Сјеверна Далмација

Kad govorimo o Sjevernoj Dalmaciji, ona je po svoj prilici bila centar srednjovjekove hrvatske države, govornika čakavskog jezika i kasnije, hrvatskog plemstva (kad je Ugarska osvojila Hrvatsku). Međutim, popisi od 17. stoljeća pa nadalje, pokazuju da je broj pravoslavaca na tom području (osim uz more), oko 70 %. Sve da među ovih 30 % katolika nema ni jednog pokatoličenog pravoslavca, opet nam postaje jasno da je u etogenezi današnjih stanovnika Sjeverne i Srednje Dalmacije udio pravoslavnih štokavaca značajan, ako ne i većinski.

Ti štokavci dolaze s područja srpske srednjovjekove države, pripadnici su srpske pravoslavne crkve, slave slavu, imaju srpska imena, čuvaju srpska predanja. Možda ne možemo govoriti u Srbi u današnjem smislu riječi, ali čakavci u Šibeniku tada nisu ništa više Hrvati, nego što su ti pravoslavni štokavci Srbi.

Početkom 20. stoljeća, pravoslavaca na tom istom prostoru nema ni 20 %. To nam govori da je više tih štokavaca napustilo pravoslavlje, nego što je u njemu ostalo. Prema tome, dobar dio današnjih Hrvata Sjeverne i Srednje Dalmacije potječe od tih pravoslavnih štokavaca, za koje, vjerujem da možemo reći da su bili Srbi u smislu da je njihov kolektivni identitet bio izgrađen na srpskom pravoslavlju i srpskim predanjima i sjećanjima na srpsku državu.
Kako sad 30% katolika po unutrašnjosti sjeverne Dalmacije? Zar nisi tvrdio da ih je bilo 0% odnosno ništa, niti jedan, tobože neki Mlečanin to napisao.

Kad govorimo o Sjevernoj Dalmaciji, ona je po svoj prilici bila centar srednjovjekove hrvatske države, govornika čakavskog jezika i kasnije, hrvatskog plemstva (kad je Ugarska osvojila Hrvatsku). Međutim, popisi od 17. stoljeća pa nadalje, pokazuju da je broj pravoslavaca na tom području (osim uz more), oko 70 %. Sve da među ovih 30 % katolika nema ni jednog pokatoličenog pravoslavca, opet nam postaje jasno da je u etogenezi današnjih stanovnika Sjeverne i Srednje Dalmacije udio pravoslavnih štokavaca značajan, ako ne i većinski.

Ti štokavci dolaze s područja srpske srednjovjekove države, pripadnici su srpske pravoslavne crkve, slave slavu, imaju srpska imena, čuvaju srpska predanja. Možda ne možemo govoriti u Srbi u današnjem smislu riječi, ali čakavci u Šibeniku tada nisu ništa više Hrvati, nego što su ti pravoslavni štokavci Srbi.

Početkom 20. stoljeća, pravoslavaca na tom istom prostoru nema ni 20 %. To nam govori da je više tih štokavaca napustilo pravoslavlje, nego što je u njemu ostalo. Prema tome, dobar dio današnjih Hrvata Sjeverne i Srednje Dalmacije potječe od tih pravoslavnih štokavaca, za koje, vjerujem da možemo reći da su bili Srbi u smislu da je njihov kolektivni identitet bio izgrađen na srpskom pravoslavlju i srpskim predanjima i sjećanjima na srpsku državu.
Nisi u pravu za 20. stoljeće. Kakvih crnih 20%? Pravoslavci su i tada činili više od pola stanovništva u zaleđu Zadra i Šibenika. Tokom 20. stoljeća omjer pravoslavaca i katolika u unutrašnjosti sjeverne Dalmacije je bio sličan kao i ti podaci iz 17. stoljeća. Nije se tu ništa puno minjalo u 400 godina. Dakle nikakvog velikog pokatoličavanja nije bilo na tim prostorima ako je uopće bilo ikakvog. Popis stanovništva 1991. godine: općina Obrovac 7000 Srba i 3000 Hrvata, općina Benkovac 18 000 Srba i 13 000 Hrvata, općina Knin 37 000 Srba i 3 000 Hrvata, općina Drniš 18 000 Hrvata i 4 000 Srba. Ukupno 66 000 Srba i 37 000 Hrvata. Dakle u čitavoj unutrašnjosti sjeverne Dalmacije malo prije ovog našeg zadnjeg rata živjelo je 65% pravoslavnih i 35% katolika. Znači katolici su skočili za 5% a pravoslavni pali za 5% u odnosu na popise iz 17. stoljeća o kojima pričaš.

