Škotski ovčar ("Lesi")

I treba da se polemise, nije ovo jedina rasa, gde dolazi do raslojavanja, pa se i u ovoj i dalje odgajaju 'klasicni', 'moderni', 'kvazi' itd psi. E da je te srece, pa da su collisti izmislili sizmu :D

Hajde da zakljucimo da su recimo i moderan, i klasican tip u standardu (mada ja ne mislim tako, Ljubisa da me ubedi u suprotno!). Potpuno je legitimno da ostanu da bitisu na kinoloskoj pozornici, pa to smo dokazali da se desava i u svetu i u nas (slike i klipovi gore). Ljubisini Miki i Robby (ovo samo navodim kao primer) imaju lovorika, a ima i Draganova Lana. Dakle, sud arbitara je da su i jedan i drugi pas, tj. tip u standardu, a ocito da titula zavisi od ukusa sudije.

Ljubisa i Dallinaire su, u skladu sa svojim ukusom, krenuli putem moderne linije, i na tom polju prave nesto. Narocito Dallinaire, a isto zelim i Ljubisi. Ma kakav ja imala pogled na njihov tip, a nemam odobravajuci. Medjutim, ne sme niko da kaze da ove dve odgajivacnice ne rade, jedna po regionalnim, a jedna po svetskim standardima. Videla sam da i (meni nepoznat) Zeljko Todorovic iz Sapca (ako sam dobro upamtila) isto drzi moderan tip, ali nigde na netu, sem na njegovom davno zaboravljanom sajtu, nisam videla da ucestvuje u diskusijama i time promovise svoj rad (ovo zameram i Dallinaire-u, jer mislim da uzgoj nije samo: sedis kod kuce, cetkas psa, onda odes na izlozbu i zavrsio si posao. Itekako je bitno ucestvovati u ovakom obliku komunikacije, sto za dobrobit rase, sto za dobrobit svog rada, kad vec od njega ne mozes da zaradis). Ne mogu da se setim da li u Srbiji ima jos neko sa modernim tipom, Ljubisa opet da intervenise.

Bilo kako bilo, imamo da kazemo 3 odgajivaca modernog tipa, i imamo samo jednog odgajivaca klasicne linije, ili tacnije mesovite, a to je Dragan. (Ima ih istina jos, ali ne rade na popularizaciji)

I imam veliku zamerku i za jedne i za druge. Niti Dragan, niti Ljubisa nigde nisu napisali (ili sam ja to preskocila ili nisam videla), zasto misle da je ona linija, koju oni imaju, bas ta prava. Pri cemu ne mislim da treba ovde da se uhvate za kragne i pobiju na forumu, nego lepo da suoce svoje argumente i ukuse. To bi svima nama, koji smo svi latentni i potencijalni odgajivaci, bilo od koristi...

Standard i osnovna namena rase su takvi kakvi su i tu se novi tip ne uklapa, jednostavno ih ne vidim kao dovoljno brze i okretne za taj posao u odnosu na izvorni tip. Ali stvarno bih i ja volela da čujem mišljenje uzgajivača (ili makar običnih vlasnika) novog tipa zašto misle da je bolji od izvornog. Ne verujem da bi me uverili ali čiso iz radoznalosti...

mimi's mom, mozes i ti da odgovoris na pitanje: zasto mislis da novi tip ne odgovara standardu i najpre funkciji? Da se razumem, ja isto mislim, ali ja to mislim na osnovu slika novog tipa, koje sam videla, par video klipova i par tih pasa, koje sam videla uzivo. Za standard sam vec navela sta mislim, ali za funkciju mogu samo da pretpostavljam.

Hajdemo jos jedan kurs o rough collies, toga nikad nije na odmet. A i gladni smo razmena takvih misljenja. Meni bi to znacilo.

A da se razumemo, pitanje je koliko mozemo odgovoriti na ovo pitanje, jer da bi se dao jasan i glasan odgovor, ova dva tipa bi valjalo suociti na terenu. Pa da vidimo: ko je jaci, ko explozivniji, ko izdrzljiviji... Ako neko hoce trial, ja prijavljujem svoju zenku :D Ali bez jednog triala, ne vredi nagadjati preko foruma.

