Kerkyra
Legenda
- Poruka
- 62.164
Kad bude zavrsio, razume se.Ћаци има резултате и стручност?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kad bude zavrsio, razume se.Ћаци има резултате и стручност?
...matematika sigurno nije nauka tj. njeno polje univerzalija je iscrpno u instrumentalijama drugim naukamaJasno je meni da se medicina oslanja na dostignuca ostvarena iz drugih nauka i da je njihov produkt uz savladan lekarski zanat.
Mozda je zato i uvrstena kao multidisciplinarna.
Kojom osnovom smatras da matmatika nije nauka? Ona je neiscrpna, licno sam mom profesoru prevodio neke knjige sa mog maternjeg jezika naglasavam uz zajednicki trud, posto ih nije mogao naci na drugom jeziku, upustio se u resavanje problema koji je postavljen u antici. Ne bih se pravio pametan za vrlo kratko vreme mu vec prevodioc uglavnom nije bio potreban posto se izvestio, sta reci osim matematicar.
Psihologiju ne bih komentarisao posto je i meni prvovremeno izgledalo cudno, zatim sam se setio objasnjenja koja su takode kao u medicini multidisciplinarna. kao i sve nauke proizisla je iz filozofije, a neuropsihijatrija iz medicine, ako se ne varam.
Anlizu nisam ja vrsio, samo sam je preneo.
Kazu da je jedina egzaktna nauka....matematika sigurno nije nauka tj. njeno polje univerzalija je iscrpno u instrumentalijama drugim naukama
gdje im je Ona okosnica livada za pasu...na Matematici tj. njenim axiomima / 8. / lezi sva logika i postavke
ovosvjetskog djelovanja jer je polaziste svega da je korijen iz 2.= 1,4142135624...
izvrćete realnost na postavu znam da vam je tako lakše
Dobro ali fakat je da ni oni to nisu nikako mogli izmeriti. Ne znam odakle im ta brojka, ali svakako je mnogo vise "studenata" za nastavu nego sto "blokaderi" i njihovi politicki sponzori - profesori, dekani i rektori, zele priznati.
Meni je zanimljivo to sto je na RTS-u odmah poceo da prica o platama, kao da je to najvaznije.
Pa što ovde pakostiš njima kada kažeš da je to obojena revolucija? Znači ako je obojena imaće novčanu kompenzaciju za izguljenu godinu od tamo nekih."ŠKOLSKA GODINA JE PROPALA!" Dekan Medicinskog fakulteta upitao studente: Da li bi iko zaposlio lekara koji nije išao na nastavu?
Uto, 25.03.2025. 13:16h
49
![]()
Foto: Kurir Televizija
Slušaj vest05:12
U jutarnjem programu Kurir televizije "Redakcija" gosti su bili prof. dr Aleksandar Mitić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, i prof. dr Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Tema razgovora bila je trenutna situacija na univerzitetima u Srbiji, u svetlu studentskih blokada i njihovih posledica po nastavu, ali i po akademsku i institucionalnu stabilnost obrazovnog sistema.
Petrov je istakao da se nalazimo u svojevrsnom vanrednom stanju u društvu, koje je rezultat dubokih i sve izraženijih podela.
- Ovo je hronična situacija, ali i vanredno stanje u našem društvu. Te podele se manifestuju i na terenu, a njihov negativan efekat tek ćemo videti u narednim mesecima i godinama. Građani žele mir i bezbednost, a sve ostalo je viši nivo - rekao je Petrov, dodajući da su blokaderi počeli kao nenasilni, ali su sada uvučeni u akte nasilja.
![]()
Mitić je nazvao trenutnu situaciju ozbiljnom katastrofom za celo društvo.
- Blokaderi su dozvolili sebi nešto što nikada nisu smeli da dozvole i za to će biti procesuirani. Očekujem da se krene ka dijalogu jer je sve ovo suludo. Juče smo na Senatu doneli odluku da se dostave papiri koji dokazuju da imamo isplaniranu nadoknadu nastave. U narednih nedelju do dve, polako treba da se krene sa nastavom - najavio je Mitić.
Petrov se osvrnuo i na pitanje odgovornosti profesora tokom obustave rada.
