Sjaj i beda književnih nagrada

• Začetnik teme Začetnik teme Shade
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Shade

Aktivan član
Poruka
1.975
Vrednost nekog dela, pojedinačnog ili čitavog opusa, trebalo bi da bude jedino svojstvo koje pisca kvalifikuje
za nošenje lovorovog venca. Međutim, svedoci smo da to baš i nije tako i da na dodele književnih nagrada
utiču mnogi neknjiževni faktori.

U Srbiji se godišnje dodeli oko 300 književnih nagrada. Neko zlurad bi rekao: ni manje zemlje ni više nagrada,
a neko ozbiljno maliciozan bi na to dodao: više nagrada nego pravih pisaca.

Ovo su samo neke od pomenutih 300 (ne mešati sa Leonidinim hrabrim ratnicima):

Književnost

1. Andrićeva nagrada - za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku
  2. Zlatni suncokret- Vitalova nagrada - Vrbas
  3. Zlatni prsten Despota Stefana Lazarevića - Bagdala - Kruševac
  4. "Zlatno pero“- Požarevac
  5. Zmajeva nagrada - Matica srpska, Novi Sad
  6. Međunarodna nagrada „Arka” - književna nagrada - Izdavačka kuća „Arka” Smederevo
  7. Međunarodna nagrada „Novi Sad“ - književna nagrada - Društvo književnika Vojvodine
  8. Nagrada Branko Miljković - za poeziju - Niš
  9. Nagrada Branko Ćopić - za poeziju i prozu - Beograd
  10. Nagrada „Borisav Stanković“ - književna nagrada - Vranje
  11. Nagrada Borislav Pekić
  12. Nagrada „Vasko Popa“ - Vršac
  13. Nagrada „Veljkova Golubica“ - Sombor
  14. Nagrada „Desimir Tošić“ -za publicistiku - „Službeni glasnik“ - Beograd
  15. Nagrada „Dimitrije Mitrinović“ - za roman
  16. Nagrada "Dositejevo pero"
  17. Nagrada Dositejev štap
  18. Nagrada Drvo života
  19. Nagrada „Dragojlo Dudić“ - nagrada Fondacije Dragojlo Dudić
  20. Nagrada „Dušan Vasiljev“ - književna nagrada - Kikinda
  21. Nagrada „Đorđe Jovanović“ - Beograd
  22. Nagrada za životno delo Društva književnika Vojvodine
  23. Nagrada „Zlatni Orfej“- Jagodina
  24. Nagrada „Žensko pero“ - dodeljuje časopis „Bazar“ - Beograd
  25. Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ - Nagrada Eperhije budimljansko-nikšićke
  26. Nagrada „Jelena Balšić“
  27. Nagrada Iskre kulture Vojvodine
  28. Nagrada „Isidorinim stazama“ - književnost - Beograd
  29. Nagrada Isidora Sekulić - književnost -Opština Vračar, Beograd
  30. Nagrada „Kneginja Milica“ - za doprinos srpskoj književnosti, kulturi, duhovnosti, kao i za negovanje humanizma, čovekoljublja i očuvanje pravoslavne tradicije
  31. Nagrada „Kočićeva knjiga“ - književnost - Banjaluka-Beograd
  32. Nagrada «Knjiga godine» - Beograd
  33. Nagrada „Laza K. Lazarević“ - za najbolju neobjavljenu srpsku pripovetku - Šabac
  34. Nagrada Lazar Vučković
  35. Nagrada „Lazar Komarčić“ - naučna fantastika
  36. Nagrada Laza Kostić
  37. Nagrada „Ljubomir Damnjanović“ - naučna fantastika
  38. Nagrada „Meša Selimović“ - za roman
  39. Nagrada Mikina čaša - dodeljuje Književna kolonija Sićevo
  40. Nagrada „Milan Bogdanović“ - za književnu kritiku, Beograd
  41. Nagrada Milovan Glišić - za pripovetku, Valjevo
  42. Nagrada Miloš Crnjanski - Beograd
  43. Nagrada „Mića Popović“ - za stvaralaštvo
  44. Nagrada „Minerva“ - Toronto
  45. Nagrada Momo Kapor, za likovnu umetnost i književnost, Beograd
  46. Nagrada Najbolje iz Banata- Udruženje književnika Banata
  47. Književna nagrada Neven
  48. Nagrada „Nikola Milošević“ - za teoriju književnosti i umetnosti - Beograd
  49. Nagrada „Oskar Davičo“ za najbolju knjigu prvi put objavljenu u prethodnoj godini, dodeljuju novine „Borba“
  50. Nagrada Pesnička hrisovulja - Paraćin
  51. Nagrada „PEČAT KNEZA LAZARA” - Prilipac
  52. Nagrada Politikinog Zabavnika - književnost za mlade - Beograd
  53. Nagrada Ravaničanin - Paraćin
  54. Nagrada Rade Drainac - Prokuplje
  55. Nagrada Rade Obrenović - za najbolji roman za decu, dodeljuju Zmajeve dečje igre
  56. Nagrada „Radoje Domanović“ - satira
  57. Nagrada Ramonda Serbika - dodeljuje Književna kolonija Sićevo
  58. Nagrada „Račanska povelja“ - Manastir Rača
  59. Nagrada „Srboljub Mitić“ - Malo Crniće
  60. Nagrada “Stevan Pešić”, za prozu, poeziju, esej, putopis i dramu - gradska biblioteka Novog Sada i Savet Mesne zajednice Kovilj
  61. Nagrada Stevan Sremac za novinsku priču - Niš, ne dodeljuje se od 1996
  62. Nagrada „Stevan Sremac“ - za roman ili knjigu priča, Niš
  63. Nagrada „Stojan Novaković“ - Bibliotekarsko društvo Srbije
  64. Nagrada srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ - za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen prošle godine
  65. Nagrada „Timočka lira“ - Knjaževac
  66. Nagrada „Todor Manojlović“
  67. Nagrada „dr Špiro Matijević“ nagrada industrije mesa „Matijević“
  68. NIN-ova nagrada (književna nagrada kritike za najbolji roman godine)
  69. Nolitova nagrada
  70. Plaketa Udruženja književnika Srbije - Udruženje književnika Srbije, Beograd
  71. Povelja „Zlatna srpska književnost“ - Naučni fond Aleksandra Arnautovića - Katedra za srpsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu
  72. Povelja Zmajevih dečjih igara - književnost za decu
  73. "Povelja Karađorđe“ - za životno delo - Mladenovac
  74. Povelja Udruženja književnika Srbije za životno delo - Udruženje književnika Srbije, Beograd
Poezija