Hajde da zakljucimo da su recimo i moderan, i klasican tip u standardu (mada ja ne mislim tako, Ljubisa da me ubedi u suprotno!). Potpuno je legitimno da ostanu da bitisu na kinoloskoj pozornici, pa to smo dokazali da se desava i u svetu i u nas (slike i klipovi gore). Ljubisini Miki i Robby (ovo samo navodim kao primer) imaju lovorika, a ima i Draganova Lana. Dakle, sud arbitara je da su i jedan i drugi pas, tj. tip u standardu, a ocito da titula zavisi od ukusa sudije.

Ne mogu da se setim da li u Srbiji ima jos neko sa modernim tipom, Ljubisa opet da intervenise.

Bilo kako bilo, imamo da kazemo 3 odgajivaca modernog tipa, i imamo samo jednog odgajivaca klasicne linije, ili tacnije mesovite, a to je Dragan. (Ima ih istina jos, ali ne rade na popularizaciji)

I imam veliku zamerku i za jedne i za druge. Niti Dragan, niti Ljubisa nigde nisu napisali (ili sam ja to preskocila ili nisam videla), zasto misle da je ona linija, koju oni imaju, bas ta prava. Pri cemu ne mislim da treba ovde da se uhvate za kragne i pobiju na forumu, nego lepo da suoce svoje argumente i ukuse. To bi svima nama, koji smo svi latentni i potencijalni odgajivaci, bilo od koristi...

199540_208504535842114_100000477060396_815154_1013513_n.jpg

189858_208506412508593_100000477060396_815156_896294_n.jpg

Ne znam koliko slika govori ali pas je veoma priblizan standardu ,treba ga videti uzivo kao i sve ostale pa onda komentarisati.Uglavnom evo slika pa da cujem misljenje.
A sa Draganom se sigurno necu ni hvatati za kragnu(a ni sa nekim drugim) ni pobiti jer iako volimo razliciti tip u dobrim smo odnosima pa pobogu Miki je otac njegovog A legla.
A za ovo zasto mislim da je linija koju uzgajam prava polako napisacu i to.

Interesantno je i sto niko u ovoj nasoj Srbiji ne pominje izmene u standardu ,ni kinoloski savez niti bilo ko drugi.Jeste da izmena nema puno ali mislim da kinoloske sudije trebaju biti obavestene kao i da to bude objavljeno na sajtu saveza.
Ja sam objavio ovde neke linkove ali ih niko nije prokomentarisao ,pa da ponovim i da vidimo sta mislite o tome.

Ovo su komentari sa ruskog foruma
http://sibforum.mybb3.ru/viewtopic.php?t=1939

I naravno sa sajta FCI.
http://www.fci.be/uploaded_files/156g01-en.doc

Poslednja izmena:
19.01.2011/EN

FCI-Standard N° 156

COLLIE (ROUGH)

ORIGIN: Great Britain.

DATE OF PUBLICATION OF THE OFFICIAL VALID STANDARD: 13.10.2010.

UTILIZATION: Sheepdog.

FCI-CLASSIFICATION: Group 1 Sheepdogs and Cattle
Dogs (except Swiss Cattle Dogs).
Section 1 Sheepdogs.
Without working trial.

BRIEF HISTORICAL SUMMARY: The rough and the smooth Collie is the same with the exception of coat length. The breed is thought to have evolved from dogs brought originally to Scotland by the Romans which then mated with native types. Purists may point to subtle differences which have appeared as individual breeders selected stock for future breeding, but the fact remains that the two breeds derived very recently from the same stock and, in truth, share lines which can be found in common to this day. The Rough Collie is the somewhat refined version of the original working collie of the Scottish shepherd, from which it has been selected over at least a hundred years. Many of the dogs can still perform satisfactorily at work, offered the chance. The basic message is that for all his beauty, the Collie is a worker.

GENERAL APPEARANCE: Appears as a dog of great beauty, standing with impassive dignity, with no part out of proportion to whole. Physical structure on lines of strength and activity, free from cloddiness and with no trace of coarseness. Expression most important. In considering relative values it is obtained by perfect balance and combination of skull and foreface, size, shape, colour and placement of eyes, correct position and carriage of ears.

BEHAVIOUR AND TEMPERAMENT: Friendly disposition with no trace of nervousness or aggressiveness. A great companion dog, friendly, happy and active, good with children and other dogs.

