Nije to iznenadjenje.Evo pogledam ja ovako 4 prethodna posta i vidim korisnike koji vicu, urlaju za promene,ali prva dvojica su licno i ideoloski nadojena, naravno niko za sebe ne primecuje da je lud,tgdanijela je samo iznela lokalizovan problem i izazvala stetu jer je isla na ruku obicnoj boraniji (izvinjavam se jer sad sam automatski svu 4ricu nazvao boranijom) koja ima naviku da sustinske i sistemske zavisnosti i uzrocnike zaobidje i posveti se lokalizovanim problemcicima po onoj staroj ili novoj "misli globalno deluj lokalno" a ostalo ce se samo namestiti...
Tu dolazi na tapet narayan, jer upravo prateci ovu floskulu "misli globalno, deluj lokalno" i dolazi do zakljucka da se svaka promena mora desavati minimum 40 godina....tacnije 120 godina....ali da bi se nesto osetilo ako je populisticki podrzano onda je min 12, a za primetnost 24 godine...
-----------------------------------------------------------------------------------
Tako dolazim do uobicajenog , kao i pred ove izbore, svi bi promene, skoro pa revoluciju...a kad precizno zatrazim i analiziram sta tacno da se menja i kako....dolazim do toga da je ama bas svaki taj revolucionar bio u fazonu >>da namaknem malo vodu na moju vodenicu , ne otvoreno nego , da se malo normalnije misli i ponasa.....gde je sopstvena vodenica materijalizovan sistem te nove slobode....koja uopste nije sloboda....ali se tom autoru cini...
Sjasi kurta da uzjase murta je mentalni zakon u ovim krajevima...(mozda i svuda, osim svedske)
Put do pakla poplocan je dobrim namerama....
Evo jedne izreke po kojoj mozete takodje proceniti drustveno zemljiste na kojem je osoba rasla....mora da pocnem da se izrazavam ko poljoprivrednik, mnogo sam jasniji...ovde....ovima....
Pogledate jednog amera, elita, jednog indijca elita, jednog svedjanina elita...
Dobrotvorni rad i hobi i slobodoumne delatnosti.....Da, tu je pritajena zelja da se slobodne aktivnosti uracunaju u karijeru, kao ono u CV kod srednjoskolaca...angazman...
Ali amer ce pisati i stvarati neke standardne , covekougodne sisteme i uredjaje, skocivsi cim moze u neke kompanijske tokove, tipa microsoft, veliki hardware sistemi i slicno...Dakle bice kao kad bi pisali o cistoj vodi a stalno kvalitet vode uporedjivali sa kokakolom....narocito po ukusu, ne naglasavajuci mane same kokakole....pa bi voda bila osvezavajuca za 80%,100% ili cak i 140% u odnosu na 100% koliko cini kokakola...kao da ima premisu, ako je u vezi sa velikim kompanijama bice odlicno primljeno i primenjljivo...
Indijac ce se okrenuti detaljima, kao da gledate nekog ko radi sa grncarijom....znaci i dalje juri novac i zapadni sistem vrednosti ali sve nekako trazi da mu se oslanja dodirom na osnovu i prethodno...Kao da ima premisu , ako ne valja radicu kao crnac dok ne valja...
Kinez u svemu tome kao da kaze, sve to ima svoje, ja cu da nadjem sto mi je ocigledno istina, a sta je stvarno istina i sta treba da uradim, pokazace zvezde...ne bukvalno ali namestice se....
Svedjanin je tu najprakticniji po srbima....on kao da kaze "hej ljudi ja ovo radim izmedju posla i odlaska na pecanje" tj znanje je kompanijsko, ali i drustveno , vreme je moje ali i drustveno , zadovoljstvo nije prevashodno bitno jer odoh na pecanje, nista ne ocekujem, samo se oduzujem drustvu koje je odgovorno prema meni....
I na kraju....ko vodi igru.....
