Сјеверна Далмација

Prije je to bilo rezervirano uglavnom za starije i penzionere, al s vrimenom se raširolo i među mlađim generacijama tako da više nije čudno vidit da momci od 20ak god igraju šta je prije bilo nezamislivo(pričam o redovitoj igri ne jedanput svako pet godina).

Evo čak su i školarci sebi nebi napravili zog da mogu igrat :D
https://www.dalmacijadanas.hr/djeca-sama-napravila-teren-za-balote-u-srcu-poljica/

Prije je to bilo rezervirano uglavnom za starije i penzionere, al s vrimenom se raširolo i među mlađim generacijama tako da više nije čudno vidit da momci od 20ak god igraju šta je prije bilo nezamislivo(pričam o redovitoj igri ne jedanput svako pet godina).

Evo čak su i školarci sebi nebi napravili zog da mogu igrat :D
https://www.dalmacijadanas.hr/djeca-sama-napravila-teren-za-balote-u-srcu-poljica/
Ima i ovdekare svjetlih primjera
https://www.blic.rs/vesti/novi-sad/...-detelinari-culo-se-nadaleko-a-razlog/hr5bzk2

Pozdrav, vidim imaš dosta slika ovog katastra iz 1709., pa me zanimalo ako bi mi moga poslati za par mista koje me interesiraju.
Neznam postoje li privatne poruke na ovome forumu ali ne vidim da postoje pa zato pitam ovako javno.
Zanima me najviše Zaton šibenski pa ako imaš slikanu građu i dobre volje molim te pošalji.

Da malo predahnemo uz opuštenije teme. Jedan od simbola Dalmacije pa tako i sjeverne su druga najbolja igra koji su ljudi smislili nakon baluna tj. nogometa. El se igra ovo u Srbiji ili su Krajišnici balote ostavili iza sebe?

Igra-na-balote-Photo-Pavel1964-Depositphotos-ok.jpg

balote.jpg

balote.jpg

Kićo, Lion i ja protiv Krišne, Šmrkija i Kole pa da vidimo ko više zaslužuje Dalmaciju :kafa:
Evo igraju i u Australiji.
Od 12:00 minute.

Tiramol is not just a rope. Tiramol means Dalmatia :kafa:

Na hrvatskoj dalmatinskoj obali, postoji jedna tradicija koja duboko prožima svakodnevni život – tiramol. Više od običnog sredstva za sušenje odjeće, Tiramol je izrazito važan dio lokalnog identiteta. Riječ za liniju (špagu) koja se koristi za sušenje rublja na prednjim prozorima, a koja predstavlja toplinu, život i karakteristične boje obalnih gradova.

U Dalmaciji i cijelom Mediteranu, gdje su uske ulice i gusto naseljeni kvartovi uobičajena pojava, tiramoli nisu samo sredstvo za sušenje rublja, već nadilaze svoju praktičnu svrhu i predstavljaju simbol zajedništva, tradicije i jednostavnih radosti primorskog života. Oni su svojevrsna analogija društvenim medijima, te služe kao podsjetnik na ljepotu koja se krije u svakodnevnim ritualima i pričama utkanim u tkivo lokalnog života.

Kako je ‘tiramol’ postao zaštitni znak obalnih gradića Lijepe Naše?

splitski-Get.jpg

Tiramol.jpg

1852617.jpeg

Cvića samo u pitare, tiramoli vežu skale, a murtila i lancuni lipo rese moju kalu.. ❤️

Nije me briga, al moga si i prevst šta piše da ceo svet razume. Zapea sam odma na drgoj riči :D
Ne mogu sve pročitati, evo rječ po rječ:
1. OVI
2. HRAM
3. ?
4. VELIKO
5. ?
6. ?
7. PRI
8. KAPELANU
9. PARTENI
10. ĐURIĆA
11. 1794

Iako ne mogu sve pročitati, znadem na šta se odnosi natpis. Odnosi se na rekonstrukciju crkve ili djela iste što je 1794. godine izvršio kapelan Partenij Đurić.

Ne mogu sve pročitati, evo rječ po rječ:
1. OVI
2. HRAM
3. ?
4. VELIKO
5. ?
6. ?
7. PRI
8. KAPELANU
9. PARTENI
10. ĐURIĆA
11. 1794

Iako ne mogu sve pročitati, znadem na šta se odnosi natpis. Odnosi se na rekonstrukciju crkve ili djela iste što je 1794. godine izvršio kapelan Partenij Đurić.
@Ovi jedan
Natpis počinje sa 'ovi hram' u značenju 'ovaj hram', kao prvi dio tvog nick-a. :) Ovi umjesto ovaj se govorilo u Plavnu kako u 18-om vjeku kad je rekonstruisana crkva, tako u novije doba. 'Ovi mali', 'ovi dan', 'ovi magarac' itd.

Jašta :)

Al koja je zaraza ić ih tražit to je čudo jedno.. Susid i ja direkt s posla produžimo u Vlašku i onda od podne-jedan dok se ne smrkne ne stajemo s potragom i berbom. Čak i kad stanemo na čik pauzu opet okolo zvirlamo i gledamo oćemo li naletit na koju koliko te hipnotizira to traženje da doslovno jednu sekundu ne možeš mirovat.

Jašta :)

Al koja je zaraza ić ih tražit to je čudo jedno.. Susid i ja direkt s posla produžimo u Vlašku i onda od podne-jedan dok se ne smrkne ne stajemo s potragom i berbom. Čak i kad stanemo na čik pauzu opet okolo zvirlamo i gledamo oćemo li naletit na koju koliko te hipnotizira to traženje da doslovno jednu sekundu ne možeš mirovat.
Eto pogodio sam. Ipak znadem ponešto o Dalmaciji, zapravo podosta bolje rečeno. :)

Tiramol is not just a rope. Tiramol means Dalmatia :kafa:

Na hrvatskoj dalmatinskoj obali, postoji jedna tradicija koja duboko prožima svakodnevni život – tiramol. Više od običnog sredstva za sušenje odjeće, Tiramol je izrazito važan dio lokalnog identiteta. Riječ za liniju (špagu) koja se koristi za sušenje rublja na prednjim prozorima, a koja predstavlja toplinu, život i karakteristične boje obalnih gradova.

U Dalmaciji i cijelom Mediteranu, gdje su uske ulice i gusto naseljeni kvartovi uobičajena pojava, tiramoli nisu samo sredstvo za sušenje rublja, već nadilaze svoju praktičnu svrhu i predstavljaju simbol zajedništva, tradicije i jednostavnih radosti primorskog života. Oni su svojevrsna analogija društvenim medijima, te služe kao podsjetnik na ljepotu koja se krije u svakodnevnim ritualima i pričama utkanim u tkivo lokalnog života.

Kako je ‘tiramol’ postao zaštitni znak obalnih gradića Lijepe Naše?

splitski-Get.jpg

Tiramol.jpg

1852617.jpeg

Cvića samo u pitare, tiramoli vežu skale, a murtila i lancuni lipo rese moju kalu.. ❤️
Ово овако имаш у сваком ромском насељу....без увреде.

Back