1. Carica Teodora - za poeziju - Niš
  2. Disova nagrada - za „pesnički rukopis“ - Čačak
  3. Žička hrisovulja - pesnička nagrada, Kraljevo - Žiča
  4. Zlatni ključ Smedereva - za životno delo pesnika iz celog sveta - Smederevo
  5. Instelova nagrada - za poeziju
  6. Nagrada „Branko Radičević“ - novoustanovljena nagrada (od 2006)
  7. Nagrada Društva književnika Vojvodine „Brankova nagrada“ - za pesnike do 29 godina
  8. Književna nagrada „Gospođin vir“ - za roman, esej, za poeziju, zbirku pripovedaka - Požarevac
  9. Nagrada Vasko Popa - za najbolju knjigu na srpskom jeziku - Vršac
  10. Nagrada „Vojislav Ilić Mlađi“ - za sonet
  11. Nagrada „Desanka Maksimović“ - Brankovina
  12. Nagrada „Drainac“ - Prokuplje
  13. Nagrada Đura Jakšić - za najbolju zbirku poezije u prošloj godini - Srpska Crnja
  14. Nagrada „Zaplanjski Orfej“ - za poeziju - Gadžin Han
  15. Nagrada „Zlatna Struna“ - za poeziju - Smederevo
  16. Nagrada Zlatni ključić - za dečju poeziju - Smederevo
  17. Nagrada „Matićev šal“
  18. Nagrada književnog kluba „Moravski tokovi“ - za poeziju o vinu
  19. Nagrada Lenkin prsten - za najlepšu ljubavnu pesmu u prošloj godini - Srbobran
  20. Nagrada Milan Rakić - Udruženje književnika Srbije, Beograd
  21. Nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“ - za savremeno rodoljubivo pesništvo, Orašac
    Prevodilaštvo

1. Nagrada „Dr Jovan Maksimović“ - za najbolji prevod ruske proze
  2. Nagrada Ljubiša Rajić - za prvi prevod proze i poezije sa bilo kog jezika
  3. Nagrada „Miloš N. Đurić“ - za prevodilaštvo
  4. Nagrada „Mihajlo Đorđević“ za prevod sa engleskog jezika
  5. Nagrada Udruženja književnih prevodilaca za životno delo

Bilo je primera da su pisci odbijali i vraćali nagrade – kako u svetu, tako i kod nas.

