"Skidanje" sa lekova za smirenje NEMOGUĆE?!

Da li je neko od vas koji ste u terapiji pili antidepresive i lekove za smirenje, posle "skidanja" ponovo počeo da ih pije?

Ne preporučuje se da sami odredređujemo kad treba da se "skinemo" sa tih lekova. To se radi po dogovoru sa psih..uvodi se šema za skidanje sa lekova, prvo se smanjuju doze.
Jesam.
Sama sam prestala da pijem antidepresive, shvatila sam da je uzrok nešto drugo.

Da li je neko od vas koji ste u terapiji pili antidepresive i lekove za smirenje, posle "skidanja" ponovo počeo da ih pije?
Prvo pročitaj šta su ljudi pisali a pisali su.
Ali hajde, ja ću ti reći: najčešći lek kome se vraća masa njih je "Rivotril" (nemam odgovor zašto je to tako.)
Ne preporučuje se da sami odredređujemo kad treba da se "skinemo" sa tih lekova. To se radi po dogovoru sa psih..uvodi se šema za skidanje sa lekova, prvo se smanjuju doze.
Nažalost, doktore medicine koji bi trebalo da se zovu "lekari" zabole uvo i ako nešto pitaš, počne da urla na tebe, koji crni dogovor , ne znam samo vi što pišete o nekom savršeno uređenom sistemu u divnoj državi koja besprekorno funkcioniše da li se pravite ludi ili samo zahebavate?
jes' otkrila si nam toplu vodu, mi svi koji smo se 'skinuli' sami znamo da je trebalo da to bude po dogovoru sa doktorom i nije da nismo pokušavali ali na kraju je bilo ili sâm ili nikako.

Jesam.
Sama sam prestala da pijem antidepresive, shvatila sam da je uzrok nešto drugo.
Meni se sviđa tvoj način pisanja. Sve uspeš da kažeš a da se ne suprotstavljaš nikome, kako je ovo dobro rečeno, ovo boldovano...ja sam rekao da doktore zabole i eto meni će možda post biti obrisan, ne umem ovako kao ti, naravno da si morala sama da shvatiš...ja bih to rekao "promašio ti dijagnozu". Svima "lepe" iste F- ove, nanesu često veću štetu od početne faze.

@Antihejter pročitala sam temu. Vidim da je Rivitril lek kome se ljudi vraćaju.

Moja psih je rekla da se najteže "skida " sa Lorazepama. Rivotril sam pila ali mi nije smanjivao anksioznost, nije me smirivao..i uz dogovor sa psih prešla sam na Lorazepam.

Što se psihijatara tiče, mislim da je loše da ih generalizujemo. Imala sam samo jedno neprijatno iskustvo. Sa sadašnjom psihijatricom imam odličan odnos, dobra je lekarka, posvećena pacijentima.

PS. Neću da ti brišem post.

@Zelena milja Kako si se osećala kada si prestala da piješ antidepresiv?

Kako si se osećala kada si prestala da piješ antidepresiv?
Bila sam u fazi"ionako ne može gore".
Jednostavno sam odlučila da prekidam terapiju.
Niko ne može da nam pronikne u mozak, niko nikoga ne ume da razume do kraja.
Nije bilo lako, pomogla mi je moja tvrdoglavost i rešenost da se niko neće učiti na meni.
Blokirala sam se samovoljno dok je bilo najteže.

Bila sam u fazi"ionako ne može gore".
Jednostavno sam odlučila da prekidam terapiju.
Niko ne može da nam pronikne u mozak, niko nikoga ne ume da razume do kraja.
Nije bilo lako, pomogla mi je moja tvrdoglavost i rešenost da se niko neće učiti na meni.
Blokirala sam se samovoljno dok je bilo najteže.
Mega bravo. Borac. 👏

Ја сам се скинуо пре 2-3 године и ништа специјално није било, само сам полако смањивао дозу, тако сам сам одлучио, једино што сам повремено имао неки осећај као да ми понекад нека струја прође кроз тело али то је ништа, то би се и продужило да при крају нисам мало наглије укинио и од тад буквално ништа.

