Sve ovo pisem za one koji se odluce da letuju na Skiathosu... sveze iskustvo :-). Iskreno Skiathos je prelep grad i mislim da je jako malo 10 dana da se sve vidi i obidje. Za prosecnog Srbina skup. Ako imate para,onda uzivajte svim svojim culima :-).
Bila sam sa dragim ove godine kraj avgusta pocetak septembra. Bili smo smesteni u samom gradu,vila Karafelas,tako smo sami birali i nismo pogresili.Smestaj je bio sasvim solidan,mi smo bili zadovoljni. Isli smo preko agencije Belvi,vrlo pouzdani.U cenu aranzmana nam je bio ukljucen samo smestaj,tako da smo vecinu hrane poneli iz Beograda.
Za ljude koji se odluce da idu na Skiathos najtoplija preporuka je avion. Let traje sat i petnaest minuta. Mi smo isli autobusom,jezivo je... Krenuli smo iz Beograda u 14h,na granicama smo super prosli,bez nekih vecih zadrzavanja,u Volos smo stigli u 04:30,a trajekt smo imali u 07:45. Nista ne radi,ta noc je bila poprilicno hladna,duvao je vetar i bilo je 13 stepeni...Ni da setas,a ni da sedis u autobusu.Ali opet mora da se krene ranije zbog granica,jer je to jedan jedini trajekt koji dnevno saobraca tako da ne bi smeli da ga propustite :-). Cena karte za trajekt nije ukljucena u cenu aranzmana,on se posebno placa i za nas dvoje je povratna karta bila 92e.Nasi autobusi ne mogu na trajekt,tako da izlazis iz busa i sa stvarima se ukrcavas na trajekt. Voznja trajektom traje 2 sata i 45 minuta. Tamo vas saceka predstavnik agencije,ukrcate se u mini buseve koji vas odbace do sobe...u nasem slucaju je to bilo nesto malo pre 10 sati,ali pre 12 ne mozete da udjete u sobu. Za prvi dan smo bili preumorni da bi svrljali i resili smo da se spustimo do gradske plaze(Megali Amos). Meni licno je ta plaza bila ocajna... uska,2 reda suncobrana i to je to. Dugacka jeste,ali nije dobila nase simpatije. Od parkica kod luke krecu autobusi za plaze...idu na svakih 15 minuta.Poslednji autobus krece u 01:00. To su klasicni putnicki autobusi tipa Beograd-Novi Sad,klima unutra,za blize stanice karta je 1,6e,za dalje 2e. Ukupno stanica ima 26,od stanice broj 4 (gradska)krecu plaze...Mi smo isli na te dalje plaze,jer ako izaberes recimo stanicu broj 16(plaza Agia Paraskevi,nama se nije dopala nema prirodnog hlada,proveli na njij 10 minuta),postoji velika verovatnoca da u povratku neces uci u autobus,tacnije u periodu od 18-20,jer se on na prethodnim stanicama napuni i ne staje,osim ako ima neko da izadje. Sta vise, nama se desilo da smo na pocetnoj stanici 26 uspeli da udjemo tek u drugi autobus.U svakom autobusu postoji stop dugme koje pritisnete pre stanice na kojoj silazite. Takodje jako je bitno gde ste smesteni...u slucaju da niste smesteni u gradu,osudjeni ste na hotel/vilu,lokalnu prodavnicu i to je to. Mozete uvece da prosetate samo po magistrali. Ukoliko vam se ne svidi plaza koja vam je na raspolaganju platicete autobus do druge plaze,a ukoliko zelite uvece do grada opet cete platiti autobus.Mi smo za 10 dana na prevoz od grada do plaza potrosili 80 e. Ukoliko vas ne zanima ni kakva vam je plaza,a ni neko svrljanje u gradu,slobodno se smestite van grada. Naravno, sve je stvar ukusa i zelje.Mi smo posetili plazu Agia Eleni koja se nalazi na stanici 25. Prelep zalazak sunca i lepa plaza. Takodje sa te strane ostrva se nalazi i plaza Banana koja je u sezoni veoma popularna za