Ovo je prikaz samo nekih profila korisnika paypala, i primecujete drastican pad.
Pad transakcija kod software kupovine je nastupio zato sto Paypal trazi od svakog sajta gde zelite da bude moguca njegova transakcija, nadgleda sav sadrzaj korisnickih poruka, materjala , fajlova i svega od korisnika.
To je posledica ACTA dejstva i akcije koja traje od januara ove godine gde je pogaseno puno servera i servisa, gde je polako pocelo da se blokira sve i svasta, a i da se cenzurise i sve i svasta...
E sad, krstarica kao ne cenzurise nista (osim psovki i pretnji i ostalog u user ugovoru), sto bas i nije tacno.Cenzurisete svi vi, na dva nacina...Jedno je sto ne zelite da cujete, drugo je sto necete da dozvolite da se to cuje (nepristojno po vama)....a ima tu jos dva nacina, a to su , ono sto smatrate da je neprihvatljivo (neprihvatljivo za sve,zlo) i nekorisno.....
Naravno ima jos nekih nacina i nivoa cenzure....sto rafiniraniji i kulturniji i "pristojniji" ljudi to vise nivoa cenzure imaju izgradjenih....
Kakve ovo ima veze sa postojecim modelima ponasanja....?
A sa postojecim modelima razmisljanja?
A sa uopste prepoznavanjem drugacijeg misljenja a da ga ne svrstavate u jednu od kategorija prema postojecim modelima razmisljanja i postojecoj klasifikaciji...
Ovo poslednje verovatno ne razumete....jer niko ne veruje da on sam tumaci izjavu drugih na nacin ili si za ili si protiv, ili tumaci izjavu kao "ma sve je to zbog neke koristi ili u seksu ili u parama ili u duvanju, moci".Ovo poslednje automatski generise polling, tj predjete mislima preko svih poznatih nacina gde bi moglo da bude hleba, koristi pa onda tragate aha, zbog toga je to receno , i zato je tako receno....
To nije koriscenje uma....to je samo ,ocigledno, prepoznavanje usadjenih ili uvezbanih sugestija kako se razmislja....
Nesto nalik urednistvu jedne televizije koja ima uvezbano sta je to gledljivo i dobro za gledaoce .......i precesto zavrse sa autistickim , ali na zalost narod se navikne i na miris spanskih tramvaja (ako nekome od vas spanski tramvaji u bg ne mirisu na uzegli znoj ili jos gore uzegle noge, odlicno)....vazno da hladi...
Precenjavanje svesnosti i sposobnosti razmisljanja koje pojedinac ima o sebi naravno steti,cak i kad odlicno pljuje po tudjoj avliji...
Vecita opozicija radi upravo tako....pljuje pljuje, i nedaj boze da dodje na vlast.....odmah rasturaju vecinu sto i inace ne razumeju, ostaje nesto....
DISIDENTI nisu kreatori , oni su destruktori....
Nasa drustvena scena je itakako disidentska, odavno....
Opet ja oko Kragujevca,ali drugacije ne mogu da sebi objasnim sablazavanje nad testom na filozofskom fakultetu, koji sam po sebi mora da pronadje osobe koje su otvorene za svaku opciju.....jer filozof koji je sablaznjiv ili zatvoren za neke opcije....moralista...takav je vise istoricar filozofije i cak i tu pravi stetu jer oboji procitano i nekog drugog autora...moralizovanjem...
Sto bi neki rekli...alo .....na filozofskom nijedno pitanje ne sme da bude cudno niti nepristojno......jer malo li je cenzura pa da se jos dodaju silne autocenzure......alo.....alo.....ah da....sto je jaca tehnologija to je skuplji za koriscenje fiksni telefon.........
A ACTA upravo demagoski ide preko tog laznog morala koji negujete...a negujete ga....jeste bolji ikakav nego nikakav ali i nije bas tako....za lazno se plati ili na mostu ili na cupriji....