Škotski ovčar ("Lesi")

pozdrav svima...sta mislite o mom škotskom ovcaru...?

13345_1252027654024_1029502489_800204_7386027_n.jpg

13345_1252027734026_1029502489_800206_7923022_n.jpg

13345_1252027694025_1029502489_800205_7198686_n.jpg

Ne znam gde svrstavas svog psa jer mi se nesto ne uklapa ni u klasicne vise mi lici na hrta nesto kao da je izgladneo.Izvini na iskrenosti ali prvo procitaj standard i pogledaj malo druge pse pa onda pocni da se raspitujes koji tip sudije preferiraju.

godinu dana.
nego recite mi, na izlozbi pasa...da li sudije prave razliku oko ovih starih lesia i ovih novih delinara...?
cuo sam da ih sada mnogo forsiraju...

Za godinu dana (ako su slike sveže) pas deluje prilično sitno, mršavije, a i dlaka mu je nedovoljno razvijena (njemu je ovo, zapravo prva zima i tek na proleće će imati "pravu")... Pitala sam koliko je star jer u nekoj fazi razvoja oni izgledaju tako.
Istina je da je pas mlad i da se još razvija. Ja sam imala jednog kolija koji je bio jako mršav... dakle, i očišćen od parazita i hranjen i mažen i pažen, ali je jadnostavno bio - takav. S tim što je imao dobru dlaku, pa je trebalo da se "opipa" i vidi koliko je mršav :roll:. Ali taj pas je svaku lopticu hvatao u letu, trčao 10km uz bicikl kao od šale, trčao izuzetno brzo, skakao na zid od dva metra toliko da mu je nedostajalo par santimatara da ga preskoči... Naravno da ga to niko nije učio - bio je takav. I bio je odlično ocenjen, PRM (posle ga nisam ni vodila po izložbama).
S obzirom da se pas ove veličine razvija i do 18 meseci, ja ne bih bila tako kritična u oceni, kao Millubie, tim pre što svako svog psa voli, ne držimo ih svi sa istim motivom, niti možemo uvek da utičemo na njihov razvoj i konačan izgled.
Na moju veliku žalost, činjenica je da su, čak suprotno i standardima, "u modi" koliji kraćih nogu, zdepastiji, sa kraćom njuškom, očima koje su previše "usađene" i postavljene tako da pas deluje "namršteno". No, sve je, ipak, stvar procene i ukusa sudije, tako da i "klasičan" tip često postiže lepe rezultate na izložbama :) (prelistaj malo ovu temu, videćeš Galu i Lanu, obe su "klasičan tip", ali imaju lepe rezultate :super::klap:)

Poslednja izmena:
tacno je da je mrsav, imao je trovanje pre 2 nedelje i nista nije hteo da jede....jedva i jednom dnevno...sad se malo oporavlja. dlaka mu je takva, inace se linja kao lud!
svog skotskog ovcara svrstavam u grupu naj starijih ovcara...kao iz filma lesi se vraca kuci. Postoje dosta odgaivaca u srbiji koji ukrstaju kolia sa Chao-chao-om, tada "koli" dobije gustu dlaku kao u medveda i oci kao kod kineza...ne spustam ni jednu rasu, iskreno meni je i on lep, pogotovo sto ima tako gustu dlaku, ali iskreno nemogu da se uporedjuju babe i zabe...
Svog psa necu ni na jednu izlozbu da izvedem, jer je moj pas meni najlepsi na svetu, kao sto je Smehu njegov, Millubie takodje i svakom svoj...ako sudija bude reko drugacije za mog psa dobice batine...***...moje misnjenje...

- ovo je cela familija mog Edija...
ps pozdrav za Srdjana odgajivaca!

Poslednja izmena od moderatora:
tacno je da je mrsav, imao je trovanje pre 2 nedelje i nista nije hteo da jede....jedva i jednom dnevno...sad se malo oporavlja. dlaka mu je takva, inace se linja kao lud!
svog skotskog ovcara svrstavam u grupu naj starijih ovcara...kao iz filma lesi se vraca kuci. Postoje dosta odgaivaca u srbiji koji ukrstaju kolia sa Chao-chao-om, tada "koli" dobije gustu dlaku kao u medveda i oci kao kod kineza...ne spustam ni jednu rasu, iskreno meni je i on lep, pogotovo sto ima tako gustu dlaku, ali iskreno nemogu da se uporedjuju babe i zabe...
Svog psa necu ni na jednu izlozbu da izvedem, jer je moj pas meni najlepsi na svetu, kao sto je Smehu njegov, Millubie takodje i svakom svoj...ako sudija bude reko drugacije za mog psa dobice batine...***...moje misnjenje...

- ovo je cela familija mog Edija...
ps pozdrav za Srdjana odgajivaca!

