražio. Bio je kod mene dva meseca, naučio da spava i sam i napolju, kad je prešao u svoj novi dom, pristup unutra mu nije bio dozvoljen i uopšte nije imao problema, niti tužio niti bilo šta slično.
Nauče oni sve što treba, samo im treba malo vremena i strpljenja. I mnogo ljubavi :heart:

pozdrav, evo i mi sada imamo skotskog ovcara. zuto-beli je i zove se Nibiru, iliti skraceno Ru. ima mesec i desetak dana. nemamo slike ali cim ga slikam postavicu na forum.

inace veoma je glasan, cak i naporan. zavija, laje. bez prestanka. dok ga drzimo van njegovog prostora onda je skoro ok, cunja, njusi, istrazuje, gura njusku svuda. ali cuti, ali kad ga vratimo onda ne zatvara usta. i ne znam kako cemo nocas da izdrzimo.

pa ako neko ima dobar savet molim vas ne ustrucavajte se, mozete da posaljete i privatnu poruku a mozete i ovde na forumu.

srecom danas ste aktivni, pa ocekujem savete

ps: evo sad je lego da spava, inace je pre toga jedno 45 minuta lajao i cvileo bez prestanka.

spavao je 10-15 min evo sad opet po starom. ne znam odakle mu tolka snaga.

Stene od 40 dana nikako nije za preuzimanje ,jel je to stene uopste primilo vakcinu? Inkubacija posle vakcine traje 15 dana a toliko sigurno nije proslo ali sta reci vise o takvim odgajivacima.A i za cenu od 60e to je i za ocekivati.
Ali kako rece smeh sta je tu je ,sada je najbitnije da se to stene odneguje kako treba.

Back