mladju populaciju zbog glasne muzike i vecernjih zurki. U nasem slucaju to nismo zatekli.Hlad borova postoji,ali su tu kafici pa morate poruciti pice. Isto je prelepa plaza. Put za jednu i drugu plazu je uzbrdo-nizbrdo. Mi smo sve dane provodili na plazi Kukunaries(stanica 26),nosilac je plave zastave,velika je i nama licno je ona bila najlepsa.Ima 2 wc-a, na vise mesta kabine za presvlacenje,tusevi,kafici gde mozete nesto popiti i pojesti. Ima najvise prirodnog hlada od borova,nama nista lepse. Inace komplet lezaljki sa suncobranom je svuda 8e.One plaze na stanicama izmedju grada i Kukunariesa nismo posecivali zbog gore pomenutih razloga,ali koliko smo culi od ljudi koji su bili tamo to su sve manje i uze plaze. Doduse vecinu sami mozete videti iz autobusa.Najbolje je da ponesete svoj suncobran i onda ne morate da brinete. Voda nije za pice,vodu morate kupovati,paket od 6 voda od 1,5l smo placali 1,8e. Pojedinacno je 0,5e. Hleb kao hleb nismo kupovali,kupovali smo veliko pakovanje tost hleba i on je 1,9e.Koka kola,fanta,sprajt od 2l je 1,8e,sok od 1l od 1,4-2,5e.Paradajz 2e za kg.U restoranima obratite paznju na cene. Nisu naivne. Hleb koji ti donesu iako ne pojedes ili im odmah kazes da ne jedes i ne zelis hleb ti svakako naplate. Mi smo jedno vece jeli u restoranu Koziakas(moja preporuka).Nalaze se sa desne strane kad glavnom ulicom Papadijamanti krenete ka luci..zavucen u ulicice. Stalno su puni i nikad nema slobodnog mesta. Dobra im je klopa,moj dragi je jeo jagnjetinu,ja svinjetinu,na tanjiru prilog pomfrit,pirinac i kupus salata.Bogate porcije. On je pio vodu 0,5, ja pivo Mytos u flasi. Porucili smo i jednu grcku salatu da podelimo. Racun je bio 30e. Grcka salata im je generalno skupa,6-8e. Restoran Scuna zaobilazite u sirokom luku,nalazi se u novom delu luke,tamo su nas odrali...nas troje smo jeli filete sabljarke koji su bili 12e,podelili jednu grcku salatu,pili vodu od litar,dva mala piva i jedan kolac. Racun 60e. O "ljubaznosti" da ne pricam. Sladoledi su im od 2e pa navise. U glavnoj ulici ima sladoled na tocenje zovu se Jamm....me,mi smo dva sladoleda platili 8e. To je sladoled na gramazu...koliko sipas toliko ti je,a moj bas nije bio bogat. U svakom restoranu postoji happy hour od 17-20 ili 18-21,odnosi se uglavnom na koktele,cena im je 6e,ja sam se zatekla u jednom kaficu na malom ostrvu,dobila sam najmanje koktela,a previse leda. Inace kokteli se krecu od 6e pa navise. Zavisi od lokala do lokala. U Merylin coctel baru(DJ pusta muziku) kokteli su od 12e,a u Rock'n'Roll baru dve devojke su koktele placale 15e.Ko voli dobru rock'n'roll svirku kafic Totem je idealna prilika. Nalazi se sa desne strane kad glavnom ulicom Papadijamanti krenete ka luci...zavucen je u ulicice.Svako vece im je ziva svirka i puno je svako vece.Lik na gitari koji peva i bubnjar.Pivo malo toceno 3,5e,veliko 5e (ta cena je uglavnom na celom ostrvu).Negde pre ponoci zbog buke moraju da zatvore vrata,mali je prostor unutra,radi klima,ali sutradan smrdite na cigare sigurno. Tu smo bili samo poslednje vece i jako mi je zao sto nije bilo vise puta. Odlicni su. Sto se kafe tice,grcku kafu nisam pila, pila sam nes sa mlekom 2.5e. Obicna voda od 0.5 je 1e. Baklave!!! Svi su mi govorili da su grcke baklave vrh i da obavezno moram neku da probam. Hajde. Uzela