Vilijam Sarojan je 1939. odbio Pulicerovu nagradu za dramu uz obrazloženje da trgovina ne bi trebalo da procenjuje
umetnost.
Nobelovu nagradu su vratila dva pisca – Pasternak 1958. i Sartr 1964.
Prvi je, zapravo, najpre rado prihvatio nagradu, a onda je nakon nekoliko dana vratio pod uticajem vis major.
Sartrovi razlozi su bili moralne prirode; bilo je poznato da ne prima nagrade, a Nobelovu je odbio uz obrazloženje da:
„pisac ne bi smeo sebi da dozvoli da se pretvori u instituciju“.

I kod nas su se nagrade odbijale i vraćale iz raznih razloga.
Svakako je najpoznatiji slučaj Danila Kiša koji je vratio NIN-ovu nagradu bez obrazloženja ali iz veoma dobro poznatih
razloga. Nagrada mu je dodeljena 1972. za roman Peščanik, a on ju je vratio 1978. nakon neviđenog medijskog i
akademskog linča koji je izvršen nad njim pod optužbom da je plagirao Grobnicu za Borisa Davidoviča. Tim povodom
pisac je izrazio: „bojazan da književne nagrade neće sprečiti usamljeničku i slučajnu sudbinu nagrađene knjige, koja
će svakako živeti u osami, progutana stravičnom tišinom, izazvanom mehanizmom tržišta i indiferentnosti”. Doduše,
Kiš "napadačima" nije ostao dužan; vratio im je na pravi način – perom i knjigom Čas anatomije.

Osim Danila Kiša, NIN-ovu nagradu je vratio i Milisav Savić koji je nagrađen 1991. za roman Hleb i strah. Savić je
vratio nagradu 1992., a u pismu glavnom uredniku i kolegijumu Nina između ostalog je pisalo: „ U vašem listu br. 2145
od 7. februara 1992. godine pojavio se poduži pamflet ’Strava’ koji je dobrim delom i meni posvećen. U ime odbrane
dostojanstva spisateljskog poziva, prinuđen sam da vam vratim NIN-ovu nagradu za roman godine koju ste mi pre
desetak dana uručili. Mogu samo da žalim što se ’oslobođeni’ Nin drži najgore tradicije ’neoslobođenog’: piščeve glave
ukrasi lovorovim vencem, a onda bi da ih odseče ili bar pridavi.“

I nagrada Milan Rakić jednom je bila vraćena. To je učinio pesnik Miloš Janković, autor četrdesetak pesničkih knjiga,
jedan od troje ravnopravnih dobitnika za 2010. godinu za knjigu Manastirnik. Nagradu nije želeo da primi, a svoju odluku
obrazložio je pismeno, podsećajući na Pravilnik o ustanovljenju i dodeljivanju književne nagrade.

Kome, zašto i kako se dodeljuju književne nagrade?
Čemu one služe?
Jesu li potrebne?
Imaju li ikakave veze sa književnošću?

Uz uvod u novu temu, prilažem ova dva zanimljiva članka: Pohvala licemerju (o književnoj sceni, nagradnim
konkursima, esnafskoj bratiji)
i O Nagradama i nagrađivanju

Poslednja izmena:
Evo sta je Hemingvej napisao posto sam nije prisustvovao, izmedju ostalog, prilikom dodele Nobelove nagrade:

"Svaki pisac koji poznaje volike pisce koji nisu dobili Nagradu ne može da je primi drugačije do ponizno. Nema potrebe navoditi te pisce..........Organizacije pisaca ublažavaju piščevu usamljenost, ali ne znam da li usavršavaju njegovo pisanje.........Za pravog pisca svaka knjiga treba da bude novi početak u kom ponovo pokušava nešto što je nedostižno. Trebalo bi uvek da pokušava nešto što nikad ranije nije bilo urađeno ili su drugi pokušali, ali nisu uspeli. Onda će nekad, uz veliku sreću, uspeti. Kako bi pisanje književnosti bilo jednostavno kada bi samo trebalo na drugi način napisati ono što je već dobro napisano. Ali baš zato što smo imali tako velike pisce u prošlosti, pisac je proteran najdalje gde može da ode, tamo gde niko ne može da mu pomogne."