Ја сам се скинуо пре 2-3 године и ништа специјално није било, само сам полако смањивао дозу, тако сам сам одлучио, једино што сам повремено имао неки осећај као да ми понекад нека струја прође кроз тело али то је ништа, то би се и продужило да при крају нисам мало наглије укинио и од тад буквално ништа.
Ja sam primetio da zavisi i od okolnosti. Ako si non stop nečim zauzet bukvalno zaboraviš da si u fazi "skidanja", rešavaš druge stvari, tu i tamo se začudim otkud vrtoglavica ili što se ovoliko znojim ali guram i posle 2- 3 sedmice samo shvatiš da je prošlo. Ni osetio krizu.

Ja sam primetio da zavisi i od okolnosti. Ako si non stop nečim zauzet bukvalno zaboraviš da si u fazi "skidanja", rešavaš druge stvari, tu i tamo se začudim otkud vrtoglavica ili što se ovoliko znojim ali guram i posle 2- 3 sedmice samo shvatiš da je prošlo. Ni osetio krizu.

OK, nisi osetio krizu. Da li si posle nekog vremena ponovo bio anksiozan ili depresivan, npr?

Nisam PR neke farmaceutske kuće, nisam psihijatar da bih branila psihijatre..
Postepeno ukidanje lekova treba da se radi u dogovoru sa psihijatrom, ne samo zbog krize.
Postepeno se ukidaju lekovi kako ne bi došlo do vraćanja simptoma anksioznosti, depresije, etc..

Nažalost, ovo znam jer dugo imam taj PTSP koga ponekad prati depresija...

Prvo pročitaj šta su ljudi pisali a pisali su.
Ali hajde, ja ću ti reći: najčešći lek kome se vraća masa njih je "Rivotril" (nemam odgovor zašto je to tako.)

Nažalost, doktore medicine koji bi trebalo da se zovu "lekari" zabole uvo i ako nešto pitaš, počne da urla na tebe, koji crni dogovor , ne znam samo vi što pišete o nekom savršeno uređenom sistemu u divnoj državi koja besprekorno funkcioniše da li se pravite ludi ili samo zahebavate?
jes' otkrila si nam toplu vodu, mi svi koji smo se 'skinuli' sami znamo da je trebalo da to bude po dogovoru sa doktorom i nije da nismo pokušavali ali na kraju je bilo ili sâm ili nikako.
Pokušala sa klonazepama-Rivotrila, mjesec dana pala u krevet, pa na psihijatriju pa mi ih vratili, i antidepresiv.
Klonazepam pijem 22 god i još djeluje i morat ću piti do kraja života, a uzrok znam-radila sa psihoterapeutom.
Ali kad se pali taj "alarm nervnog sistema-koji se pokvario, kao i neurotransmiteri u mozgu" skidanje je malo reći užas- ima priručnik Ashton Manual, ljudi su upadali u psihoze, udarali glavom u zid danima, epi-napadi...... Ja sam samo udarala i nisam uspjela za 3 mjeseca da se skinem sa klonazepama. Ako neko jeste nakon 22 godine eto neka mi kaže da poznaje takvog?
Antidepresiv ostavim odmah, tako sam prije-nikakve nus pojave, pa se nakon 1 godinu vrati još gora anxsioznost i depresija! E sad i klimax hbni

Ja ne poznajem takvu osobu. Ne znam da li ću do kraja života piti lekove..znam samo za jedan jer je on preventiva, da ne dođe do epi napada.
Koji ? Smanjivala uz pomoć diazepama, bromazepama, ma loše mi od 1,5 mg bromazepama, i od 2,5 mg diazepama- ne podnosim ih. Ja do svoje 32.godine nikad nisam popila ništa za smirenje, ali od pojave paničnih napada davne 2002. i Gap mix depra, pa razvod, pa x problema, a tek kad je sin otišao svojim putem pa prazna kuća, iako mnogo šetam psa, rezonujem sa nekim tehnikama samopomoći, i KBRET , ne pada mi na pamet više da pokušam skidanje, kakvu golgotu sam prošla!

@Poslušna U pitanju Lamictal. Pošto imam cerebralnu paralizu, ne zna se ni kada ni da li mogu da imam epi napad. Zato je bolje da se spreči..
Pijem i njega za depresiju-kao psihostabilizator 3x50 mg, ili mi promjene u Eglonyl!

