Škotski ovčar ("Lesi")

Moj skotski ovcar je star 13 meseci.
Hteli bismo da ga vodimo na novosadsku izlozbu, u septembru. Ozbiljnije smo poceli da radimo sa njim tek pre 2 nedelje i prosto smo fascinirani brzinom kojom uci. Naredbe "sedi", "daj zdravo", " drugu zdravo", "lezi"(!), ""donesi", "sedi-ostani", "lezi-ostani","hop"( da se propne na nesto), "okret" iz lezeceg stava, naucio je u rekordnom roku. Za naredbu "dodji" i hod uz nogu, predpostavljam da ili treba vise vremena, ili mi nesto ne radimo kako treba.

Da li u Novom Sadu ima nekoga ko radi ring dresuru, a da ne lupa po usima sa cenom. Znam za jednog dresera koji trazi 300 eu. Za ozbiljniji rad sa psom, to je ok., ali samo za ring dresuru toliko...??!

Hteli bismo da ga vodimo na novosadsku izlozbu, u septembru. Ozbiljnije smo poceli da radimo sa njim tek pre 2 nedelje i prosto smo fascinirani brzinom kojom uci. Naredbe "sedi", "daj zdravo", " drugu zdravo", "lezi"(!), ""donesi", "sedi-ostani", "lezi-ostani","hop"( da se propne na nesto), "okret" iz lezeceg stava, naucio je u rekordnom roku. Za naredbu "dodji" i hod uz nogu, predpostavljam da ili treba vise vremena, ili mi nesto ne radimo kako treba.

Da li u Novom Sadu ima nekoga ko radi ring dresuru, a da ne lupa po usima sa cenom. Znam za jednog dresera koji trazi 300 eu. Za ozbiljniji rad sa psom, to je ok., ali samo za ring dresuru toliko...??!

Donu (još) nismo vodili na izložbu (nikako da se sve "kockice" sklope :roll:... uglavnom ne stižemo), tako da dajem odgovor sa rezervom, budući da sam poslednji put psa izvodila na izložbu pre više od 10 godina.
Ono što želim da kažem je da ti za "ring dresuru" ne treba nikakav dreser, da sve to možete sami da uradite, naročito kod ovako pametnih pasa ;):heart:. Šalu na stranu, svaki vlasnik sa svojim psom, bez problema može da se snađe u ringu čak i ako je to prvi put. I ako pas nije baš, baš neposlušan... prestrašen ili sl. (što ovde, očigledno, nije slučaj).

Isto mislim da nema potrebe da se placa ring dresura...jer ako sam se ja snasla svako ce se snaci:zcepanje:
Treba da znate da vodite psa sa leve strane obavezno, pas treba da dozvoli sudiji da mu pogleda zube (prednji zagrizaj, i sa strane da proveli da li ima sve potrebne zubice:D )...i trebalo bi pas mirno da stoji u stavu (za skotske ovcare je to jednostavno da mirno stoji...posmatrala sam ja kako ih namestaju iskusniji "hendleri", zadnje noge im povuku unazad malo)...i to je sve!!
Ja sam mislila da ce biti problem ovo sa zubima,ali nije bilo ni najmanje :) ...uostalom ako je prva izlozba, to i napmenete sudiji, i ukoliko je normalan naravno da ce imati razumevanja...
Nadam se da cemo videti neku sliku psa:D:D?

...zaboravila sam nesto:D ....hod uz nogu je samo vežba, to bi trebalo da se radi sa davilicom i nagradom, ali ja sa Galom nikad nisam mogla da upotrebim davilicu, što zbog dlake, i zato što ona ne podnosi kad je cimam, nego smo sa normalnom povodcem vezbali ...jednostavno kažem PORED, cimnem je malo kako bih je približila nozi i da ona razume sta se od nje traži, a naravno čim priđe tu je odmah keksić za nagradu....posle određenog vremena jednostavno smo izbacile povodac i samo uz keksić smo radile...
DOĐI nije bio preveliki problem, jer je ona od kad je bila štene išla puštena, tako da je uvek oko nas...treba vremena za to i malo rada, i sve će doći na svoje...a za izlozbu nema previše muke, jer je pas na povodcu i čak i ne treba da se nabije uz nogu ;)
(ima i snimak u njenom foto albumu, kako je ona to radila sa manje od godinu dana)

Hej, pa Gala... neverovatno kako lici na mog psa?!!
Ni rodjena sestra mu nije slicnija...
Postavicu slike uskoro.

