Сјеверна Далмација

Neka imena, prezimena ili patronimi iz Dalmatinske Zagore u 13-om, 14-om i početkom 15-og vjeka. Ima Vidoje, Obrad, Nemanja, Ljuboje, Petko, Bogdan, Radić itd, ali zanimljivo nijednog Krešimira, Hrvoja, Tomislava, Zvonimira, Borne, Zdeslava, Mislava, Trpimira, Porge, Domagoja, Kluka, Muhla, Lovela ili Kosena. :)

Pogledajte prilog 1753358

@FDDD @Ovi jedan @SeverZapad @Mrkalj @Ebisclaus @Perperius @leki1 @Лекизан @Slavan @Pumpaj Dinstanović @2ličan @snouden @Škutor Kićo @ZabranjeniLegenda

Nabrojana imena ne pripadaju suvremenom fondu hrvatskih imena ali pripadaju..povijesnom fondu.
Mrki a kako tebe ono bijaše ime...aaaa..Živadin, a Frodu...Stanojko.... Nego, nešto vas nema na pdf "Politika"...eskivirate, a ima tako zanimljivih tema :hahaha:

Nabrojana imena ne pripadaju suvremenom fondu hrvatskih imena ali pripadaju..povijesnom fondu.
Mrki a kako tebe ono bijaše ime...aaaa..Živadin, a Frodu...Stanojko.... Nego, nešto vas nema na pdf "Politika"...eskivirate, a ima tako zanimljivih tema :hahaha:
Kako da tih povijesnih hrvatskih imena nema u Dalmatinskoj Zagori od 13-og do 15-og vjeka, ali ima nekih tipičnih za Srba čak i Nemanja?

Neka imena, prezimena ili patronimi iz Dalmatinske Zagore u 13-om, 14-om i početkom 15-og vjeka. Ima Vidoje, Obrad, Nemanja, Ljuboje, Petko, Bogdan, Radić itd, ali zanimljivo nijednog Krešimira, Hrvoja, Tomislava, Zvonimira, Borne, Zdeslava, Mislava, Trpimira, Porge, Domagoja, Kluka, Muhla, Lovela ili Kosena. :)

@FDDD @Ovi jedan @SeverZapad @Mrkalj @Ebisclaus @Perperius @leki1 @Лекизан @Slavan @Pumpaj Dinstanović @2ličan @snouden @Škutor Kićo @ZabranjeniLegenda
Juru, Ivana, Stipana, Franu ne vidiš ka ni to da uz njihova prezimena stoji poveznica s plemićima i knezovima :)

Juru, Ivana, Stipana, Franu ne vidiš ka ni to da uz njihova prezimena stoji poveznica s plemićima i knezovima :)
Nemanja, Radić, Petko, Obrad, Vukobrat, Prijo, Ljuboje, Bogdan i Vidoje, su srpska narodna imena. Nije problem postojanje Jure i Ivana, već je problem (za vas) postojanje Nemjanje a ne postojanje Krešimira ili Zvomira u DZ prije 600-700 godina. :pivce:

Nemanja, Radić, Petko, Obrad, Vukobrat, Prijo, Ljuboje, Bogdan i Vidoje, su srpska narodna imena. Nije problem postojanje Jure i Ivana, već je problem (za vas) postojanje Nemjanje a ne postojanje Krešimira ili Zvomira u DZ prije 600-700 godina. :pivce:
Ma daj Krišnić...budi Srbin, Marsovac, Klingonac..budi što hoćeš, boli me gnjurac ali brate...o'ladi malo. Talasaš, ćarlijaš preko svake mjere.
Što želiš dokazati i što si dokazao ?
Preko osobnih imena, toponima..kojekakvih "nima" želiš pokazati i dokazati nekakvo "srpstvo"...:rotf:

Opet prežvakuješ onu nebuloznu priču tipa...Ivan je hrvatsko ime a Jovan srpsko...a koje je izvorno podrijetlo jednog i drugog..a Kršinić ?

