Škotski ovčar ("Lesi")

Lep je pradeda, ali verujem da znas i sam iz nekog iskustva da retko koji pas iz legla nesto povuce na pradedu (da je tako zar bismo danas imali moderne skote :)))?!?!?! )

Zasto mislis da su zluradi komentari? Mozda samo zelim da sa nekim razmenim misljenje, miljenje koje je zasnovano na cinjenicama i to je to. Zato necu da pricam o psu, tj hocu da govorim o onima koje smatram prelepim primercima. Ne mislim ja ni da je moj pas savrseni primerak, pa da sad ocekujes da govorim lose o tudjim psima, a hvalim svog...naprotiv, govorim o shvatanju rase i standardu!
Sto se tice odgoja, verovatno znas i sam i da u tim "vrhunskim odgajivacnicama" ima svega, i da nije uvek onako kako izgleda na fotkama.

Ponavljam, nista lose ne mislim, ne smatram nikoga od vas konkurencijom,niti mislim da se bavim odgojem, najvise me zanima dresura i rad (agility , ili jednog dana obuka za spasioce,ali i rad sa ovcama) i nemam razloga da lose pricam o bilo kom psu, narocito ako to nije osnovano Samo imam vrlo suprotno misljenje i stav o rasi, o kom opet ponavljam ne vredi raspravljati, ali ne podnosim kad neko deli komentare o tudjim psima, a ne poziva se na standard, vec na neku "ideju o pasmini" (koliko god ona bila popularna)

Pisala sam vec dva puta neko svoje misljenje(koje sam izgradila na osnovu dosta toga vidjenog, posebno van Srbije, i na osnovu procitanih knjiga i standarda), pa ne bih sve to ponavljala ...ukoliko te interesuje vrati se nekoliko strana unazad,

Pre ovoga ipak moram da napomenem da sam konacno uzivo videla i mazila vrhunskog kratkodlakog skotskog ovcara (za one koji ne znaju negde se vode kao ista rasa, drugi tip, dok su drugde dve rase ali isti standard izuzev dlake), i imala sam tu privilegiju da vidim kako nasi psi treba da budu gradjeni, bez ove "VUNE" :))))) sto im cesljamo :)))

Evo osnovnih stvari iz svakog standarda:

Pravilna glava skotskog ovcara:

Pravilna konstitucija i dlaka:

Nekoliko losih primera glava koje cesto vidjamo:

Izuzetno konkavna glava koja je potpuno izgubila željeni oblik. Lobanja je prekratka, a donja vilica bi mogla biti jača. Nedovoljno dostojanstva.

Neplemenita i gruba glava koja je izgubila oblik klina. Lobanja nije ravna, stop je prenaglašen, a nos lagano pada prema dole.

'Sladak' izraz lica, ali ne kao što standard traži. Oči su postavljene ravno, obrve deluju zabrinuto, glava je kratka i manjka joj elegancije, lobanja prostrana, a uši teške i široke.

I dva primera losih tela...

Netipično bujna dlaka prekriva lošu konstrukciju psa nepodobnog za rad. Nedovoljno dugacak vrat i glava bez dostojanstva.

Pas korektnog kostura i dlake, ali ravnih ramena, kratkog vrata, padajuće leđne linije s nedovoljno dubokim prsima, lošim slabinama, bez i malo sklada prednjeg i zadnjeg dela.

Crteži iz knjige "The Collie Standard" Mie Ejerstad.

Neki lepi psi:

Steadlyn Highlighter

Steadlyn Huckleberry Dots

Pa sad ko hoce nek poredi, i samo neka mi ne kaze-pa znas kako postoji moderna linija koja postaje dominantna...ili jos gore- pa moj pas pobejuje na izlozbama, zamisli sampion Srbije je ili ima Intera (CACIBi iz 3 drzave u odredjenim periodima, dusu dalo pa ima Hrvatska, Bosna, Crna Gora )

sonchy vec sam dosta i ja pricao o tome....mislim da nema potrebe pricati i pisati o tome...
kratko i jasno, sto se tice dugodlakih skotskih ovcara, postoje nekoliko vrste, jedni su oni stari poput mog(ili cijeg vec ovde na forumu) a drugi su oni moderni sa mnogo guscom, duzom i bujnijom dlakom.
o tome, kako su oni nastali, KO (ime i prezime) ih je i sa kim ukstao sacuvacu za malo kasnije. Standard moze da se menja kao i zakon, a pitajte se kad je i po kom psu taj standar napisan
o odgajivacima sve najbolje, ali ako tako nastavite da ukrstate rase da bi dobili bujniju dlaku i jos mnoge gluposti koje se forsiraju na izlozbama zbog para, mi koji smo zaljubljeni u staromodnu Lesi, necemo imati kome da se divimo jer ce ta lesi vremenom nestati!!!

Lassie.jpg

na osnovu standarda kako vam se cini ovaj skot?

upravo sam se vrati sa izlozbe iz nisa. ucestvovala su 5 skotska ovcara.
jedan iz razreda mladih (muzjak), jedan iz zrelih, jedan iz sampiona, i dve mlade zenke.
mi smo bili u razred zrelih. osvoli kao neku peticu...
hteo sam da porucim ljubiteljima STARIH (prvobitnih) skotskih ovcara da se ne trude i ne bacaju novac oko izlozbe, jer kako mi je sudija (shinterin) reko, stari Lesi nemaju nikakve sanse pored ovih modernih.
reko mi je da mu hvali dlaka, i da mogu da ga koristim kao radnog psa.

PS hvala odgajivacima, kinoloskom savezu svih zemalja, sudijama, sto su uspeli da upropaste rasu!

upravo sam se vrati sa izlozbe iz nisa. ucestvovala su 5 skotska ovcara.
jedan iz razreda mladih (muzjak), jedan iz zrelih, jedan iz sampiona, i dve mlade zenke.
mi smo bili u razred zrelih. osvoli kao neku peticu...
hteo sam da porucim ljubiteljima STARIH (prvobitnih) skotskih ovcara da se ne trude i ne bacaju novac oko izlozbe, jer kako mi je sudija (shinterin) reko, stari Lesi nemaju nikakve sanse pored ovih modernih.
reko mi je da mu hvali dlaka, i da mogu da ga koristim kao radnog psa.

PS hvala odgajivacima, kinoloskom savezu svih zemalja, sudijama, sto su uspeli da upropaste rasu!

ja vise neidem ni na kakvu izlozbu jer sam razocaran suđenjem sad su mi ovi danasnji skoti isto oni samojedi samo sto nisu bijeli bitno je da mu je bujna dlaka i odma je dobar petica i necu da idem nigdje nemaa vise ti para za kojebi ja otiso na izlozbu razocaran sam do bila aaaaaaaaaaaaaaaaaaa:dash:

ja vise neidem ni na kakvu izlozbu jer sam razocaran suđenjem sad su mi ovi danasnji skoti isto oni samojedi samo sto nisu bijeli bitno je da mu je bujna dlaka i odma je dobar petica i necu da idem nigdje nemaa vise ti para za kojebi ja otiso na izlozbu razocaran sam do bila aaaaaaaaaaaaaaaaaaa:dash:

ja sam bio jedini sa starijim tipom skota! kad je sudija treba oda odabere pobednika rase mog nije ni prozvao...e tu sam se onda debelo zakacio sa sudijom!
sta mi je sve napricao za starog lisija bolje da neznas!

ja sam bio jedini sa starijim tipom skota! kad je sudija treba oda odabere pobednika rase mog nije ni prozvao...e tu sam se onda debelo zakacio sa sudijom!
sta mi je sve napricao za starog lisija bolje da neznas!