HEAD: Head properties of great importance must be considered in proportion to size of dog. Viewed from front or side, head resembles a well-blunted clean wedge, being smooth in outline. Sides taper gradually and smoothly from ears to end of black nose. Viewed in profile, top of skull and top of muzzle lie in two parallel straight lines of equal length divided by the stop. A mid-point between inside corner of eyes (which is centre of a correctly placed stop) is centre of balance in length of head. Depth of skull from brow to underpart of jaw never excessive (deep through).

CRANIAL REGION:
Skull: Flat.
Stop: Slight, but perceptible.

FACIAL REGION:
Nose: Always black.
Muzzle: End of smooth, well rounded muzzle blunt, never square. Not pinched.
Jaws / Teeth: Jaws strong, under-jaw clean cut. Teeth of good size. A perfect, regular and complete scissor bite, i.e. upper teeth closely overlapping lower teeth and set square to the jaws.
Cheeks: Cheekbones not prominent.
Eyes: Very important feature giving sweet expression. Medium size (never very small) set somewhat obliquely, of almond-shape and dark brown colour, except in the case of blue merles when eyes are frequently (one or both, or part of one or both) blue or blue-flecked. Expression full of intelligence, with quick, alert look when listening.
Ears: Small, not too close together on top of skull, nor too far apart. In repose carried thrown back, but on alert brought forward and carried semi-erect, that is, with approximately two-thirds of ear standing erect, top third tipping forward naturally, below horizontal.

NECK: Muscular, powerful, of fair length, well arched.

BODY: Slightly long compared with height.
Back: Firm.
Loin: Slight rise.
Chest: Deep; fairly broad behind shoulders; ribs well sprung.

TAIL: Long with bone reaching at least to hock joint. Carried low when quiet but with slight upward swirl at tip. May be carried gaily when excited, but never over back.

LIMBS
FOREQUARTERS:
Shoulder: Sloping and well angulated.
Elbow: Neither turned in nor out.
Forearm: Forelegs straight and muscular, with moderate amount of round bone.
Forefeet: Oval; soles well padded. Toes arched and close together.

HINDQUARTERS:
Thigh: Muscular.
Stifle (Knee): Well bent.
Lower thigh: Clean and sinewy.
Hock joint: well let down and powerful.
Hind feet: Oval; soles well padded. Toes arched and close together. Slightly less arched than forefeet.

GAIT / MOVEMENT: Distinctly characteristic in this breed. A sound dog is never out at the elbow, yet moves with front feet comparatively close together. Plaiting, crossing or rolling is highly undesirable. Hind legs from hock joint to ground when viewed from rear to be parallel but not too close; when viewed from side, action is smooth. Hind legs powerful with plenty of drive. A reasonably long stride is desirable and should be light and appear effortless. Absolute soundness essential.

COAT:
Hair: Fits outline of body, very dense. Outer coat straight and harsh to touch, undercoat soft, furry and very close almost hiding the skin; mane and frill very abundant, mask and face smooth, ears smooth at tips, but carrying more hair towards base, front legs well feathered, hind legs above hocks profusely feathered, but smooth below hock joint. Hair on tail very profuse.

Colour: Sable, Sable and white, Tricolour and Blue Merle.
Sable: any shade of light gold to rich mahogany or shaded sable. Light straw or cream coloured highly undesirable.
Tricolour: predominantly black with rich tan markings about legs and head. A rusty tinge in top coat highly undesirable.
Blue Merle: predominantly clear, silvery blue, splashed and marbled with black. Rich tan markings preferred, but absence should not be penalised. Large black markings, slate colour, or rusty tinge either of top or undercoat are highly undesirable.
All should carry typical white Collie markings to a greater or lesser degree. Following markings are favourable – white collar, full or part, white shirt, legs and feet, white tail tip. A blaze may be carried on muzzle or skull, or both.

SIZE:
Height at the withers: Males: 56 – 61 cms. Females 51 – 56 cms.

FAULTS: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog and on its ability to perform its traditional work.

DISQUALIFYING FAULTS:
• Aggressive or overly shy.
• Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

N.B.: Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

Znam da su revidirali standard, ali ja nikako da se nakanim da ga prevedem na srpski, a na engleskom mi je malo tesko citati. U stvari, ne toliko tesko, koliko treba sesti i razmisliti sta standard kaze.