jednu,ukus gorgonzole,grozota...nisam je pojela. Uzela drugu,malo bolje,ali ukussssss,ne ljudi to nije baklava. I preko puta naseg smestaja je bila pekara-poslasticarnica,coveku koji je tu radio-gazda objasnjavamo da su baklave na prethodnim mestima bile jezive....a on nam kaze po moju cete doci i sutra. Tako je i bilo.Baklava je 2,2e.On je mestanin,zivi tu i njegova pekara- poslasticarnica je otvorena cele godine,(inace na ostrvu van sezone zivi 3.000 ljudi)za razliku od ostalih poslasticarnica koje rade samo sezonski i dobijaju sa kopna zamrznute proizvode koje peku...Navukli smo pola hotela na baklave :-). Od ostalih proizvoda mi smo probali samo puza sa spanacem,odlican je. Imaju i puza sa sirom,kroasan sa nutelom,sa sunkom i sirom...Svi su bili zadovoljni njihovim pecivom. Moja topla preporuka. Nalaze se na vrhu glavne ulice Papadijamanti(tu pocinje pa se spusta sve do luke),pa malo levo. Kad dodete do vrha tu se nalazi poslasticarnica Ariston(tu imaju ukus gorgonzole),ne ona,vec odmah sledeci lokal sa leve strane.Giros na ostrvu je 2,3e. Mi smo prvi giros jeli u Gold corner-u,nalazi se u glavnoj ulici sa desne strane kad se spustate ka luci.Imaju slatke karirane stoljnjake i svaki sto je u drugoj boji. Super je giros. Tu radi jedna buckasta plava devojka,izuzetno ljubazna,trudi se maksimalno da prica srpski. Giros smo jeli i u jednom lokalu iznad naseg smestaja,nismo bili zadovoljni.Preko agencije smo imali u ponudi dva izleta.Prvi je bio obilazak Skiathosa,poseta plazi Lalaria koja je malo je reci bozanstvena(pauza sat i po),poseta Kastro tvrdjavi(spremite se za pentranje) i kupanje na plazi(pauza sat i po). I za kraj je bila varijanta ili poseta jos jednoj plazi ili poseta ribarskom ostrvu sa tavernama. Ipak su se odlucili za ovo drugo,jeli smo tamo,racun je bio nesto manji od 30e,ne secam se tacno. Imali smo mogucnost kupanja,medjutim mi smo se najeli k'o prasici i trebao nam je samo krevet :-). U cenu izleta nije ukljucena nikakva hrana,a ni pice. Imate sank na brodicu,ima cini mi se nekih sendvica i pica,mi smo nosili sendvice i vodu.Taj izlet je radio brod Poseidon,krenuli smo ujutru u 10,vratili smo se u 17:30.Cena 20e po osobi. Sesiri su obavezni,jer mali deo broda ima hlad. Oni su jako ponosni sto se na susednom ostrvu Skopelos snimao film Mama mia,taj film se i danas prikazuje u njihovom otvorenom bioskopu pa samim tim drugi izlet ima veze sa tim. Drugi izlet je obilazak Skopelosa,poseta plazi i crkvi(sad se spremite za jos gore pentranje,ja sam mislila da cu da mrem :-)).Tu je pauza bila sat i po.Sledece je bilo poseta gradu Skopelosu koji je zaista prelep...beskrajno slatke uske ulicice,sve uredno i lepo sredjeno. Mene je odusevio. Tu smo se takodje penjali skroz na vrh,pogled na more i grad je divan. Imali smo i rucak u jednom restoranu,nas troje smo jeli divlju kozu(predivna),podelili grcku salatu,voda,koka kola....racun 30e.Pauza je bila 2 sata. I dalje smo otisli da obidjemo jos jednu plazu,Milia,tu smo imali kupanje,pauza sat i po. Brodic krece ujutru u 10,u luku se vraca u 19. Cena 25e po osobi. Da,ukoliko nekog zanima,da iznajmite auto na ostrvu cena mu se krece od 30-80e po danu.Vespa je od 12-25e po danu. Motori su im od 50-125cc,cena naravno zavisi od toga. I da,sto je jeftinije to je automobil ili motor stariji.