Imena koje si naveo imaju slavenski korijen..staro- ili pra-... nije bitno. Neka su se imena s vremenom "udomaćila" a neka..ne. U čemu je problem..?

Ljubo-je..Vid-oje..imena sa ovim nastavcima danas možda nisu česta kod Hrvata ali ih ima...HRV-oje..Maroje, blizu je i Domagoj
Petko...ime grčkog podrijetla, vrlo često kod Bugara
Bogdan..ime i prezime..često kod Ukrajinaca i Poljaka

Itd..itd..

Poslednja izmena:
To sam preuzeo sa FB grupe 'Magazin Sjeverne Dalmacije', neko je tamo postavio. Na toj FB grupi ima najviše Srba rodom ili porijeklom iz SD, ali i dosta Hrvata iz pomenute regije.
Meni to opet izgleda nešto šta je izvučeno iz konteksta kako bi time dokazivali da je Dalmacija puna Srba i na taj način sebi pravdali nekakvo teritorijalno pravo na taj komad zemlje. A i ovo šta 2ličan govori neka od tih imena su univerzalna i nema ništa čudno u tome da se neki Hrvat zva Stojan ili Bogdan u 12. ili 13. st.

Uzmite širu sliku ne samo se vatat na određene komadiće koji vam pašu i time onda ić nešto dokazivat. Bez ikakve uvrede, al vaš način gledanja povijesti se svodi upravo na ovo šta si ti sad napravia, a to je selektivno vađenje i tumačenje podataka. Ne krivim tebe jer ovaj popis je samo doša do tebe, al neko je upravo njega priložia zanemarujući sve ostalo iz te knjige jer mu jet to vjerovatno i bia cilj. Moguće da je i ostatak tog popisa s imenima i prezimenima sličan ovom, al daj onda stavite cilu knjigu pa da vidimo o čemu se tu radi pa da možemo na osnovu kompletnog popisa dat neki svoj sud jer ovako to nema veze s ničim.

Primjetit ćeš kako često kad spominjem neki dio naše povijesti uz slike pokušam stavit i nešto (stručne) literature na tu temu da se svako može dodatno informirat ukoliko poželi, ali i stavit neki svoj prigovor ukoliko smatra da nešto nije točno. Valjda bi to tako tribalo ić, a ne samo podvalit jedan list koji mi paše ovo ostalo sakrit jer mi ne ide u prilog.

Meni to opet izgleda nešto šta je izvučeno iz konteksta kako bi time dokazivali da je Dalmacija puna Srba i na taj način sebi pravdali nekakvo teritorijalno pravo na taj komad zemlje. A i ovo šta 2ličan govori neka od tih imena su univerzalna i nema ništa čudno u tome da se neki Hrvat zva Stojan ili Bogdan u 12. ili 13. st.
Ако нема ништа чудно у томе да се неки Хрват зове Стојан, што сиротог Вранковића прекрстисте (тј. прекрижисте) у Стојка? :mrgreen:
Да не помињем Арсенија Дедића, Григорија Витеза, Миладина Пршу... па и Лудвига Гаја и многе друге...

Ако нема ништа чудно у томе да се неки Хрват зове Стојан, што сиротог Вранковића прекрстисте (тј. прекрижисте) у Стојка? :mrgreen:
Да не помињем Арсенија Дедића, Григорија Витеза, Миладина Пршу... па и Лудвига Гаја и многе друге...
Marko Livaja je rođen u srpskoj pravoslavnoj porodici. Njegovi su iz Lećevice(https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Lećevica). Srpski rodovi iz Lećevice - Beara, Livaja, Kozlica, Krivić, Ostojić, Prkut i Strižak. I čuveni Vladimir Beara je bio Srbin, iz Zelova blizu Lećevice.