I stvarno, poneke (nase) nagrade kao da sluze da "socijalizuju", utese, ili pak da "katapultiraju" pisca iz anonimnosti u visokotiraznog pisca, a da kvaliteta ima sasvim prosecno, kao i kod drugih.
Kao sto je slucaj i sa filmskim nagradama, sto je manje ostvarenja, narocito vrednih, to je vise nagrada u ovoj smanjenoj Srbiji koja se dodeljuju po banjama, "Palicima" i ostalom mestima mozda vise zarad promocije turizma nego zarad same svrhe.

Sve u svemu, mislim da ovde nedostaje samo jos "nagrada Mir - Jam" pa da slika bude kompletna. Nepotrebno je naglasavati da za toliki broj nagrada nema toliko kvalitetnih pisaca.

I stvarno, poneke (nase) nagrade kao da sluze da "socijalizuju", utese, ili pak da "katapultiraju" pisca iz anonimnosti u visokotiraznog pisca, a da kvaliteta ima sasvim prosecno, kao i kod drugih.

Ima istine u ovome.
Ali ne treba smetnuti sa uma i da su nagrade "vetar u leđa" i mogu motivisati pisca da piše više i bolje. Pisci, neretko, dođu u situaciju da sumnjaju u svoj talenat ili svrsishodnost bavljenja pisanjem, a nagrada ume da im povrati samopouzdanje.
Novčane nagrade su simbolične ali i kao takve znače nešto u životu ovdašnjih slobodnih umetnika.

Nameštene konkurse ne uzimam u razmatranje.

Jednom (poodavno)sam primio neku simboličnu nagradu i malo je falilo da je bacim pred
one sede glave i da ih ispljujem...Kasnije kad smo se "dobili" se to i desilo i ne pada mi
više na pamet da se zezam s tim...To je prilično poniženje u umetnosti! ! ! Ili nepravedno
uzvišenje-treće nema!
Naime-i u kulturi vrvi od aparatčika-školovanih antitalenata koji najčešće obrađuju neku "istorijsku građu"
ili su tek "pregaoci kulture..."po nekom "ključu" tj.po rodbinskim i drugim,pa i finansijskim vezama...
Prava ilustracija je Nobelove-nedodeljivanje nagrade Borhesu!Moguće i najboljem pripovedaču koji
je ikad hodio Zemnim šarom...
Slične stvari se dešavaju i s NINovom nagradom što je sasvim degradira...I o njoj odlučuju aparatčiki...:sad2:
Mislim da bi ministarstvo kulture svake države trebalo ozbiljnije da shvata pisanje knjiga...Ništa vrednije sem
knjiga i slika ne ostaje za nama...

Pa da dodamo nešto....

Sartre jest odbio nagradu, Nobela, no kasnije je procurilo da je moljakao
da mu iza kulisa daju novac. To je ljudski razumljivo- treba čovjek denjeg-
ali bombastična poza "neovisnoga" intelektualca time bi bila narušena.

Glede nagrada u RS - nisam znao da ih ima toliko. U RH ih isto ima
dosta, no s ovim se ne mogu takmiti.

Pisci su ljudi, a ljudima treba novac. Nisam baš sigurn da je Nobel nešto
jako poticajan, jer praktički svi značajni auktori su bili napisali glavna
djela prije Nobela- možda je jedina iznimka Thomas Mann, a dijelom i Ivo
Andrić (po mom sudu, najbolje mu je djelo "Znakovi pored puta").

Ostalo je o ukusima (Borghes), pa ne bih o tom ...