![]()
1/8
Vidi galeriju
Studenti blokaderi Foto: Kurir
- Na fakultetima, po Zakonu o visokom obrazovanju, preovladavaju nastava i ispiti. To je suština naše misije. Svaka čast administraciji, radili su punim kapacitetom i oni su zaslužili svoje plate. Mi koji nismo držali nastavu ne treba da budemo plaćeni za taj deo. Rešenje će doći tek kada sednemo za sto - rekao je Petrov i naglasio:
- Školska godina je propala. Nagađanja da će se završiti u oktobru ili novembru su nenormalna. Posebno treba misliti o studentima skromnijeg materijalnog stanja koji očekuju rešenje sada.
Mitić je pojasnio i da osnovna nastava čini većinu profesorske plate, dok se ostatak odnosi na naučni rad.
- Nećemo primiti uvećane plate, već samo 12,5 odsto, koliko iznosi deo za naučne radove. Osnovne nastave nije bilo, a Vlada je po mom mišljenju donela odluku u skladu sa zakonom - kazao je Mitić.
Petrov je uputio i upozorenje:
- Ne želim da ovo neko shvati kao pretnju, ali posledice po fakultete će biti ozbiljne. Po Zakonu o visokom obrazovanju, fakultet može snositi prekršajnu odgovornost zbog neodržavanja nastave, za šta su predviđene velike kazne i krivične prijave. Vanredni inspekcijski nadzor će otvoriti mnoga pitanja.
Mitić je posebno zabrinut za buduće znanje generacija koje su propustile klasičnu nastavu, pogotovo na medicinskim fakultetima:
- Ogromna će biti rupa u znanju. Onlajn nastava je bila iznuđena. Ista generacija koja je to prošla sada se naslonila na ove proteste. Pitam studente: da ste vi direktor privatne bolnice, da li biste zaposlili lekara koji nije išao na nastavu? To je katastrofa za pacijente. Molim ih da se urazume i svoj bunt izraze tamo gde je to dozvoljeno - poručio je Mitić.
Petrov je zaključio da postoji institucionalni okvir za izlazak iz krize:
- Danas imamo prošireni rektorski kolegijum koji treba da uvrsti zahtev 230 studenata da se svi sa aktivnim statusom na Pravnom fakultetu izjasne elektronskim putem o nastavku nastave i organizaciji. U ponedeljak naučno veće može doneti odluku. Imamo legalan i legitiman put.
https://www.kurir.rs/vesti/politika...iko-zaposlio-lekara-koji-nije-isao-na-nastavu
Nek se blokaderi jave Djilasu, Solaku i Sorosu da im uplati pare za izgubljenu godinu
ZA sam da ova sadasnja vlast ode , ali iskljucivo na izborima, i PROTIV sam da se deca koriste u politicke svrhe i da se preko njihovih ledja vodi stranacka politika
Ти ниси да оде власт, јер подржаваш изборе на којима се купују гласови, уцењени људи гласају због радних места, бирачки спискови који нису сређени и медији који су под окупацијом који шире говор мржње и примитивизам, режим који гомилу новца на дневној бази баца на страначку кампању која траје сваки дан и када није предизборна кампања."ŠKOLSKA GODINA JE PROPALA!" Dekan Medicinskog fakulteta upitao studente: Da li bi iko zaposlio lekara koji nije išao na nastavu?
Uto, 25.03.2025. 13:16h
49
![]()
Slušaj vest05:12
U jutarnjem programu Kurir televizije "Redakcija" gosti su bili prof. dr Aleksandar Mitić, dekan Medicinskog fakulteta u Nišu, i prof. dr Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Tema razgovora bila je trenutna situacija na univerzitetima u Srbiji, u svetlu studentskih blokada i njihovih posledica po nastavu, ali i po akademsku i institucionalnu stabilnost obrazovnog sistema.
Petrov je istakao da se nalazimo u svojevrsnom vanrednom stanju u društvu, koje je rezultat dubokih i sve izraženijih podela.
- Ovo je hronična situacija, ali i vanredno stanje u našem društvu. Te podele se manifestuju i na terenu, a njihov negativan efekat tek ćemo videti u narednim mesecima i godinama. Građani žele mir i bezbednost, a sve ostalo je viši nivo - rekao je Petrov, dodajući da su blokaderi počeli kao nenasilni, ali su sada uvučeni u akte nasilja.
![]()
Mitić je nazvao trenutnu situaciju ozbiljnom katastrofom za celo društvo.
- Blokaderi su dozvolili sebi nešto što nikada nisu smeli da dozvole i za to će biti procesuirani. Očekujem da se krene ka dijalogu jer je sve ovo suludo. Juče smo na Senatu doneli odluku da se dostave papiri koji dokazuju da imamo isplaniranu nadoknadu nastave. U narednih nedelju do dve, polako treba da se krene sa nastavom - najavio je Mitić.