He, he , mozda su i neki rod :) Jedva cekam da vidim slike :)
Savet za izlozbe iz mog iskustva - nemoj mnogo da se nerviras :zcepanje: sve je to subjektivno, osim ukoliko pas stvarno ima neke mane...
Meni je prva izlozba bila razocarenje, a zatim na ostalim (na ostale 3;) nemam ja previse vremena za to ) same pohvale (mada sam i ja u medjuvremenu naucila kako da je pripremim malo...)
Uspela sam da dobijem misljenje od ljudi koje smatram vrhunskim poznavaocima ove rase, sto mi je bilo jako drago, ali koji su pobornici ove klasicne linije....i to je meni iskreno najveca nagrada, i znam da mi nece pomoci na izlozbama....narocito kada je rec o klasicnim skotima, sve je jako subjektivno ;)
Nadam se da ce sledece godine doci kod nas u Srbiju i koji kratkodlaki skot...pa da nase sudije zaiste vide koja je gradja i izgled psa....
...zato se meni svidja agility i poslusnost...samo vodic i pas i stoperica hehehehehehehehehe
Samo opusteno;)

Poslednja izmena:
Hvala Sonchy, čestitam ti na uspehu sa izložbe, pozdravljam Smeh takodje. Taj Vreteničić što ti je sudio obično praktikuje novu liniju škotskih ovčara, znam iz iskustva sa CACIB-a u Beogradu i kako je samo nahvalio u Zov-u mužjaka Dragane Vučelić iz Novog Sada koji je tog dana bio BOB, tako da možeš smatrati da si mnogo dobro prošla. Što se tiče mene, naravno da sam pobornik stare linije i to nikada ne bih menjao mada sam i dosta objektivan tako da i vrlo dobro razumem ljude koji prelaze na moderniju liniju koja je hteli mi ili ne ipak buducnost ove rase. Gledajući situaciju u svetu nova linija je već uveliko uzela primat a Srbija kao i uvek poslednji mohikanac :-) i dalje se drži, okvirno posmatrajući kroz izložbe i nova legla može se reći da je nova i stara linija već sada podjednako zastupljena kod nas a mogu samo da naslutim šta će biti za par godina. Uzmimo primer naše izložbe kao merilo, uglavnom sve se svodi na par mužjaka i ženki stare linije koji tu i tamo dominiraju već nekoliko godina, mada je pitanje koliko dugo još,kad nema novih kvalitetnih mužjaka, novih krvih linija itd.

Nego ljudi, da mi održimo staru liniju pa kad celi svet predje na novu, imaćemo pravi srpski brend :-) :-)

Pozdrav svima.

Drago mi je da smo se okupili mi ljubitelji "klasicne Lesi" :),i znam da ih ima još puno.... nego, moram da prokomentarišem i moderne :)
Slažem se da je nova linija uzla maha, ali ne slažem se da je to budućnost rase, sve dok ne promene standard.Zar nije smisao kinologije očuvanje karakteristika rase, a čemu služi STANDARD ako ćemo ga svaki put menjati ako u tome ne uspemo??!!
Kratkodlaki škotski ovčari su mnogo manje iskrivljeni. Bujna dlaka je svakako odigrala ulogu u ovoj nepoželjnoj evoluciji, žrtvovali su sve da je postignu, a sad kad je imaju mogu fino skrivati mane pod njom. Inače sam kvalitet dlake je isto otišao u pogrešnom smeru - standard traži čvrstu i tvrdu dlaku koja prati linije tela, a ono što najčešće vidimo je bujna vunasta dlaka koja skriva sve.

na slici je Sandcastle's Tickled Pink
Ove dve pasmine ocjenjuju se po istom standardu! Znači teoretski, kad ošišate ovo prvo, trebali biste dobiti ovo drugo. Je li moguće da ugledne, obrazovane kinološke sudije i uzgajivači koji su godinama u tome nisu u stanju da vide da tu nešto ne štima?