I moja Mica (Dona) je iz njegove odgajivačnice...:D. Dakle, tvoj Edi i Dona imaju istu familiju!
Nisam imala nameru da se sa njom nešto takmičim, a dopalo mi se što pse odgajaju dosta "normalno" po mojim kriterijumima.

Poslednja izmena:
strogo moderna imena :hahaha:
Misliš na ovo Vojka i Vesa?
Skroz su u trendu!
Ja kad ona uradi neku glupost... tipa zaletise i skoči od sreće... iskopa sveže zasađenu ružu... dohvati neku krpu i mlati njome po dvorištu... laje ko' sumanuta "na zvezde"... imam običaj da joj kažem: "Hej bre... mi smo ti dali ime "dona"... da budeš fina dama. Izgleda treba da te zovemo - Vojka!" :zcepanje:

Ja mislim Smeh da nisam bio previse kritican a i vec sam rekao da se izvinjavam na iskrenosti ali i previse volim ovu rasu da bi mogao da precutim kao pojedine sudije koje bi mu cak dale i neku titulu samo da bi ga vlasnik izveo na par izlozbi i postao bi i sampion ,kad je postao Barut iz Kragujevca onda sam siguran da u nasoj zemlji svaki pas moze da bude sampion.Ne kazem ja da on svog psa ne treba da voli bas naprotiv , ali za izlozbe definitivno nije.
U Srbiji prvo ima veoma malo odgajivaca ove rase a drugo ne znam ko to ukrsta cau cau i skotskog ovcara to je sad neka najnovija teorija posto smo sve druge vec culi a pogledaj malo kakve oci ima cau cau meni nisu nimalo slicne sa ocima kolija.Da je svakom svoj pas najlepsi to razumem mada ja i na to drugacije gledam ,ja svoje pse najvise volim bas onakve kakvi jesu ali naravno da imam oci pa vidim da li je neciji pas lepsi.

reci mi kako su nastali ti "novi skotski ovcari" posto vidim da ih ti dosta gotivis....?

-evo slike starog lesia i novog colia, ako neko ne vidi razliku ja svog lesia krstim u novo selskog kato-prevrtaca!

SKOTSKI-OVCAR.jpg

9R053D-021.jpg

ne vredjam, niti prozivam, hocu samo da kazem da je mnogo glupo sto su ih stavili pod istu "kapu"... ako tako nastave da ih ukrstaju cistokrvni stari lesi ce izumreti...

Ja mislim Smeh da nisam bio previse kritican a i vec sam rekao da se izvinjavam na iskrenosti ali i previse volim ovu rasu da bi mogao da precutim kao pojedine sudije koje bi mu cak dale i neku titulu samo da bi ga vlasnik izveo na par izlozbi i postao bi i sampion ,kad je postao Barut iz Kragujevca onda sam siguran da u nasoj zemlji svaki pas moze da bude sampion.Ne kazem ja da on svog psa ne treba da voli bas naprotiv , ali za izlozbe definitivno nije.
U Srbiji prvo ima veoma malo odgajivaca ove rase a drugo ne znam ko to ukrsta cau cau i skotskog ovcara to je sad neka najnovija teorija posto smo sve druge vec culi a pogledaj malo kakve oci ima cau cau meni nisu nimalo slicne sa ocima kolija.Da je svakom svoj pas najlepsi to razumem mada ja i na to drugacije gledam ,ja svoje pse najvise volim bas onakve kakvi jesu ali naravno da imam oci pa vidim da li je neciji pas lepsi.
Pas jeste mršav, ima slabiju dlaku, ali je još mlad, nije dobio ni prvu zimsku dlaku, po konstituciji je, očigledno sitniji, ali je imao i to trovanje, pa je baš mršav. Dakle, ništa nije "van standarda" u smislu nepopravljivog, i nema potrebe poručivati čoveku: "Prvo pogledaj standard!"
Istina je da je i on malo nespretno sročio pitanje, ali istina je i da postoje velika odstupanja u "tipovima" kolija, i ako se standard na papiru nije menjao. Pre 15-tak godina sam bila mnogo više "u toku" po pitanju izložbi, izlagača, sudija, suđenja... i shvatila sam da to nije za mene, jer postoji nekoliko "jakih" odgajivača koji forsiraju i nameću svoj standard, i tada se već počelo sa "novim tipom" kolija koji sve manje liči na standard: njuška je kraća, dlaka "vunastija", oči drugačije postavljene, noge kraće, sam pas je od elegantnog doveden do po malo zdepastog... Ma već na prvoj izložbi mi je prišao čovek, čiji pas je bio PRM i prvak rase da pruži ruku i kaže da mu je moj pas ubedljivo najlepši, ali da je odgajivač od koga je on kupio psa "na svom terenu" i da je zato pobedio :confused:?! A u to vreme nisam imala pojma o standardima i bila sam presređna što mi je pas odlično ocenjen! (posle sam počela da naručujem literaturu iz Engleske i ja malo ozbiljnije da je proučavam. Zbog sebe. )
I to što nam se više sviđa ovaj ili onaj tip, nije razlog da budemo grubi i dajemo izjave tipa: "pogledaj prvo standard", tim pre, što ako pogledaš u standard i striktno ga se držiš - mnogi od tvojih pasa se neće baš uklopiti.
Sonja (gde nam je ona?) je ranije na ovoj temi pisala o tome... dosta realno.
I dalje tvrdim da ovaj "mršavko" nije promašio standard ;).

reci mi kako su nastali ti "novi skotski ovcari" posto vidim da ih ti dosta gotivis....?