Sudija ko' sudija, izložba ko' izložba, kinologija u zemlji Srbiji kao is ve drugo...
I da ne nabrajam!
Prelistajte malo ovu temu unazad, pa pročitajte postove "sonchy" iz perioda kada je prvi put izvela Galu na izložbu.
Posle toga ju je izvodila još par puta sa vrlo lepim rezultatima...
Draganova Lana, koja je, takođe, "stari tip" je ostvarila izuzetne rezultate...
Suština je u tome da je to stvar sudijske procene i da svako od njih ima svoj ukus i predstavu kako taj pas treba da izgleda(na šta, ako ćemo, realno, imaju i pravo).
Ako sam dobro pročitala, pas ti je ocenjen odličnom ocenom.
Dakle, nije eliminisan, nije mu skinuta ocena zato što ne pripada "novijem tipu", samo, po sudijskoj proceni, nije ušao u konkurenciju za dodelu nagrada. I da ne pričamo o "tipovima", da se kojim slučajem pojavio u konkurenciji sa Lanom i Galom - takođe ne bi bio "prozvan" kada se određuje pobednik.Šta bi onda zamerio sudiji?
Ako si sudiji prišao na način na koji si počeo svoje postovanje na ovom Forumu - ne čudi me da si dobio odgovore kakve si dobio.
U krajnjoj liniji, niko ni tebi ni meni na brani da se ozbiljnije bavimo kinologijom, uzgojem i negovanjem linije koja se nama dopada. Takođe nas niko ne sprečava ni da prođemo proceduru, ispolažemo šta treba i postanemo kinološke sudije, zar ne?
Spusti loptu na zemlju i voli svog psa... a ako hoćeš da se baviš kinologijom i uzgojem pasa, onda se ozbiljno posveti tome.

Sudija ko' sudija, izložba ko' izložba, kinologija u zemlji Srbiji kao is ve drugo...
I da ne nabrajam!
Prelistajte malo ovu temu unazad, pa pročitajte postove "sonchy" iz perioda kada je prvi put izvela Galu na izložbu.
Posle toga ju je izvodila još par puta sa vrlo lepim rezultatima...
Draganova Lana, koja je, takođe, "stari tip" je ostvarila izuzetne rezultate...
Suština je u tome da je to stvar sudijske procene i da svako od njih ima svoj ukus i predstavu kako taj pas treba da izgleda(na šta, ako ćemo, realno, imaju i pravo).
Ako sam dobro pročitala, pas ti je ocenjen odličnom ocenom.
Dakle, nije eliminisan, nije mu skinuta ocena zato što ne pripada "novijem tipu", samo, po sudijskoj proceni, nije ušao u konkurenciju za dodelu nagrada. I da ne pričamo o "tipovima", da se kojim slučajem pojavio u konkurenciji sa Lanom i Galom - takođe ne bi bio "prozvan" kada se određuje pobednik.Šta bi onda zamerio sudiji?
Ako si sudiji prišao na način na koji si počeo svoje postovanje na ovom Forumu - ne čudi me da si dobio odgovore kakve si dobio.
U krajnjoj liniji, niko ni tebi ni meni na brani da se ozbiljnije bavimo kinologijom, uzgojem i negovanjem linije koja se nama dopada. Takođe nas niko ne sprečava ni da prođemo proceduru, ispolažemo šta treba i postanemo kinološke sudije, zar ne?
Spusti loptu na zemlju i voli svog psa... a ako hoćeš da se baviš kinologijom i uzgojem pasa, onda se ozbiljno posveti tome.

sve je to lepo sto si ti rekla, ali on je meni mrtav ozbiljan reko, momak nemas ti sta da trazis na izlozbi sa tim starijim tipom. pogledaj kako pas mora da izgleda, i pokazuje mi na modernog. dao mu je 5. samo iz razloga sto sam mu reko da mu je ovo prva i polssednja izloazba. ne kazem da je to kod svakog sudije, ali *** kod ovog nisam imao vezu. jednostavno, moderni tip je za izlozbe a stariji za agiliti i sve ostalo sem izlozbe!

ma hajde da sad malo o bistrijim temama pricamo necu vise da pricam o izlozbama idemi to sve na zivce nego kako bi moga da rijesim svoj problem u mog se skota usi ispravile kako bi mogao da mu ih spustim jel zna iko nekakav nacin pa da mu budem zahvalan do kraja zivota??

Back