@Ovi jedan

Marko Livaja je rođen u srpskoj pravoslavnoj porodici. Njegovi su iz Lećevice(https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Lećevica). Srpski rodovi iz Lećevice - Beara, Livaja, Kozlica, Krivić, Ostojić, Prkut i Strižak. I čuveni Vladimir Beara je bio Srbin, iz Zelova blizu Lećevice.

@Ovi jedan
Срећом, Ливаји је име Марко. Да му је име Душан бија би Дује Ливаја. :mrgreen:

..i nema ništa čudno u tome da se neki Hrvat zva Stojan ili Bogdan u 12. ili 13. st.

Kako si iz 12. doša u 20.st. samo ti znaš :D

A šta se tiče njihovih imena i promjene nije da sam iša previše za tim, al recimo Pršo kad se pojavia na sceni(mislim da je već ima dobrih 25/6 godina) već je bia Dado ili se tako predstavlja. A mislim da se tako predstavlja i u Franc. dok je igra u trećoj ligi i dok niko nije ima pojma da će jednog dana zaigrat za Hr. reprezentaciju.

A da je bilo tih prikrajanja u to vrime ili da su neki "skrivali" svoja prava imena nije tajna. Znam jednog iz ulice koji je od Milana posta Ante u ta vrimena :D

Srpski rodovi..veliš. Hajde mi navedi jednoga sa ovim prezimenom među izvornim Srbima koji su se pred Osmanlijama povlačiti iz nemanjićke države put sjevera od XIV do sredine XVIII st.
Koliko tamo ima Beara. Livaja i sl.

Arsenov, Balašev, Veselinov, Jovanov...to da ali ovi sigurno..ne.
Mimogred koliko..Kozlica, Livaja, Beara, Prkuta, Strižaka..ima oko Požarevca, Kraljeva, Kruševca, Jagodine, Kragujevca, Valjeva...

Srpski rodovi..veliš. Hajde mi navedi jednoga sa ovim prezimenom među izvornim Srbima koji su se pred Osmanlijama povlačiti iz nemanjićke države put sjevera od XIV do sredine XVIII st.
Koliko tamo ima Beara. Livaja i sl.

Arsenov, Balašev, Veselinov, Jovanov...to da ali ovi sigurno..ne.
Mimogred koliko..Kozlica, Livaja, Beara, Prkuta, Strižaka..ima oko Požarevca, Kraljeva, Kruševca, Jagodine, Kragujevca, Valjeva...
Ostojića ima u Srbiji, možda i Krivića nisam siguran. Ostalih navedenih nema iz razloga što su nastala od prezimena Stričević u zaleđu Splita u 18-om vjeku. Da su se Beare, Livaje, Ostojići, Krivići, Kozlice, Prkuti i Strižci iz splitskog zaleđa do 18-og vjeka prezivali Stričević zna se iz dokumenata, a to su potvrdila i genetička testiranja na Y DNK zadnjih godina.

@Ovi jedan

Kako vi svakog pravoslavca prigrlite sebi jer je valjda nemoguće da se neko izjasni ka Hrvat-pravoslavac :roll:

A kad Marka već brojite ka svoga jel znate da mu je pok. otac 91. iša u rat protiv vas? I još tisuće drugih Srba i pravoslavaca koji su stali na našu stranu jer su vidili šta njihova braća po vjeri i krvi rade. A nije im niko brania da se skupe jednu večer i odu na vašu stranu šta su mnogi drugi napravili pod okriljem noći. Jel vam to možda govori koliko ste bili u krivu 90ih kad su i vaši ljudi u RH ustali protiv vas i vaše ondašnje politike?

A kad si kod pravoslavaca navedi mi srpsko-pravoslavna sela iz Kaštelanske Zagore namjerno razrušena 91. s naše strane. Ako su to bili Srbi onda smo morali razorit ta sela jer smo bili u ratu, a oni su bili na našem teritoriju okruženi samo našima i pri tom laka meta. Zašto nikome nije pala dlaka s glave ako su to bili Srbi i pravoslavci?