-evo slike starog lesia i novog colia, ako neko ne vidi razliku ja svog lesia krstim u novo selskog kato-prevrtaca!

SKOTSKI-OVCAR.jpg

9R053D-021.jpg

ne vredjam, niti prozivam, hocu samo da kazem da je mnogo glupo sto su ih stavili pod istu "kapu"... ako tako nastave da ih ukrstaju cistokrvni stari lesi ce izumreti...
Ovo je odličan primer!
Razlike su vrlo karakteristične. :klap:

Pas jeste mršav, ima slabiju dlaku, ali je još mlad, nije dobio ni prvu zimsku dlaku, po konstituciji je, očigledno sitniji, ali je imao i to trovanje, pa je baš mršav. Dakle, ništa nije "van standarda" u smislu nepopravljivog, i nema potrebe poručivati čoveku: "Prvo pogledaj standard!"
Istina je da je i on malo nespretno sročio pitanje, ali istina je i da postoje velika odstupanja u "tipovima" kolija, i ako se standard na papiru nije menjao. Pre 15-tak godina sam bila mnogo više "u toku" po pitanju izložbi, izlagača, sudija, suđenja... i shvatila sam da to nije za mene, jer postoji nekoliko "jakih" odgajivača koji forsiraju i nameću svoj standard, i tada se već počelo sa "novim tipom" kolija koji sve manje liči na standard: njuška je kraća, dlaka "vunastija", oči drugačije postavljene, noge kraće, sam pas je od elegantnog doveden do po malo zdepastog... Ma već na prvoj izložbi mi je prišao čovek, čiji pas je bio PRM i prvak rase da pruži ruku i kaže da mu je moj pas ubedljivo najlepši, ali da je odgajivač od koga je on kupio psa "na svom terenu" i da je zato pobedio :confused:?! A u to vreme nisam imala pojma o standardima i bila sam presređna što mi je pas odlično ocenjen! (posle sam počela da naručujem literaturu iz Engleske i ja malo ozbiljnije da je proučavam. Zbog sebe. )
I to što nam se više sviđa ovaj ili onaj tip, nije razlog da budemo grubi i dajemo izjave tipa: "pogledaj prvo standard", tim pre, što ako pogledaš u standard i striktno ga se držiš - mnogi od tvojih pasa se neće baš uklopiti.
Sonja (gde nam je ona?) je ranije na ovoj temi pisala o tome... dosta realno.
I dalje tvrdim da ovaj "mršavko" nije promašio standard ;).

I dalje mi niko nije odgovorio kako su nastali "NEW Collie Rough", ali nema veze...
- prijatelju moj, Millubie, neznam da li se secas u Nisu, kada si bio na izlozbi, JA sam ti prisao sa jednim mladim ovcarom, mojim Edijem, on je tad imao 5 meseci...pricao si i proziva kao su tvoj skotski ovcari svi po standardu (samo neznam kom), a kako je moj "IZSTANCOVAN" posto ih Srdjan iz Stapara tako "proizvodi" po tvom misljenju.... mom ediju su bile prave usi, licio je na lisicu. Nisam hteo da ga mucim i isavijam usi ali kad je porastao, ***, morao sam jer iskreno me se nije svidjjao tako. To je sve moj problem kakav je moj lesi...Moj lesi je standardizovan 1860 god a tvoj krajem devedesetih, pardon, 1990..tako da....ponavljam NE MESAJTE BABE I ZABE (Collie Rough i Dallinaire)

Evo mojih pasa tu imate i jedan i drugi tip pa mi kazi Smeh molim te koji je od njih atipican i toliko van standarda jer naravno nijedan nije savrsen.

Prilozi

• 16149_101431713216064_100000477060396_33387_7815406_n.jpg
    16149_101431713216064_100000477060396_33387_7815406_n.jpg
    63 KB · Pregleda: 23
  • 16149_101431726549396_100000477060396_33391_2450_n.jpg
    16149_101431726549396_100000477060396_33391_2450_n.jpg
    77,7 KB · Pregleda: 22
  • 16149_101431723216063_100000477060396_33390_6122943_n.jpg
    16149_101431723216063_100000477060396_33390_6122943_n.jpg
    30,7 KB · Pregleda: 21
  • 16149_101433869882515_100000477060396_33448_2979445_n.jpg
    16149_101433869882515_100000477060396_33448_2979445_n.jpg