Nagrade su kao i sve ostalo što izmisli država i društvo koje ona kreira.
Čovekom gospodari libido i volja za moć. Čim se čovek takmiči, upoređuje sa drugim,
postaje loš, u njemu se razvijaju najniže strasti. Takmičenje i upoređivanje sa samim sobom
je nešto drugo. Čovek provede život prikupljajući znanje, nagomila mnogo znanja, a živi u stalnom
strahu da radi uzaludan posao.
Čovek stalno teži da bude nešto, da postane nešto, a ne može postati ništa osim
onog što je (neki doduše postanu i sveci!!!!). Nagrade ne znače ništa, dodeljuju ih
ljudi, a znamo šta su ljudi, tako dođemo do autoriteta, o kojima sve najgore.
U stalnom strahu od Sizifa svi žele da budu nagrađeni, to seže
do najnižih pobuda i oblika nagrada, neki lepom rečju, neki tapšanjem, neki pohvalom od komšije itd.
Strah od uzaludnosti delanja i postojanja je iskonski strah koji se ogleda u čežnji za pohvalom.
Čovek koji piše i misli dobija samoću, a kud ćeš veće nagrade, samim tim postaje drugačiji,
izdvoji se iz stada. To breme mogu nositi samo "odabrani", a odabranom, da ne kažem geniju, nagrada ne treba.
Poređenje i od dobrih ljudi pravi kalkulante izvlačeći iz njih ono najgore. Svako narušavanje slike koju
čovek izgradi o sebi izaziva bol i patnju. U tome veliku ulogu imaju eros i volja za moc, t.j. pogresna
predstava o sebi.

Pisci pišu, pored ostalog, da bi ljudi čitali ono napisano. "Pravim piscima" je veoma stalo ko će ih
čitati i "hvaliti". Meni, recimo, bi pohvala nekog pisca ili mislioca, kojeg respektujem, bila
draža od bilo kojeg tiraža. Tiraž ne znači ništa, mislim na novac, nisam bogataš pa da mi
novac ne treba, ali ja nisam sebe predodredio da mislim o novcu, ja nisam sebe programirao
da budem bogat, da sam o tome mislio verovatno bih žudeo da budem bankar ili lopov
neke druge kategorije ili fele.

Nagrade su samo još jedna od društvenih prevara koje se koriste u političke svrhe, sa kojim i
ovako nezdrava društva i sistemi promovišu, najčešće, svoje poltrone, istomišljenike, pripadnike
njihovih ideoloških mašinerija, kao i razne akademije nauka.
Na sreću, dobri pisci uz malo "sreće" ipak nađu put do pametnog
čitaoca, nešto kao voda, neminono probiju ili preliju branu, kad se akumulacija prepuni.

Poslednja izmena:
Ostalo je o ukusima (Borghes), pa ne bih o tom ...
Radi se o njegovim političkim stavovima zbog kojih nije dobio Nobelovu,a uopšte nije bilo u pitanju da li je zaslužio...:cool:
Rekao bih da su dve priče najviše doprinele tome od kojih je "Kongres" prava kritika demokratije
kao farsastičnog društvenog uređenja u Servantesovom stilu...Nenadmašan inteligentni pripovedač...:ok:

Poslednja izmena:
Malo je kome palo na pamet da Krleža nije ni nominovan za Nobelovu zbog toga što
je bio drugar s Titom...
Nisu želeli nordijci da se misli kako Tito ima velik uticaj na njih (a imao je ipak...:cool:),
a takođr se nisu usudili da ga time kompromituju...Srednje rešenje je bio Andrić,mada
je bilo još njih u igri...Koji su,naravno zavredili...
Iz prve Miro Starom ni zameril,ali vremenom su se zbog toga udaljili...
Eto glupe nagrade,a nisu pare bile u pitanju-Krleži ništa nije falilo...
p.s.Basara je ekspert za ovo pitanje i ko ne veruje meni -nek mu prosledi...:lol:

Poslednja izmena:
Meni bi lično bila podsticajna književna nagrada od one divne (čettir banke cigane moj...)tete
pod uslovom da mi se lično uruči...:per:
Napisao bih nešto jako kao Borhes,ne bi me imao ni Timi šanse da nadmaši...:hahaha:
Ovako-nažvrljam tu i tamo nešto ko od bede -bez podsticaja...:sad2:
Ove srbske nagradice samo nek vežu mrnjaosima o repppp...:mrgreen::lol:

Meni bi lično bila podsticajna književna nagrada od one divne (čettir banke cigane moj...)tete
pod uslovom da mi se lično uruči...:per:
Napisao bih nešto jako kao Borhes,ne bi me imao ni Timi šanse da nadmaši...:hahaha:
Ovako-nažvrljam tu i tamo nešto ko od bede -bez podsticaja...:sad2:
Ove srbske nagradice samo nek vežu mrnjaosima o repppp...:mrgreen::lol:

Ajde covi, ti da ne uzmes nobela, lako ti je Timija nadmasiti, nadmasi ti Dragoljuba :hvala:

Ima istine u ovome.
Ali ne treba smetnuti sa uma i da su nagrade "vetar u leđa" i mogu motivisati pisca da piše više i bolje. Pisci, neretko, dođu u situaciju da sumnjaju u svoj talenat ili svrsishodnost bavljenja pisanjem, a nagrada ume da im povrati samopouzdanje.
Novčane nagrade su simbolične ali i kao takve znače nešto u životu ovdašnjih slobodnih umetnika.

Nameštene konkurse ne uzimam u razmatranje.

Pa to je ono, sto se bojim da vise ima namestenih konkursa bez podloge nego sto stvarno te nagrade odrazavaju kvalitet, jer kad se pogleda spisak navedenih nagrada, zapaza se da ih je mnogo a mi (citaoci) cujemo tek za dve ili 3, mozda je i to mnogo. Mozda je bolje da se odradi jedan (zajednicki) marketing za knjige, da ljudi kupe i procitaju, pa da sami procene koja je knjiga dobra, mada znam da je to skoro nemoguca misija u ovo vreme sveopste krize. Jeste, shvatam da verovatno pisac cesto sumnja u svrsishodnost pisanja, narocito ovde, ali sam nekako sigurna da ce kvalitet da se probije pre ili kasnije.
I samo u tom smislu, skrenula sam paznju da ne bih volela da se u toj gomili nagrada provlaci (nezasluzeno) nesto sto to nije (nije kvalitet, vec iz ko zna kojih razloga dodeljena nagrada, ali znam da je i toga oduvek bilo svuda u svetu).
I hocu da kazem, da (dobar) pisac ne sme i ne treba da sumnja u svoja dela i da ne treba da pise za nagrade niti za kritiku, vec da pise sa mislju o tome da ce njegove knjige citati neko i kad ga vise ne bude, kad ne bude ni tih nagrada ni zirija, vec samo citalaca, jer knjiga je "trajno dobro".

Mi imamo, verovatno, primer bez presedana u svetskim razmerama u odbijanju književne nagrade.
Naš pesnik Novica Tadić (1949-2011), svakako jedan od najznačajnijih pesnika XX veka, odbio je nagradu "Desanka Maksimovć", uz obrazloženje da ne može da primi nagradu koja nosi ime pesnikinje čiju poeziju ne ceni, za koju misli da je lošija od njegove.

Vrednost nekog dela, pojedinačnog ili čitavog opusa, trebalo bi da bude jedino svojstvo koje pisca kvalifikuje
za nošenje lovorovog venca. Međutim, svedoci smo da to baš i nije tako i da na dodele književnih nagrada
utiču mnogi neknjiževni faktori.

Odgovoriću delom Radovićevog predgovora Antologiji savremene srpske poezije za decu:

Prema mišljenju slučajnih i profesionalnih kritičara i teoretičara, stanje u našoj poeziji za decu je idilično. Nema loših knjiga i nedarovitih pesnika. Čak nema ni mnogo razlika među pojedinim pesnicima. A kad antologičar krene da traži dobre pesme, suoči se sa mnogo knjiga bez dobrih pesama i shvati da su pojedini pesnici neuporedivo darovitiji nego neki drugi i da se ne mogu meriti ni u čemu. Ne može se razumeti zašto su te knjige objavljene niti se može snaći među silnim pohvalama. Loši pesnici više vole knjige nego pesme. Napunili su mnogo knjiga lošim pesmama — i hvale se ne pesmama već knjigama.

Braniti ugled i dostojanstvo literature za decu, to pre svega znači razlikovati dobro i loše. A treba umeti i hteti razlikovati ono što je dobro i uspešno od onog što je prazno i jalovo. Neki ne umeju, a neki neće time da se bave. Neki zaista ne znaju a neki znaju ali imaju obzira prema lošim piscima, plaše se da ih ne uvrede i ne naljute. Pesnici za decu i mnogi kritičari poezije za decu moraju prihvatiti činjenicu da među pesnicima i pesnicima ima velikih razlika. Žalosna je činjenica da i najslabiji pesnici za decu dobijaju pohvale i nagrade kao i najbolji.

Back