Zatim, dugačak i lagan iskorak je jako važna osobina svih ovčarskih pasa pa tako i škota. Preotvoren prednji ugao kod većine modernih škota povlači za sobom nedovoljan iskorak, i da se ne lažemo to se primećuje na izložbama. (samo da kažem da imam napismeno kao manu mog psa od jedne sudije to da mi pas hoda kao po pravoj liniji....sta na to čovek da kaže osim - čitaj standard- That means that the feet are moving on the same line, when touching the ground the centre line of balance of the body. The correct Collie does not roll in front, neither is he in nor out at elbow, and his legs should be straight. A straight line can be drawn from the shoulder joint, through the upperarm and all through the frontleg. The foot touches the ground at the centre line of body )

Evo jedan lep citat:
Forever a Sheepdog

First of all, the most important question perhaps we have to ask ourselves - what sort of breed is, or should be, the Collie? Everybody knows that it is a sheepdog, and this we have to bear in mind - all the time. A Collie is a sheepdog and should forever be, even if the fast majority does not do any sheepdog work at all. But as well as a Collie is a Sheepdog, a Bullterrier was a dog for fighting, a Saluki a long distance hunting dog, a Saint Bernard a rescue dog in the mountains etc. All should be bred as if they still were able to fulfill their purposes. And we should also remember that all over the world one of the most important taksks of the different Kennel Clubs and their members is to preserve and improve the breeds according to the standards - not to change them.

Da ne širim bas previše:D ,jer ja sam tip osobe koja kad se zainteresuje za nešto, temeljno pristupi tome:whistling:, a moram da se zahvalim nasoj prijateljici Smeh, na prvim informacijama koje sam dobila o ovoj rasi, zatim jednoj divnoj devojci iz Zagreba, koja je ponosni vlasnik malo je reći predivnih kuja, dugodlake i kratkodlake (nju često citiram čisto da se zna!, jer devojka ima toliko znanja o ovoj rasi da je to zadivljujuce, pa njoj ide najviše zasluga za većinu interesantnih stvari i slika koje stavim!)
Dok je njenih divnih pasa, zatim ljudi kao što su Jadranka Mijatović i Denis Sabolić i njihovih božanstvenih pasa(ostalih brojih odgajivača klasičnih škota), na kraju krajeva nas i naših ljubimaca, nije sve tako crno ;)

Zato kada budete tražili dečka za Lanu, molim vas da to bude momak dostojan nje - pa da održimo taj naš srpski brend :D !!!

p.s. što se tiče izložbe koju je sudio gospodin Vreteničić, u direktnoj konkurenciji smo imali ćerku Monsolana Sunstara a zatim i mužjaka iz razreda šampiona, a eto njemu se svidela ova klasična...ma ko će ga znati :D A zatim smo usli u top6 od ogromnog broja pasa na Junior BIS-u ...ma to je toliko subjektivno, i nekad smešno, kad dvoje ljudi o istom psu kažu suprotne stvari :D

ako nekome nesto nije jasno neka pogleda - http://www.savita.spb.ru/standart-4.htm

Poslednja izmena:
..."p.s. što se tiče izložbe koju je sudio gospodin Vreteničić, u direktnoj konkurenciji smo imali ćerku Monsolana Sunstara..."

To je bila Megi? Slatkaca.
E, nas Randy joj je brat. Iz istog su legla.Majka Rea. S tim sto je Randy nekako visok i vizljast, pravi pubertetlija.

Htela sam da ga vodim sad u septembru, ali ne znam koliko ima smisla, kad nije u svoj svojoj lepoti. Zbog dlake, mislim. Mnogo je poddlake odbacio, smanjio se za 3 broja.

Hoce li neko od vas doci?

..."p.s. što se tiče izložbe koju je sudio gospodin Vreteničić, u direktnoj konkurenciji smo imali ćerku Monsolana Sunstara..."