Ostojića ima u Srbiji, možda i Krivića nisam siguran. Ostalih navedenih nema iz razloga što su nastala od prezimena Stričević u zaleđu Splita u 18-om vjeku. Da su se Beare, Livaje, Ostojići, Krivići, Kozlice, Prkuti i Strižci iz splitskog zaleđa do 18-og vjeka prezivali Stričević zna se iz dokumenata, a to su potvrdila i genetička testiranja na Y DNK zadnjih godina.
Nema tu Srba..to su starinom Vlasi..pravoslavci, katolici..kakvi god ali Vlasi.
I ovi po Šumadiji su Srbi izvorni isto toliko koliko i...dalajlama.
Oni su papazjanija od Cincara, Cigana, Bugara, Vlaha iz Hercegovine , Albanaca, brđana sa prostora Crne Gore..koječega

Kako vi svakog pravoslavca prigrlite sebi jer je valjda nemoguće da se neko izjasni ka Hrvat-pravoslavac :roll:

A kad Marka već brojite ka svoga jel znate da mu je pok. otac 91. iša u rat protiv vas? I još tisuće drugih Srba i pravoslavaca koji su stali na našu stranu jer su vidili šta njihova braća po vjeri i krvi rade. A nije im niko brania da se skupe jednu večer i odu na vašu stranu šta su mnogi drugi napravili pod okriljem noći. Jel vam to možda govori koliko ste bili u krivu 90ih kad su i vaši ljudi u RH ustali protiv vas i vaše ondašnje politike?

A kad si kod pravoslavaca navedi mi srpsko-pravoslavna sela iz Kaštelanske Zagore namjerno razrušena 91. s naše strane. Ako su to bili Srbi onda smo morali razorit ta sela jer smo bili u ratu, a oni su bili na našem teritoriju okruženi samo našima i pri tom laka meta. Zašto nikome nije pala dlaka s glave ako su to bili Srbi i pravoslavci?
Srbi u gradovima poput Splita, Zadra i Zagreba u kojima su bili izrazita manjina plus odsjeceni od vecinski srpskih krajeva u HR su imali 2 izbora kako da sacuvaju glavu. Da se priklone Hrvatima tj. vasem anti-srpskom nacionalizmu koji je bio u zamahu, ili da se odsele iz tih gradova. Lako je bilo biti Srbin tada u Kninu, Gracacu ili Glini, ali jako tesko u Zagrebu, Splitu ili Zadru. Markov otac se priklonio vami, a Marko se osjeca kao Hrvat i vrv. je veci hrvatski nacionalista od tebe. Cuo sam i da se pokatolicio. Njegov je izbor da bude katolík i Hrvat. Nemam nista protiv, samo kazem cinjenicu da su mu bliski preci bili pravoslavci i Srbi. Znam Srbina iz Velikog Brocanca kod Splita koji je napustio Split 1991. zbog pritiska a nije zelio uzeti pusku i ici na Sebe da tako dokaze lojalnost HR (poput Markovog oca), on se iz Splita se sklonio u Knin, kasnije je dospio u Srbiju, pa onda u Englesku.

Било је више народних имена. Верско-политички разлози су довели до поделе. Дихотомија: Срби (/православни) — католици, затим са прелазним облицима до: Срби (православни) — католици-Хрвати.