Sto se tice Annie, ona je meni preslatko kuce, ali kad me pitas zasto ne mislim da joj je glava u standardu, a pricamo o starom standardu, jer je prema starom standardu rodjena, razlog je sledeci: ja bar na slikama ne vidim da su ceona i linija njuske paralelne a razdvojene blagim stopom. Ovo sad ne mozemo jos ni da kazemo, jer se pas nije razvio, ali ja to naslucujem, opet samo prema slici. Meni se pre cini da su ravan lobanje i ravan njuske pod izvesnim tupim uglom. Sad, mozda gresim, jer su svi psi, koji su ovde predstavljeni u izlozbenom izdanju, natapirani, a na video klipovima, mnogo mrdaju, majku im :D

Na zalost, ruski nikako ne citam. Ako je neko voljan da kaze koju rec o tome sta Rusi pisu, hvala mu, ali meni ono tamo ama bas nista ne znaci...

Znam da su revidirali standard, ali ja nikako da se nakanim da ga prevedem na srpski, a na engleskom mi je malo tesko citati. U stvari, ne toliko tesko, koliko treba sesti i razmisliti sta standard kaze.

Sto se tice Annie, ona je meni preslatko kuce, ali kad me pitas zasto ne mislim da joj je glava u standardu, a pricamo o starom standardu, jer je prema starom standardu rodjena, razlog je sledeci: ja bar na slikama ne vidim da su ceona i linija njuske paralelne a razdvojene blagim stopom. Ovo sad ne mozemo jos ni da kazemo, jer se pas nije razvio, ali ja to naslucujem, opet samo prema slici. Meni se pre cini da su ravan lobanje i ravan njuske pod izvesnim tupim uglom. Sad, mozda gresim, jer su svi psi, koji su ovde predstavljeni u izlozbenom izdanju, natapirani, a na video klipovima, mnogo mrdaju, majku im :D

Na zalost, ruski nikako ne citam. Ako je neko voljan da kaze koju rec o tome sta Rusi pisu, hvala mu, ali meni ono tamo ama bas nista ne znaci...

Pa dobro na ovoj slici to i ne moze da se vidi a i jos uvek je u razvoju tako da je za stop rano ,nego sam mislio na to da glava ide u klin.
A ruski ni ja ne znam ali koristim prevodilac.

Ćao svima, he,he,he, maneken kažeš :cool: !!! Šta ću kad me supruga toliko voli pa me ne izbacuje iz kadra. Priznajem da kod ženskih sudija Ljubiša uvek bolje prolazi :D :D :D Šalu na stranu evo iblagojevicka nešto za tebe,uradio sam poredjenje glava i mogu da kažem da je poklapanje 99%,da sam uzeo neku drugu fotku pošto nije isti stav u pitanju verujem da bi bila 100-ka,oko jeste drugačije i to je činjenica.Večeras ću malo više diskutovati sa vama,veliki pozdrav svima

picture029mala.jpg

picture029mala2.jpg

picture029mala3.jpg

I poslednja izmena standarda kaze da se dugodlaki i kratkodlaki collie ocenjuju prema istom standardu, naravno, pravi se razlika u pogledu duzine dlake.

Ovogodisnji pobednik Crufts-a u rasi Rough

2011_COR_BOB.jpg

Ovogodisnji pobednik Crufts-a u rasi Smooth

2011_COS_BOB.jpg

Meni ove dve glave ne lice ni iz bliza. A trebalo bi da se cene po istim pravilima :think:

Iskrena da budem, ovogodisnji smooth pobednik mi se ne svidja puno, ali evo jednog kanadskog primerka, predivan:

colliesmooth.jpg

BIS CH. Uneeda Promise The Moon "Luna"

Dakle, ako uvazimo da je modern type glava ideal kome treba teziti, sta da radimo sa armijom kratkodlakih?

Postavicu sve delove ,ne znam da li nekoga interesuje ali hocu samo da se uporedi ovo sudjenje i sudjenje nasih sudija koji kao da se groze da pipnu psa.

Inace u ovom drugom delu je otac moje Lusi i otac ovogodisnjeg pobednika Crufts-a ciju je sliku iblagojevic postavila ,Elsamos Star Traveller u razredu mladih.