Pa i Rivotril je antiepileptik.

Ja nemam ništa organsko (imala 2 karcinoma in situ, 23 operacije, sad je sve ok) ali imam panične GAP i depresiju kliničku!

Ja пијем антидепресиве и анксиолитике од 1998. год. Милион пута сам се скидао и постепено и на суво. Лудео од кризе и шта све не. У једном моменту сам рекао да се више нећу скидати са њих јер ми је са њима много боље расположење. А то ми је рекао и лекар...."Што се мучиш човече ако већ постоје лекови".
да баш ово
имам ја и друге ствари у животу осим да будем стално болестан
не трпи ако не мораш, има трпљења и превише и без тога

наравно да је увијек боље да се покуша скинути са љекова али понекад немаш избора
и ја сам покушао пар пута али сам се вратио (иначе је мала доза)
али
нема љека без марихуане и душевног и тјелесног:D

Ја сам се скинуо одавно и то без проблема, али увек имам жељу да се вратим али уопште не због зависности или кризе него јер сам уопштено лоше па ми треба опуштање.

Želiš ponovo da piješ ansiolitik?

Ја сам се скинуо одавно и то без проблема, али увек имам жељу да се вратим али уопште не због зависности или кризе него јер сам уопштено лоше па ми треба опуштање.
пробај марихуану ако ти не смета

иди у природу, вјежбај, читај, једи природно и здравије и пиј воду
само тих пар ствари промјене живот скроз

Želiš ponovo da piješ ansiolitik?
Нешто за опуштање да. Али можда ми је лично алкохол бољи, не знам 😶 Али то не значи да сам зависник од било чега јер било ко ко је хронично напет не значи да пати од неке апстиненцијалне кризе, исто тако патим и од недостатка љубави па то не значи да сам зависник од ње јер је готово никад нисам ни осетио. Немам никакве физичке симптоме због непијења анксиолитика.

Нисам лекар, али могу да кажем следеће:

Један руски доктор је рекао да не постоје болести, већ само стања. То је преувеличано, али суштина је у томе да човек мора да мења фактичко стање и своје окружење да би могао да се смири. Шта хоћу да кажем?

Људи узимају лекове (дрогу) јер не могу да превазиђу неки проблем. Нпр. човек живи са женом коју не може да смисли и онда се дрогира. Човек иде на посао који га не чини задовољним, али мора јер нема паре, па се онда дрогира. Човек има проблема са децом и онда креће да пије лекове за смирење.

Да би све то нестало, човек мора да крене да мења ствари у материјалном свету. Да отера жену, да промени посао (да отказ), да отплати кредит итд. Људи пију лекове јер су незадовољни или су под притиском. Уместо да се дрогирају, треба да мењају ствари. То је једини начин да дође до побољшања.

Један руски доктор је рекао да не постоје болести, већ само стања.

Da li su kardiovaskularne bolesti ili su stanja? Da li je dijabetes stanje ili bolest? Da li je rak bolest ili stanje?

Ne, to nisu stanja već bolesti i ljudi moraju da piju lekove kako bi svoju bolest držali pod kontrolom.

Evo ja 😅
Mislila sam da nisam ovisnik i da ne koristim mnogo. Bilo je to prije 20 godina.
Posljedice sedativa i svih stimulansa su depresija plus to preznojavanje, panik napadi itd.

Pomogao mi je Paxil, 20mg ker on djeluje više na hroničnu anksioznost pa samim tim kad se osjeçaš bolje onda i depresija nestaje.

Prvih 10 dana sam uzimala 10mg jer malo poremeti stomak dok se ne navikneš. Otvorio mi apetit i taman nekako djeluje da stavi kočnicu na pretjerane emocije.

Meni nije ništa pomagalo a probala sam i Prozak, Zoloft..Paxilu ću spomenik da podignem😅

Да би све то нестало, човек мора да крене да мења ствари у материјалном свету. Да отера жену, да промени посао (да отказ), да отплати кредит итд. Људи пију лекове јер су незадовољни или су под притиском. Уместо да се дрогирају, треба да мењају ствари. То је једини начин да дође до побољшања.
Само треба постати милијардер и ништа више, све је лако и просто. Ја сам одлучио да данас будем на Малдивима.

Back