@Krishna

Ponoviti ću još jednom...budi što god hoćeš , izjašnjavaj se kako god hoćeš...to je tvoj izbor i problem.
Svi što gube se ljute....ispjevao je Srbin..Đorđe Balašev..a ne Balašević. Tu je tvoj problem. Izabrali ste krivu stranu i posljedice su tu.
Ne može se nekažnjeno otimati tuđe. Budi sretan, glava je na ramenu i dolazi na djedovinu dok možeš. No dobro zapamti..to je djedovina ali nije to tvoj djed donio na opancima.
Te priče o ikonama na tavanu, srbovanju itd....može..al' mačku o rep. Odi na podforum "Politika"...tamo ćeš se upoznati što braća misle o vama..zapadno od Drine pogotovo sa prostora Hrvatske....ni pas sa maskom da pojede. ..♥️

Nema tu Srba..to su starinom Vlasi..pravoslavci, katolici..kakvi god ali Vlasi.
I ovi po Šumadiji su Srbi izvorni isto toliko koliko i...dalajlama.
Oni su papazjanija od Cincara, Cigana, Bugara, Vlaha iz Hercegovine , Albanaca, brđana sa prostora Crne Gore..koječega
Iz javne baze Srpskog DNK projekta:
Beara, Djurdjevdan, Dalmacija, Lecevca, I2>I-FT352070
Stricevic, Djurdjevdan, Dalmacija, Koljane/Vrlika, I2>I-FT352070

Beare, Stricevici i srodni im rodovi Iz Dalmacije poput Livaja i jos nekih imaju geneticku srodnost sa nekim iz Zlatiborskog okruga u Srbiji, kao sto se vidi iz prilozenog na YFull stablu https://www.yfull.com/tree/I-FT352070/

I što točno tebe ovdje čudi? Što imena ulaze i izlaze u modu? Što sigurno znamo je to da ti ljudi nisu bili Srb 😉

I što također znamo da nema nešto Časlava, Klonimira i Mutimira među Srbima. Slabo ne sjećanje na te velike Srbende

Srbi u gradovima poput Splita, Zadra i Zagreba u kojima su bili izrazita manjina plus odsjeceni od vecinski srpskih krajeva u HR su imali 2 izbora kako da sacuvaju glavu. Da se priklone Hrvatima tj. vasem anti-srpskom nacionalizmu koji je bio u zamahu, ili da se odsele iz tih gradova. Lako je bilo biti Srbin tada u Kninu, Gracacu ili Glini, ali jako tesko u Zagrebu, Splitu ili Zadru. Markov otac se priklonio vami, a Marko se osjeca kao Hrvat i vrv. je veci hrvatski nacionalista od tebe. Cuo sam i da se pokatolicio. Njegov je izbor da bude katolík i Hrvat. Nemam nista protiv, samo kazem cinjenicu da su mu bliski preci bili pravoslavci i Srbi. Znam Srbina iz Velikog Brocanca kod Splita koji je napustio Split 1991. zbog pritiska a nije zelio uzeti pusku i ici na Sebe da tako dokaze lojalnost HR (poput Markovog oca), on se iz Splita se sklonio u Knin, kasnije je dospio u Srbiju, pa onda u Englesku.
Kako će ti ljudi sačuvat živu glavu kad smo mi ustaše, koljemo sve Srbe s reda i jedva čekamo napravit etničko čišćenje? Pa zar to nije jedan od razloga zašto se zaratilo(jer ste se navodno morali branit od ponavljanja NDH i 41.), a sad ispada da nijedno srpsko-pravoslavno selo u zaleđu Splita nije stradalo od naše osvetničke ruke. A to šta se neko priklonija nama ne igra nikakvu ulogu ako mi već ne biramo sredstva da se očistimo od Srba.

Pa ne tako davno su me ovde uvjeravali u etničko čišćenje prije rata, a evo sad ispada da je dosta bilo reć ja sam Hrvat ili ja sam na vašoj strani i naša vojska ide dalje bez klanja i protjerivanja kako bi se očekivalo. Iz ovog primjera možete lipo vidit kako su vas vaši lagali kad su rekli da dolazimo ponovit NDH i drago mi je da smo na primjeru pravoslavnih Srba iz Kaštelanske zagore to i dokazali.

Ili mogućnost broj dva, oni nisu bili Srbi već Hrvati-pravoslavci pa ih nismo imali razloga dirat. Meni igraju obe solucije vi se dogovorite koja vam više paše :)

Back