Скандал на јавном сервису Војводине: Уче децу да се најправилније говорило у време НДХ

Берекин

Buduća legenda
Poruka
30.096
Скандал на јавном сервису Војводине: Уче децу да се најправилније говорило у време НДХ /видео/
© Фото : Youtube/ Radiotelevizija Vojvodine RTV - Hrvatska redakcija/Printscreen
ВЕСТИ
09:30 14.05.2020(освежено 09:35 14.05.2020)Преузмите краћи линк
0 077
Пратите нас
Скандалозан снимак наставе хрватског језика на даљину за осми разред основне школе, у коме се деца уче да се најправилније говорило у Независној држави Хрватској (НДХ), емитован је на Радио-телевизији Војводине, војвођанском јавном сервису.
Час хрватског језика на даљину, у ком се обрађује лекција о историји тог језика, говори, између осталог, на споран начион и о периоду Краљевине Југославије и НДХ.
У лекцији о хрватском језику из уџбеника „Хрватска кријесница“, каже се да су у време Краљевине тадашњи језикословци тежили да поистовете српски и хрватски језик. Међутим, уз то је и „објашњено“ да је власт „наметала српске ријечи и називља“.

У оквиру лекције наведено је и да се током НДХ, „водила брига о чистоћи и правилној јавној употреби хрватског језика и правописа“, те да су „уклањане из хрватског језика непотребне речи страног порекла, посебно србизми, а стваране су нове речи“.
Критика није поштеђена ни послератна Југославија. У лекцији је наведено да је, иако су начелно језици и писма били равноправни, „у СФРЈ јачала политика унитаризма, а управо је језик постао средство провођења те политике“.

Такође, наведено је да је Новосадским књижевним договором из 1954. године „наметнута употреба оба писма (латинице и ћирилице) и истицање сложеног имена српскохрватски односно хрватскосрпски“. Додаје се и да се „у службеној комуникацији све више почиње говорити српским језиком“.
Хвали се и спорна Декларација о називу и положају хрватског књижевног језика, која се сматра уводом у Хрватско прољеће, што је назнака буђења хрватског национализма и распада заједничке државе.

Ни ово ме не чуди. Е сад кад је ријеч о "демократији", питам се да ли би овако нешто могло проћи на ХРТ-у, и уколико би се десио "пропуст" какве би биле реакције пучанства?

šta se neće sve dogoditi, a na vlasti hardkor nacionalisti...radikali i socijalisti
Имаш проблема са логиком, иначе би схватио да су на власти хард кор националисти овако нешто не би било могуће.

Имаш проблема са логиком, иначе би схватио да су на власти хард кор националисти овако нешто не би било могуће.

зајебаво се

У лекцији о хрватском језику из уџбеника „Хрватска кријесница“, каже се да су у време Краљевине тадашњи језикословци тежили да поистовете српски и хрватски језик. Међутим, уз то је и „објашњено“ да је власт „наметала српске ријечи и називља“.
pa sad, nije da nije tacno...

inace da, smrt kurvatima :cool:

nemam ja nikakav problem, već problem imaju oni koji veruju u jeftine manipulante i ulične šibicare...aleksandra vučića i ivicu dačiću...dva ološa, koj tri decenije sluđuju narod

nemam ja nikakav problem, već problem imaju oni koji veruju u jeftine manipulante i ulične šibicare...aleksandra vučića i ivicu dačiću...dva ološa, koj tri decenije sluđuju narod
А ови други не слуђују народ?

Није, на нашу и његову жалост.
šta je sad problem, ti stvarno misliš, da ja verujem u dva đubreta koji vode ovu državu..vučića i dačića...veći je patriota, moj šarplaninac Džoni od ovih ološa

šta je sad problem, ti stvarno misliš, da ja verujem u dva đubreta koji vode ovu državu..vučića i dačića...veći je patriota, moj šarplaninac Džoni od ovih ološa
шта се фолираш, што ме третираш као малоумног, што си селективан?

шта се фолираш, што ме третираш као малоумног, што си селективан?
ne tretiram te negativno...ja te u suštini i ne poznajem...forum služi za razmenu mišljenja, diskusije i lična zapažanja...nika Srbija nije bila ponižena, kao što je ponižavaju radikali i socijalisti...eto ti mog mišljenja

ne tretiram te negativno...ja te u suštini i ne poznajem...forum služi za razmenu mišljenja, diskusije i lična zapažanja...nika Srbija nije bila ponižena, kao što je ponižavaju radikali i socijalisti...eto ti mog mišljenja
Немаш ти мишљење, ти наводиш воду на твој млин.Радиш на подели, а они сви кусају из истог казана, а у казану се ми кувамо.

Немаш ти мишљење, ти наводиш воду на твој млин.Радиш на подели, а они сви кусају из истог казана, а у казану се ми кувамо.
koji moj mlin...kada sam ja branio nekog političara...kakve koristi imam od bilo kog, jasam sitan privatnik i tako funkcionišem...hm, a koliko se sećam ti si pzitivno pisao o aleksandru vučiću

koji moj mlin...kada sam ja branio nekog političara...kakve koristi imam od bilo kog, jasam sitan privatnik i tako funkcionišem...hm, a koliko se sećam ti si pzitivno pisao o aleksandru vučiću
Ти си ситан преварант. А ја нисам писао позитивно о Вучлеру, већ си ти из те твоје перспективе то тако тумачио јер си то што јеси.

kakva je razlika između aleksandra vučića i nenada čanka...
Нема разлике. Сваки игра улогу коју је добио. Чанак "разбијача" Србије, овај други "патриоте". Под маском "патриоте" наставља се уназађивање, да не кажем уништавање. Оно што нису смели Ђинђић и Тадић, учинио је "патриота".

Back