To je bila Megi? Slatkaca.
E, nas Randy joj je brat. Iz istog su legla.Majka Rea. S tim sto je Randy nekako visok i vizljast, pravi pubertetlija.

Htela sam da ga vodim sad u septembru, ali ne znam koliko ima smisla, kad nije u svoj svojoj lepoti. Zbog dlake, mislim. Mnogo je poddlake odbacio, smanjio se za 3 broja.

Čekaj... na koju izložbu misliš? :think:
Svi su psi su s jeseni mnogo manje odlakani, kod ovih naših je to upadljivije :)... ako nije tako - nešto nije u redu ;).
Moja Dona je "samo" "običan", kućni ljubimac... a mene je davno prošla volja da "ispravljam krive Drine" i pričam o standardima ljudima koji bi, po definiciji, to trebalo da znaju bolje od mene... tako da izložbe slabo posećujem, ali stvarno mislim da Donu, bar, treba oceniti... samo nikako da stignem da to uradim. Zato i pitam o kojoj se izložbi radi?
Što se standarda i izgleda pasa tiče... meni su svi oni lepi, ali pored već navedenog, obratite pažnju na pogled, izraz očiju. Ovi "novi" deluju namrgođeno, namršteno, nekako su čudno postavljene, dok u svim opisima piše kako je za njih karakterističan jasan, umiljat pogled "izraz pun inteligencije". ;)

Mi nećemo u NS, već sam isplanirala jednu izložbu za septembar...i to je maksimum koji odvajam za manekenisanje, jos i agility....pa da joj ne bude malo mnogo:rtfm::rtfm:
A što se tiče dlake, ona će uvek da presudi kad se porede dva psa (naravno ako tom drugom ne fali nešto pored dlake...), ali Vas pas i dalje može da dobije 5 i pored toga...čak i da pobedi u svom razredu , ukoliko nije bas bas neka konkurencija...šta znam, sigurno ćete imati jos neku CAC izložbu u blizini uskoro, pa možete i tad da probate (ima ih koliko hoćete :D )

Moja Dona je "samo" "običan", kućni ljubimac...a mene je davno prošla volja da "ispravljam krive Drine" i pričam o standardima ljudima koji bi, po definiciji, to trebalo da znaju bolje od mene
Što se standarda i izgleda pasa tiče... meni su svi oni lepi, ali pored već navedenog, obratite pažnju na pogled, izraz očiju. Ovi "novi" deluju namrgođeno, namršteno, nekako su čudno postavljene, dok u svim opisima piše kako je za njih karakterističan jasan, umiljat pogled "izraz pun inteligencije". ;)
Da mene neko pogrešno ne shvati...nemam ja ništa protiv tih uzgajivača :) Jednostavno imaju drugo viđenje rase, sa kojim se ja ne slažem. Oni imaju svoj stav, trude se i rade, i nisu ovi naši ni izmislili ni stvorili te moderne.
Mene samo živcira kad čujem neke gluposti od strane sudija...jer umem da čitam:rtfm:, odlično razumem par jezika, a tek slike što mogu lepo da poredim:zcepanje:
...ne mislim da ću nešto da promenim, niti će to meni da pomogne (a moj pas ima lep uspeh za sad, nije mi želja da imam uzgajivačnicu...a niti mogu da je vodim na puno izložbi)....jednostavno imam potrebu da kažem, pa makar se to svodilo na kopiranje linka ilustrovanog standarda ;)
I još jedna bitna stvar:rtfm:, pored tolike silne priče o izgledu skroz je zanemarena priča o njihovom karakteru:rtfm:, ....jer bili oni moderni ili klasični, po karakteru to su divni i vrlo posebni psi :D

Poslednja izmena:
picture.php

picture.php

Zdravo svima, evo da iskoristim priliku da postavim neku fotografiju sa izložbe u Požarevcu. Sve je bilo super sem vremena koje je bilo da se smrzneš :-)

Samo dva škotska ovčara na izložbi:

Razred Mladih
Roberto Cavalli - PRM
(JCH Monsolana Sunstar x Rea)

CH Razred
Lana (Vesa) - CAC,BOB, BOG 3
(Jony Woker Blue Stony River x Ledi)

pozdrav svima

Back