Petrov se osvrnuo i na pitanje odgovornosti profesora tokom obustave rada.
![]()
1/8
Vidi galeriju
Studenti blokaderi Foto: Kurir
- Na fakultetima, po Zakonu o visokom obrazovanju, preovladavaju nastava i ispiti. To je suština naše misije. Svaka čast administraciji, radili su punim kapacitetom i oni su zaslužili svoje plate. Mi koji nismo držali nastavu ne treba da budemo plaćeni za taj deo. Rešenje će doći tek kada sednemo za sto - rekao je Petrov i naglasio:
- Školska godina je propala. Nagađanja da će se završiti u oktobru ili novembru su nenormalna. Posebno treba misliti o studentima skromnijeg materijalnog stanja koji očekuju rešenje sada.
Mitić je pojasnio i da osnovna nastava čini većinu profesorske plate, dok se ostatak odnosi na naučni rad.
- Nećemo primiti uvećane plate, već samo 12,5 odsto, koliko iznosi deo za naučne radove. Osnovne nastave nije bilo, a Vlada je po mom mišljenju donela odluku u skladu sa zakonom - kazao je Mitić.
Petrov je uputio i upozorenje:
- Ne želim da ovo neko shvati kao pretnju, ali posledice po fakultete će biti ozbiljne. Po Zakonu o visokom obrazovanju, fakultet može snositi prekršajnu odgovornost zbog neodržavanja nastave, za šta su predviđene velike kazne i krivične prijave. Vanredni inspekcijski nadzor će otvoriti mnoga pitanja.
Mitić je posebno zabrinut za buduće znanje generacija koje su propustile klasičnu nastavu, pogotovo na medicinskim fakultetima:
- Ogromna će biti rupa u znanju. Onlajn nastava je bila iznuđena. Ista generacija koja je to prošla sada se naslonila na ove proteste. Pitam studente: da ste vi direktor privatne bolnice, da li biste zaposlili lekara koji nije išao na nastavu? To je katastrofa za pacijente. Molim ih da se urazume i svoj bunt izraze tamo gde je to dozvoljeno - poručio je Mitić.
Petrov je zaključio da postoji institucionalni okvir za izlazak iz krize:
- Danas imamo prošireni rektorski kolegijum koji treba da uvrsti zahtev 230 studenata da se svi sa aktivnim statusom na Pravnom fakultetu izjasne elektronskim putem o nastavku nastave i organizaciji. U ponedeljak naučno veće može doneti odluku. Imamo legalan i legitiman put.
https://www.kurir.rs/vesti/politika...iko-zaposlio-lekara-koji-nije-isao-na-nastavu
Nek se blokaderi jave Djilasu, Solaku i Sorosu da im uplati pare za izgubljenu godinu
ZA sam da ova sadasnja vlast ode , ali iskljucivo na izborima, i PROTIV sam da se deca koriste u politicke svrhe i da se preko njihovih ledja vodi stranacka politika
Ти ниси да оде власт, јер подржаваш изборе на којима се купују гласови, уцењени људи гласају због радних места, бирачки спискови који нису сређени и медији који су под окупацијом који шире говор мржње и примитивизам, режим који гомилу новца на дневној бази баца на страначку кампању која траје сваки дан и када није предизборна кампања.
Ти си за њих, пошто подржаваш лоповски систем и криминал.
У диктатури опозиција није довољна и мора да постоји и грађанска иницијатива, како би се режим срушио.opozicija treba da se za to izbori
nase je da glasamo
Hoces reci da je Tihi poreklom sa kosova.....kako si ga opisao ispada kao da pricas to...Ти ниси да оде власт, јер подржаваш изборе на којима се купују гласови, уцењени људи гласају због радних места, бирачки спискови који нису сређени и медији који су под окупацијом који шире говор мржње и примитивизам, режим који гомилу новца на дневној бази баца на страначку кампању која траје сваки дан и када није предизборна кампања.
Ти си за њих, пошто подржаваш лоповски систем и криминал.
Hoces reci da je Tihi poreklom sa kosova.....kako si ga opisao ispada kao da pricas to...
Не знам, али избеглице су углавном за радикале и сада пошто нема њих, за напредњаке.Hoces reci da je Tihi poreklom sa kosova.....kako si ga opisao ispada kao da pricas to...