Poslednja izmena:
@Лекизан
@Mrkalj
@Khal Drogo
@FDDD
@Krishna

Nema vas nešto na pdf "Politika" da pročitamo vaša razmišljanja i opservacije o tome što se događa u Republici Srbiji. Glavna vam je preokupacija Republika Hrvatska i njena teritorija.
Mitomanski pokušaji da dokažete nekakvo "srBstvo"...neće da može.. gospodo... neće da može.
Ti si sine pijan. Kad je mene zanimala politička scena Hrvatske?

@Лекизан
@Mrkalj
@Khal Drogo
@FDDD
@Krishna

Nema vas nešto na pdf "Politika" da pročitamo vaša razmišljanja i opservacije o tome što se događa u Republici Srbiji. Glavna vam je preokupacija Republika Hrvatska i njena teritorija.
Mitomanski pokušaji da dokažete nekakvo "srBstvo"...neće da može.. gospodo... neće da može.
Какав лик...
Зато што нас интересује период када то није била хрватска територија па зато.

Интересира ме тренутно Северна Далмација овде.
Znam da te interesira...

zadar.jpg

JNA bila van konflikta??? Ovo je već neka nova razine deluzije :roll:
Ne vec realnost, SR Jugoslavija je dobila embargo, i bila van rata, nakon toga su ostale vojska republike Srpske i vojska Krajine. I ajd paravojne formacije iz Srbije.
Recimo u Vukovaru se za JNA borilo mnogo Makedonaca i Muslimana, to je bila multietnička vojska, i jedina legitimna armija.
Al ne prica mi se o ratu, ja sam tad bio dete, ti verovatno nisi bio ni rodjen. Voleo bih da do rata nikad nije ni doslo.

Da malo predahnemo uz opuštenije teme. Jedan od simbola Dalmacije pa tako i sjeverne su druga najbolja igra koji su ljudi smislili nakon baluna tj. nogometa. El se igra ovo u Srbiji ili su Krajišnici balote ostavili iza sebe?

Igra-na-balote-Photo-Pavel1964-Depositphotos-ok.jpg

balote.jpg

balote.jpg

Kićo, Lion i ja protiv Krišne, Šmrkija i Kole pa da vidimo ko više zaslužuje Dalmaciju :kafa:

Balote i boćanje nisu baš isto jer u prvom slučaju se više radi o "divljoj" igri dok je boćanje već sport i ozbiljnija natjecateljska igra. Uz to balote su se prije igrale na otvorenom prostoru tj. na ledini/livadi bez ikakvih ograda, a i zog(teren) bi bia neravan s rupama, busenima trave i slično šta onda otežava precizno valjanje.

Boćari s druge strane imaju te zogove koji su ravni ka biljarski stol šta meni osobno ubija draž igre i općenito je sve na par razina više šta se tiče nekakve "profesionalnosti" i "ozbiljnosti".

Bar je tako bilo prije jer s vrimenom su se i balotaši modernizirali, ogradili zogove, izravnali ih pa i zatvorili, al ako se mene pita to su i dalje dva različita sporta :D

Da malo predahnemo uz opuštenije teme. Jedan od simbola Dalmacije pa tako i sjeverne su druga najbolja igra koji su ljudi smislili nakon baluna tj. nogometa. El se igra ovo u Srbiji ili su Krajišnici balote ostavili iza sebe?

balote.jpg

balote.jpg

Kićo, Lion i ja protiv Krišne, Šmrkija i Kole pa da vidimo ko više zaslužuje Dalmaciju :kafa:
Igraju kod mene u kraju uglavnom Dalmatinci i poneki Ličanin. Znam za 2 terena namjenjena baš za to, a igraju i na jednoj livadi. Uglavnom su to ljudi 50+. Šteta što mlađi nisu zainteresovani za igru koju su igrali njihovi preci, ali kako će kad samo pilje u one telefone...

balote.jpg

balote.jpg

E ovo meni kao detetu bilo interesantno kad smo išli na more. Negde ujutru se pravila pauza , šta znam tačno gde, negde sat-dva vožnje pred more, neki restoran s dvorištem i neki stariji likovi bacaju ove kugle.

Back