Poslednja izmena:
Evo mene opet,koliko vidim dobio sam pitanje zašto mislim da je stara linija bolja....Kao prvo onako skromno bih rekao o sebi da nisam neki Bog zna kakav odgajivač čim ne mogu da sastavim dva legla za dve godine (neuspelo Lanino parenje prošle godine) ali što se tiče promovisanja tu zaista dajem sve od sebe i to radim sa puno ljubavi i volje a kako i ne bih kada su mi ulepšali detinjstvo,sećam se svoje prve lesike koju sam kupio sa nekih možda 10-ak godina a verovatno i manje štedeći pare od džeparca od jednog druga iz škole čiji su roditelji imali leglo.Moji su me hteli ubiti kad sam štene doneo kući jer nikom nisam rekao za to (uostalom tako je bilo i sa Lanom samo što sam sada malo porastao :D ).Pa onda te nezamislive radosti kad na tv-u daju ciklus lesi filmova,pa posle svakog odgledanog filma činilo mi se da sam svog psa voleo duplo više.Nije bila prići Lani po izgledu ali taj pas se ne zaboravlja.Postavo sam sliku svoje stare dečije sobe na kojoj još uvek stoji poster iz detinjstva,sigurno preko 20 godina star.

Pravi odgovor ovo nije ali znam da dok me bude jedan ovakav pas će mi krasiti dvorište i Bože zdravlja sutradan i mojoj deci ulepšati detinjstvo kao i meni.Odgajivačnicu sam prijavio jer će to i za 20-30 godina negde pisati da je taj i taj čovek nekada držao tu rasu a ovo što radim,radim isključivo za svoju dušu a veća nagrada od toga što nema dana da mi ne pozvoni telefon da neko traži štene,što svaki drugi treći dan dobijam pozive iz Sarajeva,Crne Gore,ponekad i Makedonije i kad čovek preko telefona se oduševljava Lanom i računa koliko će još legla moći da izvuče u svom preostalom životnom veku da bi imalo kvalitetnih štenaca mi zaista ne treba....detinjstvo,..uspomene,...nostalgija,... sve po malo :)

posterlesi.jpg

Dragane, ne samo da imamo pse iz istog legla, nego i isti poster u sobi :).
Ja ću kao papagaj ponoviti: Šta god mislili o njihovom izgledu, najlepše, najvrednije i najkarakterističnije kod ovih pasa je njihov karakter. Ne bih da budem gruba, ali ko to nije shvatio - jako mnogo propušta.
Lično sam od odgoja odustala još pre nabavke prvog štenca ove rase, takođe kupljenog od džeparca, ali sam više od 6 meseci tragala za leglom... Bio je rođen dan nakon mog rođendana :heart:, odabrala sam ga kada je imao samo dva dana i verujem i danas da je bio najlepši.
Zašto nisam želela leglo i štence u kući? Zato što nikad nemam dovoljno vremena i mogućnosti da im se posvetim, zato što sam sebična i panično se bojim eventualnog štenjenja moje kuje, i još iz mnogo sitnih razloga koje bih možda mogla prevazići. Ono što mi je najteže je pomisao da te male plišane loptice jednom moraju da odu u neke druge domove... i pojma nemam kako bih to podnela. Splet okolnosti je takav da osim prva dva teranja kod moje kuje, ostale nisam ni primetila, tako da ne znam ni kako bih to izvela - čak i da odlučim.
Sa drugim kolijem sam malo obilazila izložbe. I nagledala se svačega - sasvim dovoljno da izgubim svaku ambiciju u tom smislu.
Donu smo uzeli posle četiri godine pauze, a kako je prvi koli koga sam imala bio bolešljiv - jedina želja pri uzimenju šteneta mi je da bude zdravo.
I ako je Dona iz istog legla kao i Draganova Lana - po izgledu i karakteristikama je dosta iza nje, a ja sam toliko lenja da je čak nisam ni izvela na izložbu.
Dakle, nisam ni malo kompetentna za neku priču i diskusiju oko eksterijernih karakteristika pasmine, ali znam da sam, kada sam se prvi put uživo srela sa "novim tipom" kolija, verovala da se radi o mešancu i da u njemu ima krvi ši cu-a. Oni kojima se dopadaju - imaju svoje razloge za to što je sasvim prirodno.

Back